Zvuky Jacek

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Makrdop
  • Datum začátku Datum začátku
Duuso, stáhni si moje Update Trainsetu a tam už 230 a 240 hrají jak mají, jen to chce mírně doladit o což jsem loni na konci roku požádal Jacka. (dodnes se nevyjádřil) Pouštěl jsem to Nebulusovi, když byl u mě na návštěvě. On mi sice trvdil, že v kabině není slyšet pneumotor, ale já beru připomínky fírů, co na těchto sloužili. Podle nich jsem to společně dal dohromady. Ještě mi telefonoval jeden fíra v penzi, který na 230 až 350 jezdil celý život. Ptal jsem se jej na pneumotor a slyšet v kabině je. A to z jednoho stanoviště silněji z druhého slaběji. S tímto pánem, až bude konstalace tohle budu řešit osobně.
Jediné řešení, jak to udělat správně je pozvat si nějakého znalého strojvedoucího a zvuky nastavit přesně jak bude říkat dle slyšení výsledného exportu. Jinak jste bez šance to dát správně dohromady. A žádná novější nahrávka nesprávné nastavení neodstraní.
Já si myslím, že například peršingy i 350 (151) by dobře nastavil Bob57. (to nemá nic společného s jeho chováním zde "od plic", na nastavení odborník byl, o tom není pochyb) Protože on na tom pravidelně jezdil a prostředí se nezapomíná. Z toho se pak mohlo vycházet s novými doplňky.
Já zase stále slyším 451 a 452. A trochu bobiny. Co se týká zvuků na 451, byla obrovská spolupráce s Dejvem a po mnoha výměnách připomínek to dal dohromady naprosto věrně. U Jackové úpravy by to bylo dobré, ale trakční motory mají jinou barvu zvuku než měl Dejv, který to měl správně. Poukazuji na tohle už rok a bez odezvy. Ten kaskádový rozběh, o kterém jsem kdysi psal nesouvisel s Jackovými zvuky, ale zvukovou kartou (dělalo to na všech trakčních motorech bez rozdílu na zvukaři). Už se mi tento jev dlouho neobjevil a přitom jsem v počítači nic neaktualizoval. Asi se to opravilo samo.

Zbyněk Šemora napsal:
Duuso, stáhni si moje Update Trainsetu a tam už 230 a 240 hrají jak mají, jen to chce mírně doladit o což jsem loni na konci roku požádal Jacka. (dodnes se nevyjádřil)
Vyjádřit jsem se už nestihl, ale problém je v tom, že jsou tam wav soubory od Pegase. Abych to mohl přidat do balíku, musel bych mít jeho souhlas. Nejde si jen tak přivlastnit wav hned jak nějaký autor zveřejní svoje zvuky, krom toho, když je tam přidáte sám, už zas pak vzniká další verze, se kterou nic nemám a s tím nesouhlasím.
Ale psal jsem, že by měly být nahrávky 240 (viz výše), takže do té doby na laminátkách žádné změny dělat nebudu

Zbyněk Šemora napsal:
Já si myslím, že například peršingy i 350 (151) by dobře nastavil Bob57. (to nemá nic společného s jeho chováním zde "od plic", na nastavení odborník byl, o tom není pochyb) Protože on na tom pravidelně jezdil a prostředí se nezapomíná.
150, 151, 350 nastavil bob57. Jenže po zveřejnění mi napsali 2 fírové, kteří na tom jezdí, proč jsem to nastavil (já?) tak nesmyslně. Komu věřit? Takže jsou 2 verze, sms z názvy 150, 151, 350 jsou nové a ES499.0 staré.

Zbyněk Šemora napsal:
U Jackové úpravy by to bylo dobré, ale trakční motory mají jinou barvu zvuku než měl Dejv, který to měl správně. Poukazuji na tohle už rok a bez odezvy.
Tak možná je tam něco jinak, ale už rok marně vysvětluju, že balík je nová samostatná verze. Potřebuju vědět jak to má být, ne že Dejv to měl jinak.

