Stavba tratí - mohl by mi někdo poradit?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna 714.018-9
  • Datum začátku Datum začátku
Tato zprávy mne velmi těší. Podle toho, co vím, to vypadá, že je rozpracováno více než 10 českých či slovenských tratí. Tím myslím zcela nových, o kterých se doposud prakticky neví. A z toho většina reálných. Takže mohu jít bez pocitů dluhů do stavitelského důchodu a věnovat se něčemu jinému

JiříkTK napsal:
Tato zprávy mne velmi těší. Podle toho, co vím, to vypadá, že je rozpracováno více než 10 českých či slovenských tratí. Tím myslím zcela nových, o kterých se doposud prakticky neví. A z toho většina reálných. Takže mohu jít bez pocitů dluhů do stavitelského důchodu a věnovat se něčemu jinému

Myslím že Vám v tom nikdo nebude a nemůže bránit, ale byla by to škoda, Vaše fiktivní tratě stojí za to a jezdím po nich radši než po většině reálných. Navíc mi i v některých aspektech díky citlivé propracovanosti připadají reálnější než ty reálné :o)

Adnedz napsal:
Myslím že Vám v tom nikdo nebude a nemůže bránit, ale byla by to škoda, Vaše fiktivní tratě stojí za to a jezdím po nich radši než po většině reálných. Navíc mi i v některých aspektech díky citlivé propracovanosti připadají reálnější než ty reálné :o)
To porovnávaní je složité. Při stavbě reálné trati je spousta limitujícíh faktorů, u fiktivních je jich velmi málo.

Já vím, že mi nikdo nebude bránit, ba dokonce naopak mne bude k tomu podněcovat. Nicméně - mně už se nechce. Když si tak pročítám příspěvky na tomto Fóru, ztrácím motivaci k nějakému dalšímu rozšiřováni svých tratí. A nakonec - proč bych já nemohl si jen jezdit a užívat si výtvorů svých i výtvorů ostatních? Jako většina y 1400 zde registrovaných.

2 Hekl:
Ja som zacal robit markery podla Google Earth, s tym sa mi pracuje lepsie.
Jirik nech sa rozhodnes akokolvek tak mas moju podporu. Drzim palce.

Jak jsem slíbil, vrátím se ještě k tvorbě markerů (mrkátek).
Používám mapu z adresy: http://www.zonums.com/gmaps/digipoint.php
Tato mapa má tři možnosti zobrazení : mapa popisná, mapa terénu, mapa satelitní (fotomapa).
Součástí této mapy je funkce Pointer (česky: "značkovač", "označovač" ?) kde si v mapě klikáte na zvolený bod a jeho poloha se zapisuje do vedlejšího okna:
Zápis vypadá takto:
[1] 17.568993,49.241551,0~81
v hranaté závorce je číslo řádku, pak následují souřadnice a pak ... nevím
Je tam ještě možnost zvolit výpis i výškové souřadnice a pak zápis vypadá takto:
[1] 17.568993,49.241551,170~81
kde za souřadnicemi je výška v metrech + to zmíněné ~81 = což nevím co to je.
Tímto způsobem je možné během několika minut rychle pořídit souřadnice pro jakékoliv linie, trasy, stopy apod. Protože jsem nepřišel na způsob, kterak za uvedený záznam v Pointeru doplnit svoje poznámky popisující bod, rozhodl jsem se, že vše budu dělat jako linie/trasy/stopy. A linie/trasy mohou být:
1) siť železničních tratí
2) dalniční síť
3) siť místních koumnikací
4) vodní toky
5) hranice vodních ploch
6) hranice zástavby
7) hranice lesních ploch
... atd
Takže jako první si pro výuku vezmeme železniční síť.
..... pokrač. následuje
Značkujeme si tedy železniční siť. Velikost značky na mapě je možné nastavit v pomocném okně kde je přednastaveno Median - doproučuji zvolit nejmenší = Small. Tato zanačka se úměrně zvětšuje se Zommem a tak je lepší ji mít co nejmenší.
Pro výběr oblastí pro kterou markery (mrkátka míníte dělat - berte prosím v potaz to, že komunikujete s hodně vzdálenými servery, že mrkátka mají také nějak omezenou velikost, a také to že čím větší to bude, tím je větší pravděpodobnost Vaší možné chyby přo dalších operacích.
Když tedy mám naklikanou železniční síť. Vedlejší okno je hezky zaplněné a co s tím dále.
Dáme příkaz EXPORT a na liště pod tím se objeví sada dalších myšo-čudlíků a zvolíme TXT. A vznikne toto:

DigiPoint Export:
Units: Lat/Lon (Decimal degrees)
Datum: WGS84

id Longitude Latitude Elevation (Meters)
[1] 48.308687 54.374258 0.000
[2] 48.310318 54.371559 135.000
[3] 48.303623 54.369659 126.000

Myší si označíme položky od [1] až k poslední a příkazem Ctrl+C a Ctrl+V vložíme do nějakého textového editoru (používám Poznámkový blok)
a uložíme si to někam jako zel_sit_01.txt - pozor při ukládání nastavit typ UNICODE ! ! !

