Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
.... Uvažoval, pokud zabrzdí, tak zůstane stát ve výhybkách a rychlík do něj napálí. Tak se naopak naplno rozjel, že rychlíku ujede a vexli říznul. Pak mu dispečer telefonoval, že rychlík za ním už stojí, tak může také zastavit. ...
Uf! Už jsem se bál, že to napálil zezadu do rychlíku před ním! :rolleyes:

Uf! Už jsem se bál, že to napálil zezadu do rychlíku před ním!
Nevím, co se pošklebuješ, jako zaměstnanec pražských drah by jsi měl o této nehodě vědět. Bylo to někdy před 10 lety. Ten fíra byl už krátce ve starobní penzi, aby si přivydělal, ale po té nehodě se už na ježdění vykašlal a užíval si jen penze.

Nevýhradní provoz ako píšeš je tam od samého začiatku. To nehodu nespôsobilo.
Já to beru spíš jako okolnosti, případně vlivy přispívající k riziku nehody. I lidé z provozu ETCS tvrdí, že ETCS nedokáže nehodě tohoto typu absolutně zabránit. V tomto konkrétním případě by ale dokázalo riziko významně eliminovat (protože se jednalo o jízdu vlaku a ztrátu FS by zřejmě musel způsobit jen vynucený restart ETCS). Každopádně infill balíza by ho teprve ještě čekala (je zhruba 50m za koncem nástupiště) a ta by hlásila konec MA.

Já tam ale vidím minimálně několik dalších systémových "vlivů": např. chybějící venkovní výpravčí. Pokud je výprava vlaku na strojvedoucím, tak se nedivím, že se prostě rozjel. Možná i souběh ETCS s přenosem návěsti přes LVZ by mu pomohl se zorientovat (tak to např. mají v Itálii).
Ostatně rozjet k návěstidlu se asi mohl tak jako tak. Jeho jízda ale spíš odpovídala přesvědčení, že cesta je postavená pro něho.

No a pokud se rozjel např. díky kombinaci např. únavy, vyrušení služebním telefonátem, rutinních úkonů před odjezdem, uplynulého času pravidelného odjezdu, souhlasu k odjezdu ze strany vlakového personálu a nepřesného "přečtení" návěsti v dálce v oblouku, tak to bude zřejmě jeho vina (vyšetřování je teprve na začátku). Při dodržení předpisů by se samozřejmě nic nestalo, jen tady vidíme ten single-point failure, kterému se při nevýhradním provozu zabránit nedá, tzn. systém za milióny EUR je v podstatě k prdu.

V žádném případě mu není co závidět. Chyba se stane a všichni, kdo ji kdy udělali a nakonec se nic vážného nestalo, s ním určitě soucítí. To samé nehoda pri Rožňave. Hlavně to uvědomění si své chyby v tom okamžiku je něco, co je náplní nočních můr nejednoho strojvedoucího - neštěstí je neodvratné a nedá se s tím nic udělat. Nezbývá, než být sám sobě drábem a neustále se systematicky hlídat.

např. chybějící venkovní výpravčí.
Ano, to je problém u všech nádražích v oblouku. Kdo jezdí, tak ví, že v takových případech ta návěstidla vidí v nesmyslných pořadích díky perspektivě. Ale jinak stejná nehoda tenkrát v Poříčanech, jen s tím rozdílem, že tenkrát se fírovi podařilo ujet a také ten rychlík, když jel z nulté, tak jel jen stovkou, tedy menší brzdná vzdálenost než ze 140.

V Poříčanech se stalo nehod po záměně návěstidel …

Chybu lidského faktoru neodstraníme přidáním dalšího lidského faktoru.
Venkovní výpravčí to klidně odmávne proti Stůj (zažil jsem) a viníkem MU je fíra.
To není až tak pravda. Každý "faktor" má v sobě potenciál pro chybu. Pokud by tam výpravčí byl, muselo by dojít k souběhu, tzn. pravděpodobnost MU klesá. Není vyloučena, ale klesá. Stejně jako najdeme díry v ETCS a v různých provozních i výlukových stavech.