Zbyněk Šemora napsal:
Ten kaskádový rozběh, o kterém jsem kdysi psal nesouvisel s Jackovými zvuky, ale zvukovou kartou (dělalo to na všech trakčních motorech bez rozdílu na zvukaři). Už se mi tento jev dlouho neobjevil a přitom jsem v počítači nic neaktualizoval. Asi se to opravilo samo.
Tak proč ho pořád zmiňujete v souvislosti s "mojí" verzí 451?

Zbyněk Šemora napsal:
Pouštěl jsem to Nebulusovi, když byl u mě na návštěvě. On mi sice trvdil, že v kabině není slyšet pneumotor, ale já beru připomínky fírů, co na těchto sloužili. Podle nich jsem to společně dal dohromady. Ještě mi telefonoval jeden fíra v penzi, který na 230 až 350 jezdil celý život. Ptal jsem se jej na pneumotor a slyšet v kabině je.
Ja som sa na 240 párkrát viezol a raz som to aj nahral. Pneumotor nevydáva na stanovišti za jazdy skoro žiaden zvuk. Samozrejme závisí kus od kusu. Pýtal som sa aj na 230 a bolo mi povedané, že to je také isté....
Pre neveriacich tu je krátke video z rozjazdu 240.
V doterajších zvukoch je samotný zvuk aj hlasitosť použitá z vonkajších zvukov a je to dosť od veci.

A proto říkám, dodejte video a budou zvuky. Dnes už žádné zvukomontáže na základě pojmů a dojmů :cool:

Jacek - Já bych se rád pokusil nějakou nahrávku zorganizovat, protože z Barčofila jsem se přemutoval na Brejlofila. Je k tomu zapotřebí ale jeden uživatel tohoto fóra. Je to J. Polák. Někdo zajisté ví proč. Na Tišnovce by se zvuky na Brejlovce krásně vyjímaly.

Pokusím se s panem Polákem domluvit. Snad nezahodil MsTS někam do šuplíku, protže na jeho stránkách se už dlouho nic nedělo.

heme: Zvuky na 750, obzvlášť jej SM (zo 750 032), máme myslím kvalitné. Skôr by bolo lepšie sa pokúšať nahrať SM na 754. Sám sa o to pokúšam. Kto tie stroje pozná, vie, že zvuk 750 a 754 nie je ten istý. Je zbytočné sa pokúšať o úpravu tých zo 750. Pokiaľ ide o zvuky na 751, tam pomôžu nahrávky len na vodnom odpore a je úplne jedno, či ide o tlmičovú, alebo beztlmičovú variantu.

Chlapci nechápete problém základní. Jackovy zvuky elektrik jsou mnohem hlasitější než traktory. Reál je ale úplně opačný.
Jinak Jacek zjistil, že 230 je od Pegase (odkaz je pro 242), díky. A to je takový problém se ho zeptat, jestli by nedal svolení k použití jeho jednoho "cc" ? Myslím si že by se s ním dohodnout dalo a pár piv mu rád zaplatím, než se tady handrkovat (nebo lépe aktuální DVD s tratí). Jak čtu dál, většina z Vás nemá ponětí, že právě 230, (S 489) hraje úplně jinak. A o co jde? Chcete reál? Nebo se jen bít v prsa za co nejefektnější nahrávky, které s reálem mají málo společného. Nesprávné nastavení hlasitostí dílčích zvuků Vám znehodnotí i sebelepší nahrávku. Já nechápu, že na Jackovy traktory neřeknu ani popel, naopak si vše vychutnávám, ale elektriky se mi nelíbí. Myslíte si, že je to špatnou zvukovkou? Těžko. Na těch traktorech jsem sice turnusově nejezdil, ale mnohokrát se jen svezl, jako většina z Vás.