Když máme uloženo můžeme okno DigiPoint3 zavřít. Na mapě nám však ale zůstaly zelené puntíky železničí sitě. Co s nima ? Dáme tlačítko EDIT a dole pod tím se objeví NEW. Zvolíme NEW a na otázku že Aktuální data budou ztracena potvrdíme že berem na vědomí. Tím se mapa i vedlejší okno vyčistí a můžeme začít s dalšími liniemi - třeba silnice. Postup je stejný
..... pokračování následuje
Máme tedy již několik soborů obsahující souřadnice pro vybranné linie a nyní zbývá je převést do tvaru, který je chroustatelný pro MSTS. Možná že objevíte nějaký jiný ještě lepší způsob - já to zatím dělám tak že používám EXCEL. Pracují se soubory postupně jeden po druhém.
nechám EXCEL načíst první soubor tak, aby se všechny položky rozdělily do jednotlivých sloupců
sloupec 1 = [1]
sloupec 2 = 48.308687
sloupec 3 = 54.374258
sloupec 4 = 0
..... pozor pokud jste zvolili i výškové souřadnice pak je:
sloupec 4 = 126.000

V sloupci jedna přepíšeme [1] na slovo Marker a označíme celý sloupec odshora dolů a příkazem Ctrl+D slovo Marker přepíše všechny hranaté závorky s číslem řádku. Dále:
- vložíme sloupec (mezi 1 a 2) , který vyplníme znakem (
- za sloupec 4 (nově 5) přidáme tři sloupce obsahující jednotlivě 2 2 )
POZOR - MSTS neumí pracovat s výškovými souřadnicemi. Přesto je můžeme využít jako pomůcku tak, že tento údaj použijeme jako součást názvu konkrétního bodu. Výška je v metrech a je uvedena jako 126.000 - tedy můžeme například dát nahradit .000 textem třeba ZT jako Železniční trať (nepoužívejte čs diakritiku tedy háčky a čárky) a vnikne název k bodu
126ZT a sled těchto čísel Vám napomůže lépe usazovat trať do terénu a snadnějí se rozhodovat kdy zářez nebo kdy je násep trati. Pro ostatní linie NEželezničního charakteru považuji výškové udaje za zbytečné. Pokud se také tak rozhodnete, uvidíte že kóty s číslem jako specifikum pro žel. trať Vám napomůžou k lepší orientaci ve změti značek na zvlněném zeleném vygenerovaném terénu MSTS tratě.
..... pokračování následuje
Tak máme již v EXCELu vyplněnou tabulku ve formátu budoucího markeru nebo-li mrkátka. Dáme uložit jako txt - POZOR zase na ukládání jako UNICODE.
Takto postupně upravíme všechny soubory se souřadnicemi linii. Teď malou odobočku. Jsou stavitelé, kteří nejprve vytvoří celou zamýšlenou kolejovou síť a teprve po jejím dokončení jdou dělat krajinu. Druhý typ stavitele zase si vybere menší oblast, kterou udělá komletně a pak navazuje dalšími a dalšími regiony. Myslím, že popisovaný systéme bude vyhovovat oběma typům - ten první případ nebude mít snahu k železniční síti přidávat další sítě - bude pracovat při stavbě s n markery postupně.
Vrátíme se z odbočky s konstatováním, že zatím to co děláme není nic proti něčemu. Seženeme si nějká existující FUNKĆNÍ mrkátka z jiné tratě. Jde nám o hlavičku souboru. Tyto hlavičky jsou záludné tím, že mohou obsahovat pro textovém editoru neviditelné znaky. Proto další zvolený způsob se bude odborníkům zdát jako trochu dětinský až jako zcela dementní, leč postupuji takto:
vyexprotovaná data z EXCELU si otevřu poznámkovým blokem a vyberu vše co obsahuje a CTL+C vložím do Schránky. Poznámkovým blokem otevřu jiná funkční mrkátka a ze Schránky dám přepsat data původních mrkátek ( přepis začíná tuším na druhém řádku ) a dám uložit - opět jako UNICODE formát ! A tak postupně (za sebe) přidám další již EXCELEM zpracované soubory. Jak jsem již předeslal mrkátka nebo-li markery nejsou zřejmě nafukovací - pokud výsledný soubor je do 900kB měl by být funkční - větší jsem ještě nezkoušel.
Pozor na závorky, oddělovače a kodování formát UNICODE.
To je tak vše - a nyní již mne můžete umlátit .... :-)

