Strojvedoucí

Radek Stromajer napsal:
Ahoj lidi 2. Března nastupuji do přípravy ke cargu (po 9 letech na stavědle sem dostal možnost splnit si svůj sen) Nejdříve mne strašily s tím ,že praxi na dílnách budu muset dělat v U/L nebo č.b to naštěstí padlo mají dohodu s dkv Pha Vršovice ale zajímalo by mne čím vším na dílnách za těch 10 týdnů projdu děkuju :)

Asi projdes elektromechanikami, mechanikami a pneumechanikami (nevim jak bych to nazval :D), to je dilna pak snad kurz nebo ja jsem to tak mel no a pak na vozech opravovat, pak k vozmistrum no a pak V-06 zkousku a zacns jezdit jako druhy.

Za mých dob kandidáti na fíry dělali jen pomocné práce, kde neměli co zkazit, protože neměli žádné prémie a nebylo jim co z platu ztrhnout, pokud něco pokazili. Tak jsme jeden den vyměňovali zdrže, druhý den dolévali baterky, třetí den na střeše mazali lyžiny a mám dojem, že i mazali tlapy a převody v kanále pod mašinou. Někdy si nás vzal mistr jako pomocnou sílu, když se dělala současnost na kontroléru, jindy jsme chodily brakovat ze zrušených mašin náhradní díly.
Jednou jsem zalezlý v podvozku zápasil se zdrží a rozebíral tyčoví, protože výměna nešla po dobrém a protiparta co nademnou dolévala baterky na mne lila nějakou smradlavou voňavku z okna. Velké ha ha ha a útěk pachatele přes halu a já po něm hodil jen tak ze srandy sjetou zdrž. Jenomže už byla lehčí a po zemi se stále kutálela a prchajícího doháněla. Ale naštěstí kolega byl rychlejší a zdrž jej nedohonila. Hold jako kandidát na dráze v dílnách zažiješ srandu.

Radek Stromajer napsal:
Ahoj lidi 2. Března nastupuji do přípravy ke cargu (po 9 letech na stavědle sem dostal možnost splnit si svůj sen) Nejdříve mne strašily s tím ,že praxi na dílnách budu muset dělat v U/L nebo č.b to naštěstí padlo mají dohodu s dkv Pha Vršovice ale zajímalo by mne čím vším na dílnách za těch 10 týdnů projdu děkuju :)
Ahoj,
držím Ti palce a přeji Ti, abys svého snu dosáhl co nejdříve. Ale pokud jsi strávil 9 let na stavědle než se naskytla možnost sáhnout si na to po čem toužíš, zřejmě víš co děláš a dokážeš to! Bude to sice chvilku trvat - po dílnách přijde topírenský posun, potom s "Puklíkem" Mitaska, Z1 do Strašnic, zálohy, atd., ale pokud budeš tohle všechno dělat poctivě a proto že Tě to baví, ostatní přijde samo a jednou z Tebe bude vynikající fíra!
Zlom vaz!

Naposled editoval moderátor:
Tak to se mnou vzali celkem rychle první týden lítám po PP ve středních čechách druhý týden nástup do dílen , a začátkem dubna kurz v čt po něm dodělat dílenský výcvik , vozmistři , V06 a jízdní zácvik takovej fofr sem nečekal . Takže začínám mít intensivní vztah s D1 D2 a V15:D

Ahoj všici tak už makám ve vršovicích na motorárně a 30.3 nástup do Třebové do kurzu M trakce

Zdravim všechny.

Chtěl bych se zeptat, jak vypadá vstupní lékařská prohlídka na strojvedoucího. Zanedlouho mě bude právě tato prohlídka čekat a já nevím na co se mám připravit. Nejsem si jistý ani u zraku, jestli jsou tolerovány brýle a nebo ne. Jestli by byl nějaký fíra ochotný napsat jak tato prohlídka vypadá a hlavně jak je to s tím zrakem. Předem díky za odpověď

