Stavba tratí - mohl by mi někdo poradit?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna 714.018-9
  • Datum začátku Datum začátku
Chyba. V Global jsou modely cest, ale textury už nikoli, ty jsou v adresáři trati. V Global/Textures je celkem 31 souborů ace. Nic víc tam nemá co dělat.

Zbyněk Šemora napsal:
Chyba. V Global jsou modely cest, ale textury už nikoli, ty jsou v adresáři trati. V Global/Textures je celkem 31 souborů ace. Nic víc tam nemá co dělat.
To je o něčem jiném. ShapeView neukáže otexturovaný model, pokud bude model.s v "Global" a jeho textura.ace v "nějaká štreka". ShapeView to potřebuje mít u sebe, nemůže čuchat, kde má textury hledat.

Zdravim, mohl by mi prosim někdo říct, jak smažu pokud možno rychle větší kus tratě?

Tomáš Jareš napsal:
Zdravim, mohl by mi prosim někdo říct, jak smažu pokud možno rychle větší kus tratě?
Podržet Shift a označit co nejvíce objektů a pak delete. Ale s databázovými objekty je problém. Asi by šlo komplet odstranit nepotřebné čtverce ve world a tiles (musím si zjistit které). pak spustit editor MSTS s obnovou databáze. Ta odstraní databázové objekty, kde pro ně není zápis ve world. Po úspěšném ukončení ale nebudou funkční žádná návěstidla a editor bude nabízet i jejich odstranění. Po absolvování této procedury bude editor jak po válce. Proto je lepší před obnovou databáze všechna návěstidla nejprve smazat. Já to tak kdysi dělal. To bylo ještě z dob, kdy jsem měl postaveno Kúty - Brno a "hloupých" 160 kilometrů. Na této délce nezabere tolik času všechna návěstidla znovu osadit.

Jinými slovy, pokud nemám příliš dlouhou trať, tak je rychlejší řešení začít stavět trať úplně znovu. Dají se použít příslušná Tiles z půvední trati a z world osázené statické objekty za předpokladu, že se v těchto souborech vyznám. Ale krájet databázové soubory, to asi neumí ještě nikdo.

Děkuji. Mohl bych se ještě zepta, jak vypnou na celé trati provoz? V9m, že je to v souboru CARSPAWN.DAT, ale ten nezná číslo 0...

Mimochodem pane Šemoro, Vám přeji bohužel opožděně vše nejlepší k Vašim včerejším narozeninám.

Zdravím,
podobnou otázku jsem na foru nenašel,tak si ji zde dovolím položit já.:)
Mám vytvořen soubor .mkr se zeměpisnými polohami míst významných pro stavbu trati,ale v editoru tratí se žádné "markery" neobjevují.
Chybu v mkr bych zavrhl /ověřeno dle dokumentace k editoru a zkušenými tvůrci/.
V čem tedy může být zádrhel ? Je třeba něco pro zobrazení "markerů" v editoru nastavit ?
Jen dodávám,že bych rád pracoval s tratí,která není nainstalována v defaultním adresáři C: ,ale v instalaci MSTS na disku D: .Narazil jsem totiž na názor,že markery fungují jen u tratí v rámci defaultní instalace MSTS.

Předem děkuji za reakce na tento příspěvek.

David

Tomáš Jareš napsal:
Děkuji. Mohl bych se ještě zepta, jak vypnou na celé trati provoz? V9m, že je to v souboru CARSPAWN.DAT, ale ten nezná číslo 0...
No máš ještě dvě možnosti. Buď odstraníš z celé tratě ty "modré jehlany" na silnicích spojené "modrou čarou", které vymezují dráhu aut, anebo si vyrobíš neviditelné auto.

David Hájek napsal:
Zdravím,
podobnou otázku jsem na foru nenašel,tak si ji zde dovolím položit já.:)
Mám vytvořen soubor .mkr se zeměpisnými polohami míst významných pro stavbu trati,ale v editoru tratí se žádné "markery" neobjevují.
Chybu v mkr bych zavrhl /ověřeno dle dokumentace k editoru a zkušenými tvůrci/.
V čem tedy může být zádrhel ? Je třeba něco pro zobrazení "markerů" v editoru nastavit ?
Jen dodávám,že bych rád pracoval s tratí,která není nainstalována v defaultním adresáři C: ,ale v instalaci MSTS na disku D: .Narazil jsem totiž na názor,že markery fungují jen u tratí v rámci defaultní instalace MSTS.

Předem děkuji za reakce na tento příspěvek.

David

Je .mkr soubor v unicode? Jinak v editoru by mely byt defaultne zapnute. V editoru (nemam ted cestinu - wiev - markers (tipuju zobrazit - markery)...

Kosac napsal:
Je .mkr soubor v unicode? Jinak v editoru by mely byt defaultne zapnute. V editoru (nemam ted cestinu - wiev - markers (tipuju zobrazit - markery)...

Zdravím,
tak jsem vyzkoušel to zapnutí "markers" v editoru,ale nějak se to nedaří.:rolleyes: Nezobrazí se nic i v případě,kdy kliknu na tlačítko "Ukazatelé" /dokonce se nezobrazí ani ta "fajfka" !!!/.Tedy,mám za to,že právě "Ukazatelé" jsou v překladu "Markers".:) V uvedeném případě by měla být značka v místě přejezdu.
Pro lepší představivost přeposílám níže screen z editoru a část textu ze souboru .mkr .

