Stavba tratí - mohl by mi někdo poradit?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna 714.018-9
  • Datum začátku Datum začátku
Les musíš mít nejprve definován v souboru forest.dat - to převezmeš z jiné tratě nebo to uděláš analogicky. Pak najdeš ten les v traťových objektech. Vložíš a pomocí zelených krychliček upravíš jeho velikost. A na závěr ve vlastnostech zvolíš počet stromů na km2.

Zbyněk Šemora napsal:
Moc se nesměj. Před šesti lety, když se začínalo, nějaké GPS bylo sci-fi. Neexistovaly letecké mapy a tedy se stavělo dost podle školních atlasů.
Jinak doporučuji nepokládat koleje jen vpřed, ale i paralelní větve, jako dělám já. Jelikož ani GPS není přesné, tak budeš mít stejné problémy se přesně propojit. Existuje vůbec nějaký stavitel, který dělá paralelní tratě, které se musí po nějakých 100km znovu potkat ? Ten by snad pochopil, o čem je řeč.

Zdravím všecky čtenáře a příznivce. Po přečtení několika zdejších příspěvků jsem usoudil, že jsem zřejmě sám, kdo nepoužívá při stavbě tratí GPS, ale "pouze" se trefuje dle traťovackých pasportů. K mému projektu 072 jsem začal přidávat další traťové úseky v okolí. Zatím současná práce je vidět na mých začátečnicky vytvořených stránkách. A kde se aktuálně trefuji? Je to propojení tratí 097 a 130 v Řetenicích. Bohužel jako každý zde, i já mám jiné činnosti než MSTS a tak to jde velmi, velmi pomalu. O nějaké bateverzi se ale ještě mluvit nedá, ikdyž pár jedinců můj výtvůrek má a to v různých stavech vývoje a pro různé účely. Ale abych řekl, ono je někdy problém se trefit i na zdánlivě krátkém úseku, pokud člověk nepoužívá GPS...

Včera jsem se rozhodl z jistých důvodů přeinstalovat simulátor.
Trať, kterou stavím jsem si před odinstalací dal bokem, abych ji mohl po přeinstalování vrátit zpět. Jak jsem ji zpátky vložil do složky Routes, tak se mi už nezobrazuje jak v Editoru trati, tak i v Train storu. Zkoušel jsem v train storu vrátit vše do msts, ale ani po tomhle se mi trať nezobrazuje. Ovšem v Generátoru terénu tratě je. Mohl by mi někdo poradit? :cry:

Trať musí mít alespoň jeden funkční path a u Trainstore aktivitu. A také odpovídající global. Máš-li v MSTS např defaultní global, tratě jdoucí pod Xtracks v nabídce nebudou.

Zdravim vsetkych, narazil som pri stavbe trati v dokumentacii na jednu vec. Mam tam nejaku medzilahlu prechodnicu, mohli by ste mi niekdo poradit co to vlastne je?

IceMcLaren napsal:
Zdravim vsetkych, narazil som pri stavbe trati v dokumentacii na jednu vec. Mam tam nejaku medzilahlu prechodnicu, mohli by ste mi niekdo poradit co to vlastne je?

Přechodnice (jak asi známo) slouží k plynulé změně křivosti koleje z přímé do (kružnicového) oblouku. Mezilehlá přechodnice je přechodnice "uprostřed" oblouku, která provádí plynulou změnu křivosti mezi dvěma (kružnicovými) oblouky o různých poloměrech.

OndraJ napsal:
IceMcLaren napsal:

Přechodnice (jak asi známo) slouží k plynulé změně křivosti koleje z přímé do (kružnicového) oblouku. Mezilehlá přechodnice je přechodnice "uprostřed" oblouku, která provádí plynulou změnu křivosti mezi dvěma (kružnicovými) oblouky o různých poloměrech.

Dakujem za vysvetlenie, pouzil som taku kolaj aby mi tie obluky pasovali a pekne mi to vyslo, este raz diky.

Zdravim vsetkych, chcem poprosit o pomoc stavitelov trati, ktory stavaju, alebo stavali do vygenerovaneho terenu. Mam jeden problem s ktorym si neviem rady.
Postavil som si kolaje do jednej stanice presne podla sklonovych pomerov a aj tak mam kolaje v stanici moc vysoko oproti skutocnosti.
A pritom v predchadzajucej stanici mam kolaje +- 5m. Az tak by to nevadilo, ale kopce su potom ovela nizsie a cele to vyzera nerealne. A neviem ako dalej. Budem vdacny za akukolvek pomoc.

To IceMcLaren:
mám takový dojem že to asi bude způsobeno tím že SRTM data dostupná volně ke stažení zdarma jsou ve formátu DEMEX25 tedy s výškovou přesností +/- 25m. Pokud se mýlím tak mne opravte. No a při stavbě je to sakra znát. Samozřejmě existují přesnější SRTM data, ale za ty už je potřeba zaplatit nemálo dolárků.

Miran: 25 je podle mě hustota sítě bodů.

Ice: A tu stanici máš v přesné nadmořské výšce? Jseš v rámci SRTM dat na tom místě, kde máš být? Různé zdroje GPS polohy (např. www.mapy.cz a nivelace.cuzk.cz) se navzájem liší až o sto padesát metrů.

Stavění je kompromis mezi několika zdroji dat, které si navzájem odporují :)

mikulda napsal:
Miran: 25 je podle mě hustota sítě bodů.

Ice: A tu stanici máš v přesné nadmořské výšce? Jseš v rámci SRTM dat na tom místě, kde máš být? Různé zdroje GPS polohy (např. www.mapy.cz a nivelace.cuzk.cz) se navzájem liší až o sto padesát metrů.

