Počítačová poradna všeobecně Archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Počítačová poradna všeobecně

Martine, ja Ti v tomto budem odporovať.

Router má mať zopár základných vlastností: dobre routovať, byť stabilný, mať dobrý firewall a musí mať zrozumiteľný software. WiFi síce nie je na obtiaž, ale radšej by som externý access point. USB je u routeru povážlivé, radšej tlačiareň so sieťovou kartou než cez USB, takisto radšej malý domáci server s ochranou dát ako zdielaný USB disk zapichutý do siete. Ale samozrejme každý máme na HW iné požiadavky.
Ovšem platí ( a týmto nikoho nechcem uraziť, ale fakt je to pravda ) že somárovi sú aj drevené hodiny dobré. Nie sme takí bohatí, aby sme kupovali lacné veci. Vieš, že by som Ti mohol na túto tému rozprávať celé hodiny :D

Matýsek: na router Tenda som sa ulakomil aj ja a čakám, kedy sa poserie definitívne, aby som ho mohol vyhodiť :cool: Asus, Belkin, Well, Dlink a podobné "značky" nie je o nič lepšia voľba. Ak chceš naozaj dobrý router, začni Zyxelom a potom už toho nemáš moc na výber :D

Taxi, síťová tiskárna je jistě lepší řešení, ale když volím zda použít funkční stávající tiskárnu a nebo vyvalím další cca 3 kpenez za novou se síťovou kartou a nemůžu to utopit v nákladech, tak co vyhraje? Doma mi běží 2 routery ASUS 550, z toho na jednom už jedu víc než 4 roky nonstop a nemám s tím problém.....na routerech ASUS nám běží v práci dalších 50 lidí a taky s tím nemáme nejmenší problém.....tedy zatím .... ale jak říkáš....je to jen o tom, jak vysoké požadavky si na to dotyčný klade a jak moc financí chce utratit a pokud chce jezdit "E-čkovým meďákem jen na nákupy, tak proč ne, že? :D"

Martens napsal:
... pokud chce jezdit "E-čkovým meďákem jen na nákupy ...

:D Tak ten E-čkový meďák nemám, ani žiadny iný, leda model vo vitríne ...
Raz treba niekde začať, ona ani tá doterajšia USB tlačiareň nevydrží večne. Zaleží, ako vyskoko si dotyčný postaví latku.
Je pravda, že v ČR je so servisovaním Asus-u troška lepšia situácia, než na Slovensku, totižto aspoň to nemusíte posielať do zahraničia, ale keď si predstavím, ako som našu vlastnú navigáciu 3x balil do záručnej opravy ( Sil v OVA ), tak pri slove Asus sa mi postavia všetky tri zostávajúce vlasy na plešine a vo vrecku sa začne otvárať nožík :D

No tak s tímto mám také jistou zkušenost, asi před dvěma roky jsem si pořídil router Asus WL 520GU s USB. Potřeboval jsem mít přístup na tiskárnu i z notebooku. Tehdy to byl neskutečný zápas, jednou tiskárna nešla vůbec a když se mi to už povedelo nastavit, tak zase tiskárna tiskla stále dokola, prostě hrůza. Musím podotknout, že dříve asus nedodával pro nastavení printportu žádný software, dělalo se to přes webové rozhraní routeru, dosti složitá procedura. Pokud vím, dnes už je i na toto jednoduchý, průvodce, ale nakolik funguje, to netuším. Po těchto zápasech jsem nakonec přenechal multifunkci od HP bratrovi a investoval do Canonu s LAN + Wifi. Je to paráda, nastavení jednoduché, mohu využívat veškeré funkce tiskárny i na notebooku a cena kolem 2k Kč.

Problém s HDD Seagate

Tak jsem zatím dojezdil. HD s MSTS jaksi oněměl. Dejte si pozor na HD Seagate řady 7200.11. Údajně mají sériovou chybu, kdy z ničeho nic se HD normálně točí, vše se zdá být OK ale disk není vidět v BIOSu. Podle tvrzení firmy za to může firmware disku, který poškodí servisní stopu a neštěstí je hotovo. Za opravu si firma účtuje 3500 Kč bez DPH. Více zde: http://www.data112.cz/zachrana-dat-obnova-dat-seagate-se-seriovou-vadou/
Protože jsem na disku neměl jen MSTS ale i část mé tvorby a další data o které bych nerad přišel, posílám disk na opravu a obnovu dat tak uvidíme.

Mirane, pak nám napiš, jak jsi dopadl. Jestli ta firma je opravdu tak dobrá a rychlá, jak o sobě píše.

