zobrazenuie 182048 (ako funguje LOD a nstavenia MsTS)

Matýsek

Průvodčí
Po delší době jsem si chtěl zajezdit aktivitu a vybral jsem si aktivitu "šestikolo".Velmi nemile mě překvapil vzhled loko 182048 [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img246.imageshack.us/img246/9489/20060922164834tk4.png která vypadá takto.Stáhl jsem si toto loko z TBP a jelikož vím,že p.Šemora by nedal ven nedokonalý model,tak bych měl prosbu jestli by mě někdo mohl poradit co s tím udělat.Díky.

Ahoj, tato lokomotiva je pro mě zapovězena, protože musíš mít vyšší zobrazení, aby se ti ukázala v celé své krase.

Jak tak koukám na obrázek, tak i některé koleje jsou zobrazeny zjednodušeně. Pokud se nemýlím, model využívá LODs. Jelikož máš úroveň detailů na nižsí úrovni, MSTS zjednoduší i šestikolo (použije jednu z LOD zjednodušenin). Zkus zvýšit detaily... to by mělo pomoct.

Skús si najprv model pozrieť v Sview. Ak tam bude viacmenej celý (minimálne mu nebudú chýbať zberače a podobný materiál - model sa skladá z dvoch častí).

Tak sa treba pozrieť do nastavení a skontrolovať, či je v obrazovke grafika (tam kde sa vyberá rozlišenie) nastavená maximálna kvalita grafiky a v tej čo je tam viac vecí musí byť kvalita zobrazenia vlaku úplne hore. Inak to robí podobné veci (nemôžem si síce pomôcť, že chyba bude asi v niečom inom /nie v tebe!!/, ale minimálne toto skús, ak to nezabere, pozreme ďalej) ...

Kank napsal:
Jak tak koukám na obrázek, tak i některé koleje jsou zobrazeny zjednodušeně. Pokud se nemýlím, model využívá LODs. Jelikož máš úroveň detailů na nižsí úrovni, MSTS zjednoduší i šestikolo (použije jednu z LOD zjednodušenin). Zkus zvýšit detaily... to by mělo pomoct.
Díky ti za odpověď a za radu.Dal jsem detaily na 3. ( měl jsem je na 2. ) a už se mi zobrazuje v plné kráse.Jen mi bylo divný ,že postrková 130 se zobrazovala normálně i na 2.

Tam je to spôosobené použitím tzv. LOD (line of detail) ... Jedná sa o to, že každý model v MsTS je zložený poväčšinou z viacerých "submodelov" (ale napr. práve 130 /a vlastne väčšina starších modelov potažmo modelov robených v 3DS/ nie je, takže sa jej to netýka) - cieľom je maximálne navýšenie fps.

Ide o to, že každý submodel je inak spracovaný do detailov (za seba hovoriac len z toho najdetailnejšieho postupne vysekávam polygóny). Každý model má takisto napísanú určitú vzdialenosť, kedy sa zobrazí. Tzn. 182 začína iba viacmenej ako kysňa bez podvozkov, zberačov a podobných detailov. 500metrov pred tebou MsTS načíta druhý, detailenjší model, kde už je vypracovaná skriňa sú tam náznaky podvozkov a podobne (teda jasne vieš z vlaku identifikovať, že sa k tbe blíži 182) no a napokon 300m pred tebou sa načíta submodel so všetkými detailami, interiérom, zberačmi a podobne.

Teda, keď je vlak kilometer od teba (a ty ho nevidíš, resp. je to len bodka), je to len kocka, ktorá nezaberá žiadny výpočtový výkon a keď ťa vlak míňa, vidíš kompletne vypracovaný model.

ALE ...

Keď si dáš nižšiu mieru kvality vlaku, MsTS ten posledný submodel nikdy nenačíta. A keďže ja som lenivec, a mašina má tie submodely len tri, tak už druhý submodel je riadne zoškrtaný na polygónoch. A potom to vyzeralo tak ako na tvojom obrázku.

A ešte pre alcaponeho: Nemusí byť pre teba zapovedaná. Keď si dáš iba vyššie detaily na vlakoch, na fps. to nejako nepocítiš (lebo MsTS väčšinu našich modelov aj tak nezjednodušuje, jednoducho nemá ako).

A dle mne je to škoda,že se LOD nevyužívá, jelikož se zbytečně zvyšuje zátěž PC. Já sám se snažím nastavovat LOD u všech svých modelů. A že je to znatelné omezení počtu polygonů...... Hlavně u takových nádherných modelů, co jsou v poslední době k mání by to mělo být samozdřejmostí, šroubovky, tlakové hadice a další detaily ve hře na vzdálenost větší než 250m nejsou vidět.

Roman: Však sa aj LOD sa využíva, kde sa dá. Tu išlo o to, že na to ako sa dá na modeli v 3DS maxe urobiť LOD tak aby to aj MsTS popapal sa prišlo viacmenej nedávno (a aj to už ďalšie LODy môžu mať najviac 3000 poly ...) a tak staršie modely (Starý, Ondra Janiš, JaMar, Thunderbird, ...) sú bez nich.

Na novších modeloch už sú, avšak niektoré modely sa odvtedy neupravovali a aj na prípadné nové verzie (napr. brílovce a motoráky od Ondru) je minimum repaintov (pri tých brílovcoch ma napadá len Taxova novozámocká 0.183), takže sa jazdí stále na starých verziách. Pri Gmaxe LOD funguje, problém je ale v tom, že model exportovaný z Gmaxu nad myslím 12000 (do freightanimu sa dá hodiť ďalších cca. 3000, takže 15000) polygónov MsTS opäť nepopapá, čo môže byť prekážkou pri zložitejších veciach (aj taká 18x je maximálne polygónovo optimalizovaná a aj tak som tých 12000 švihol a asi 1200 poly som dával do freightanimu - holt šesťosý pojazd) , a aj pri modeloch z 3DS vznikajú potom také veci ako nutnosť vypnutia dynamických tieňov, ...

Back
Nahoře