Alcapone - Zdar! No přeju ti hodně štěstí při vstupní prohlídce. Nechci tě nijak strašit, ale není to žádný med. Bavil jsem se se spoustou mladých fírů a jejich slova nebyla zrovna uklidňující. Já sám jsem chtěl být fíra (to jsme si asi v Majlontu říkali...) a nakonec nemohu. Byl jsem u drážní doktory se zeptat (protože už se to nedalo vydržet - pořád váháš jestli můžeš nebo ne) a do dvou minut jsem byl z ordinace pryč. Mám brýle 1,25 a 1,5 dioptrií což mít MŮŽEŠ. Limit je do 2,0. Problém nastal ale v tom, že mám astigmatismus (= špatné zakřivení rohovky - tzv. cylindry) a to mít nesmíš (můžeš jen opravdu malé číslo, protže téměř nikdo nemá nulu). Tím mé snažení skončilo. Ihned po příchodu domů jsem sedl k počítači a zaal se zajímat o laserové operace. V průměru 15 000,- na oko. Nebyl by to snad neřešitelný problém, ale kdo mi zaručíá, že když mi to spraví, nebude mi už nic jiného bránit k vysněnému povolání. Ti zmiňovaní mladí fírové říkali, že třeba ještě koukáš do takových dlouhých válců a na konci máš nějaký hranoly nebo jak to popsat a ty je máš srovnat tak, aby byly vedle sebe. Na ušním tě zavřou to absolutně odhlučněné místnosti a pouštějí ti tam nějaký tóny. Samozřejmě TÉMĚŘ neslyšitelné. Musíš se prý hodně soustředit a jeden fíra tam tak seděl, doktorka mu to tam pouštěla a on nic. Po chvilce se ho zeptala "slyšíte něco" a on jí odpověděl, to už mám mačkat to tlačítko? (mačkáš ho, když něco slyšíš). Psychotesty - začínáš od hovadin, končíš v extrémech. Jdeš i k Psychiatrovi. Bavíte se o všem možným. Už si nepamatuju příklady. A napadl mě barvocit. Ten musíš mít absolutně v pořádku.
Tento příspěvěk je směřovaný nejen Alcaponemu. Nechci tím také nikoho odstrašovat, pouze chci jen naznačit, jak se věci mají. Každému, kdo neví, jak na tom je doporučuji ať si to co nejdříve zjistí. Opravdu se Vám uleví jako mě po několika letech. Dá se s tím smířit, koníček je to úžasný, ale v dnešní době to mít jako povinnost není moc příjemné a také že to časem přestane bavit. Samotné ježdění si myslím že nikdy, ale ty okolnosti brzy - nástupy... Třeba milovníci Bardotek a Brejlovců jako já si za pár let zajezdí asi už jen v MsTS. Ne že by vymizely tyto lokomotivy úplně, ale zvuky našich oblíbených 6-ti a 12-ti válců pomalu utichají.
A na závěr motto:
Nejhezčí pohled na svět je ze stanoviště lokomotivy!