Venkovní výpravčí to klidně odmávne proti Stůj
To já zažil na zastávce Čeperka opačný případ. Vlakvedoucí nám to nechtěla odmávnout, protože na návěstidle je červená. Jenomže ona zapomněla, kterým směrem jedeme. Červená byla do Hradce, ale my jeli do Pardubic. Kdepak, vlakvedoucí Hilda, to byla nezapomenutelná figurka této trati.

To není až tak pravda. Každý "faktor" má v sobě potenciál pro chybu. Pokud by tam výpravčí byl, muselo by dojít k souběhu, tzn. pravděpodobnost MU klesá. Není vyloučena, ale klesá. Stejně jako najdeme díry v ETCS a v různých provozních i výlukových stavech.
Je to přesně naopak, nesledujeme chybovost, ale spolehlivost. A ta klesá.
98% z 98% je 96%.

Je to přesně naopak, nesledujeme chybovost, ale spolehlivost. A ta klesá.
98% z 98% je 96%.
Zásadní je otázka, zda pro vznik konkrétní MU postačuje, aby chybu udělala alespoň jedna zúčastněná osoba, či zda je nutné, aby ji udělaly osoby všechny. V prvním případě pravděpodobnost MU s počtem zúčastněných osob stoupá, v druhém klesá.

Jsem rád, že to někdo odborně shrnul, protože jsem nad tím zrovna přemýšlel, jestli pásek a kšandy (výpravčí a strojvedoucí) je opravdu horší varianta, než jenom kšandy. Jenomže ono se může taky stát, že závada na straně pásku může neblaze ovlivnit do té doby bezchybný stav na kšandách.

Zapomínáte na jednu věc - když je do řetězu zapojeno více lidí, klesá ostražitost, protože se podvědomě spoléhá na toho druhýho.
Viz Hustopeče nad Bečvou nedávno, byli tam dva a stejně do toho vletěli.
Člověk není zařízení, které se chová pořád stejně.

Také znám nehody, které zavinil výpravčí. Například v Hostivaři. Tam byla tenkrát ještě mechanika. Výpravčí vypravovala nákladní vlak do Malešic a vlakovou cestu omylem nechala postavit do Vršovic. Fíra nákladního vlaku si to uvědomil a zastavil na hradle Železný most, že je něco špatně. Ale mezi tím byl vypravený pantograf z Benešova, který do zadní části napálil. První rozlomený motorák vypadal jako hora šrotu a plocha bočních oken ohnutá vzhůru, jako když se otevře masová konzerva. Já měl tenkrát také noční Benešovy a jezdil jsem vlak proti. Akorát jsme přijížděli do Vršovic a přiběhl výpravčí, že před námi je velká nehoda. Lokomotivní četa to sice přežila, ale fíra přišel o oko. Mechanik proletěl čelním oknem a dopadl na poslední vůz nákladního vlaku, který byl plošinový, to jej zachránilo. Vyprávěl nám to fíra ze zadní jednotky. Potkali jsme se v depu na ONJ. Přišel celý od krve a povídá, že z trosek vytáhl strojvedoucího a mechanik jen seděl na plošiňáku a byl v šoku. Jinak se mu nic nestalo. To bylo ještě za Bolševika a nebyly mobily. V televizi ve zprávách pak ukazovali ten strašidelný vrak osobního vlaku, tak jsem raději vyhledal pevnou linku a zatelefonoval domů, že jsem to nebyl já, protože věděli, že mám noční Benešovy.

Jinak pokud vše fungovalo, tak nebyl problém, ale když byly výluky a začalo se jezdit na telefon, tak to byl často průšvih, kdy výpravčí pustili dva vlaky proti sobě. To nám vyprávěl jeden fíra. Přijíždí od Čerčan do zastávky Mrač a vidí, že proti jede pantograf z Benešova, který tam neměl co dělat. Tak rychlobrzda a utekli do vozu, ještě zařval na cestujících ať se drží. Vlak zastavil, chvíle nechápavého ticha a nic. Tak opatrně vykoukl z vozu oknem a tam pantograf proti zastavil asi dva metry. Pak kolegové měli na něj vtipné hlášky, že se bojí Suchánka, strojvedoucího co jel proti, že před ním utíká z kabiny do vozu. :) Ale ne vždy to dobře dopadlo. Zadní Třebaň nebo Sluncová. A to byly jen pantografy. Jinak eso v Bratislavě, bobina s osobákem do nákladu u vjezdu do Říčan, nebo Balt orient do osobáku Dolní Kopisty? Už si to nepamatuji. Pak ještě ujely vozy na lokálce do Poličky a potkaly se s 810. To bylo asi vše za 19 let mého působení na dráze. Současně mi připadá, že těch srážek vlaků je víc. Povídá se, že za Bolševika se nehody tutlaly. Ale lokomotivní čety věděly o všech, protože se všechny probíraly ve škole. I ty bez následků, jako jen projetí návěstidla.

