Počítačová poradna všeobecně Archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Počítačová poradna všeobecně

Zbyněk Šemora napsal:
Jenomže, já neskládám nový počítač, ale jedná se o model 2006, který nějaké DDR 3 absolutně nezná a deska je nepodporuje :D Dotaz byl, jestli nic nepokazím, když koupím ramky osmistovkové. i když využiji max 667. :D Cena je stejná, parametry pro 800 lepší.

Tak Ti to napíšem polopatisticky, keď už nevieš čítať medzi riadkami:
Až už máš DDR2/667 a do základnej dosky k nim osadíš pár DDR2/800, tak tie 800-kové sa prispôsobia tým pomalším, teda je v tomto prípade zbytočné kupovať DDR2/800, pokiaľ sú drahšie než DDR2/667. Ak je cena rovnaká, tak je to jedno.
Pre budúcnosť kupovať DDR2/800 nemá zmysel, pretože v novom PC pamäte DDR2/800 už zrejme nevyužiješ, pretože tam už celkom iste budú pamäte DDR3.

Naposled editoval moderátor:

Tax napsal:
.....
Tak Ti to napíšem polopatisticky, keď už nevieš čítať medzi riadkami:
Až už máš DDR2/667 a do základnej dosky k nim osadíš pár DDR2/800, tak tie 800-kové sa prispôsobia tým pomalším, teda je v tomto prípade zbytočné kupovať DDR2/800, pokiaľ sú drahšie než DDR2/667. Ak je cena rovnaká, tak je to jedno...
Díky. Přesně tohle jsem chtěl vědět. 800 jsou o stovku dražší, ale jsou to CL4, ale 667 jsou CL 5. Respektive 667 byl na výběr 1 ks ale 800 jsem si mohl vybrat asi z 5 a navíc jsou i s chladičem.

Jinak ze své praxe vím, že nákup komponentů do PC se nedělá s vědomím, že se cokoli bude hodit do budoucna, až se zmůžu na lepší PC.
Vždy je nutné volit to nejvhodnější pro aktuální sestavu, protože co bude například za rok si nikdo neumí představit a za tři už vůbec ne. A pak zjistíme, že ty nadčasové komponenty, co jsme kdysi kupovali, jsou jen tehdy hodně drahé a aktuálně téměř bezcenné železo.:D

Ještě bych měl dotaz, jestli někdo MSTS provozuje na SSD discích a jak mu to šlape s porovnáním s plotnovou klasikou.
Kdysi tady byly úvahy, že by MSTS nejlépe šlapal na flešce, ale brzda je právě USB 2.
Tyto disky jsou ještě hodně drahé, kapacitně malé, takže kdyby efekt byl minimální, byl by to drahý test. Ale kdyby to šlapalo nad očekávání, zkusil bych to i na některých starších jednojádrových PC. SATA už tam je také, ale jedna z prvních.

Pokud vím, tam SSD disk používá Martin Stavitelxx a hodně si ho pochvaluje.

Martin psal právě jen pochvalování, ale nic bližšího. Chybí mi srovnání. Právě čekám, že se i ozve sám Martin.

Provozuje někdo MSTS na integrovaných inteláckých grafikách? Ať už na NTB nebo PC?

Doma mám svůj PC, který je slabší konfigurace, ale má grafiku na MSTS dostačující. Ta grafika umí vyhlazování hran, anizotropní filtrování a jiné další vychytávka. Grafika je hezká a ostrá, ale díky slabému procesoru a 1GB paměti se mi FPS pohybuje ve volné jízdě kolem 10 (např. v trati 310).

Mám dočasně u sebe na zapůjčení hardwarowě lepší PC (dvojjádro, 2GB RAM) a na něm se dostanu i na FPS30. Ale je v něm pouze a jenom integrovaná intelácká grafika GMA3100. Tato grafika by měla být na MSTS také dostačující, ale je tam tak otřesný obraz. Rozmazané kolejnice a zubaté textury. Vím, že mi hned doporučíte koupit tam do 1000 Kč nějakou obyčejnou grafárnu, ale není to můj PC a rozhodně do cizího vrážet nehodlám. Nemohu tam dát ani grafiku z mého PC, protože je zde nekompatibilita AGP/PCIEx. Nový PC už slot AGP nemá. Po brouzdání po internetu jsem se dozvěděl, že by tato integrovaná grafárna měla umět anizotropní filtrování. Ale nikdy jsem nepřišel na to, jak nebo pomocí jakého programu ho aktivovat. Prográmek pro nastavení karty, který je instalován s ovladači, umí nastavit pouze OPENGL. Ale já potřebuji nastavení v DirectX.

Jedu na Windows7 32-bit. Používám grafické ovladače nejnovější ze stránek intelu (na stránkách výrobce základní desky jsou starší) pro Windows Vista. Protože když jsem použival ovladače pro Windows7 tak mi ještě blikal v MSTS místy obraz. Frekvencí monitoru to nebude, používám LCD.