Co se týká současných 230/40, je možné, že už jsou jiné. Nebulus říkal něco o Mirelu, možná zrušili i ten pneumotor, proto není slyšet. Ale to už pak není ta původní laminátka a bavíme se o dvou různých lokomotivách. Pak musí být zvuky dvojí. Old, jak mám ve své aktualizaci a new pro verze, kde bude nová kabina s Mirelem. A u té nové teprve můžete použít nové nahrávky.

A ještě jednu věc. Jak se Vám líbí vrzání sedačky fíry? Je to efektní, ale v praxi, na každé lokomotivě je minimálně konev s olejem do kompresoru. A pokud na stanovišti něco kdy vrzalo, tak každý normální fíra si v oleji namočil pucvol a čepy si promazal, aby na mašině za směnu z pazvuků nezcvoknul. Do drnčejících dveří se cpaly staré brzděnky, aby v dílnách po GO místo odstranění problému tyto papírky přetřeli barvou. :-) Nebo to už chcete nahrávat i zvuky vycházející ze zádní části strojvedoucícho? V pravidelných intervalech, jak jinak. A hráč by si jen navolil, jestli měl k obědu fazulu nebo řízek. :-))))
Pánové, tudy cesta k reálu opravdu nevede.

Robo - Ano, 751 jinak než na VÓčko nahrát nepůjde, zde mám ten samý názor. Co se týče Vaší 750 032 nevím, neslyšel jsem tento stroj a jak zde psal Kadr, každý stroj má jiný zvuk. Na druhou stranu ale chyba u Jacka vznikla hlasitým nastavením zvuku TM a to celkem dost ubírá na realitě. Pokud jste nahrávali zvuky klasicky když lokomotiva stála, nedá se ani čekat, že uslyším turbodmychadlo nebo to dunění.

Dál to rozebírat nemá asi cenu. Nechme tomu čas, třeba se někdy nějaká dobrá příležitost naskytne...:)

Zbyněk Šemora napsal:
Co se týká současných 230/40, je možné, že už jsou jiné. Nebulus říkal něco o Mirelu, možná zrušili i ten pneumotor, proto není slyšet.
Pneumotor tam samozrejme je, mám ho aj nahratý, ale počuť ho hlavne zvonku. Vnútry len keď je na mašine "ticho". A čo sa týka vŕzgajúcej stoličky, tak na polovici strojov to vydáva hrozné zvuky a na druhej polovici je do pružiny zarazený drevený klin a tým je to opravené. Toto samozrejme neplatí pre leštenky a pár turnusových strojov. Na nejaké mazanie a svojpomocné opravy sa v dnešnej dobe každý vykašle.
Tak tu je ukážka samotného pnuemotora 240 z 240, ktorá bola na videu, na 230 by mal byť ten istý. Treba si uvedomiť že tento zvuk musí prekonať dvojitú priečku, kým prenikne na stanovište. A oficiálne sa to volá volič odbočiek.

Naposled editoval moderátor:
Zbyněk Šemora napsal:
Jinak Jacek zjistil, že 230 je od Pegase (odkaz je pro 242), díky. A to je takový problém se ho zeptat, jestli by nedal svolení k použití jeho jednoho "cc" ? Myslím si že by se s ním dohodnout dalo a pár piv mu rád zaplatím, než se tady handrkovat (nebo lépe aktuální DVD s tratí).

Pravdaže Jacek môže použiť moje *.wav, ale nemyslím, že to má veľký význam ak sa chystajú chlapci nahrať komplet nové zvuky pre laminátky... Nie som moc znalý striedavých mašín, preto moje zvuky sú len núdzovým riešením, ale z môjho osobného pozorovania, som si všimol, že 240, 230 a 242 majú úplne iný zvuk prepínania odbočiek. Ak by to bolo možné, tak by mohli chlapci nahrať aj plecháča. Držím palce hošani, nech sa darí...

