Pawlik napsal:
Cibulové slavnosti? Skvělé!
Sakra, překlikem jsem to omylem zveřejnil dříve a bez textu.
Ano, jako "vedlejšák" k novému většímu modelu plánuji nové cibuláky. Ondra Janiš vymyslel na slezině zajímavý trik na mapování textur cibulí. Nebudou tak na čelech jímek vznikat nehezké zuby jako je tomu u současných modelů. Namapovat cibuli tak, aby se na ní nelámalo světlo a šla dobře skinovat (nápisy na jímkách), je celkem oříšek. Je to jako slupku globusu rozvinout do roviny

Cibule jsou mapovány naráz "zboku" a pro každou polovinu polovinu jímky bude použita vlastní textura. Bez problémů půjde popisovat střední pás jímky, u zkosených částí se pak popisy lehce deformují (u spodní minimálně, u horní více). Lze to vyřešit specifickým umístěním či roztažením nápisu na textuře. Jelikož se ale nápisy vyskytují takřka vždy a pouze na středním pásu, zdá se mi toto mapování vyhovující. Kdyby měl někdo nápad na zlepšení, sem s ním

.
Na horním obrázku jsou žluté cibule Diamo Rajky jejíž fotky mi na zkoušku dnes zaslal Kadr. Dole cibule mé oblíbené berounské Vápenky Čertovy schody. Obojí je jen zkouška mapování, ve finále bude mít každá cibule vlastní texturu. V plánu je udělat verzi s rovným i lomeným rámem (rám z plošiňáku Pao). Na lomený rám bohužel zatím nejsou fotky - kdyby je někdo měl, budu velmi vděčný za zaslání, stejně tak na verzi s klasickým rovným rámem. Sám si jistojistě nafotím verzi Českomoravského cementu a pak kompletně verzi Vápenky Čertovy schody (Lhoist). Jiné verze se v mém okolí bohužel nedají příliš dobře zdokumentovat, neboť jediné místo kde je lze potkat je asi Praha Libeň a tam se příliš dlouho nezdrží.
3D model by teoreticky měl být velmi rychle hotov, jedná se o vcelku jednoduchou konstrukci a určité celky půjdou použít z již vymodelovaných vozů. O to více práce dá tvorba textur (zase cibulky

). Vydání pak bude záležet na počtu vytvořených barevných variant.
Co se týče Easů - v současné době dotvářím nové náklady, exportuji a připravuji potřebné soubory pro zprovoznění v simulátoru. Čeká se ještě na nějaké fotografie, pak půjde ven větší série.