Motorové vozy a jednotky Ganz

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku
Dnes som po dlhom boji a experimentovaní vyexportoval rekonštruovanú skriňu motoráka M495.0. Zmena sa dotkla najmä ňufáka, s vyrezanými oknami už nie je hranatý a zubatý, má presnejší tvar. Tiež dostal zmenené schody ktoré som použil u prívešákov. Ostáva nejako vymyslieť zasklenie čela a mrežu, ale na to dnes už nemám bunky. Pribudnú drobné detaily, ako odkvapy nad dverami, stupačky, treba vyrezať vetracie otvory pre chladič. No a samozrejme dostať textúru do viac reálneho výzoru.

Zatiaľ pohľad zo Svieweru:

ganz-m495-0p1.jpg

Štvorvozová súprava M495.003 deklasovaná do úlohy MOs na zastávke Prakovec. Dnes všetky vozy dostali okapy nad dvere, troška som upravil schody. Tým by boli vozy M495.0c a d modelovo hotové. U motorového vozu M495.0a a b ostáva dokončiť žalúzie chladenia a najmä provizórnu textúru vymeniť za definitívnu. Snáď cez veľkonočný víkend sa s tým popasujem.

m495-003-4v-test.jpg

@jagg: Niektoré fotky pomohli vidieť ako boli detaily - schody, stupačky, okapy ... troška interiér. Výkresy sú dobre čitateľné, ale pre stavbu modelu nedostatočne okótované. Kopu vecí musíš len hádať. Takmer vôbec nie je vidieť nápisy na vozoch. Takmer na všetkých fotkách je motorový voz. To je pochopiteľné. Železnica sa moc fotiť nemohla, fotoaparáty neboli tak rozšírené ako teraz a fotky boli na svoju dobu dosť drahé na to aby ľudia cvakali ako diví. Niečo vieme z iných vozidiel, niečo si domyslíme ;) Samozrejme modely sú patrične zjednodušené aby boli použiteľné aj v MSTS. Popis rady je veľmi strohý, napríklad viem že sedadlá boli tapacírované na červeno, o stoličkách v jedálnom oddieli viem toľko že tam boli jednoduché stoličky, ale farbu už nespomínajú. Viac je tam písané o prevádzke, je tam veľa dobových propagačných materiálov, kopa záznamov z prevádzky. Ale čo môžem chcieť keď nie je zachovaný ani jeden kus, je málo foto a pamätníci sú buď senilná, alebo už nie sú. Maďarská múzejná Hargita je dosť odlišná, v podstate zodpovedá len hrubý tvar. navyše myslím že model od George sa príliš nevydaril, najmä mapovanie textúr je zlé. Vôbec na nehodí na ČSD alebo DDR skin, dokonca ani na skin Alexeja M495.101. Podobné je to aj s M275.1.

Dík za odpověď. Ten 2.díl už mám, srovnával jsem fotografie a výkresy se screenem modelu a dovolím si mít pár připomínek: čelní okna se mi zdají být trošku výš, vrchol oblouku paraboly bočních oken by měl být zhruba ve výši horního pantu bočních dvířek, těla pozičních světel se jeví trošku delší a menší v průměru, těla nárazníků taktéž. Zda je při bočním pohledu sklon čela příliš kolmý může být klam, není k dispozici odpovídající náhled.

@jagg: Ďakujem za pripomienky. Môžeš si to skúsiť, ja to už meniť nebudem. Môže byť že budú ľudia ktorým sa môj model nepáči, tí si to sťahovať nemusia. Ja to čelo už nanovo modelovať určite nebudem, už som zabudol ako som ho do tohoto tvaru vytiahol. Zmeniť reflektrory a nárazníky nie je problém. Bohužiaľ skriňa bola modelovaná podľa výkresu ktorý som mal v začiatku stavby, knižka vyšla s 10-ročným oneskorením. Ale tu je more šikovných "modelárov" pre ktorých je takýto jednoduchý model "brnkačka" a určite sa radi pustia do neho a urobia ho lepší a presnejší. Ja som spokojný s tým čo som po dlhej odmlke dokončil. Možno verzia 2.0 bude lepšia, ale tá vyjde najskôr za ďalších 10 rokov.

