Strojvedoucí

151-tka napsal:
Vyděli jste dnešní televizní noviny? Co říkate na rychlokurzi fírů? podle mě je to blbost.

TO nebylo o rychlokurzech (pokud si měl na mysli tu stávkovou pohotovost), ale jde o to, že GŘ chce zkrátit časové normy na přípravu a kontrolu mašiny před jízdou.

Podle mě to není až zas tak vhodné. Kdybyb byly všechny mašiny nové, tak proč ne, ale vzhledem ke stáří našehoi parku HKV (viz 831) je to kravina. Technickou prohlídku ošidit nelze. Potom fíra zůstane na trati a zjistí, že na tuto závadu mohl přijít už v depu, kdyby se mašina pořádně prohlídla. Ovšem nechám řešení této otázky lide, kteří do toho můžou mluvit...

Naposled editoval moderátor:
Čouda napsal:
Podle mě to není až zas tak vhodné. Kdybyb byly všechny mašiny nové, tak proč ne, ale vzhledem ke stáří našehoi parku HKV (viz 831) je to kravina. Technickou prohlídku ošidit nelze. Potom fíra zůstane na trati a zjistí, že na tuto závadu mohl přijít už v depu, kdyby se mašina pořádně prohlídla. Ovšem nechám řešení této otázky lide, kteří do toho můžou mluvit...
Kdyby zůstal na trati, tak to je to nejmenší.......dovedl bych si představil i horší průsery......

Mno byl jsem u drážní doktorky v souvislosti s praxema a ptal jsem se ji na to jestli můžu dělat fíru a říkala že by museli ještě udělat EEG a podobný věcy ale zhlediska očí jsem způsobilý, takže pani strojvůdci zde máte budoucího kolegu :lol:

Čouda napsal:
Podle mě to není až zas tak vhodné. Kdybyb byly všechny mašiny nové, tak proč ne, ...
Jestli je mašinka nová nebo stará, přípravné době je to úplně jedno.
Kromě navrčení do provozu si musíš umít okna, aby jsi viděl ven, pak máš na lokomotivě spoustu knížek, kam se dělají zápisy. (předávka, VZ,...) Do Mirelu naťukat osobní údaje. Připravit si své papíry, kde si zapisuješ všechny vlaky, které pojedeš se skutečnými časy. Hlášenky. Tohle pak odevzdáš při konci směny strojmistrům. Až doděláš ouřad, tak by jsi měl obejít mašinku, jestli náhodou nechybí kolo, kde se to dělá ručně, tak odkalit jímky. Pak pendluješ na své trati a když máš někde hoďku a více pauzu, to je dáno turnusem děláš další práce. U 451 fíra kouknul na kompresor a eventuelně doleje olej. Také je nutné jej udržovat v čistotě. Mašinka se odvodňuje, znovu umývají okna, Na 451 když byli mechanici, tak nad kanály (Kolín, Hradec) jsme mazávali tlapy a převodovky, mazali jsme okolo odrazníky a rozsochy podvozků. A před jízdou se také musíš vyčůrat, protože za jízdy už nemáš kde.
Nové lokomotivy? Jeden fíra, který udělal neschopnost na peršingu napsal do knihy "mašinka tiše integruje, ale nejede" Uršuly, ještě horší, pendolina, to bylo jedno divadlo neschopností.

Takže ten blb ve zprávách, který obhajoval zkrácení přípravné doby, toho bych protáhl všemi kanály, aby podobné žvásty v médiích už nevypouštěl. Asi v reálu viděl maximálně pikovláček.

Musím Vám oponovat. Samozřejmě náte pravdu, ale mašince zkrácení přípravné doby také jedno není. Fíra se potom zaměří na sebe a svůj luxus a na mašinku se vykašle a ani ji neprohlídne, protože to už nestihne. Tak jsem to myslel

Čouda: Nezabúdaj, že teraz sa blíži doba taká, že každý za niečo zodpovedá. Dnes nás každý doslova s prepáčením osiera a keď je dielňa zodpovedná za technický stav rušňa, tak ja ho mám ešte po nich kontrolovať? Ono je to niekedy nutné, lebo mašinku po oprave čo je "preskúšaná, dobrá" mám problém nahodiť, lebo napr. nie sú schopní po sebe pozapínať ističe, ktoré si vypli pri opravách, tak jak su skúšali? Ale nás vedú už k tomu, že mašinka má len dva stavy: schopná a neschopná, my sa nemáme už čo vŕtať v relátkach. Keď nejde ako má, tak v predu je hák. Keď to bolo na blbosť, tak dielňa nech si to zodpovie.

