Mám opět obecný problém. Před rokem jsem si na starší PC pořídil ze cvičebních a testovacích důvodů systém Vista Home Basic. Nejoškubanější verze. Tenkrát se víc točilo načítací kolečko než se otevřelo okno, tak jsem čekal na SP1. Stáhnul jsem si ji z Microsoftu, nainstaloval a byl asi měsíc spokojen. Vše šlapalo jak hodiny. Pak mi to začalo blbnout do úpného kaput. Myslel jsem, že to dělá základní deska a vyměnil za jinou. Nakonec to dělala vadná ramka, kterou už mám zpět vyreklamovanou.
Stala se ale jiná věc. Nainstaloval jsem Visty znovu a chtěl rovnou SP1, ale ouha, ve finále instalace mi to ohlásilo vnitřní chybu. Myslel jsem, že problém je v tom, že systém nemám aktivován. Abych nemusel aktivovat telefonicky, čekal jsem na tento okamžik asi 3 měsíce (měsíční lhůta aktivace se dá 3x prodloužit). Pak jsem systém úspěšně přímo aktivoval a SP1 zkusil nainstalovat. Opět ta samá chyba. Tak jsem šel na Windows Update a SP1 zkusil odtud. Aktualizace SP1 se stáhla a začala instalovat. A opět stejná chyba. Opravdu nevím co s tím. A každý restart PC mi tuto aktualizaci nabízí. Šel jsem po kódu chyby a jediné co jsem se dozvěděl, že by mohl nějaký program bránit instalaci SP1. Kromě AVG a věcí k MSTS tam zatím nic nemám. Zkusil jsem nouzový režim, kdy je hodně programů povypínaných. Během instalace SP1 to ale vyhodilo tu samou chybu.
Napadají mne dvě varianty. Buď se stala chyba při instalaci Vist (nejsem si jist, jestli jsem je instaloval s vadnou ramkou), pak by mě zajímalo, jestli se dá tato instalace opravit (XP nabízí opravit, ale u Vist to nikde nevidím).
Našel jsem na Microsoftu podmínky pro OEM systém. Mohu vyměnit veškerý HW, kromě základní desky. A já to udělal obráceně. Že by si Visty pamatovaly že jsem kdysi aktivoval systém na jiné desce?
Jelikož to byl planý poplach, tak není problém jít zpět do původní ZD, ale to jsou jen dohady.
Ptám se proto, že mne to žere a zdržuje od vlastní práce do MSTS. Možná je řešení velmi jednoduché. Hold pravdu má opět Lenin. Učit se ,učit se, učit se.