Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
No tak nevím, jestli ta modernizace se vyplatila. Vše se řídí centrálně a vlaky jezdí jen dokud nenastane nějaká porucha.
Výpravčí měli zůstat pro plán B a ne tohle.
Podle webových stránek Českých drah nastaly problémy už v pět hodin ráno. Provoz je velmi silně omezen na tratích Kolín - Česká Třebová, Tišnov - Brno - Hustopeče u Brna, Hrušovany u Brna - Židlochovice, Šakvice - Kúty Gr. + Kúty - Budapest + Břeclav - Wien - Graz, Česká Třebová - Křenovice horní nádraží, Břeclav - Přerov, Česká Třebová - Přerov, Rudoltice v Čechách - Lanškroun a Hranice na Moravě - Bohumín - Chalupki - Warszawa / Petrovice u Karviné - Zebrzydowice - Warszawa / Kraków / Studénka - Ostrava Airport, Veřovice - Mošnov.

Stačí jeden hackerský útok a nehne se ani kolo v celé síti drah. U mechanických návěstidel by se tohle nestalo. Leda že by špion přeštípl telefonní vedení.
Ale nyní už nefunguje jízda podle rozhledu? Nebo v mezistaničním oddíle? Dřív vše šlo. Dnes jsou neobsazené dopravny a takto to pak dopadá.

Funguje jak jízda podle rozhledových poměrů, tak jízda v mestaničním oddílu. Jediné, co se nedávno rušilo, byla jízda za nemožného dorozumění.
Obsazenost stanic s tím nemá co dělat. A co se vlastního ETCS týče, jezdí se mi s tím fajn –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jen to chce trochu otevřenosti, ochoty učit se novým věcem (nikoliv přístup „vypnu si plánovací oblast a pojedu podle návěstidel“) a tolerance k dětským nemocem a předpisovému vývoji.

... Ale nyní už nefunguje jízda podle rozhledu? ...
Zbyňku, jízda podle rozhledu, (tak jak to myslíš), už neexistuje.
Ono totiž vzhledem ke stále většímu počtu neobsazených stanic to ani nejde. Nejsou tam výpravčí, kteří by měli povolenku (která mimochodem už také neexistuje.

Ono navíc projet čtyřmi vlaky za hodinu dneska stejně moc neřeší. ;)

V ranní situaci by ale nemělo opodstatnění jízdu za nemožného dorozumění zavádět, ani kdyby to obsazenost stanic umožňovala a stačilo vyjezdit čtyři vlaky za hodinu – spojení GSM normálně fungovalo...

Já vzpomenu jednu hodně dávnou nehodu ještě za dob ČSD v Praze Vysočany. Tenkrát tam bylo směr Praha skupinové odjezdové návěstidlo a na hlavní měl odjíždět motorový osobní vlak a vedle pantograf do depa. Výpravčí dával odjezd motorovému vlaku, ale ten odjezd přebral i mechanik od pantografu a pokynul strojvedoucímu, že mají odjezd. Až na zhlaví uviděli, že vlaková cesta nebyla pro ně, ale pro motorový osobní vlak a už to nedobrzdili a bočně se srazili, kdy balmy z osobáku se převrátily na bok. Naštěstí byli jen zranění, nikdo nezemřel. Ten mechanik, viník nehody byl převeden na práce v depu, klasický postup. Já byl po vojně před zkouškami, tak jsem dělal také práce v depu, jako myčka, úklid, posun a hlavně šprtal předpisy. A tak jsme se s tímto mechanikem od nehody potkali a trochu skamarádili.