Pro illustraci přikládám pár obrázků z intelácké grafické karty:

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://sklad.obrazku.cz/t358471_scrgrb5.jpg[/URL]

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://sklad.obrazku.cz/t358472_scrgrb6.jpg[/URL]

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://sklad.obrazku.cz/t358473_scrgrb7.jpg[/URL]

No, filtrování a podobně se u Ati nastavuje v ovladačích, tak se zkus do nich podívat:).

Edie, dík, no ale já nemám ATI. Píšu, že mám Intel GMA3100.

Pavlíku, kdyby jsis to pořádně přečetl, tak jsem tím myslel, aby ses podíval do ovladačů ;).
a nebo se podíval na google, třeba by ti našel http://www.svethardware.cz/art_doc-E4D53425FF49182EC1257056006A9763.html nebo

Naposled editoval moderátor:

Program RivaTuner, který jsi mi poslal, znám a je pouze na karty ATI nebo NVIDIA. Nejsem tak blbej, abych nevěděl, že se takové věci nastavuji v ovladačích. Ale i Intel GMA 3100 nic v ovladačích nastavit nelze, kromě nastavení OpenGL a rozlišení obrazovky. Proto jsem se ptal, jestli je tu někdo, kdo hraje MSTS na takové grafické kartě.

Pavlík: Mám na NTB niečo podobné a zatiaľ som na nič neprišiel. Trocha pomôže zapísanie parametrov FSAA a ANISOTROPIC k parametru mem 512, ale to tak spotva na úrovni 2X ( ako pri nastavení AA a AF v ovládačoch GK )

Ahojda! Ahojda! Prosímtě, prosímtě na dvojce z topírničky na kanálek....

A teď vážně: Měl bych dotaz. V NTB mám DVD romku ale problém je, že žere jenom dokonale čistá a nepoškrábaná DVD. Ostatním ovšem to samé DVD, které mi nejde , sežere jejich PC bez problémů. Kde by mohla bý chyba? DVD romka, nebo ovladač? Popřípadě jak se toho zbavit?

... Děkuju, děkuju.

DVD romka. Zkusil bych použít čistící DVD. Když nepomůže, tak DVD romku vyměnit.

Osobně bych vzal spíš vatu namočenou v lihu. Na to mám svojí mechaniku moc rád ;).

...a kdyz neni po ruce vata, tak hajzlpapir. Osvedcil se vyborne.

Jo, dobře, co s hajzlpapírem vím, ale co s tou vatou? Mám zkusit tam vyčistit tu čočku?

Mám dotaz pro znalé, měl jsem do teď internet od O2 a tím pádem i dynamickou IP adresu. Nyní jsem přešel k CZNetu kde je větší rychlost a je i levnější jak O2. Ovšem problém je, že nyní mám statickou IP adresu a jelikož mám na internet připojený tři počítače a ještě telefon tak mi řekli, že potřebuji "router". A to je právě to co potřebuji poradit. byli mě doporučený tyto dva: je to Asus RX3041 a dále Tenda R502. Problém je, že vůbec nevím jak to funguje a jestli mi to nějak nezpomalí rychlost internetu. Já vím, že znalým se bude zdát můj dotaz banální, ale jsem už starý dědek a tak se těžko učím novým věcem.
Díky za odpověď.

Zásadní zpomalení to nezpůsobí.

Co se týče volby routeru, tak sice oba dva splní to, co potřebuješ, nicméně mi tam u nich chybí 2 věci :

1) Možná je to moje rozmlsanost, či zvyk na nějaký vyšší požadavky, ale volil bych router integrovanou Wifi, pokud nechceš mít všude natažené kabely a být jima nějak omezován.
2) Další věc - USB porty- takovýto router pak lze s klidem používat i jako printserver a mít na něm připojenou síťovou tiskárnu, na kterou lze tisknout z jakéhokoliv zasíťovaného počítače bez nutnosti, aby běžel nějaký další komp.
3) Pokud mám USB port, můžu si na něj pověsit externí USB disk a mít tak k dispozici pro všechny jeden sdílený síťový disk.

Tyto 3 body jsou samozřejmě vyváženy vyšší cenou cca 2 kpeněz, ale jak říkám, pro to nejnutnější, postačují ty typy, které jsi uvedl.

Já používám router jak v práci, tak doma a nedá se bez něj žít.
Ó dvě mi dodali s internetem cosi do USB, kabelovka doma také, ale po tom nic není, protože aby šel internet, vždy musí být zapnutý hlavní PC.
Do práce jsem si koupil nějaký ZyXEL 6P60 HW i s Wifi, ale bezdrát moc nepoužívám, protože pokud kopíruji soubory mezi PC, tak bych po Wifi asi zešílel, než se například 3 giga natáhnou. Drát je drát :)
Doma mám, jak se to jmenuje, myslím tohle:
http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400872Z9000J1Q
před několika lety to stálo mnohem víc. Jeden mi odešlel, ale kamarád přešel na Wifi a na něco výkonějšího, tak úplně ten samý mi věnoval. Měl problém, když na to zapojil pro internet dvě domácnosti, tak při obrovském toku dat při stahování se to nějak přehřívalo. Mě slouží bez problémů další dva roky. :-)

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře