Zvuky Jacek

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Makrdop
  • Datum začátku Datum začátku
Zbyněk Šemora napsal:
Když mašina jede, trakční motory pracují, tak hučí. Vypnout se dají tak, že zastavím vlak.

Zbyňku on ale nepíše, že jede.
buffon666 podívej se na stránky Jacka jak má být správně nastavený eng a zkontroluj ten svůj.

Je nutné, než se zeptám si objasnit pojmy. Trakční motory jsou motory, která pohánějí dvojkolí lokomotivy. Pak jsou motory ventilátorů, kompresory, pneumotory, motory stěračů. Proto jsem tak hloupě odpověděl. :-(
Jinak laik uživatel se nemůže dívat do nastavení engů nebo zvuků. V TBP je snahou kolektivu, aby vše bylo synchronizováno. Mašina - kabina - zvuky.
Co se týká zvuků elektrických lokomotiv, tam není zdaleka hotovo.
350 je celkem OK, jen při brzdění jsou slyšet zvuky, které tam nemají co dělat. (zdrže a odfukování přepínače brzdy BSE)
163 a 363 (2), tam nebyly nastaveny frekvence, proto jsou použity dočasně zvuky předchozí. Brzda to samé.
470 má kotoučovky, zvuk zdrží tam nemá co dělat.
Zkrátka na zvucích elektrik by se ještě mělo pracovat.
Problém je ten, že některé původní zvuky jsou přepsány stejným názvem, ale jinou nahrávkou, pak mnohé původní zvuky od Dejva mohou hrát zkresleně. Snad se vše brzy doladí.

Zbyňku, kraken má kotouče jenom na vložácích, na motorových vozech jsou špalky.
I když těď mě trklo, že krakena nemáme, tak asi myslíš 471. Asi bych měl dospat. :-)

Ještě k té 350. Nevím, zda to dělá i ostatním, ale ventilátor je nastavenej tak, že se jednou rozjede a už nezastaví. Ve skutečnosti to teda tak není, podle toho co vídávám v Brně na hl.n. Jacku, šlo by to prosím nějak opravit? Jen kvůli tomu mám použity ještě staré zvuky...

Díky, Heme

heme:
Co je to za wav? ventilator, chladic nebo kompresor?
Ventilátor se zapne 4 sekundy po zvednutí sběrače a vypne zas po stažení.

Jestli se u nějaké mašiny nějaký zvuk spustí a už se nevypne, je to pravděpodobně kompresor a ne ventilátor. A o tom více ve FAQ na mých stránkách

Jacek - FAQ mám nastudované, dělám podle něj. Bude to ten ventilátor, i čas po zvednutí smetáku by seděl. Co mám z reálu okoukané, tak po zastavení lokomotivy většinou tak do 5s vypne. Jestli sám, nebo díky fírovi, to už nevím.

heme napsal:
Ještě k té 350. Nevím, zda to dělá i ostatním, ale ventilátor je nastavenej tak, že se jednou rozjede a už nezastaví. Ve skutečnosti to teda tak není, podle toho co vídávám v Brně na hl.n. Jacku, šlo by to prosím nějak opravit? Jen kvůli tomu mám použity ještě staré zvuky...

Díky, Heme

To je čítankový případ, jak by se nemělo naléhat, aby Jacek opravoval zvuky. Hlavně, když to má někdo jen odposlouchané. Přenech tohle fírům, co na těchto mašinách nějaký pátek jezdí. Můj spolužák (fíra na EC) z průmky mi říkal, že po příchodu na stroj 350 je dobré ventilátory zapnout manuálně a po odchodu ze stroje vypnout. když se to ponechá na automatiku, dělá to údajně nějakou neplechu. Ale máme tady Dráčika, ten na tom jezdí a může nám napsat přesně jak to má být. Sice nedávno napsal, že už neMSTSuje, ale poradit by nám jako profik mohl. :D

Zbyněk Šemora napsal:
To je čítankový případ, jak by se nemělo naléhat, aby Jacek opravoval zvuky.
On je to taky u zvuků nejčastější problém. Jeden napíše, že to a to má být tak. Druhý napíše, že to slyšel jinak. Pak se ozve někdo, že na tom jezdí a má to být úplně naopak.
Jenomže nakonec se mi do ruky dostane video a zjistím, že pravdu vlastně neměl nikdo. To se mi teď potvrdilo u 240. Půl roku jsme se dohadovali jak má "řvát" zvuk pneumotoru v kabině, kde vzít autentický zvuk a nakonec mám videa hned dvou mašin a ten pneumotor na stanovišti není slyšet skoro vůbec a přehlušuje ho cvakání kontrolky na pultu, navíc i to je zřetelné jen na prvních stupních
Takže opravdu bez videa s podrobným popisem žádné změny, to bych nedělal nic jiného.