A proč o tom píši? V televizi na OnePlay běží minisérie Případ Roubal o sériovém vrahovi. A v první epizodě vyšetřovatelé hledali jeho trestní minulost a zmínili tuto popisovanou nehodu, za kterou dostal podmínku, když dělal pomocníka na pantografech. Tak to byl šok. Ano, ten můj tehdejší kamarád se jmenoval Roubal. Tedy film byl o něm.
Měli jsme spolu šichty v depu. Občas si dali svačinku a zašili se na nějaké odstavené lokomotivě a kecalo se. A já se zase svěřil, že stavím modelovou železnici a hodily by se mi do ovládacího panelu nějaké přepínače, jak jsou tady na té lokomotivě E4992. A Roubal mi úplně v klidu povídá "já ti ty přepínače dám. Normálně je vybrakuji a dílna je musí doplnit" Tak jsem mu řekl, že bude určitě jednodušší si je vyfasovat v dílně. A myslím, že mi i nějaké přinesl, protože tam měl kamarády. Jindy přijel do depa na kole a měl tam mechanický tachometr. Já byl v úžasu. Tachometr na kolo, to nikde neexistovalo. Roubal mi povídá, že ať mu dám 150 Kčs a sežene mi jej také. Uplynul týden a opravdu mi jej přinesl. Doma jsem to namontoval na svého Favorita a fungovalo to parádně. Já měl tenkrát velkou radost. Takové jsem měl kamarády. :) Později jsem do budíku tachometru doplnil zelenou ledku napojenou na dynamo jako podsvícení a nemělo to chybu.

Jsem zvědavej na příčiny vzniku. Jestli to opravdu byla projetá modrá, podhození chybou výpravčího, nebo chyba zab. zař.? Kdo byl za kontrolérem?

Nějak jsem nepochopil, jak se to tam stalo. Údajně regionální vlak přebral volno postavené pro rychlík a odjel a rychlík do něj zezadu někde na trati napálil?

Podobná nehoda se stala před lety v Poříčanech. Strojvedoucí na Elefantu také v oblouku přehlédl, že volno je pro rychlík, který jej má předjíždět a omyl si uvědomil až před návěstidlem u své koleje zakazující jízdu. Byl to můj bývalý parťák, tak mi to osobně vyprávěl. Uvažoval, pokud zabrzdí, tak zůstane stát ve výhybkách a rychlík do něj napálí. Tak se naopak naplno rozjel, že rychlíku ujede a vexli říznul. Pak mu dispečer telefonoval, že rychlík za ním už stojí, tak může také zastavit. Tedy škoda byla jen ta říznutá vexle. Prý to pak i učili ve škole, že se zachoval u svého omylu správně.
Co bylo v Pezinku jinak? Proč rychlíku nespadlo návěstidlo, když jel do obsazeného oddílu?

Tedy fíra toho regionálního vlaku udělal opak toho co měl udělat. Namísto aby rychlíku ujel, tak zastavil. Anebo se potkali hned za zhlavím. To se jen tak člověku honí hlavou.
Ale pak už má člověk strach jet vlakem. Jak jsem cestoval do Brna nastupoval jsem do posledních dveří, usadil se a pak intuice "běž kousek dál do vlaku. Něco do zastávkového vlaku zezadu jebne...." Raději jsem si poposedl do dalšího vozu. Znal jsem z bývalé práce hodně fírů, kteří si ze zásady nikdy nesedali do předního motoráku pantografu, protože každý věděl jak se při každé srážce rozlomí v prvních dveřích a pak sroluje jak namazaný chleba. Jenomže jistota není ani uprostřed vlaku. Jednou v Poříčanech vjížděl pantograf někam ke třetímu peronu a nějak se rozlomilo něco na výhybce a prostředek vykolejil tak, že jeden podvozek jel na vedlejší kolej. Vagon napříč pak vytrhl kotvení stožáru TV a ten beton vytažený ze země rozpáral podlahu a dírou vypadla jedna cestující.

Mrkněte se do diskuse na zdopravy.cz. Zatím logická se zdá verze, že Rex se rozjel proti stůj, řízl výměnu a vjel do cesty rychlíku. Tomu to shodilo autorizaci už na balíze, co je 300 m před odjezdovým návěstidlem a díky tomu už v jeho úrovni brzdil. Srážka se měla odehrát ještě za pohybu obou souprav. Ale všechno je to stále na spekulativní úrovni.

Back
Nahoře