David

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://web.telecom.cz/ldt/msts/editor.jpg

Část textu ze souboru .mkr :

SIMISA@@@@@@@@@@JINX0I0t______

Marker ( 17.8781 49.8891 Z 2 )
Marker ( 17.9113 49.9256 1 2 )
Marker ( 17.9094 49.9251 P 2 )
Marker ( 17.9085 49.9249 KN 2 )
Marker ( 17.9238 49.9236 CESTA 2 )

Davide, možná to je blbost, ale narazil jsem na toto i u svého Posázavského pacifiku v dobách, kdy na to byl ještě čas. Taky mi to nešlo zobrazovat a problém byl v tom, že jsem používal v názvu souboru mkr i v názvu adresářů trati mezerník. Nemůže to být tím? KDyž jsem si udělal pokusnou trať bez mezery v názvu, tak to běhalo.

Martens napsal:
... problém byl v tom, že jsem používal v názvu souboru mkr i v názvu adresářů trati mezerník. Nemůže to být tím? KDyž jsem si udělal pokusnou trať bez mezery v názvu, tak to běhalo.

Nazdar Martine,
hmmm,tak tudy cesta opět nevede.:rolleyes: Adresáře trati i soubory jsou pojmenovány dle vzoru XX_xxx .Ještě ale vyzkouším velká písmena v názvu souboru mkr nahradit malými. ... Takže ani to nepomohlo.

David

Zdravím,
tak jsem ještě vyzkoušel editory tratí nainstalovaných defaultně na disku C: a tam zobrazení markerů funguje.Na disk C: jsem instaloval až po instalaci "prvního" MSTS na disk D:,takže se zřejmě někde něco popřepisovalo /nejsem znalec,ale snad jakési registry/ a tak jsou zřejmě nedefaultní instalace /případně "první" instalace/ MSTS ochuzeny o jisté funkce.V mém případě tedy využití markerů při stavbě tratí.:(
No nic,místo značek z mkr jdu do terénu sázet "navigační" topoly.:D

David

David Hájek napsal:
Zdravím,
tak jsem ještě vyzkoušel editory tratí nainstalovaných defaultně na disku C: a tam zobrazení markerů funguje.Na disk C: jsem instaloval až po instalaci "prvního" MSTS na disk D:,takže se zřejmě někde něco popřepisovalo /nejsem znalec,ale snad jakési registry/ a tak jsou zřejmě nedefaultní instalace /případně "první" instalace/ MSTS ochuzeny o jisté funkce.V mém případě tedy využití markerů při stavbě tratí.:(
No nic,místo značek z mkr jdu do terénu sázet "navigační" topoly.:D

David
To už se tu ale psalo mnohokrát, že platný zápis registrů je vždy jenom a pouze ten poslední.
Pokud chcete využívat více instalací msts ( i jen jejich částí - tools ), musíte se postarat o aktualizaci registrů.
Není to nic složitého, pro každou instalaci jeden soubor.reg ( pokud se bavíme o winXP/9x ).
Nelze mít funkční aktuálně platný simulátor na jednom oddílu a spouštět něco ze simulátoru v jiném umístění.
Celá závada/záhada byla bohužel opět mimo PC.

Ad David Hájek:
u mne doma fungují pouze takové soubory *.mkr ve kterých jsou řádky v tomto formátu a obsahu:

Marker ( 13.589002 49.853148 "CSD do lesika" 2 2 )
Marker ( 13.587048 49.850506 "CSD z lesika" 2 2 )
Marker ( 13.586857 49.846582 "CSD vpravo lesik" 2 2 )
Marker ( 13.586472 49.843564 "CSD" 2 2 )
Marker ( 13.587295 49.842063 "CSD pres silnici" 2 2 )
Marker ( 13.587635 49.841366 "CSD zast Vranov" 2 2 )

- kde budoucí zobrazovaný text nad značkou v RE musí být v " "
- potom jsou dva prametry zobrazení značky v RR.

U parametrů už nevím přesně pořadí který je který. Jeden je typ svislé značky a druhý je zobrazení bodu na ploše - zvyknul jsme si na tuto kombinaci ( 2 2 ) a tak už jsem příliš nezkoumal ostatní možnosti.

ALE stačilo, aby v jednom z řádků chyběly nebo se vyskytovaly navíc úvozovky a soubor se pro RE stal nečitelným

Název bodu být v uvozovkách nemusí, potom ale nesmí obsahovat mezeru (neboť mezera je oddělovač). Druhé číslo je nepovinné, já ho nepoužívám.

Zdravim, zhanam dokumentaciu z trate ZSR 173 Cervena Skala - Margecany, zial zatial bezvysledne :( Najde sa niekdo kdo by mi mohol pomoct? Ak ano napiste mi na SZ.

Zdravim vsetkych, mam jeden problem.
Staviam si vlastnu trat a neviem ci si ju mozem dat do notebooku kde mam 5 dalsich instalaciek, ci sa v tych ostatnych tratiach nejako nezmeni databaza trate, teda ci budu ostatne trate funkcne.

IceMcLaren napsal:
Staviam si vlastnu trat a neviem ci si ju mozem dat do notebooku kde mam 5 dalsich instalaciek, ci sa v tych ostatnych tratiach nejako nezmeni databaza trate, teda ci budu ostatne trate funkcne.
Když si budeš stavět vlastní trať a do jiných zasahovat nebudeš tak se jim nemůže nic stát.

IceMcLaren napsal:
Pokud jsou všechny na stejném Globale, tak bez problémů se můžeš hrabat ve všech.
Pokud jsou některé na jiném, ale kompatibilním (např. Xtracks starší verze nebo standardní tratě), tak se hrabej jen ve svojí trati a do ostatních nešahej. *)
A záloha nikdy neuškodí :-)

*) Vůbec je neotvírej Route Editorem, pokud omylem označíš a odoznačíš kousek koleje, ukládá se databáze a na jiném Globalu by to dělalo neplechu.

Back
Nahoře