Stavba tratí - mohl by mi někdo poradit?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna 714.018-9
  • Datum začátku Datum začátku
Dobrý deň,
chcel sa opýtať či by sa na fóre nenašla nejaká dobrá duša čo by mi vysvetlila ako by som mal postupovať a čomu by som sa mal vyvarovať. Vygenerovať terén už viem :)
Ďakujem za odpovede

Nejjednodušší je navštívit někoho, kdo v tom má alespoň nějakou praxi a nechat si to nejen vysvětlit, ale prakticky ukázat. Já když začínal, tak jsem si vzal krátkou jednoduchou trať a zkoumal jsem, jak je to uděláno. Na postupy a finty, které jsem z tratě nepochopil, jsem se pak zeptal autora. No a za čtvrt roku jsem to jakž takž uměl.

Otázka "čemu se mám vyvarovat" je strašně obecná. Asi jako "jedu do Žiliny, co mne tam čeká". Hlavně se musíš vyvarovat spěchu. A ozbrojit se trpělivostí a měkou peřinkou pod zadek.

No to musí přijet zájemce k počítači toho stavitele. Ne naopak. E499 přijel do Brna až z Ostravy. Ale chtěl a výsledek se dostavil.

Protože E499 není žádný lenoch. Rád se setká s kamarádem, kterého dlouho neviděl, který je navíc o několik desítek let starší než on a má na rozdíl od něho vysokoškolské vzdělání. Takže řešit s Jirkou za pomocí Skypu takto složité záležitosti, jakými bezesportu stavba tratí je, by byla vůči němu nehorázná drzost. Pokud si myslíš, že Ti někdo dá dvouhodinovou lekci a pak budeš stavět jako o život, tak to radši ani nezkoušej. To je jedno s druhým a zabere to mnoho času, než se do toho dostaneš.

Jinak info pro ostatní. Věc se má tak, že jsem dával před rokem a půl starý comp do opravy. Jen výměna GK kus za kus. Bohužel se něco podělalo a ten človíček, který mi to dělal, asi fetuje. Prostě comp není. Nikdy nedávejte PC do firmy Abax!!! Čili že celé moje MsTS je komplet v prdeli. Desítky GB fototextur, ořezaných textur, zvuků, skinů atd... Mám pouze hodně starou zálohu. Naštěstí se mi podařilo teď alespoň zachránit můj balík skinů 020, se kterými si ale stejně nezajezdíte. Co mě ale více štvě, že jsem měl komplet připravenou trať 293 s reálným terénem, který mi Ondra na zakázku vygeneroval. Pane Bože, stovky hodin práce jsou v hajzlu! Je mi líto, přátelé, nemám nic, takže neuvidíte ani žádné screeny z přípravy. Ale věřte mi, že se to s Lokálkou nemůže ani za mák srovnávat. Navíc jsem měl komplet připraveny podklady pro Lipenku. Před pár lety jsem si ji zajel zdokumentovat. Textury, videa z kabiny 210 v obou směrech, plus z Lipna do Rybníku pěško. Mám jen fotky, které naleznete u mě na webu, a videa z mašiny. Takže tak. Kdyby se jen někteří divili, proč mi stagnuje web. Navíc WG přešel na nové podmínky, které odmítám přijmout. Avšak nabízí se možnost dodělat již hodně let rozestavěnou PUDr, kterou můžete zhlédnout na webu. Sice na mé záloze je hotových jen cca 5 km z 20ti, ale v tomto případě bych se hecnul a dostavěl ji. Když už Pikku s Jirkou připravili Osoblahu a Zlatohorku, dá se mnoho perfektních objektů z těchto tratí použít. Asi by už nebyla tak dokonalá. Tzn., že některé objekty nebudou mít roční období s počasím, ale např. jen dvě. Kombajny na polích atd. Pokud by byl zájem, natočím komentované video a pak můžeme diskutovat. Obecně moc lidí úzkou nejezdí, ale když jsem se ptal modelářů, tak zrovna tyto tratě jim chybí nejvíce. :rolleyes:

Jiřík: ja viem že mi nič nevnucuješ no radšej sedím doma za PC :)
E499: ešte pred tím ako napísal prvý článok v tomto vlákne som vedel že to nebude na dve hodinky :) trpezlivosť mám pomerne veľkú kedže viem programovať webstránky a vlaky ma bavia preto som sa rozhodol založiť toto vlákno, aby som sa niečo nového naučil

Plánujem teda spraviť trať zsr 185 Poprad - Plavec s odbočkou do Tatranskej Lomnice :)

Protože E499 není žádný lenoch. Rád se setká s kamarádem, kterého dlouho neviděl, který je navíc o několik desítek let starší než on a má na rozdíl od něho vysokoškolské vzdělání. Takže řešit s Jirkou za pomocí Skypu takto složité záležitosti, jakými bezesportu stavba tratí je, by byla vůči němu nehorázná drzost. ......
Přesně tak to je. A nejlepší je zajít s noteboky na pivko a probrat vše tam. Anebo to jít spláchnout až potom a tím zahájit poslední bod programu,
124) Diskuze. :)

Každý kdo staví tratě ví, že je nutné velmi často práce ukládat a pravidelně zálohovat. Je nutné se držet oblasti modrého čtverce a bez save jej pokud možno nepřekračovat. Ve čtverci nemít zbytečně moc objektů. Je nutné umět po pádu editoru obnovit práce z BK souboru, ze zálohy umět doplnit zmizelý databázový objekt, atd, atd. Ale nejlepší je mít i okruh přátel, kterým budu posílat pracovní aktualizace aby se nikomu nestalo to co píše citovaný kolega.