Naposled editoval moderátor:
Dodatek:
může se Vám klíď-píďo stát, že při tvorbě značek POINTER Vám ujede ruka s myší a značka se zjeví v místě kde jste ji nechtěli. Netřeba zoufat nebo začínat znovu - na liště při funkci EDIT je vpravo okénko kde je implicitně přednastaveno ADD POINT (česky něco jako "přidej značku"). Myšoklikem zde se rozbalí mini-menu a jako druhá položka je DELETE POINT ( "zruš značku" ). Tu si zvolíte a nyní si kurzorem myši ťuknente na bod, který chcete zrušit. Software se zeptá zda je to míněno vážně, řeknete ano a značka zmizí.
Na fuknci přidávání značek se vrátíte znovu přes mini-menu výběrem zpět na ADD POINT.
Dodatek 2 - zvaný skleroza ... ach-jo :-(

Mrkátka nebo-li markery vzniklé z této výše uvedené mapy poměrně přesně sedí k vygenerovanému terénu pro MSTS z US serverů. Ty chyba o které jsem se zmiňoval v před-předchozím příspěvku se vázala ke kombinaci kdy vygenerovaný terén z US serverů byl stavěn za pomoci mrkátek vytvořených z dat českým map.

Naposled editoval moderátor:
Zdar všetci, chcel by som sa spýtať skúsenejších staviteľov tratí na jeden problém:
Kde je umiestnená textúra vody v MSTS, v "globale" alebo v "envfiles" príslušnej trate ?
Ide totižto o to, že v RE sa mi zobrazuje klasická tmavá voda, v samotnej hre sa ale zobrazuje tá svetlá s odleskami ako v trati ČD321, okrem iného táto v noci "svieti", čo je samozrejme nežiadúce.
V adresári "envfiles" mám textúru starej tmavej vody, a neviem prísť nato, odkiaľ si MSTS berie tú divnú textúru s odleskami čo v noci svieti...

V envfiles, já jsem vodu měnil. Ale v RE se zobrazuje pořád taková divná tmavomodrá bez vlnek.

Jsou tři a jmenují se water...... Víc ze mne teď nevyrazíš, od dob, kdy jsem toto dělal pro DVK uplynuly skoro 2 roky a detaily se už vykouřily z hlavy. No a nechceš převzít ty "jihomoravské" z mých tratí.

Ba hej, máš pravdu, ide o watertop,watermid a waterbot, ale problém je v tom, že v RE sa zobrazuje tá tmavá voda, čo síce nevadí ale v samotnej hre tá lesklá neprirodzená a v noci svieti.Neviem si s tým dať rady do kelu.

No na dálku se těžko radí. Ale předpokládám, že pokud máš v trati v noci světlo jako při úplňku, bude taková i voda. Pokud bude v noci tma (jako v mých tratích), nebude vodu takřka vidět.
Druhá možnost je udělat vodu jako objekt. A pak si můžeš laborovat s texturami. Ve Dvoukolejce jsem takto udělal rybníky, u kterých jsem nechtěl, aby hladina vody kolísala v závislosti na ročních obdovích. Najdeš v ní vodu různých velikostí, největší 2x2 km

Prezradil by mi nejaký skúsenejší staviteľ aké má byť číslo v "sd" súbore v položke "Alternative texture" keď chcem aby textúra fungovala iba na jar alebo v druhom prípade iba na jeseň ?
Díky vopred.

To nejde, textury musí být udělané pro všechna období s tím, že v období, kdy to nechceš vidět, dáš neviditelnou minitexturu.

Vedel by niekto po ICQ, ci SZ vysvetlit, ako pracovat s vodou v editore? Pripadne odkaz na nejaky navod? Bojujem s tym druhy den a akosi sa mi nedari:D Vdaka.
Edit:uz netreba. Mozte zmazat.

Hekl338 napsal:
Vedel by niekto po ICQ, ci SZ vysvetlit, ako pracovat s vodou v editore? Pripadne odkaz na nejaky navod? Bojujem s tym druhy den a akosi sa mi nedari:D Vdaka.
Edit:uz netreba. Mozte zmazat.
Ahoj!
Udělal jsem návod na tvorbu vody a ten stáhneš u nás na našich stránkách v sekci návody.. na naše stránky se dostaneš když pod příspěvkem klikneš na WWW (Kdo by to byl řek :D)

Johníík napsal:
Ahoj!
Udělal jsem návod na tvorbu vody a ten stáhneš u nás na našich stránkách v sekci návody.. na naše stránky se dostaneš když pod příspěvkem klikneš na WWW (Kdo by to byl řek :D)
V čem se ten návod otvírá (přípona docx)?

mikulda napsal:
V čem se ten návod otvírá (přípona docx)?
MS Word z Office 2007 .... lepší je readme dodávat jako rtf nebo pdf., office 2007 nemá zrovna každý....
Pokud máš Office 2003, tak se dá sosnout compatibility pack, kde pak docx otevřeš i v Office 2003.

Back
Nahoře