Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
Dělníka v kolejišti u Rudoltic srazil vlak, muž na místě zemřel

https://www.novinky.cz/krimi/467397...rudoltic-srazil-vlak-muz-na-miste-zemrel.html
Něco k tomu napíšu. Stejný vlak jsem vezl minulý čtvrtek. Rovněž probíhala výluka Rudoltice - Krasíkov. Rovněž jsem měl v rozkaze psáno o PJ v 2 TK od 7:15 do 13:10 a v 1 TK od 13:30 do 19:00. Vlak, který srazil onoho nešťastníka má pravidelný průjezd v 13:26. Čili v mezidobí, kdy žádná pomalá jízda neměla být. Bohužel dělňasové si to asi neuvědomili, že je zrovna doby oných 20 minut kdy vlaky budou projíždět plnou traťovou a nestihli uskočit. Mě, minulý čtvrtek volali z CDP Přerov, že sice v rozkaze pomalá jízda pro mě neplatí, ale že i tak ji mám dodržet. Obávám se, že kolegovi nikdo nevolal a ten jenom mohl z oblouku sledovat ten horor. Podotýkám, že uvedená MÚ se stala v úseku kde je traťová rychlost 135 km/h

Dnes okolo 13. hod. srazil vlak muže nedaleko nádraží v Mar. Lázních:
https://vary.idnes.cz/v-marianskych...-zpravy.aspx?c=A130319_124716_vary-zpravy_slv

Od doby dokončení koridorových úprav na trati 170 je to již pátý "pomníček" v Mariánkách, v úseku cca 2km. Před několika lety skočil muž pod nákladní vlak přímo z nástupiště. Na chebském zhlaví zachytil vlak mladíka, který přecházel koleje na nevyhraženém místě i s kolem a kvůli sluchátkům vlak neslyšel. Další byl zachycen jen pár metrů dále. Vloni začátkem listopadu vstoupil bezdomovec přímo pod projíždějící soupravu cca 1km za nádražím směr Plzeň. Stalo se na chráněném přejezdu. Muž patřil do skupiny bezdomovců, která obývá opuštěný strážní domek u cesty na tzv. Stavební mlýn. Další oběť přibyla bohužel dnes. Stalo se v prostoru Černého mostu, nedaleko stanice. Chodím tudy denně do práce, takže jsem byl nechtěným svědkem prací na odstraňování nehody - hasiči, policie, funebráci. Provoz byl obnoven až po 15. hod.
Je to tu nějaké začarované...

Zdice - Lochovice - místo nehody - Jince.
Vykolejená půlka byla ta směrem k Jincům, tak to holt musel celé objet., přes Liteň by si moc nepomohl.
Jo a druhá úvrať je v Z. Třebáni.

Njesem zaměstnancem drah, ale dovolím si svůj názor i se zkušeností s častým cestování vlakem, :-) Ono je to vůbec postavené na hlavu. Kdysi byl v každé větší stanici výpravčí se seznáním provozu v daném okolí stanice, dnes vše nahrazují počítače a jeden dispečer. Když se něco posere, tak nastávají jen větší komplikace v provozu a nemusí jít zrovna o nehody. Holt rušení pracovních míst není vždy to správné ořechové... Myslím, že by dráhy mohly učetřit úplně jinde, než rušením né jen výpravčích ve stanicích.

Ako cestujúci to možno vidíš takto. Ja ako osoba aktívne zúčasťňujúca sa na prevádzke mám opačnú skúsenosť. Odkedy sa zavádzajú CDP-čka u nás CRD-čka, tak doprava na takej trati sa zrýchľuje. Minimalizujú sa zbytočné prestoje, jazdí sa s väčšou hustotou prevádzky. Jazda proti správnemu smeru úplne v pohode. Osobná doprava mešká u nás menej. Brzda boli väčšinou práve výpravci, ktorí ti na osobák dali v pohode aj minútu, lebo sa práve bavil s nejakou mladou fešnadou. O nákladnej ani nehovorím. Brzda prevádzky sú práve výpravci v každej stanici.....Zbytočný luxus. Jeden si postaví hlavu a všetko stojí.

Samozrejme na hlavných ťahoch. Niekde na vedľajších tratiach zo zarastenými staničkami, že človek má pocit ako by objavoval kráľovstvo šípkovej Ruženky je to lautr jedno.

Dráhy jako takové s tím nemají nic společného. Ono se pořád bere, že ČD je vlastně úplně všechno co děje na kolejích, ale dnes ČD je jen dopravce jako Regiojet, GW Train, Leo, využívající zařízení SŽDC neboli správce kolejí a řízení provozu jako jsou i výpravčí ve stanicích.
V praxi to vypadá tak, že výpravčího vlastně vůbec nezajímá jestli to jede ten, nebo onen dopravce. Postaví mu vlakovou cestu a hotovo.

Neviem nevšimol som si, že by to tu niekto plietol a spomínal. Ja som práve hovoril o sždc.

Takže v tomhle případě se zase potvrdilo, že levnější obslužnost pro kraj, ještě neznamená bezpečnější.

Ešte by ma zaujímalo kto to celé zavinil a neobviňoval by som hneď kraj, alebo súkromníka. Chyba mohla byť aj na strane sždc. Takže by som si počkal na výsledky vyšetrovania.

Výpravčí je ani nemohl zastavit, neb GW Train má udělenou výjimku, že vlaky nemusí být vybaveny radiostanicí TRS. Takže v tomhle případě se zase potvrdilo, že levnější obslužnost pro kraj, ještě neznamená bezpečnější.

628 TRS mají a prý byla její pomocí zastavena.
A s tou bezpečností bych byl opatrný - nedávno v ŽST Zaječí vyrazil fíra motoráku na bílou na trať proti NEx a dost klika, že se nic nestalo. A byl to ten dražší pro kraj.

Back
Nahoře