Také znám nehody, které zavinil výpravčí. Například v Hostivaři. Tam byla tenkrát ještě mechanika. Výpravčí vypravovala nákladní vlak do Malešic a vlakovou cestu omylem nechala postavit do Vršovic. Fíra nákladního vlaku si to uvědomil a zastavil na hradle Železný most, že je něco špatně. Ale mezi tím byl vypravený pantograf z Benešova, který do zadní části napálil. První rozlomený motorák vypadal jako hora šrotu a plocha bočních oken ohnutá vzhůru, jako když se otevře masová konzerva. Já měl tenkrát také noční Benešovy a jezdil jsem vlak proti. Akorát jsme přijížděli do Vršovic a přiběhl výpravčí, že před námi je velká nehoda. Lokomotivní četa to sice přežila, ale fíra přišel o oko. Mechanik proletěl čelním oknem a dopadl na poslední vůz nákladního vlaku, který byl plošinový, to jej zachránilo. Vyprávěl nám to fíra ze zadní jednotky. Potkali jsme se v depu na ONJ. Přišel celý od krve a povídá, že z trosek vytáhl strojvedoucího a mechanik jen seděl na plošiňáku a byl v šoku. Jinak se mu nic nestalo. To bylo ještě za Bolševika a nebyly mobily. V televizi ve zprávách pak ukazovali ten strašidelný vrak osobního vlaku, tak jsem raději vyhledal pevnou linku a zatelefonoval domů, že jsem to nebyl já, protože věděli, že mám noční Benešovy.
Jinak pokud vše fungovalo, tak nebyl problém, ale když byly výluky a začalo se jezdit na telefon, tak to byl často průšvih, kdy výpravčí pustili dva vlaky proti sobě. To nám vyprávěl jeden fíra. Přijíždí od Čerčan do zastávky Mrač a vidí, že proti jede pantograf z Benešova, který tam neměl co dělat. Tak rychlobrzda a utekli do vozu, ještě zařval na cestujících ať se drží. Vlak zastavil, chvíle nechápavého ticha a nic. Tak opatrně vykoukl z vozu oknem a tam pantograf proti zastavil asi dva metry. Pak kolegové měli na něj vtipné hlášky, že se bojí Suchánka, strojvedoucího co jel proti, že před ním utíká z kabiny do vozu.

Ale ne vždy to dobře dopadlo. Zadní Třebaň nebo Sluncová. A to byly jen pantografy. Jinak eso v Bratislavě, bobina s osobákem do nákladu u vjezdu do Říčan, nebo Balt orient do osobáku Dolní Kopisty? Už si to nepamatuji. Pak ještě ujely vozy na lokálce do Poličky a potkaly se s 810. To bylo asi vše za 19 let mého působení na dráze. Současně mi připadá, že těch srážek vlaků je víc. Povídá se, že za Bolševika se nehody tutlaly. Ale lokomotivní čety věděly o všech, protože se všechny probíraly ve škole. I ty bez následků, jako jen projetí návěstidla.