Stavění je kompromis mezi několika zdroji dat, které si navzájem odporují :)

Ja pouzivam Google Earth, a podla markerov som na tom mieste kde mam byt. Sedi to aj podla vygenerovaneho terenu. Nadmorksa vyska by mala byt okolo 800 metrov, ja mam kolaje v stanici vo vyske 793, ale na pohlad je vidiet ze su kolaje moc vysoko. A potom tie okolite kopce su voci tomu male.

Zdravim vsetkych, problem je vyrieseny, ja som zabudol ze tam kde sa mi zdalo, ze su tie kolaje vysoko ma byt vodna nadrz. Tak len proste bude hladina vody tak aby mi to pasovalo a vsetko bude OK. Dakujem vsetkym ktory mi poradili.
A chcem sa este spytat, ci sa daju niekde najst alebo zohnat nadmorske vysky stanic a zastavok.
Budem vdacny za akukolvek pomoc :)

V starých cestovných poriadkoch tieto údaje boli hneď za názvom stanice.Viem že to bolo u trate ŽSR400 /ZA-KE/ a ŽSR430 /BB-Margecany/, neni som teraz doma ale pozriem Ti to, nejaké "old" cesťáky mám.Napíš do SZ o ktoré stanice ide.

Zdravim vsetkych, potreboval by som poradit, staviam si trat s vygenerovanym terenom a pri stavbe tunelu som narazil na problem.
Tunel mam vyssie ako vygenerovany teren. A chcem sa spytat ako mam
docielit to, aby sa mi ten kopec zdvihol, ale tak aby ostal v takom
klesani tak ako to je na obrazku vyznacene sipkami.
Ked dam kus cesty alebo kolaje a dam zarovnat teren tak sice zdvihne ale vacsina sa pokazi. Napadlo ma, ze to asi budem musiet zdvihnut bod po bode, ale chcem sa opytat ci existuje aj iny sposob.
Budem vdacny za akukolvek radu.

http://img687.imageshack.us/img687/4927/85763174.jpg

No pokud to nejde dotvarovat třeba 10 metrovou silnicí, která se ale musí podle tvaru terénu naklopit a dát nad / pod terén třeba jen necelý 1 metr a posunovat vždy jen o pár metrů, tak opravdu nezbyde, něž to vyďobat bod po bodu. Samo za použítí END. Krok zpět v úpravách terénu je klávesa s vlnovkou (vlevo od jedničky a pod ESC)

Bod po bodě, s tím se dělá finál, ale na zvedání kopce to je nesprávný postup. Tady je nutné vzít kousek silnice, 50 až 100m dle místních podmínek, naklopit na požadovaný sklon a výšku, zadat parametry zarovnání. Já zúžím šířku z 18 na 12 a uhly zářezu a náspu z 45 na 85, abych si nenarušil okolí. Až zarovnám, tak uhel náspu eventuelně zářezu měním dle potřeby. Až to mám nahrubo, zarovnám F a nakonec bod po bodu dorovnám. Není to tak složité. Ale jak se dívám na screen, máš podobnou krajinu, jako dělám já na 251. Budeš muset dát pod všechny koleje modely náspů, jinak jsi bez šance to finálně vytvarovat. Hold nějaký měsíc práce navíc (dle délky trati), ale výsledný efekt stojí za to.

Zbyněk Šemora napsal:
Bod po bodě, s tím se dělá finál, ale na zvedání kopce to je nesprávný postup. Tady je nutné vzít kousek silnice, 50 až 100m dle místních podmínek, naklopit na požadovaný sklon a výšku, zadat parametry zarovnání. Já zúžím šířku z 18 na 12 a uhly zářezu a náspu z 45 na 85, abych si nenarušil okolí. Až zarovnám, tak uhel náspu eventuelně zářezu měním dle potřeby. Až to mám nahrubo, zarovnám F a nakonec bod po bodu dorovnám. Není to tak složité. Ale jak se dívám na screen, máš podobnou krajinu, jako dělám já na 251. Budeš muset dát pod všechny koleje modely náspů, jinak jsi bez šance to finálně vytvarovat. Hold nějaký měsíc práce navíc (dle délky trati), ale výsledný efekt stojí za to.

Zbynku ja mam taku krajinu az na par miest na celej trati. Modely nasypov ako som pozeral video z trate budem musiet dat az na par vynimiek skoro vsade, ale to nevadi, so stavbou sa nikam neponahlam, pracujem ako cas dovoli. Dakujem vsetkym za rady, trosku sa s tym este potrapim a dufam ze az raz bude trat hotova to bude stat za to. Chcel by som na Vianoce predstavit moj projekt trate ktoru staviam, ale neviem ci ho mam zverejnit ked mam postavenych asi 13 km trate a to len kolajovo.
Tak ci tak este raz dakujem za rady

Naposled editoval moderátor:
IceMcLaren napsal:
Chcel by som na Vianoce predstavit moj projekt trate ktoru staviam, ale neviem ci ho mam zverejnit ked mam postavenych asi 13 km trate a to len kolajovo.
Já jsem pro zveřejnění, ať si to zkušení stavitelé mohou prohlídnout a můžeš opravovat začátečnické chyby hned v začátku :D

Já bych nebyl tak tvrdý jako Mikulda, je to na Tobě, zda to zveřejníš, či ne. U téhle otázky je vždy pár ale - co když to nedodělám? Co když mi každý bude zasypávat vlákno a meil (atd.) dotazy "kdy to bude"? :)

Back
Nahoře