Len menší problém je v tom, že mašinka našej úrovne jednoducho nejde, fírovi nepovie nikto, že prečo, v dielni sa v tom hrabú tri dni, potom najdú nejakú odpálenú positku niekde v elektronike a potom sa spýtajú fíru múdri úradníci: "A to si nevedel vymeniť?"...

bob57_cz napsal:
K tomu spějí pomalu i naše dráhy: V západní Evropě není strojvedoucí to, co v našich končinách, je to jen řidič círka už nějakých 20 let - socka a už žádný "Pan Majster". Oproti našim fírům znalosti mizivé. Čím vyspělejší technika, tím menší nároky na obsluhu a větší na údržbu : fíra zapne, spustí diagnostiku a počká na výsledek - schopná bez vady, neschopná se závadou kategorie A, schopná s omezením dle závady kategorie B či C a hotovo, žádné další diskuze, má to hák.
Z toho tedy plyne, že za takových 20 let bude vlak řídit cvičená opice a jako výplatu bude dostávat banány

Když měli Rakušáci 150let železnic, na jejich ORF2 vysílali pohled z kabiny strojvedoucího EC Transalpin z Vídně až do Feldkirchu (v reálném čase). Tenkrát u nás vládla hluboká totalita a já nechápal jak na každé stanici u peronu čekal chlapík s kýblem a fírovi umyl okna. Mohlo to být i kvůli natáčení, ale údajně to tam tak funguje. A to asi bude špička ledovce vymožeností, o kterých se naším fírům ani nezdá. Naše dráhy si od západu vzali vzor jen tu část, že se jezdí jednomužně a pokud možno maximálně očesat přípravné doby. (obecně stejně jako západní ceny a poplatky, ale východní mzdy)

Zbyněk Šemora napsal:
Naše dráhy si od západu vzali vzor jen tu část, že se jezdí jednomužně
Vždyť to Zbyňku musíš pamatovat ,když ty jednomužky přišli tak se našlo pár jedinců kteří byli rádi. Hlavně byli rádi ,že dostali nějakou tu kačku navíc. Jenže tady to u nás funguje i jinde a ne jenom na dráze.

Co když má vlak zpoždění? To volá strojvedoucí výpravčímu, kde se nachází, jak velké zpoždění bude, nebo jak to probíhá?

LuděkD napsal:
Co když má vlak zpoždění? To volá strojvedoucí výpravčímu, kde se nachází, jak velké zpoždění bude, nebo jak to probíhá?
No pokud uvázně vlak někde na trati tak spíše volá fíra výpravčímu. Ale pokud jede vlak se sekerou tak u lokálek se stanice ptá na volnost tratě pro vlak s daným číslem.

LuděkD napsal:
Na hlavných alebo aj niektorých menej významných tratiach sa výpravca pozrie do počítača, kde ten vlak zrovna je a čo sa s ním deje (evidencia je veľmi podrobná). Inde sa opýta buď dispečéra alebo do susednej stanice, či tam už nie je.

JOHNZ: Myslíš CDS? Výstup z CDS vypadá asi nějak takto:
ce8821d95cfbd8af39e127f2e088b344.jpg
Foto pořízeno během prohlídky ústředního stavědla Pardubice hl.n. v rámci Dne železnice 2005.

Oni ještě používají na stavědle v Pardubicích starý OS ? Vždyť Windows XP už by měl být skoro na všech počítačích. Zvláště,pokud se jedná o tak velké město jako jsou Pardubice :roll:

Jiří Maxa napsal:
Oni ještě používají na stavědle v Pardubicích starý OS ? Vždyť Windows XP už by měl být skoro na všech počítačích. Zvláště,pokud se jedná o tak velké město jako jsou Pardubice :roll:

Pane Maxa, podle toho, co jste napsal soudím, že je pro vás rozhodujícím faktorem pro volbu OS velikost města, ve kterém je daný komp provozován. Docela zajímavý názor ....

Máte tím na mysli to, že když se přestěhujete na delší dobu na slibovanou brigádu do Jižní Afriky ke křovákům, tak vyměníte operační systém z XP za bridlicova_tabulka.sys a mastek.exe?

Back
Nahoře