Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
Ahoj,
ona ta polemika je zbytečná, protože to tak není. Motáte totiž dohromady dvě věci, a to výpravu vlaku výpravčím a výpravu návěstidlem.
Pawlik napsal:
... A co když je stanice v oblouku a strojvedoucí na návěstidlo nevidí a perónní výpravčí na návěstidlo nevidí, má chybnou informaci nebo se chybně zachová? ...
Výpravčí smí vlak vypravit, až když jsou splněny všechny předepsané úkony, kam mimo jiné spadá i postavení vlakové cesty. A musí se přesvědčit, že na odjezdovém návěstidle je návěst dovolující jízdu (buď na něj vidí, má od něj kontrolu nebo má hlášení o postavení a volnosti od signalisty nebo výhybkáře. V případě nějakých místních specifických odlišností to bude řešit Staniční řád).
Pawlik napsal:
... Kdo to odnese, když výpravka dá povolení k odjezdu a strojvedoucí projede stůj? ...
Oba, fíra víc.
Pawlik napsal:
... Je otázka, na co by potom taková výprava byla. ...
Na nic. Jak správně logicky uvažuješ, pokud by výpravčí vlak vypravil, ten odjel k odjezdovému nebo cestovému návěstidlu s návěstí Stůj a tam zastavil, musel by být po postavení návěstidla na návěst povolující jízdu vypraven znovu.

PS: Mě se to jednou povedlo v Braníku. Vlak jsem nabídl ale zapomněl jsem postavit odjezdové návěstidlo. Když jsem dal "Odjezd", fíra se tlemil, ťukal si na čelo a ukazoval směrem k návěstidlu. V duchu jsem si říkal: "Co je blbečku, proč nejedeš?" a když jsem podíval na ten klacek, tak jsem zjistil, že ten blbeček jsem já. :)

Pawlik:
Tu informaci mám od důvěryhodného strojvedoucího, kterého jistě také znáš. Stáli jsme s ešusem tuším ve Velimi u nádražní budovy a měl nás předjet rychlík. Cestující nastoupili, výpravčí s vlakovou četou vypravili vlak, strojvedoucí zavřel dveře. Na cesťáku bylo stůj, tak strojvedoucí povídá, že musí zůstat stát, protože tam není návěst povolující jízdu. Kdyby postavili cestu k odjezdovému návěstidlu, mohli jsme se rozjet. To nakonec taky udělali, když nás ten rychlík míjel.
Jinak v SJŘ máš informace, kde je vlak vypravován výpravčím a kde pouze návěstidly. Třeba v Řečanech se vlaky vypravují návěstidly. Je ale fakt, že tam strojvedoucí i vlaková četa čeká s vypravením vlaku až na povolující znak na návěstidle.

Tome, díky za vysvětlení.
Michale, to tedy vypadá, že výpravčí vůbec neměl vlak vypravit (jak uvedl Tom Kanka), když na návěstidle nebyl znak povolující jízdu. Potom by právě mohl nastat případ, že (když vynecháme ešus a zařadíme něco s kdykoliv otevíratelnými dveřmi) během doby, kdy byl učiněn souhlas k odjezdu a než k odjezdu skutečně došlo začne vystupovat školka a v tom by se vlak rozjel.

Ale hlavně, že se shodnem na tom, že pokud není před vlakem znak povolující jízdu, nesmí se hnout od nástupiště - neměl by ho tedy ani výpravčí vypravit.

Tom Kanka:
Bylo to v roce 2005. Nevím, jak to tam tenkrát bylo.

Pawlik:
Asi ho opravdu vypravit neměl. Ale jak píše Tom, možná že byl jen na peroně, domlouval se s fírou, a možná tu "plácačku" :D neměl. Každopádně se domlouvali, jestli má vlak zavřít. Tím byl vlastně vypraven...

Michal napsal:
Tom Kanka:
Bylo to v roce 2005. Nevím, jak to tam tenkrát bylo.

Pawlik:
Asi ho opravdu vypravit neměl. Ale jak píše Tom, možná že byl jen na peroně, domlouval se s fírou, a možná tu "plácačku" :D neměl. Každopádně se domlouvali, jestli má vlak zavřít. Tím byl vlastně vypraven...
V roce 2005 už tam tečka byla. Ale jestli přijde výpravčí a řekne: "Fíro zavři to, za chvíli ti to rozsvítím", nebo něco v tom smyslu, žádná výprava to není. Výpravou je až to volno. :)

Zaujímavo funguje výprava na Slovensku, keď vypravuje vlaková čata. Po vystúpe cestujúcich dá vlakvedúci odchod ( a zalezie do vlaku ) a rušnovodič čaká aj minútu, kým nastanena hodinkách Mirelu požadovaný čas.

