Používáte zastaralý prohlížeč. Ten nemusí zobrazovat tuto nebo jiné webové stránky správně. Měl(a) byste si jej zaktualizovat nebo použít alternativní prohlížeč.
@dem: anténa pre rozhlas, vo vloženom voze bola rozhlasová kabínka. Okrem oznámení o zastávkach púšťali aj hudbu. Neviem či šlo vo vlaku použiť magnetofón, gramofón už vôbec nie a o MP3 sa im ani nesnívalo. Tak jediný zdroj hudby ostal rozhlas. Píše sa rok 1954
Pri tomto rozhlase som si spomenul na jeden článok, kde je aj foto interiéru, je tam odfotená aj tá rozhlasová kabínka s obsluhou. Nemal ganz náhodou aj reštauračnú časť?
Mal, rovnako ako všetky vtedajšie expresné vlaky. Aj slovenská strela M290.0 mala bufetový oddiel, arpád M283.0 tiež ... V "našom" ganze je reštauračný oddiel vo vloženom voze, v nemeckom ganze je v motorovom voze. Teda aj náš Ganz M295.201 mal v jednom z vozov reštauračný oddiel, v druhom bol "dobytčák".
No to sa môžeš považovať za šťastného človeka, teda čo sa ganzov týka. Ja som o hungárii počul len letmo od otca, ale myslím že som ju nikdy nevidel na vlastné oči. Jediné čo si z detstva pamätám boli krokodíle M286.0 s ktorými sme kedysi v 1966 či 67 cestovali ku krstnému otcovi. Vlastne čo to bolo viem až teraz, vtedy som si pamätal len to že boli červeno krémové, strašne hučali a hore mali čosi ako rúru - to je ten tubus na reflektor a vetráky Odvtedy som sa s krokodílom neviezol, až keď ich mali u ZSSK vyradiť z prevádzky som ešte stihol vlak zo Studeného potoka do Tatranskej Lomnice a potom späť do Popradu. Medzitým uplynulo takých nejakých 30 rokov To je možno dôvod prečo ma motoráky fascinujú a prečo ich modelujem
Dúfam že Ganz sa bude páčiť a poteší viac ľudí, nielen mňa.
@Tax: Gramfón tam mohol byť. Zmienka o gramofóne (síce neskôr, v roku 1959) je v knihe Jindra - Frolík: Osobní vozy ČSD, kde je na strane 146 popis osobného vozňa Ba s rozhlasovou ústredňou a tam sa spomína nie výslovne gramofón, ale skriňa na gramoplatne, takže gramofón sa v princípe vo vlakoch používal. Ako malý chlapec som raz cestoval práve v rozhlasovom vozni a pamätám si, že cez pootvorené dvere som videl aj "uja", ktorý ústredňu obsluhoval... Nuž, všelijako sa ľudia živili... Staré zlaté časy, keď sa na nástupištiach roznášalo pozdĺž vlaku pivo v drôtených basičkách a dalo sa kúpiť rovno cez okno. Voskovky síce boli načapované hodne pod rysku, ale pivo sa vždy rozchytalo. A k tomu teplé párky, aby sme boli úplní... A ešte všadeprítomná vôňa pary a celého prostredia parnej železnice... Dalo by sa také historické nástupište vymodelovať?
@Jozef Mihalik: Tak to pivo a párky si hmlisto pamätám, ale to bolo zrejme ešte pred "normalizáciou". No, nástupište by sa dalo vymodelovať, aj s animovaným roznášačom piva a párkov. Ale treba aspoň nejakú vhodnú dobovú fotodokumentáciu. Ale inak medzi nami, najprv by bolo treba vhodnú historickú trať pre parné a motorové expresy. Nemusí byť reálna na 100%, dokonca môže byť aj fiktívna. Je tu síce dvojkoľajka od Jirku TK ale toto by chcelo aspoň 300 km s veľkými stanicami na koncoch. Niečo ako Štúrovo - Bratislava - Brno pred elektrifikáciou. Že by sa Jozef poddal na takú trať pre OR?
Když už se zde probírají staré časy tak Hungarii jsem jezdil v době kdy jsem byl učeň železničního učiliště a dostali jsme svazek 6 jízdenek za zaměstnanecké jízdné.Tak jsem je využíval na cestu mezi Brnem-Bratislavou a Prahou.Cesta doBratislavy mě vyšla na 2,40kčs+0,60 kčs rychlíkovýn příplatek+4kčs místenka.Později jezdila "Hungaria z Prahy na sever Čech,Jezdil jsem s ní na montáže,ale to už byla pohaslá sláva této motorové jednotky.Na dunění Bíloveckými a Blanenskými unely se nedá zapomenout.
Pokud si pamatuji, staří Libeňáci, kteří s M498.0 jezdili, nikdy nemluvili o jednotce jako o Hungarii ale prostě že jezdili na "Ganzech". Čili s tou přezdívkou to bude stejné, jako u té Vindobony.
Tome,použil jsem název tehdejšího expresu.Pak ho nahradila klasická souprava.Většina expresů a mezinárodních vlaků po dobu rekonstrukce trati do České Třebové jezdila přes Havl.Brod.
S pozdravem Laďa
@Tom Kanka: Tome, Alexej nebude problém, tam sa "len" zmení interiér a pár detailov na kisniach, možno by ho časom niekto naskinoval na zelenú a krémovú verziu ... ale zas tie by mali uplatnenie naozaj málokde. Ale prednosť majú predovšetkým drážne verzie Dokonca povedal by som že Alexej je lepšie nafotený než sériové ganzy. Samozrejme z interiéru nie je žiadne poriadne foto, to bude naozaj len polofikcia z výkresu. To je nakoniec aj u drážnych malých ganzov, ale keďže nerobíme inside pohľad, tak je to prakticky jedno
Jirko,to už jsou jen vzpomínky.Tak jako na mé dětství ,kdy jsem trávil část prázdnin na strážním domku u strýce za Hrušovany u Brna a většinu vlaku jsem měl z balkonu nebo jak se tomu říkalo před očima.Strejda není a domek taky ne. S pozdravem Laďa.
Vložené vozy M 495.003c a d dostali nové schody a tým by bol exteriér hotový. Teda ešte otextúrovať nárazníky, ale to "šlohnem" z Bam 5044. Tak ostáva doriešť nejaké veci na motoráku, ako žalúzie na chladení.
Dnes som prekonal odpor k práci a konečne som vyrezal žalúzie a vytvoril chladenie. Ako to vyzerá môžete posúdiť sami. Verejná betaverzia by mohla ísť von. Ale kto urobí inštaláky?
"Hranol" Ganz M275.1 sa rozšíril o niekoľko drobných detailov - pribudli madlá, druhý detail nie je vidieť, všimnú si ho tí ktorí "postávajú" pri trati:
Pre dnes stačí. Pokračovanie nabudúce.
Inak M495.003 by bol zrelý na verejnú betaverziu. Ostáva naklonovať sesterskú jednotku ( asi 004? ) pre dvojitú súpravu.