@E499_2002: U vložených vozov to nie je problém. U motora troška áno kvôli mapovaniu čela aby neboli lomy svetla. Môžem sa pokúsiť v ďalšej fázi. Ale skôr než nová strecha budú dve verzie vozu d na Bam 5040

Ganz M275.1 dostal dnes definitívnu textúru. Ako zdroj poslúžil voz M262.004 odstavený v MDC Bratislava. Dnes bol ideálny čas na fotenie, posúďte sami. Samozrejme niektoré detaily ešte nie sú detailne vymodelované, Teda ani nie sú natextúrované. Ale to je otázka času. Snáď sa táto omaľovánka bude páčiť ;)

m275-1_a02.jpg

Tak dnes večer po návrate z venčenia psov som ešte stihol vyrezať okná, zapustiť či vysunúť dvere. Pretože opakovanie je matkou múdrostí, tak som si to niekoľko krát zopakoval. Pri rezaní sa vždy niečo poserie, tak chvíľu trvalo než všetko bolo tak ako som chcel.
Zajtra môže pokračovať tvorba interiéru, prípadne okná a madlá. Vyzerá to sľubne, ale radšej nič nesľubujem ;) Je tam ešte práce jak na kostole.

m275-1_a03.jpg

Možno sa zdá že nič nerobím, ale pravda je tá že dnes sa Ganz M275.1 dostal do OR a pohol sa vlastnou silou. Samozrejme chýba mnoho drobných detailov, chýba značná časť interiéru, ale už sa to "hejbá"

Prvý export v OR:

m275-1a_or-01.jpg

Pre porovnanie maďarský a poľský ekvivalent nášho Ganzu M275.1. Ten "náš" sa viac podobá maďarskému, ale rozdiely tam samozrejme budú nejaké. Ale opäť autor George33 si veľa práce s modelom nedal, rovnako ako aj u Hargity

ABmot MÁV:

ABmot_MAV.jpg

Poľský SN61 má vpredu dvojnápravový podvozok a tiež má nepriechodné čelo

SN61_PKP.jpg

Dosadením pozičných lámp a reflektora dostal ganz "ľudskú tvár". Navyše dnes už môže prepravovať cestujúci substrát, opatril som ho interiérom v časti pre cestujúcich. Zatiaľ chýbajú fírovne, strojovňa a batožinový oddiel. Pokračovanie možno zajtra?

m275-1a_or-02.jpg

@dem: No, snažím sa, ale je to omaľovánka. Poliak mal aspoň z čoho nafotiť textúry a detaily, majú ich ako múzejné ;) George 33 to dal svojským spôsobom, má to pod nosom a výsledok vidíš, má to v paži ;) ABmot nemá ani cabview, používa kabínu z defaultnej Kiha 31. V knižke o Ganzoch toho tiež nie je veľa ;) Napríklad neviem aký to má interiér, šedý, hnedý, žltý, béžový, neviem aké je čalúnenie sedadiel, fotka batožinového oddielu odporuje výkresu ... záber z kabíny nie je žiadny, takže môže pracovať len moja fantázia, alebo môžem vychádzať z toho čo má Poliak či Maďar. Ale poľský aj maďarský vzor je odlišný, takže môj ganz je napoly fikcia ))) Textúra je z M262.004, drobné detaily z toho čo som kedy nafotil. Napríklad lev zo štátnym znakom je z E499.047, radové tabuľky som si vyrobil, okná sú z Bam, textúra koženky v interiéri je z Bai ... Jednoducho skladačka.
Keď už som spomenul vozy Bam, tak prišlo mi niekoľko desiatok fotiek od viacerých dobrovoľníkov ale jediné použiteľné fotky boli tie ktoré mi poslal Kank - je poznať že je dobrý modelár a vie čo a ako má fotiť ;)

Back
Nahoře