Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
Problém je už na začátku. V Unhošti není JOP, ale reléovka a závory řídí vlaky aktivací a deaktivací PZZ.
V Unhošti celkem běžná věc, protože se tam osobáky a spěšňáky/rychlíky křižují u pár let.

Já jsem v životě v akci viděl reléovku jen atypickou ve Dřísech (rok spuštění cca. 1989) (ovládaná počítačem).
Ta uměla podržet závory v zavřeném stavu, když výpravčí potřeboval.
A nebo během vjíždění vlaku do stanice výpravčí navolil i odjezd (předvolba), načež se spustil odpočet 60 s, během kterého se závory neotevřely a po uvolnění vl. cesty vjíždějícího vlaku se ihned postavil odjezd. Pokud se to nestihlo do 60 s, pak volba zanikla a závory se otevřely.

To v Unhošti nemá výpravčí možnost závory podržet zavřené ručně?

Mně spíš vadí jiný nešvar a to postavení vlakové cesty skrz stanici pro zastavující osobní vlaky. Pak jsou závory za stanicí zavřené ve zbytečném předstihu a dlouho.

Nic v tom nehledám, jen reaguji na to, co jsi napsal, abych si to ujasnil. Takže to není reléovkou, jak jsi psal, ale leností výpravčího.

Problém je spíše ten, že v blízkosti přejezdů u částí uživatelů pozemní komunikace klesá inteligence a vytrácí se pud sebezáchrany.

Aplikace od AŽD tento jev jen potvrzuje a ještě podporuje. Mít aplikaci v mobilu abych věděl na přejezdu, kde je světelné PZZ, jestli jede vlak, to ať si nad tím zapřemýšlí každý sám.
Odkaz na reportáž Pozor vlak!

Však za prvé, závoru prorazit, ale za druhé nahradit škodu. Ne? Protože to byla blbost řidiče. Co je 6000 za závory proti zničenému autu a vykolejenému vlaku. S radostí by to měl zaplatit a ještě dát tringelt, že tu vlastní nezodpovědnost vůbec přežil.
Však ano. Jde mi o to, že když už ze zachoval mezi těmi šraňkami duchapřítomně (ano, mohl se zachovat ještě líp a zůstat před nimi), tak stejně je vůči tomu ten článek kritický. Nikde jsem nepsal, že by neměl nahradit škodu.

Fakt je tam reléovka. Netušil jsem, že se v dnešní době ještě někde buduje.
Ten přejezd samozřejmě podržet jde na každém zab. zař. Nicméně JOPka to sama taky neumí. Např. při ostrém křižování ve Vraném nebo v Týnci vranští výpravčí si ten přejezd také "podrží" manuálně.
Hledám v tom jen to, že ačkoli pro zab. zař. ten přejezd stále ve výstraze (a pro silniční uživatele také), v reálu jdou klacky zbytečně nahoru a dolů, což by šlo jistě (u té JOPky) softwarově vyřešit.
Jinak naprostý souhlas s oběma.

Byla tam elektromechanika, ale to časté křižování vyvolalo nutnost zrychlení stavění cest a tak se tam dala reléovka odněkud vybrakovaná. Praha Ruzyně stejnou úpravou prošla také.

Pořád jsi mi neodpověděl, jak ten systém má poznat, že se k němu blíží vlak, aby nešly závory nahoru a pak dolu bez zásahu výpravčího. Docela by mě to zajímalo.

Tak na JOPce, pokud se okamžitě staví přes přejezd další vlaková cesta ze zásobníku, tak by snad neměl být problém aby systém vyhodnotil, že ty závory mají zůstat dole, ne?
A na té releovce dát prodlevu nějakých 15' na otevření závor po průjezdu vlaku.

Tak na JOPce, pokud se okamžitě staví přes přejezd další vlaková cesta ze zásobníku, tak by snad neměl být problém aby systém vyhodnotil, že ty závory mají zůstat dole, ne?
A na té releovce dát prodlevu nějakých 15' na otevření závor po průjezdu vlaku.

Co vím o JOPce, ESA 11 a jiné deriváty, tak to dopadne stejně pokud to výpravčí/dispečer nepodrží, tak ty závory půjdou nahoru a zase dolu.
Pokud se bavíme o situaci, kdy předchozí vlak sjede z anulovacího obvodu přejezdu a následný vlak ještě nevjel do přibližovacího obvodu.

... Pokud se bavíme o situaci, kdy předchozí vlak sjede z anulovacího obvodu přejezdu a následný vlak ještě nevjel do přibližovacího obvodu.
Bavíme se o situaci, kdy vzhledem k okamžitému stavění vlakové cesty následný vlak v přibližovacím obvodu již stojí, a přejezd je celou dobu ve výstraze, tj. pouze se zvednou a hned zase spadnou závory, ačkoli světla stále blikají - tudíž k anulaci přejezdu nedojde.
Co vím o JOPce, ESA 11 a jiné deriváty, tak to dopadne stejně pokud to výpravčí/dispečer nepodrží, tak ty závory půjdou nahoru a zase dolu...
O pár příspěvků výše jsem psal totéž.

Šlo o toto:
... To je pro AŽD opět takový problém, aby ta JOPka držela ty klacky po celou dobu dole?

Dokud se nezačne stavět vlaková cesta, tak reléovka neví, že ta obsazená kolej se bude dávat do pohybu.
A možná to neví až do okamžiku, kdy se dotočí výhybky (musel bych se podívat do schémat).

:-) Chlapi, vy se mi tu furt snažíte vysvětlovat principy zab. zař. Za ty roky na dráze je mi činnost celkem jasná, a o to co tu píšete, se nepřu. Takže pokud stojím s autem u přejezdu na zhlaví stanice, a vidím že ve stanici stojí jeden vlak a druhý se blíží z druhé strany (a vím, že budou křižovat), očekávám buď:
a) vlak vjede, závory zůstanou dole a odjede vlak druhý, nebo
b) závory se otevřou, projedou cca 2 auta, a přejezd půjde do výstrahy.

Jenže ta situace byla taková, že první vlak sjel z vjezdové výhybky, ta se otočila, (čekal jsem tedy za první variantu), jenže závory přede mnou se najednou začaly zvedat, a když byly skoro zcela otevřeny, opět spadly dolů. (Světla blikala po celou dobu)

Proto jsem již v prvním příspěvku psal, že je to zbytečně poměrně nebezpečná situace, kdy nějaký blbec na ten přejezd může vletět a nechat se tam zavřít, a zdali by nebylo možné jí eliminovat úpravou zab. zař.

Toť vše.

Tome, z pohledu řidiče si šraňky můžou třeba odcvičit celou spartakiádu hore dole a je mi to jedno ..... znění zákona o silnční dopravě zní zcela jasně - pokud bliká červená tak na přejezd nejedu .... a nepotřebuji na to vědět, jestli se budou vlaky křižovat či nikoliv.

Kde bylo znění zákona ve Studénce, v Uhříněvsi, atd.?

Tome, ani v Uhříněvsi, ani ve Studénce to nebyl problém křižování a přejezd u stanice - speciálně v Uhříněvsi jsou od toho přejezdu stanice na hony daleko ... a za další - množství případů přeražených závor v případě, že auto vjelo na přejezd ve výstraze, kdy závory ještě nešly dolů a rovněž nešlo o křižování, taky hovoří za to, že problém křižování je v tomto případě minoritní....je to stále a jen o tom, že lidi mají povědomí, že závory nahoře pro ně znamenají, že můžou vjet na přejezd bez ohledu na to, že je stále ve výstraze.

Back
Nahoře