Zdravím,
Arminovi sice neodpovím,ale za to se podělím s tím,co jsem dnes ráno zaslechl na jednom rádiu.
Široké veřejnosti bylo tedy sděleno,že za několik let půjde cca.30% strojvůdců ČD a.s. a ČDC a.s. do důchodu a tak je třeba pomalu shánět další adepty na toto povolání.Podle onoho rádia se tedy už GŘ ČD pomalu ohlíží po nových strojvůdcích i v zahraničí a jako první na řadě je Ukrajina.
Nemám samozřejmě nic proti slušným a pracovitým občanům jakékoli "cizí" země,ale nejsem si jist,zda nebude problematika nedostatku strojvůdců za několik let řešitelná i jiným způsobem.Co tak například připravit na středních školách speciální obory,přípravě budoucích fírů věnovat patřičnou pozornost a především všeobecnou praxi přímo v daných DKV či SOKV ? Samozřejmě platové podmínky po úspěšném absolvování školy je kapitola sama pro sebe.:cool:
Je ale pravdou,že ČD už zavádí nový stipendijní program ČéDés,kterým chtějí podporovat vzdělávání zájemců o práci na železnici.V září se tedy tento program spustí na vybraných středních školách,takže na konci příštího června se ukáže,jak dalece se tento způsob vzdělávání osvědčil.
Tuším,že na nějaké dopravní škole v Děčíně přijali v rámci ČéDésu 90 zájemců o studium /nějvětší zájem byl o povolání strojvůdce a výpravčího/.Zájemce teď ale ještě čeká lékařská prohlídka a podle odhadu vedení školy bude při ní "úmrtnost" 30-40%.Co naděláme.;-)

David

Právě si poznal jednoho co dnes o stipendijní program ČéDés požádal přihláškou a motivačním dopisem....právě kuli nedostatku železničářů nás asi vemou všechny. V červnu nám přijde dopis ať se dostavíme na generální ředitelství v Praze kde budeme před nějakou komisí dělat pohovor. Podmínkou pak bude udělat zdravotní testy a myslim že i ty psychotesty. Právě obavy ze zdravotního vyšetření přispěly k tomu abych se začal optávat v okolí :D Obavy jsou obavy

Mne ako hotovému rušňovodičovi už aj pre ČD poslali papier, že nás skrz pokles personálných potrieb nemôžu prijať...

Studuji střední průmyslovku školu strojní a dopravní v Děčíně a co je mi tak známo tak v prváku jsme 4 co chtějí na fíru :D

Armin napsal:
....právě kuli nedostatku železničářů nás asi vemou všechny. ...
Asi se tak i skutečně děje, protože aby mladý fíra v zácviku vezoucí osobní vlak se nejprve z Brna na třicítce se rozjel na 40 a dál na otázku strojvedoucího instruktora "co znamená na dalším návěstidle to pomalu kmitavé zelené světlo" odpověděl, že neví, tak nás cestujících ochraňuj Pánbůh. Proto hodně jezděte alespoň MSTS, myslím, že ty základy se tam můžete naučit.
Dráčik: Včera psali v MF Dnes, že u ČD brzy bude velký nedostatek fírů a budou se dělat nábory na Slovensku a Ukrajině. Ale to byly vize asi tak za deset let, až starší ročníky odejdou do penze.

Zbyněk Šemora napsal:
Asi se tak i skutečně děje, protože aby mladý fíra v zácviku vezoucí osobní vlak se nejprve z Brna na třicítce se rozjel na 40 a dál na otázku strojvedoucího instruktora "co znamená na dalším návěstidle to pomalu kmitavé zelené světlo" odpověděl, že neví, tak nás cestujících ochraňuj Pánbůh. Proto hodně jezděte alespoň MSTS, myslím, že ty základy se tam můžete naučit.
Dráčik: Včera psali v MF Dnes, že u ČD brzy bude velký nedostatek fírů a budou se dělat nábory na Slovensku a Ukrajině. Ale to byly vize asi tak za deset let, až starší ročníky odejdou do penze.
Že by se už začal naplno projevovat systém rychlokvašek z ulice???
http://www.fscr.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=159&Itemid=1

6 odborných vyšetření:
1) oční
2) ORL (ušní)
3) EKG
4) EEG
5) psychologie (psychotesty)
6) psychiatrie

A až si tohle člověk oběhne, tak jde za praktickým lékařem a ten vydá závěrečný papír, se kterým se jde ke zkouškám.
Já jsem si tři vyšetření odbyl v jeden den, na další jsem se musel objednávat měsíc dopředu (byla to makačka to sladit aspoň do dvou dnů). Pak doktorka nechtěla ty první tři uznat, protože nebyly aktuální.

Přesné požadavky jsou ve vyhlášce MD 101/1995 Sb., ke stažení je na webu MD.

Díky Mikuldo za doplnění mne opět čeká to běhání, musím, to udělat do 27 to mne končí stará. :bms:

mikulda napsal:
...
5) psychologie (psychotesty)
...

