Motorové vozy a jednotky Ganz

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku
@dem: anténa pre rozhlas, vo vloženom voze bola rozhlasová kabínka. Okrem oznámení o zastávkach púšťali aj hudbu. Neviem či šlo vo vlaku použiť magnetofón, gramofón už vôbec nie a o MP3 sa im ani nesnívalo. Tak jediný zdroj hudby ostal rozhlas. Píše sa rok 1954 ;)

Pri tomto rozhlase som si spomenul na jeden článok, kde je aj foto interiéru, je tam odfotená aj tá rozhlasová kabínka s obsluhou. Nemal ganz náhodou aj reštauračnú časť?

Mal, rovnako ako všetky vtedajšie expresné vlaky. Aj slovenská strela M290.0 mala bufetový oddiel, arpád M283.0 tiež ... V "našom" ganze je reštauračný oddiel vo vloženom voze, v nemeckom ganze je v motorovom voze. Teda aj náš Ganz M295.201 mal v jednom z vozov reštauračný oddiel, v druhom bol "dobytčák".

Zdravím,Taxi,pokud si dobře pamatuji tak reproduktory byl instalovány v hlavových opěrkách pamatuji si to při jízdch Hungárii v letech 1971.

No to sa môžeš považovať za šťastného človeka, teda čo sa ganzov týka. Ja som o hungárii počul len letmo od otca, ale myslím že som ju nikdy nevidel na vlastné oči. Jediné čo si z detstva pamätám boli krokodíle M286.0 s ktorými sme kedysi v 1966 či 67 cestovali ku krstnému otcovi. Vlastne čo to bolo viem až teraz, vtedy som si pamätal len to že boli červeno krémové, strašne hučali a hore mali čosi ako rúru - to je ten tubus na reflektor a vetráky ;) Odvtedy som sa s krokodílom neviezol, až keď ich mali u ZSSK vyradiť z prevádzky som ešte stihol vlak zo Studeného potoka do Tatranskej Lomnice a potom späť do Popradu. Medzitým uplynulo takých nejakých 30 rokov ;) To je možno dôvod prečo ma motoráky fascinujú a prečo ich modelujem ;)
Dúfam že Ganz sa bude páčiť a poteší viac ľudí, nielen mňa.

@Tax: Gramfón tam mohol byť. Zmienka o gramofóne (síce neskôr, v roku 1959) je v knihe Jindra - Frolík: Osobní vozy ČSD, kde je na strane 146 popis osobného vozňa Ba s rozhlasovou ústredňou a tam sa spomína nie výslovne gramofón, ale skriňa na gramoplatne, takže gramofón sa v princípe vo vlakoch používal. Ako malý chlapec som raz cestoval práve v rozhlasovom vozni a pamätám si, že cez pootvorené dvere som videl aj "uja", ktorý ústredňu obsluhoval... Nuž, všelijako sa ľudia živili... Staré zlaté časy, keď sa na nástupištiach roznášalo pozdĺž vlaku pivo v drôtených basičkách a dalo sa kúpiť rovno cez okno. Voskovky síce boli načapované hodne pod rysku, ale pivo sa vždy rozchytalo. A k tomu teplé párky, aby sme boli úplní... A ešte všadeprítomná vôňa pary a celého prostredia parnej železnice... Dalo by sa také historické nástupište vymodelovať? :-)

@Jozef Mihalik: Tak to pivo a párky si hmlisto pamätám, ale to bolo zrejme ešte pred "normalizáciou". No, nástupište by sa dalo vymodelovať, aj s animovaným roznášačom piva a párkov. Ale treba aspoň nejakú vhodnú dobovú fotodokumentáciu. Ale inak medzi nami, najprv by bolo treba vhodnú historickú trať pre parné a motorové expresy. Nemusí byť reálna na 100%, dokonca môže byť aj fiktívna. Je tu síce dvojkoľajka od Jirku TK ale toto by chcelo aspoň 300 km s veľkými stanicami na koncoch. Niečo ako Štúrovo - Bratislava - Brno pred elektrifikáciou. Že by sa Jozef poddal na takú trať pre OR? ;) :p

Když už se zde probírají staré časy tak Hungarii jsem jezdil v době kdy jsem byl učeň železničního učiliště a dostali jsme svazek 6 jízdenek za zaměstnanecké jízdné.Tak jsem je využíval na cestu mezi Brnem-Bratislavou a Prahou.Cesta doBratislavy mě vyšla na 2,40kčs+0,60 kčs rychlíkovýn příplatek+4kčs místenka.Později jezdila "Hungaria z Prahy na sever Čech,Jezdil jsem s ní na montáže,ale to už byla pohaslá sláva této motorové jednotky.Na dunění Bíloveckými a Blanenskými unely se nedá zapomenout.

Pokud si pamatuji, staří Libeňáci, kteří s M498.0 jezdili, nikdy nemluvili o jednotce jako o Hungarii ale prostě že jezdili na "Ganzech". Čili s tou přezdívkou to bude stejné, jako u té Vindobony.

Laci, a co takhle "Alexej", nebude?

Tome,použil jsem název tehdejšího expresu.Pak ho nahradila klasická souprava.Většina expresů a mezinárodních vlaků po dobu rekonstrukce trati do České Třebové jezdila přes Havl.Brod.
S pozdravem Laďa

@Tom Kanka: Tome, Alexej nebude problém, tam sa "len" zmení interiér a pár detailov na kisniach, možno by ho časom niekto naskinoval na zelenú a krémovú verziu ... ale zas tie by mali uplatnenie naozaj málokde. Ale prednosť majú predovšetkým drážne verzie ;) Dokonca povedal by som že Alexej je lepšie nafotený než sériové ganzy. Samozrejme z interiéru nie je žiadne poriadne foto, to bude naozaj len polofikcia z výkresu. To je nakoniec aj u drážnych malých ganzov, ale keďže nerobíme inside pohľad, tak je to prakticky jedno

Jirko,to už jsou jen vzpomínky.Tak jako na mé dětství ,kdy jsem trávil část prázdnin na strážním domku u strýce za Hrušovany u Brna a většinu vlaku jsem měl z balkonu nebo jak se tomu říkalo před očima.Strejda není a domek taky ne. S pozdravem Laďa.

"Hranol" Ganz M275.1 sa rozšíril o niekoľko drobných detailov - pribudli madlá, druhý detail nie je vidieť, všimnú si ho tí ktorí "postávajú" pri trati:

m275-1_2017_12_05a.jpg

m275-1_2017_12_05b.jpg

Pre dnes stačí. Pokračovanie nabudúce.
Inak M495.003 by bol zrelý na verejnú betaverziu. Ostáva naklonovať sesterskú jednotku ( asi 004? ) pre dvojitú súpravu.

Ahoj, proč mi v OR nejedou zvuky? Stáhnul jsem vše nainstaloval, koukal do eng, směrování mám v pořádku, ale ve voze, tak i venku je ticho.

Back
Nahoře