Každý kdo staví tratě ví, že je nutné velmi často práce ukládat a pravidelně zálohovat. Je nutné se držet oblasti modrého čtverce a bez save jej pokud možno nepřekračovat. Ve čtverci nemít zbytečně moc objektů. Je nutné umět po pádu editoru obnovit práce z BK souboru, ze zálohy umět doplnit zmizelý databázový objekt, atd, atd. Ale nejlepší je mít i okruh přátel, kterým budu posílat pracovní aktualizace aby se nikomu nestalo to co píše citovaný kolega.

Je mi to jasné :)

Inač, našiel by sa niekto kto by mi všetko vysvetlil na skype ? viem že to nebude na 2 hodinky :)

Je mi to jasné :)
Inač, našiel by sa niekto kto by mi všetko vysvetlil na skype ? viem že to nebude na 2 hodinky :)
Ahoj.
Nedovedu si představit, že ti někdo přes "skajpa" bude popisovat, jak stavět trať. I popis práce na aktivitách přes skype je nepředstavitelný, natož stavba tratě. :-) Nelze jen sedět u PC, pokud se budeš chtít naučit tvořit aktivity, tak zde hodně vačteš a pokusem a omylem to lze nabiflovat i z fóra, ale není to tázka týdne. :-) U stavby tratě o tom fakt silně pochybuji. Takže buď zajet na slezinu do Prahy, nebo někdo z tvého okolí, kdo bude ochotný ti pomoct.
Dan

Taky to nechápu, ty to musíš vidět na živo a pokud si myslíš, že z domu postavíš trať, tak to se rychle prober, nejprve si vem kolo a jeď s foťákem si vše nafotit, něco lze postavit z ortofomap, ale jsou místa kam musíš stejnak.

Dan: nebudem sa predsa trepať z Popradu do Prahy lebo budem unavený a nič sa nedozviem lebo nebudem dostatočne koncentrovaný :) keď tak by som ocenil keby sa niekto ozval z Popradu a okolia a keď sa nikto neozve pokúsim sa to naučiť podľa návodov na fóre a ostatných na google
alcapone: Ja si nemyslím že trať postavím 100% z domu :) a je mi jasné že sa budem musieť aj hýbať v prírode a fotiť si objekty :)

...nebudem sa predsa trepať z Popradu do Prahy lebo budem unavený a nič sa nedozviem lebo nebudem dostatočne koncentrovaný...
Ve 23:30 se uložíš do některého z vozů R 442 Bohemia a za osm hodin si v Praze, z nádraží si uděláš procházku na Podbabu a myslím, že budeš koncentrovaný a jako rybička. A tím stejným vlakem se zase dopravíš domů, podívej jak mu to na kolejích sluší. :)

Dan: nebudem sa predsa trepať z Popradu do Prahy lebo budem unavený a nič sa nedozviem lebo nebudem dostatočne koncentrovaný :) keď tak by som ocenil keby sa niekto ozval z Popradu a okolia a keď sa nikto neozve pokúsim sa to naučiť podľa návodov na fóre a ostatných na google
alcapone: Ja si nemyslím že trať postavím 100% z domu :) a je mi jasné že sa budem musieť aj hýbať v prírode a fotiť si objekty :)

Nemáš moc na výběr.....buď do toho vletíš po hlavě, až se ti z ní bude kouřit, nebo za někým přijeď.......konkrétně u mě, já to vzal po hlavě, až se mi z ní kouřilo....až teprve potom jsem prezentoval nějaký výtvor....a už mi chodily rady, porady a kritika viz (jiříkTK a mmouka)....spousta lidí tady na foru je hodných a hlavně upřímných.....Hlavně je potřeba umět snášet kritiku a slušněji komunikovat........Takže vygeneruj terén....koukni na schéma nějaké stanice (kolejiště) a trénuj(pokládka kolejí)...až postavíš můžeš experimentovat s hlavní tratí(převýšení atd)......To je jen příklad jak jsem začínal já......;););)

To jsou problémy. Potom nechápu, jak jsem před 12 lety mohl vydat první verzi své tratě.
Nebylo Skype (telefonické připojení k internetu)
Nebylo žádné MSTS fórum.
Nebyly letecké mapy, nebyly vůbec žádné podklady.
Nebyl český překlad do MSTS.
Nevěděl jsem, že existuje nějaké rozšířené kolejivo, respektive jsem nevěděl, jak na to.
Nebylo se koho na cokoli zeptat.
Bylo jen několik emailových adres prvních tvůrců do MSTS, ale nikdo se s nováčkem moc nebavil, protože "takových pokusů o stavění tratí už bylo"
Vždyť já si to jen tak zkoušel, kolikrát jsem ani nevěděl co dělám, měl jsem v nabídce mišmaš všeho co existovalo z tratí, které jsem si postahoval.

Jirko, pokud Tvá paní uvaří opět tak úžasný oběd, jako jsem měl u vás tehdy. To maso s rajčaty, tak k Tobě budu jezdit častěji. :D
No, sice to do tohoto tématu nepatří, ale i ona si na Tvou návštěvu vzpomíná. Ale nenavnaďuj mi "učedníky" na oběd.

Back
Nahoře