No nechcem mať posledné slovo, na to tu máme iných :D, ale už by sme túto debatu mohli zabaliť, hlavne čo sa týka lamín a ich zvukov, ten "pneumotor" je na 240 ako v kabíne tak aj na stanovišti počuť tak maximálne pred spustením ventilátorov a kúsok po tom, keď sa ozvú trakčáky a prevodovky a ventilátor hučí naplno tak ani nevieme či tam nejaký "pneumotor" je.U 230 neviem ale myslím, že to je podobné, u 240 viem o čom hovorím, nakoľko predvčerom keď som fotil nový cab 240 tak sme skúšali aj zvuky a uši mi zatiaľ slúžia chvalabohu dobre, jedniné v čom súhlasím je to, že zvuky sa môžu líšiť len kvôli stupňu "vylágrovania" toho-ktorého kusu.Ale žiaden strach, zvuky na 240 nahrám v najlepšej možnej kvalite /ako napr. u 721,771/ a bude, u 230 by som doplnil ten zvuk kompresora z ČS4, myslím, že je dobrý, ak to niekomu nepasuje môže nahrať originál celú 230 a bude to zase o niečo reálnejšie.No a ešte niečo podstatné, ako testera a pripomienkovača by som navrhol Dráčika, osedláva laminy už dosť dlho, tak to má hádam "v uchu".

To Zbyněk Šemora: Co se týče hlasitosti Jackových zvuků, já mám diesely o dost hlasitější než elektriky.. Takže nejspíš záleží na konkrétní zvukovce a jejím nastavení.

Páni na 240 behám dosť dlho, ale zatial musím súhlasiť s nebulusom a duusom. Zbyňku, v tichu prvú odbočku počuješ, jak sa rozbehnú vetrálky, tak druhú - tretiu ešte tiež trochu, ale jak ideš 40 a viac, tak už len vidíš blikať kontrolku medzistupňa, zvuk nepočuješ nijaký. Presne ako písal duuso. Samozrejme sú kusy, ktoré majú tesnenia dverí do strojovne len na okrasu, tam to je hlasnejšie, ale ani tam od 50 nepočuť nič a aj tých je len zopár.

Čo sa týka voliča odbočiek, tak 230 a 242 majú brnenský (aj niektoré naše 240 ho majú), ten je trochu odlišný, je pomalší, ale v princípe taký istý a rozdiel vo zvuku je nerozonatelný aj pre znalého jedinca. Možno nejaký silný odborník ten rozdiel počuť bude. Ja osobne nie.

No a máme to vysvetlené ako na tácke, Miro díky, k zvukom na plechovky len toľko, že u nás chodia len s rýchlikmi a tie majú v LV pobyt tak max. do 5 minút, takže toto je o ničom, myslím ale že Pegasove zvuky na plechovky sú dosť dobré.Ešte čo plánujem je nahrať zvuky na 210.

Takže pánové, PC už mám zpátky a je tu první ukázka. Vyrobil jsem si testovací aktivitu na zvuky. Stojím s 363 a z kabiny sleduji traffic soupravy, které přijedou na vedlejší kolej, zastaví u mě a zas odjedou. Nakonec odjíždím s 363 a zvuky tratě naprosto zřetelně slyším.
Nejdříve přijede 830 s Balmy, pak čmelák se 4 Eas. Za ním laminátka s 4 B a nakonec samotná 464.202. U všech těchto vozidel jsou hlasitosti na stejné úrovni, tzn. i u vozů. Několikrát do toho zahoukám svojí mašinou a to je nejhlasitější zvuk, který je vždy hlasitější než houkačky trafficů. (na obrázku červené elipsy) Takhle nějak si to představuju.
http://msts.jacek-modely.cz/ukazky/Test_zvuku.mp3
96bd72f69a0513943decb33249663c29.jpg

a tady je graf, žádné pojmy a dojmy :idea:
f32fb08efd0862b563edc8b6e333a8a3.jpg

Jedině z tohoto se dá vycházet, čili pokud to někomu hraje jinak, není to moje vina

Naposled editoval moderátor:
Dráčik napsal:
Páni na 240 behám dosť dlho, ale zatial musím súhlasiť s nebulusom a duusom. Zbyňku, v tichu prvú odbočku počuješ, jak sa rozbehnú vetrálky, tak druhú - tretiu ešte tiež trochu, ale jak ideš 40 a viac, tak už len vidíš blikať kontrolku medzistupňa, zvuk nepočuješ nijaký. Presne ako písal duuso. Samozrejme sú kusy, ktoré majú tesnenia dverí do strojovne len na okrasu, tam to je hlasnejšie, ale ani tam od 50 nepočuť nič a aj tých je len zopár.