Michal napsal:
Třeba v Řečanech se vlaky vypravují návěstidly. Je ale fakt, že tam strojvedoucí i vlaková četa čeká s vypravením vlaku až na povolující znak na návěstidle.
V Brně na prvním peronu si čety navykly na znak OPřSc1 (na cesťák v oblouku není vidět), ale bohužel došlo k úpravě návěstění, takže se občas stává, že četa nechce vypravit vlak, i když cesťák dovoluje jízdu a vznikne zpoždění :-)

Zbytočne tu polemizujete, jedna vec je ako sa to má robiť a druhá ako sa to robí. Ak výpravca chce, aby vlak potiahol od peróna k návestidlu proti Stoj, tak podla predpisu sa to dá, ale je to tak komplikované, že každý to robí na vlastné triko ako chce, kým niekomu neodreže nohy. Ak vypravuje vlakvedúci, tak má dať návesť vtedy, ak odchodové návestidlo dovoluje jazdu a je čas odchodu. Inak by sa mala táto návesť ignorovať. Ak na návestidlo nevidno, môže byť vypravený, ale vodič musí očakávať návesť Stoj.
nebulus: Hej, robí sa to tak, ale proti predpisu, vlakvedúci hodiny nesleduje, tak sa to rieši štýlom: aby bola koza celá a vlk sýty, ovšem zas, kým sa niečo nestane, potom je vinný ten, kto porušený predpis akceptoval a nie ten, kto ho porušil. Čo sa týka tejto nehody, nebol som tam, ale pokial viem, vypravuje sa návestidlom, ktoré je za oblúkom. Vlakvedúci dal súhlas, v tomto prípade mohol, ak bol čas odchodu a fíra išiel a išiel a išiel...

Takže zjednodušně. Fíra na pokyn vlakvedoucího měl povolený odjezd z peronu, ale měl zůstat ( logicky) před odjezdovým návěstidlem ( ketré do té doby neviděl, a hlavně ho neviděl ani vypravující vlakvedoucí!!! ) stát!
Takhle to vidí můj selský mozek

Tommy66 napsal:
Takže zjednodušně. Fíra na pokyn vlakvedoucího měl povolený odjezd z peronu, ale měl zůstat ( logicky) před odjezdovým návěstidlem ( ketré do té doby neviděl, a hlavně ho neviděl ani vypravující vlakvedoucí!!! ) stát!

Ano, přesně tak.

Tommy66 napsal:
Ahoj,
trochu bych to upřesnil. Vlakvedoucí dnes nic nevypravuje!
Tato funkce byla degradována na pouhého poskoka, který kontroluje jízdenky. Návěstí "Souhlas k odjezdu" oznamuje na "Výzvu k pohotovosti" pouze připravenost vlaku k odjezdu (a dokonce nikde není ani napsáno, že se musí řídit návěstí odjezdového, resp. cestového návěstidla!) Pokud není výpravčí, za odjezd vlaku plně zodpovídá strojvedoucí, včetně dodržení času odjezdu. A pokud nemůže před odjezdem pohledem bezpečně zjistit, že příslušné návěstidlo povoluje jízdu, smí uvést vlak do pohybu rychlostí maximálně 40 km/h ale i tuto rychlost musí upravit tak, aby byl schopen před návěstidlem bezpečně zastavit. Tuto rychlost smí zvýšit, až když zjistí, že návěstidlo povoluje odjez vlaku rychlostí vyšší.
Což se zřejmě v tomto případě nestalo a podle informací šlo o naprosto jasné projetí návěsti "Stůj", o které podle mého názoru fíra ani nevěděl.
Neznám to tam sice, ale když se dívám na snímky Davida Hájka, tak si myslím, že kdyby tu červenou viděl, ze čtyřicítky by zastavil ještě v obvodu stanice. Navíc David píše, že odjezdová návěstidla jsou dobře viditelná a stojvedoucí musel vjíždět na výstrahu, takže stůj musel očekávat.

Mě by zajímalo, proč měl vjíždějící vlak na vjezdu Stůj, když mělo ve stanici dojít ke křižování, a jestli odjíždějící vlak říznul nějakou výměnu.

Michal napsal:
Mě by zajímalo, proč měl vjíždějící vlak na vjezdu Stůj, když mělo ve stanici dojít ke křižování, a jestli odjíždějící vlak říznul nějakou výměnu.

Vjíždějící osobák měl původně na "volno" ale odjíždějící motorák říznul výměnu. No a tím pádem se osobáku změnila návěst na "stůj", strojvedoucí byl pohotový a stačil ještě před návěstidlem zastavit.

