Stavba tratí - mohl by mi někdo poradit?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna 714.018-9
  • Datum začátku Datum začátku
Ne. Ty "finty" se týkají obecně stavby tratí a zacházení s RE. A jak píše Zbyněk, pro první pokusy ti dokonce stačí základní kolejivo co je v MSTS. Teprve potom se rozhodneš co dál. A připrav se na to že spoustu toho co vytvoříš na začátku zahodíš a začneš znova a lépe, A pamatuj si že: Žádný učený z nebe nespadl, a když už, tak si pěkně nabil hubu!

JAk píše Miran, tak z vlastní zkušenosti: stavěl jsem trať cca 2 roky, naučil jsem se toho spoustu, i jak předejít některým pádům, začal jsem znovu, našel jsem lepší vychytávky, které se stále rozšiřují, google earth, lepší nebo více objektů apod., rozhodně se ale nenech zastrašit, jinak by jsi nezačal nikdy, je to někdy peklo, ale výsledek zvlášť když se s ním podělíš moc potěší a za tu námahu stojí. Vždy se najdou rejpalové, ale postupem času to vychytáš.

Mať GLOBAL BP.....
Toť vše?
Tunerar555 a všichni začínající:
Napřed jsem nechtěl reagovat,ale pak jsem si řekl,že jo.
To není o globale,trati a fíglech,ale hlavně o vůli a čase. Zbyněk a několik dalších je v MSTS již v jiné dimenzi a bez něho nemůžou vůbec existovat.
V první řadě je potřeba znát práci s PS (editace,kopírovaní atd) není to žádná sranda,nevěřily byste kolik lidí tohle neumí,potom je potřeba mít spoustu času (škola,zaměstnání a rodina) a nakonec chtít.
Je mě jasné že teď někdo odepíše,že to není pravda,ale je! Protože něco začít,potom najít zaměstnání,kde nemůžete dělat na svém soukromém PS,pak přijít domů,kde křičí dítě a manželka vám udělá scénu,tak to je lepší nic nedělat,ale jen si občas zajezdit. Hlavně nezapomeňte na to,že se nutně dostanete do situace,kdy Vám budou chybět objekty do tratě a budete si je muset modelovat sami,jezdit fotit a pod. A to si může dovolit jen silný jedinec.Stačí si přečíst bedlivě tohle forum a bude vám to jasné!

MIKY: Stavba trati je o alternativě, když mi chybí objekt, hledám ten nejvíce podobnej, protože kdybych měl k tomu ještě modelovat tak bych za rok postavil 300metrů, protože co objekt, to originál. Nebyly by tu 400kilometrové, ale 4kilometrové trati.

Zdravím páni. Potreboval by som poradiť ako zmeniť textúru konkrétnej výhybky.
Našiel som si daný model v štvorci .w, prepísal som FileName ( ../TRACK_K/shapes/A1tPnt4_7dRgt.s ). To som odpozoroval z trate 321 a po spustení RE je daná výhybka stále s pôvodnou textúrou. Nechcem to meniť v celej trati, len pri konkrétnych úsekoch a pri dynamickej koľaji.
Ešte pre info, štandardne používam globál 321.
Čo ešte musím zmeniť/upraviť/prepísať?

Celkem jednoduché:
ve složce Track_K si vytvoř novou složku např. shapes_5 nebo jak potřebuješ zkopíruj potřebnou vyhýbku (.s a .sd).
Převedeš ffeditem do textové podoby najdeš si řádek s texturou acleantrack_x !!! acleantrack2 jsou kolejnice !!! přepíšeš na požadovanou texturu překonvertuješ zpět a můžeš osazovat.
Nová složka proto, pokud by sis přetexturoval základní vyh. tak by se změnily všesky s danným směrováním.

Dynamická kolej se převede programem Dyntrax a je to obdobné. nezapomeň překonvertovat ffeditem zpět. :D Snad pomůže. :D

Skúšam začať stavbu trate, vygeneroval som terén a položil dve koľaje len tak. Ale keď tie koľaje zmažem, tak pri daľšom spustení RE vypíše chybu: Selhalo nahrání databáze trate. Neviete niekto čo s tým?

Tohle se stane, když poskládáš některé typy výhýbek konfliktním způsobem, viz můj Kolín (první pradávná verze) a ta hrůza co je stále vidět jen v editoru aktivit. Poslední šanci takto špatně položené kolejové díly smazat je ještě před vlastním save. Stalo se mi to snad jen třikrát za 8 let, tak si už podrobnosti nepamatuji, ale na chybu jsem přišel až po restartu editoru, kdy po odebrání těchto konfliktě spojených kolejí a restartu editoru jsem skončil stejně jako Ty. A když se podíváš na soubor tdb, tak je poloviční než ten původní, tedy totálně rozežraný.
Takovou trať zahodit a začít znovu z poslední funkční zálohy.
Já tomuto jevu říkám rakovina. Jakmile nádor odstraníš, trať navždy zemře. Koleje se dají jen zneviditelnit smazáním ve world.