Ahoj Jacku.
Dnes jsem si tak testnul při oddechu u tvorby aktivity pro JZD Taxův skin Bobinky a chtěl bych se zeptat na takovou věc ohl. zvuků, u niž jsi nejsem jistý. Při stisku mezerníku mi zní zahoukání stejně jako píšťala u kl. "B", má to tak být? Delá to i ČSD 140, i E499.0.;)
S pozdravem Dan.

jacek & spol. a 4 mesiace stara disusia o ventilatoroch na 350: kym boli na ventilatory TM navesane alternatory dobijania baterii, mohli (mali) tieto bezat aj pocas statia. odkedy maju 350 staticke dobijace, ventilatory sa vypinaju, aby sa nepodchladzovali TM. takze by boli potrebne min. dve verzie zvukov - pre "stare" ES499.0 (polomacanky, "uchylne" natery 001 a podobne; mozno sa daju pouzit variantne zvuky pre 150/151) a pre nove (kakadu a blonski), kde ventilatory TM vypinaju ... urcite pri stati, ale snad aj pri jazde vybehom.

(z uplne ineho sudka, ale aspon takto: prakticka skusenost zo 125.8: po skrokovani do 0 fira vacsinou ihned rucne vypol ventilatory a nechal ich v automatike (vraj automatika pomaly vypina))

Na 350 kach nie po zastavení , ale po pominutí výkonu či už jazdy, alebo EDB sa ventilátory automaticky za 20 sekúnd vypínajú. To znamená, že ja keď idem výbehom a nemám výkon tak sa aj za jazdy vypnú.

To že je lepšie to mať na ruku je len kvôly lepšej cirkulácii vzduchu v strojovni. Znižuje sa s tým pravdepodobnosť buchnutia stykačov kvôli s ionizovanému vzduchu. Ale na druhej strane to zase podchladzuje TM čo tiež nie je najlepšie..

DanJ:
Ahoj, týká se to i jiných starších řad, např. čmeláků, ty lokomotivy prostě nemají píšťalu, tak jsem na klávesu B dal aspoň kratší houknutí.

jeffer & spol
"vývoj" balíku zvuků pro elektrické lokomotivy jsem definitivně ukončil. Jakékoliv další inovace budou jedině a pouze pokud mi někdo pošle kvalitní nahrávky. Upravovat neustále do nekonečna pořád stejný, dnes už zastaralý balík, na základě připomínek typu "to má být tak, tohle jinak, včera jsem to slyšel na nádraží" prostě nejde :cool:

No dobre keď myslíš, že som to len včera počul na nádraží,tak to nechaj tak ako to máš.

dem:
nemyslím to zle, ale pokud jde o ty zvuky, spolehnout se můžu opravdu jen na to co sám slyším. Stačí si vzpomenout na hádky na fóru, kde se řešil zvuk odboček u 240. Jeden psal, že mají být potichu, druhý, že mají řvát, třetí, že to má být úplně jinak. Pak jsem dostal hned 2 videa a nejsou pochybnosti.
Je to asi jakobych někomu psal jak mi má postavit model něčeho co znám do detailů, ale on to nikdy neviděl. I když se bude snažit sebelépe, bez pořádných podkadů stvoří něco, co se předloze vůbec nebude podobat. To jsem myslel

Ale keď sa bavíme o tom, že či tie ventilátory majú vypnúť a kedy tak potom by som o tom asi niečo mal vedieť, keď sme to v kurze preberali a na tom už aj jazdím. Nebavíme sa o tom ako majú znieť, ale kedy majú znieť. To sa dá nastaviť aj pri súčasnom balíku.

Jak jsem psal výše, vývoj balíku je definitivně ukončen a pokud nebude video, případně podrobný popis, nebudou nové zvuky. Prostě pokud to sám neuvidím a neuslyším, nebudu do toho pořád rýpat. Nastavení sms se to sice až tak netýká, ale už jsem si toho užil až nad hlavu. V balíku jsou dvojí sms od lidí, kteří "na tom jezdili". ES499.0xxx.sms jsou původní Dráčikovy, 350 jsou od B57. Oba trvali na svém. Po zveřejnění se mi ozvali další dva, kteří na tom jezdí, že je obojí špatně, že to má být úplně jinak, oba navíc psali něco jiného... A teď zase jinak? Tak jak vlastně? Komu teda věřit? Nebo snad měl každý z nich jinou mašinu?
A ať to udělám podle kohokoliv, kritika půjde zase jen na moji hlavu. A ještě se mě nikdo z těch co "na tom jezdí" nezastal, když se to tady řešilo. Naopak se občas probírá v jistých návštěvních knihách jak jsem to zbabral...
Prostě to chce pořádné podklady, o které se můžu tak nějak opřít. Ne pojmy a dojmy.

ono je to aj o tom, ze sucasne 350 nie su to iste ako niekdajsie ES499.0 - ziadne cvakanie registracneho rychlomeru (digital), ziadne cvakanie medzikontrolera (mirel), VZ mirel a nie ten potvor co tam bol povodne... staticky dobijac namiesto dynama na ventilatore TM, bezpecnostne skla, na 005 klimatizacia - zmiena za poslednych asi 10-15 rokov je viac nez dost. napr. nova EDB sa tiez asi na zvuku pri brzdeni nejako prejavila.

Tak ok. Nebudem tu teda riešiť pojmy a dojmy.Počkáme si až naberieš dostatočné skúsenosti zo zvukmi 350. Aj keď si myslím, že som sa vyjadril dosť jasne. Všetky 350 po zaniknutí výkonu bez ohľadu na rýchlosť do 20 sekúnd vypínajú ventilátory. Zabezpečuje to Mirel.

Back
Nahoře