Gajdma napsal:
Matýsek napsal:
Michal napsal:

Vjíždějící osobák měl původně na "volno" ale odjíždějící motorák říznul výměnu. No a tím pádem se osobáku změnila návěst na "stůj", strojvedoucí byl pohotový a stačil ještě před návěstidlem zastavit.
No jo no,fíři z Frýdku-Místku jsou pohotoví.
Škoda, že nejsou pohotoví všichni.
Jeden je schopný zastavit u vjezdu když to před ním spadne na Stůj, jiný odjede ze stanice, po zhruba 500m projede návěst zakazující jízdu, po dalších 250m řízne výměnu a po dalších zhruba 250m to čelně plácne do svého kolegy!

Matýsek napsal:

Zdravím,
ještě bych upřesnil,že na stroji 754 040 /os.vlak jedoucí z Vratimova/ seděl za "knyplem" mladý kluk v zácviku.Když se na paskovském vjezdovém návěstidle náhle změnil návěstní znak na "stůj",jeho kolega "mazák" si toho všiml a zařval po něm ať tam práskne rychlobrzdu.
Opět se tak stalo něco podobného jako ve Studénce,stačila nějaká ta sekunda,kdy by si fíra třeba hrál s vysílačkou a bylo by to o mnoho horší.
Shodou okolností jsem měl s jedním břeclavským kolegou ve čtvrtek zkoušku z VZ-tky a padla tam i otázka,co může být příčinou rozsvícení červeného světla na návěstidle,které předtím návěstilo povolující návěst.Odkudpak asi bral zkoušející inspiraci při tvorbě otázek ? :(

David

Toto je jeden z dôvodov, prečo budem v praxi predpisový a nikdy nikoho kto nemá povolenie vstupu na stanovište nezoberiem. Nepotrebujem aby ma potom nejaký pubertálni mládenci ospevovali na fórach,že som ich vzal. Ani len netušíte , že na koľkých takýchto fórach sú vysokopostavený ľudia od železníc...konkrétne o vlakynet viem,že kto to číta.....

Dem : Veď vieš ako to je,nevydržia to v sebe a musia sa strašne pochváliť celému svetu...A zrovna na červenej stránke

Naposled editoval moderátor:
dem napsal:
Toto je jeden z dôvodov, prečo budem v praxi predpisový a nikdy nikoho kto nemá povolenie vstupu na stanovište nezoberiem. Nepotrebujem aby ma potom nejaký pubertálni mládenci ospevovali na fórach,že som ich vzal. Ani len netušíte , že na koľkých takýchto fórach sú vysokopostavený ľudia od železníc...konkrétne o vlakynet viem,že kto to číta.....
Ale vo ničem jiném to opravdu není. Pokud jsi mladej fíra, tak je to bez diskuze a pokud už máš 20 let fírování za sebou, nevím, to by musel být velký důvod někoho vzít a to jen z okruhu známých nebo rodiny, o kom vím, co od něj mohu čekat. Jinak souhlasím s Davidem Hájkem a jeho výkladu. Vzít na stanoviště nějakého nadšence a k tomu pošuka ( o tom nemohu předem vědět), to se opravdu rovná nehodové události. Myšleno úplně obecně. Já když jsem jezdil, chtěli jsme mít svůj klid. Bez povolenky jsme nikoho cizího na stanoviště nebrali. Já jsem přímo nesnášel, když si někdo chodil jen na stanoviště zakouřit. To bych i "vraždil". Jednou jsem i odmítal otevírat na panťáku dveře. Protože pro obsazenost stanoviště jsem se jednoduše k okénku nedostal.
Ale jinak je mé období na dráze jen pěkná vzpomínka. Nevím jak je to dnes, ale rádio bylo zakázané a tohle nařízení jsem každodenně porušoval. Jen jsem musel být ve střehu před kontrolními orgány. Postavil jsem si i zesilovač a reprobednu (za bolševika jsme si vše museli vyrábět sami). Prototyp byl jen tištěný spoj, zabudovaný do nádražácké čepice, ze které šlo hodně drátů. A jednou na Hradcích vyhráváme a v jedné stanici se nám na stanoviště šplhal kontrolor dopravy. Reflex byl vše vypnout a hodit pod stůl. Kontrolní dědek se posadil ke stolu, aby udělal zápis a já ještě zakopával kábly z hifí pod stůl, na které nám pan kontrolní pomalu šlapal. Ale nakonec vše dobře dopadlo. Ještě jsme si dělali srandu, že jsem si měl čepici se zesilovačem nasadit na hlavu..... :D:D:D:D

Back
Nahoře