Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
:) Chlapi, vy se mi tu furt snažíte vysvětlovat principy zab. zař. Za ty roky na dráze je mi činnost celkem jasná, a o to co tu píšete, se nepřu. Takže pokud stojím s autem u přejezdu na zhlaví stanice, a vidím že ve stanici stojí jeden vlak a druhý se blíží z druhé strany (a vím, že budou křižovat), očekávám buď:
a) vlak vjede, závory zůstanou dole a odjede vlak druhý, nebo
b) závory se otevřou, projedou cca 2 auta, a přejezd půjde do výstrahy.

Jenže ta situace byla taková, že první vlak sjel z vjezdové výhybky, ta se otočila, (čekal jsem tedy za první variantu), jenže závory přede mnou se najednou začaly zvedat, a když byly skoro zcela otevřeny, opět spadly dolů. (Světla blikala po celou dobu)

Proto jsem již v prvním příspěvku psal, že je to zbytečně poměrně nebezpečná situace, kdy nějaký blbec na ten přejezd může vletět a nechat se tam zavřít, a zdali by nebylo možné jí eliminovat úpravou zab. zař.

Toť vše.

Na tohle se musíš zeptat I.P.Pavlova a jeho zkoumání podmíněných reflexů.
Pro spoustí lidí je zvědnutí závory, něco jako pro závodního psa startovací výstřel. To že tam je ještě ta podmínka vypnutí červených světel jim nedochází. Aneb se vracíme k příspěvku co jsem psal zde odkaz

Jj. U nás, na opačném konci republiky (jihozápad - Chodsko, Klatovsko i Plzeňsko) by to bylo roužnuto.
A mimochodem, i tady se neustále někdo pokouší demolovat železniční mostky. Třeba právě ten V Dobřanech. Bohužel, ani první a asi ani poslední případ.

Tohle snad nikdy neskončí, jsou to chyby, za které se platí bohužel povětšinou životem. I když na přejezdu bliká modrá, je vždy lepší přibrzdit a kouknout, zda něco náhodou nejede. Poněvač, když prolítne přes šraňky "urvaný vagón", tak ač to má chyba nebude, je to nerovný boj. A to že jsem tam vjel i když nebyla červená mi život nevrátí. Nechápu, proto tyhle hazardy, "já to dám...", když už je výstraha, a už vůbec vjet na nechránený přejezd, třeba bez přibrždení a ujištění se, že fakt nic nejede.

I když na přejezdu bliká modrá, je vždy lepší přibrzdit a kouknout, zda něco náhodou nejede. Poněvač, když prolítne přes šraňky "urvaný vagón", tak ač to má chyba nebude, je to nerovný boj.
Modrá na přejezdu nikdy nebliká, mají ji tam jen barvoslepí a nevzdělaní. Vyhláška hovoří o bílém světle. A to právě není potřeba činit žádná opatření, protože je zajištěno bezpečné přejetí volnými přibližováky.
Urvaný vagón si ty šraňky obslouží sám jako každý vlak.

Modrá na přejezdu nikdy nebliká
Já si všimnul, že jsem napsal nodrá a pak už to nešlo jaksi editovat. Jinak ten urvaný vagón byla nadsázka, jse o to, že i když máš volný přejezd a selhala by jakákoliv technika, tak že tam vjedeš a střetneš se s vlakem, ti je pak prd platné, že jsi neudělal chybu. Takhle nějak to bylo myšleno.

Jinak ten urvaný vagón byla nadsázka, jse o to, že i když máš volný přejezd a selhala by jakákoliv technika, tak že tam vjedeš a střetneš se s vlakem, ti je pak prd platné, že jsi neudělal chybu. Takhle nějak to bylo myšleno.
Kdyby nějak selhala ta technika, tak nemůže na přejezdu blikat bílé světlo, které oznamuje, že přejezd není v poruše a je volný. Zhasnutý přejezd neoznamuje ani to, že je volný ani to, že je v provozním stavu. Ten právě může být v poruše a strojvedoucí nemusí být dosud o poruše vyrozuměn, takže nejede ani tou sníženou rychlostí 10, kterou musí jet v případě vyrozumění o poruše.

V úseku Boskovice - Skalice nad Svitavou zlobí téměř každé ráno (když jedu autobusem do práce) dva přejezdy. Jsou cca 200m od sebe. Bliká bílé světlo a přeskočí na výstražný signál. Aniž by jel vlak, po cca dvou minutách opět začne okamžitě blikat bílé světlo. To je ovšem potom lépe pojmout nedůvěru a velmi pozorně se několikrát rozhlédnout, jestli se opravdu v blízkosti nepotlouká vlak. A už to blbne celkem dost dlouho. Pro ochranu příjezdu ke koridoru z vedlejší tratě se v roce 1997 provedla rekonstrukce zabezpečovacího zařízení ze Skalice, přes Boskovice, až do Šebetova. Protože do té doby se tam jezdilo "na hubu" (podle D3). Ten přejezd by měl sám vyslat signál o poruše. Buďto do Skalice nebo do Boskovic. Ale jak je vidno, nikoho to od AŽD celkem netrápí. Je to jednokolejná trať, tak je to tam celkem přehledné. Na koridoru dochází hojně k souběžným jízdám vlaků po obou kolejích, osobní vlak křižuje po vedlejší (nesprávné) koleji RailJet nebo RegioJet a to už by mohl být, zvláště v případě neukázněných řidičů, problém. A při tom, co se téměř každý den na železničních přejezdech děje, bych se ani nedivil.

Bliká bílé světlo a přeskočí na výstražný signál. Aniž by jel vlak, po cca dvou minutách opět začne okamžitě blikat bílé světlo.
Což je stále bezpečný stav. Bílé říká volno. Přeskok do výstrahy může způsobit třeba podmáčená kolej či jiný důvod, ale vždy je to v bezpečném stavu, něco tam bliká, takže není zhaslý v poruše. Kdyby nastala porucha, sousední stanice to mají signalizováno aktivně i pasivně. To může být ten případ přepnutí do výstrahy, výpravčí zjistí, že tam nic nejede a ručně to zase uvolní.

Back
Nahoře