Stavba tratí - mohl by mi někdo poradit?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna 714.018-9
  • Datum začátku Datum začátku
Dan: nebudem sa predsa trepať z Popradu do Prahy lebo budem unavený a nič sa nedozviem lebo nebudem dostatočne koncentrovaný :) keď tak by som ocenil keby sa niekto ozval z Popradu a okolia a keď sa nikto neozve pokúsim sa to naučiť podľa návodov na fóre a ostatných na google
alcapone: Ja si nemyslím že trať postavím 100% z domu :) a je mi jasné že sa budem musieť aj hýbať v prírode a fotiť si objekty :)

Takže první než se pustit do stavby,sežeň si videa v obouch směrech,sežeň si podklady např. TTPčka,či nákresný přehled žel. svršku,kvůli obloukům.Za další Pokud chceš nějakou trať začít stavět,měl bys vědět jak to vypadá kolem z očí,či si pamatovat,kde a jak kolej jde na náspu,či v zářezu či kde se přihýbá ke kopci či oddaluje od kopce.Za další řádně si rozmyslet na jakém globálu stavět.Dále potřebuješ kvalitní fotomapy,podle kterých se dá držet.Dále snažit se vzít kolo,auto či pěšky a foták do ruky a fotit si důležité místa.Než tohle všechno probereš,tak máš minimálně půl roku co dělat.Než začneš stavět a něco postavíš rok od těchto slov cos tu napsal že chceš něco stavět.Si začátečník v tvorbě trati,tudíš ti to nepujde tak rychle jako Šemorovi či Stavitelxx.

..Si začátečník v tvorbě trati,tudíš ti to nepujde tak rychle jako Šemorovi či Stavitelxx.
Ale půjde mu to mnohem rychleji, protože jsme také začínali a za mnohem horších podmínek. Jenomže můj první dotaz do okolí byl asi až po třech měsících prací, jak mám dostat do trati česká návěstidla. A po mnoha emailech mi odpověděl jen Tomi. Samozřejmě jsem všem posílal fotky, že mám něco postaveného, jinak bych si nikoho oslovit nedovolil. Tenkrát jsem netušil, do čeho jdu a tak trochu mi připadalo nešťastné, že jsem tomu dal název Breclav - Praha, protože postavit koleje až do Prahy bylo největší scifi a přemýšlel jsem, jestli by název nešel změnit na něco skromnějšího.

Ďakujem za vaše rady a zobral som si ich k srdcu, lenže ak sa mám z niekym stretnúť tak určite nebude z Česka (nemám nič proti čechom len to je ďaleko z východného Slovenska) navyše keď máte 14 rokov :)

A mám ešte taký problémik, chcel som niečo postaviť ale keď som položil koľaj tak nevyzerala ako česká alebo slovenská ale ako nejaká čínska :) mám tam Xtracks a neviem prečo tam mám iné koľaje, mohol by mi niekto poradiť ako tam dať tie cz/sk koľaje ?

Zbyňku název tratě samodřejmě jde změnit na cokoliv i teďkom.

PlugmanSK: nakopíruj textury z xtracku,popř pokud máš nějakou trať tak vešeré concreate.ace , acleantrack.ace

KimiR: presne to som spravil nakopíroval global z XtracksF do zložky global v mieste kde mám nainštalovaný MsTs a do trate som vložil potrebné súbory ešte predtým ako sa napísal že tam nemám sk/cz koľajivo takže neviem kde robím chybu :(

Co takhlen ty textury nakopírovat aj do globalu ?,stavíš podle globalu,né podle kolejiva v trati.Ano pak podle kolejí co máš v trati,můžeš dané koleje měnit když jim hodíš správné směřování né do globalu,ale v trati,většinou se to dává do Track_B

Ale ne, vše, co je typické pro danou trať, musí být obsaženo v trati. Global je posvátné území, do to je třeba co nejméně zasahovat, protože zásah do globalu se projeví na všech tratích. Nejen na té jedné. Track A, B a takové věci jsou také pro začátečníka naprosto zbytečné.

To, co jsem napsal výše, furt platí. Vem si nějako nepříliš rozsáhlou trať a měsíc v ní bádej. Studuj, jak je to uděláno. Zkus tam něco pozměnit či něco vylepšit. Nebo kousek přidat. Takováto diskuse a rady na dálku, to je akorát ztrácení času. Jsi z Popradu, z toho konce je Robo stavitel, spoj se s ním.

Textury concreate.ace , acleantrack.ace se do globalu můžou dát,tím se mu změní akorát kolejivo textury nic více.A tyto věci obsahuje každá trat aj global.Robo je pokud se nepletu z Košic,možná ještě dále na východ,možná Trebišov.