Čo sa týka voliča odbočiek, tak 230 a 242 majú brnenský (aj niektoré naše 240 ho majú), ten je trochu odlišný, je pomalší, ale v princípe taký istý a rozdiel vo zvuku je nerozonatelný aj pre znalého jedinca. Možno nejaký silný odborník ten rozdiel počuť bude. Ja osobne nie.
Děkuji za výklad bratislavského fíry. Já zase jen tlumočil výklad brněnského fíry.:D
Ale jinak souhlasím s Duusem, že tato debata nemá smysl. Nic se nevyřešilo, jen každý obhajujeme svou pravdu. Až mne mrzí, že jsem do té další aktualizace Trainsetu šel. Zbytečně jsem si zkomplikoval život. Ale co už, není cesty zpátky a pokrok také nelze zastavit. Budeme muset věřit, že se nakonec nějak dohodneme.:wink:

Zbyňku: Prečo by Ťa to malo mrzieť? Ty si napísal svoj poznatok, ja svoj. Nato je diskusia, aby sa diskutovalo. Ja výklad brnenského kolegu nijak nespochybňujem, možno má lepší sluch ako ja, alebo behá na rozmlátených mašinkách. Len som tvrdil, čo počujem ja. Zajtra budem celý deň na 240, tak niečo nahrám a bude...

Ta aktualizace totiž spustila řetězovou reakci a potvrzuje se jak jedno souvisí s druhým. A šel jsem do toho jen kvůli těm střídavým lokomotivám, aby se dala vychutnat jízda na laminátkách po vysočině.
Ale na druhou stranu, s 230 a 240 jsem i zvukově maximálně spokojen, tady není problém. Ale, pokud tomu tak skutečně je, můžeme ten volič odboček zeslabit. Prý je slyšet z jednoho stanoviště víc a z druhého méně.
Já jsem použil Jackovo nastavení a dle jeho návodů jsem stáhl hlasitosti trakčáků, hukot převodovek a vrzání sedaček. (správně to řekl Nebulus, ten dřevěný klín jsem na mnoha mašinách v sedačkách viděl) Do 230 jsem vyměnil kompresor za 141, který má být ten samý, jak psal Duuso, že použil od čmeláka. Dále jsem vyměnil Pegasovy odbočky, které jsou přesně od 230 a má i věrnější houkačku. Ještě je tam vyměněn zvuk shuntů. Vše je dle pokynů brněnského fíry.
Ale co zůstal velký problém jsou x6x, 210 a 111, které jsem zatím ponechal Dejvovy, ale díky pozměněným zvukům už tohle old nemusí hrát věrohodně. Ale doma jsem žádné pazvuky neslyšel, vše jsem nejprve kontroloval. Problém snad měli jen ti, kteří aktualizovali a to jen někteří.

Zbyněk Šemora napsal:
...Do 230 jsem vyměnil kompresor za 141, který má být ten samý, jak psal Duuso, že použil od čmeláka...Ale co zůstal velký problém jsou x6x, 210 a 111...
:!::!::!: Z ČS4 Zbyňek, z ČS4 :!::!::!:, kdeže z čmeliaka, ako som písal nahrám zvuky okrem 240 aj na 210.Mňa osobne najviac "dráždi" zvuk trakčákov na 263, v súčasnej podobe je to len ako núdzové riešenie, Dráčik nahral super video ale Jacek písal že to je nepoužiteľné, nakoľko by to bolo treba nahrať systémom nábeh/beh/dobeh zvonka aj zvnútra, Miro čo Ty na to ?

Back
Nahoře