Troška OT: Nedávno som jednej dopravnej psycholožke opravoval zariadenie, nekomunikovali jej testery s PC. Chyba bola ako takmer vždy - medzi stoličkou a klávesnicou. No ale keď som tam už bol, tak som si nejaký test dal pustiť. Neviem, čo za pako tie testy vymýšla, ale hodinu ma to tam mučilo všeijakými sprostosťami, blikátkami, obrázkami, trúbením a čojaviem čím ešte - normálne som bol z toho testu unavený. Až po skončení testu som zistil, že mi tetuška možno zo zlomyselnosti pustila test vodiča gumokola s právom prednostnej jazdy ( sanitka, záchranári, hasiči ). Kašlem ja na také zamestnanie, pri ktorom by ma pravidelne zo zákona mučili kdejaké prístoroje nemeckej výroby :bms:

Naposled editoval moderátor:
Tax: A aký bol výsledok toho testu? Pokiaľ úspešný, môžeš si na svoje servisné vozidlo kúpiť maják...

nebulus napsal:
Tax: A aký bol výsledok toho testu? Pokiaľ úspešný, môžeš si na svoje servisné vozidlo kúpiť maják...
Vraj som schopný riadiť vozidlo s prednosťou v jazde. Súčasne so mnou tam bol aj taxikár, ten bol vystavený podstatne menšiemu mučeniu. Tak či tak ani záchranára, ani taxikára ani iného gumokolesistu či železokolesitu z povolania robiť nebudem :D

Tax napsal:
Tak či tak ani záchranára, ani taxikára ani iného gumokolesistu či železokolesitu z povolania robiť nebudem :D
Nám stačíš ve funkci náčelníka své modelářské dílny.

Alcapone - Zdar! No přeju ti hodně štěstí při vstupní prohlídce. Nechci tě nijak strašit, ale není to žádný med. Bavil jsem se se spoustou mladých fírů a jejich slova nebyla zrovna uklidňující. Já sám jsem chtěl být fíra (to jsme si asi v Majlontu říkali...) a nakonec nemohu. Byl jsem u drážní doktory se zeptat (protože už se to nedalo vydržet - pořád váháš jestli můžeš nebo ne) a do dvou minut jsem byl z ordinace pryč. Mám brýle 1,25 a 1,5 dioptrií což mít MŮŽEŠ. Limit je do 2,0. Problém nastal ale v tom, že mám astigmatismus (= špatné zakřivení rohovky - tzv. cylindry) a to mít nesmíš (můžeš jen opravdu malé číslo, protže téměř nikdo nemá nulu). Tím mé snažení skončilo. Ihned po příchodu domů jsem sedl k počítači a zaal se zajímat o laserové operace. V průměru 15 000,- na oko. Nebyl by to snad neřešitelný problém, ale kdo mi zaručíá, že když mi to spraví, nebude mi už nic jiného bránit k vysněnému povolání. Ti zmiňovaní mladí fírové říkali, že třeba ještě koukáš do takových dlouhých válců a na konci máš nějaký hranoly nebo jak to popsat a ty je máš srovnat tak, aby byly vedle sebe. Na ušním tě zavřou to absolutně odhlučněné místnosti a pouštějí ti tam nějaký tóny. Samozřejmě TÉMĚŘ neslyšitelné. Musíš se prý hodně soustředit a jeden fíra tam tak seděl, doktorka mu to tam pouštěla a on nic. Po chvilce se ho zeptala "slyšíte něco" a on jí odpověděl, to už mám mačkat to tlačítko? (mačkáš ho, když něco slyšíš). Psychotesty - začínáš od hovadin, končíš v extrémech. Jdeš i k Psychiatrovi. Bavíte se o všem možným. Už si nepamatuju příklady. A napadl mě barvocit. Ten musíš mít absolutně v pořádku.

Tento příspěvěk je směřovaný nejen Alcaponemu. Nechci tím také nikoho odstrašovat, pouze chci jen naznačit, jak se věci mají. Každému, kdo neví, jak na tom je doporučuji ať si to co nejdříve zjistí. Opravdu se Vám uleví jako mě po několika letech. Dá se s tím smířit, koníček je to úžasný, ale v dnešní době to mít jako povinnost není moc příjemné a také že to časem přestane bavit. Samotné ježdění si myslím že nikdy, ale ty okolnosti brzy - nástupy... Třeba milovníci Bardotek a Brejlovců jako já si za pár let zajezdí asi už jen v MsTS. Ne že by vymizely tyto lokomotivy úplně, ale zvuky našich oblíbených 6-ti a 12-ti válců pomalu utichají.

A na závěr motto:
Nejhezčí pohled na svět je ze stanoviště lokomotivy!

heme napsal:
Samozřejmě TÉMĚŘ neslyšitelné. Musíš se prý hodně soustředit a jeden fíra tam tak seděl, doktorka mu to tam pouštěla a on nic.
Tón se postupně zesiluje, když ho slyším, zmáčknu tlačítko. Pouští se postupně různé tóny, od hlubokých až po úplné pískání. Jestli to neslyšel, no tak byl asi hluchej :-)

Back
Nahoře