Zapomínáte na jednu věc - když je do řetězu zapojeno více lidí, klesá ostražitost, protože se podvědomě spoléhá na toho druhýho.
Viz Hustopeče nad Bečvou nedávno, byli tam dva a stejně do toho vletěli.
Člověk není zařízení, které se chová pořád stejně.
Přesně to jsem měl na mysli.

Dva na stanovišti nelze srovnávat se situací výpravčí + strojvedoucí. Když jsou dva na stanovišti, obvykle ten za kniplem nese tíhu zodpovědnosti a ten druhý se jen veze. Většinou ten druhý nechce strojvedoucímu do toho kecat - zažil jsem to několikrát s různými lidmi, ačkoliv to byly relativně neškodné situace a jedna téměř MU. V každém případě je tu cítit, že hledáme nějaké závěry a zevšeobecnění, ale vyšetřování není u konce a každá nehoda má svá specifika. Nezbývá než čekat na zprávu inspekce.

Byla krásná MU v Ústí nad Labem západ, kdy vlak stál těsně u návěstidla, fíra na něj neviděl, výpravčí taky ne a odmávla to. Takže já jsem dost skeptický u zavádění vnějších výpravčích, mě osobně jednou výpravčí odmávl proti Stůj.
Jo, kde chcete ty lidi nabrat? Nejsou lidi ani na normální výpravčí?
Jo ještě něco - za dva výpravčí ve směně zaplatíte za rok jako za instalaci ETCS na jedno vozidlo.

Byla krásná MU v Ústí nad Labem západ, kdy vlak stál těsně u návěstidla, fíra na něj neviděl, výpravčí taky ne a odmávla to. Takže já jsem dost skeptický u zavádění vnějších výpravčích, mě osobně jednou výpravčí odmávl proti Stůj.
Je to hodně specifická situace. Ne všechny situace jsou takto nepřehledné, obzvláště ta v Pezinku. V každém případě alespoň mě nejde o zavádění výpravčích, ale spíš o jejich rušení v rámci modernizace. Stejně tak se při modernizaci neuvažovalo o nějakém systému "odvratné koleje" (tzn. kusá kolej, kam by byly postavené výměny v případě návěsti "stůj"). Kdybych to přeložil do manažerského jazyka, tak při modernizaci železničního systému je akceptováno, že je pravděpodobnost nehody zůstává vysoká, protože se např. jedná o dočasné řešení, které bude později nahrazeno např. výhradním provozem ETCS.

Jo, kde chcete ty lidi nabrat? Nejsou lidi ani na normální výpravčí?
Jo ještě něco - za dva výpravčí ve směně zaplatíte za rok jako za instalaci ETCS na jedno vozidlo.
Jedna instalace údajně (podle několika zdrojů, např. zdopravy.cz, ekonomickydennik, irozhlas.cz) vychází na 10M (cca 400 000 EUR), ale bude to záležet na stupni integrace, takže klidně více (např. Pendolino se osazovalo za 59M/kus).
Pokud bych měl 10M dělit 12 měsíci, vyjde mi 833 tisíc. Když to zjednoduším, že polovinu dám na odvody, zůstává mi 400 tisíc. Pro 4 osoby mi to vychází 100 tisíc měsíčně na účet. Ta návratnost určitě bude v delším horizontu (anebo jdu dělat teď hned výpravčího, protože 100k čistého nemám jako zaměstnanec ani se sbírkou diplomů).

Místo vyhazování peněz za výpravčí (psal jsem o dvou ve směně, takže 8 lidí) by se to mohlo vybavit několik vozidel.
Jenom mezi Sokolovem a Chomutovem by to znamenalo 9x4=36 lidí.

Back
Nahoře