Já vzpomenu jednu hodně dávnou nehodu ještě za dob ČSD v Praze Vysočany. Tenkrát tam bylo směr Praha skupinové odjezdové návěstidlo a na hlavní měl odjíždět motorový osobní vlak a vedle pantograf do depa. Výpravčí dával odjezd motorovému vlaku, ale ten odjezd přebral i mechanik od pantografu a pokynul strojvedoucímu, že mají odjezd. Až na zhlaví uviděli, že vlaková cesta nebyla pro ně, ale pro motorový osobní vlak a už to nedobrzdili a bočně se srazili, kdy balmy z osobáku se převrátily na bok. Naštěstí byli jen zranění, nikdo nezemřel. Ten mechanik, viník nehody byl převeden na práce v depu, klasický postup. Já byl po vojně před zkouškami, tak jsem dělal také práce v depu, jako myčka, úklid, posun a hlavně šprtal předpisy. A tak jsme se s tímto mechanikem od nehody potkali a trochu skamarádili.
A proč o tom píši? V televizi na OnePlay běží minisérie Případ Roubal o sériovém vrahovi. A v první epizodě vyšetřovatelé hledali jeho trestní minulost a zmínili tuto popisovanou nehodu, za kterou dostal podmínku, když dělal pomocníka na pantografech. Tak to byl šok. Ano, ten můj tehdejší kamarád se jmenoval Roubal. Tedy film byl o něm.
Měli jsme spolu šichty v depu. Občas si dali svačinku a zašili se na nějaké odstavené lokomotivě a kecalo se. A já se zase svěřil, že stavím modelovou železnici a hodily by se mi do ovládacího panelu nějaké přepínače, jak jsou tady na té lokomotivě E4992. A Roubal mi úplně v klidu povídá "já ti ty přepínače dám. Normálně je vybrakuji a dílna je musí doplnit" Tak jsem mu řekl, že bude určitě jednodušší si je vyfasovat v dílně. A myslím, že mi i nějaké přinesl, protože tam měl kamarády. Jindy přijel do depa na kole a měl tam mechanický tachometr. Já byl v úžasu. Tachometr na kolo, to nikde neexistovalo. Roubal mi povídá, že ať mu dám 150 Kčs a sežene mi jej také. Uplynul týden a opravdu mi jej přinesl. Doma jsem to namontoval na svého Favorita a fungovalo to parádně. Já měl tenkrát velkou radost. Takové jsem měl kamarády.

Později jsem do budíku tachometru doplnil zelenou ledku napojenou na dynamo jako podsvícení a nemělo to chybu.