Textury concreate.ace , acleantrack.ace se do globalu můžou dát,tím se mu změní akorát kolejivo textury nic více.A tyto věci obsahuje každá trat aj global.Robo je pokud se nepletu z Košic,možná ještě dále na východ,možná Trebišov.
To je právě ta největší kravina. Do Globalu žádné textury nepřidávat! Textury kolejiva patří do Routes/XXX/textures. Mimochodem když už je kopírovat, tak ne z XTracks ale z ÚZK (třeba u Matese)

Ale půjde mu to mnohem rychleji, protože jsme také začínali a za mnohem horších podmínek. Jenomže můj první dotaz do okolí byl asi až po třech měsících prací, jak mám dostat do trati česká návěstidla. A po mnoha emailech mi odpověděl jen Tomi. Samozřejmě jsem všem posílal fotky, že mám něco postaveného, jinak bych si nikoho oslovit nedovolil. Tenkrát jsem netušil, do čeho jdu a tak trochu mi připadalo nešťastné, že jsem tomu dal název Breclav - Praha, protože postavit koleje až do Prahy bylo největší scifi a přemýšlel jsem, jestli by název nešel změnit na něco skromnějšího.

Pojmenovat mou trať "Trať 321" taky nebylo nejchytřejší rozhodnutí :D
Ale v té době to byla reálná myšlenka, chtěl jsem postavit pouze úsek z Ostravy do Českého Těšína, jenže pak se mi to nějak vymklo kontrole :D
A těžko říct, jaký název tratě bych zvolil teď, kdybych si mohl vybírat...

Pojmenovat mou trať "Trať 321" taky nebylo nejchytřejší rozhodnutí :D
Ale v té době to byla reálná myšlenka, chtěl jsem postavit pouze úsek z Ostravy do Českého Těšína, jenže pak se mi to nějak vymklo kontrole :D
A těžko říct, jaký název tratě bych zvolil teď, kdybych si mohl vybírat...
Jaký by byl nejvhodnější název ? Po deseti letech práce, když napíšeš adresář StavitelXX, tak každému po celém světě bude jasné o co jde. Stručné a výstižné.

Asi spravím to čo mi radí JiříkTK a nainštalujem si nejakú trať a budem sa v nej šprtať :)
To je asi najlepší nápad, ja som rovnako začínal. Keďže som nemal prístup k žiadnym našim tratiam, tak som "rozšprtal" jednu originál z msts. trochen prečítal návody a bolo... :-)

Pre upresnenie som az z Humenného ale to mu nepomože lebo žijem v Prahe.

To znamená že ťa vidíme na slezine? Aj s komplet traťou ? ;)

Nie som proti len treba dat vediet kedy a kde a rad by som sa niečoho takého zučastníl aspon ešte by som sa to čo priučil a dostal odpoved na niejake otázočky. Pokial som v prahe lebo v tomto roku sa planujem stahovat dalej na zapad ale študovat budem tu stale.

Nie som proti len treba dat vediet kedy a kde a rad by som sa niečoho takého zučastníl aspon ešte by som sa to čo priučil a dostal odpoved na niejake otázočky. Pokial som v prahe lebo v tomto roku sa planujem stahovat dalej na zapad ale študovat budem tu stale.
Ahoj, 14.-15.2. v DDM na Podbabě, je to dole ve složce srazy. Budu se těšit na tvoji účast.

Naposled editoval moderátor:
Ahoj Mirane.
Já nevím, čemu se ještě divíš, poslední dobou zde na fóru u některých jedinců, by jsi mohl psát přímé návody a nějaká incicativa z jejich strany... Já se s tím setkávám dnes a denně u aktivit a přiloženým Read Me. Nejvíce mne rozesmála tato věc. U jedné aktivity, která začíná tak, že pžed moji lokomotivou odjede přední část vlaku mám v Read Me napsáno "Nejprve spustit jako volnou jízdu a pak aktivitu samotnou, jinak MSTS napíše, že úkol koliduje s jiným". A schválně si tipni, kolik mi na mejla příšlo připomínek, že aktivita nejde spustit a že háže hlášku, že úkol koliduje s jiným? Dokonce tuším i jeden příspěvek v mém vlákně aktivit. Nebo napíšu do tratí ze zahraničí jak řešit smazaný trainset u tratě, Joska napíše, že nic není ztraceno a trainset je u něj a další dotaz jiného uživatele? "Kde seženu aktivity k trati", co takhle polské stránky a hledat... :-) Takže co na to napsat, někdy už mi to připadá jako špatná groteska. :-)
Dan

To víš Dane, dnešní teenagery přemýšlení bolí, navíc jsou zvyklý dostat vše až pod nos tak nač se namáhat.

Back
Nahoře