Tam som ani výhybku nemal. Dokonca ani saves predtým som nestihol spraviť. Ale mám pôvodnú verziu kde tie koľaje ešte sú, tak ich skúsim zneviditeľniť. Ešte som ani nezačal a hneď takýto prúser :-) . Zbyňku, díky za rady.

Tak potom tam musíš mít něco špatně, asi koleje.
Já bych to samé kolejivo zkusil v jiné trati, třeba editovat nějakou default nebo si vygenerovat malou placičku a tam je zkusit.

No uvidím, na pokladanie koľají som už angažoval skutočného odborníka, takže snáď to dobre dopadne. V najhoršom terén z Demexu vygenerujem znova, nech začnem s čistým štítom.

Hezký den,
těžko říct. Sázel bych na ty koleje. V mé první trati se mi to stalo taky po vyskočení této hlášky. Byla to výhybka a hned za ní a1t10mskew. Tato kombinace by neměla dělat problémy, ale stalo se. Po obnovení databáze a uložení mi to jelo normálně. Pak jsem za to nacpal špatně položenou dynamickou kolej a byl konec. Po uložení a novém načtení tratě mi chyběl terén na půlce toho čtverce a smazalo mi to všechny silnice, i když tam byly ty čáry, které ji označují a jezdí podle nich auta. Půlka čtverce byla průhledná a druhá s texturou terénu. I po přepsání savem před touto operací mi to tak zůstalo. Dnes zálohuju po každém úkonu. I kdybych postavil jeden objekt, tak to hned zálohuju. Holt MsTS je v tomto směru nevyspytatelné. Musí se zálohovat a zálohovat. :D

MSTS není nevyzpytatelné, jen nemá rádo umělé konfliktní stavy, které tam dodáme, asi jako v tomto případě buď neotestované kolejivo nebo dál netuším, kde soudruzi z NDR udělali chybu :D To je nutné vidět.

Omlouvám se předem, neboť jsem přesvědčen, že tohle téma už tu bylo několikrát, ale i když jsem ho po dlouhém hledání našel v několika diskuzích, uspokojivou odpověď jsem zatím nenalezl. Zajímalo by mě, proč u některých kolejí zmizí textura. Vypadne tak z Worldu, ale v TDBčku zůstane. A ještě víc by mě zajímalo, jestli se to dá nějak napravit. Zkoušel jsem celou databázi nechat předělat editorem. To se povedlo, koleje bez textur to odstranilo a odstranilo to samozřejmě i návěstidla což mi bylo jasné. Ale když jsem pak chtěl zkopírovat "návěstní" část databáze ze zálohované do té předělané, po spuštění editoru mi to hlásilo, že objekty zapsané ve Worldu nebyly nalezeny a teď vážně nevím proč. Vždyť s Worldem se přece nic nedělo a "kolejová" část databáze na to nemá vliv ne? A u té se oproti původní verzi "rebuildem" stejně změnilo pouze pořadí prvků a vymazala se kolej bez textury.

Stane se to tehdy, když se s route editorem posuneš dál od kolejnice, než je nastavená dohlednost v msts a uložíš to. Náprava je použití záložních bk. souborů vytvořených v posledním uložení (jde o soubory databáze rdb/tdb/tit a postižený čtverec (jeho *w soubor ve world). Pokud ale již proběhlo několik uložení mezi tím, musí se jít od poslední funkční zálohy.

VáclavS napsal:
Stane se to tehdy, když se s route editorem posuneš dál od kolejnice, než je nastavená dohlednost v msts a uložíš to. Náprava je použití záložních bk. souborů vytvořených v posledním uložení (jde o soubory databáze rdb/tdb/tit a postižený čtverec (jeho *w soubor ve world). Pokud ale již proběhlo několik uložení mezi tím, musí se jít od poslední funkční zálohy.

Díky, konečně vím na co si dát pozor i když konkrétně teď byl problém spíše v tom, že když jsem v routu najel na určitej čtverec tak simulátor spadl, jediný co mě napadlo bylo odstranit databázi, abych mohl zjistit kterou kolejí ten problém byl způsoben a tu odstranit, jenže pochopitelně zůstala ve worldu, neboť traťová databáze byla v té době prázdná. Takže po checku všech čtverců re-buildem mi tam zůstala kolej bez textury, ale na čtverec se už v routu dostanu. Ale problém s texturami jsem měl už dříve, takže teď budu v tomhle směru víc obezřetnej. Ještě jednou díky.

error kolaje

Ahojte.Ked stavam trat tak niekde pri vybere trati mi pise error a uz ma to otravuje.PLS help.

Back
Nahoře