Zbyněk Šemora napsal:
Mirane, pak nám napiš, jak jsi dopadl. Jestli ta firma je opravdu tak dobrá a rychlá, jak o sobě píše.

Toto, čo Miran popisuje ( strata zavádzacej či servisnej stopy ) je pomerne jednoduchá záležitosť, ktorú zvládam opraviť aj ja. Keby si sa v Bohumíne dobre pozeral okolo seba, robil som to Jackovi priamo na placi. Horšie je, ak sa už disk netočí, alebo sú poškodené hlavičky či platne. Tam je už obnova dát riadne mastná.

PS: Disky Western Digital sa mi prakticky nekazia, tuším naposledy zlyhal 20 GB disk pred peknými pár rokmi. Zato nefunkčných Seagatov a Maxtorov mám v šuflíku dosť a dosť :cool:

Mimo poruchy, ktorú popisuje Miran disku pomôže do večných lovíšť poväčšine nekvalitný zdroj.

Měl jsme ve staré pixkle 2 stejně staré Seagaty, jeden je dodnes funkční a druhý se odporoučel před 14ti dny, po 7 letech provozu.
Když to někde povídám, nikdo mi to ani nechce věřit. :)

Mě v životě odešly jen dva disky. První byl o obrovské a dnes neskutečné kapacitě 2 Giga. A druhý jsem si asi odpráskl sám (20 giga z druhé ruky), když jsem jej přechodně vytáhl od napájení (vypnutý stav). Ta dvojka mi odešla jen z důvodu výpadků energie. Ale od té doby co mám UPS žádná havárie.
Dříve jsem kupoval jen Segate. Mám ještě dvě historické šedesátky a točí se stále už od roku 2004 bez nejmenších problémů. Pak mám ještě 120 a 160 giga, také asi už 5 let a šlape to jak hodiny. V novějších PC mám SATA disky WD a také žádné problémy. Kapacitně je to už o ničem, ale člověku je líto to vyhodit. Ještě jsem měl jednu 100% funkční 40cítku a věnoval ji kamarádovi, protože měl stále problém, kam dávat data. Ale jemu, jako vždy co jsem mu od PC věnoval ,disk odešel během krátké doby. Asi vysílá nějaké negativní záření :D

Já jsem dostal od boba57_cz odkazy na update firmwaru přímo od Seagate:
http://www.seagate.com/www/en-us/support/downloads/
http://seagate.custkb.com/seagate/crm/selfservice/search.jsp?DocId=207931&NewLang=en
Tyto updaty firmware by měly onen problém řešit, ale pouze v případě že se ještě závada neprojevila a disk je v systému vidět. V mém případě tomu tak nebylo a BIOS při startu systému po dlouhém přemýšlení napsal na pozici příslušného disku pouze lakonické none a bylo vymalováno. Jinak samozřejmě budu zde informovat jak to celé dopadlo.

Jak jsem slíbil tak tady je pokračování mé "disk story". Od dnešního dne mám opravený disk s novým firmware doma. Disk je plně funkční, jenom celá ta legrace stála 4200 Kč. Za tuhle cenu se nechá koupit i několik nových disků. Takže pánové vřele doporučuji všem kdo máte v compu disky téhle série, návštěvu oněch odkazů výše. Kvůli zjištění zda se vás týká tahle záležitost nemusíte počítač rozebírat. Na těch odkazech je taky ke stažení diagnostický nástroj který to udělá za vás. Potom si stáhněte příslušný update firmwaru a na svých discích si ho flashněte. Nezapomeňte samozřejmě na zálohu dat, neboť čert nikdy nespí a Murphyho zákon "Může-li se něco pokazit, tak se to zaručeně pokazí" také nepřestal platit. A nemyslete si že se vás to netýká. Otázka totiž nezní: "Může se to stát i u mne?" ale správně "Kdy se to stane u mne?". A že se to dříve nebo později stane, na to můžete vzít jed a zajíst to škvárou.

Mal by som laickú otázku pre odborníkov, mám externý HDD ( značku teraz neviem ), používam ho na zálohovanie. Včera som po dlhej dobe robil zálohy a potom som ešte robil iné veci na PC. Keď som skončil, tak som zistil že niekedy v priebehu večera som položil zapnutý mobil priamo na ten HDD. Otázka znie, či sa dáta mohli nejako poškodiť, alebo je to dostatočne odolné. Ani neviem ako by som preveril stovky GB, či sú v poriadku. Možno sú moje obavy neopodstatnené, ale pre istotu sa spýtam.

Řeším takový malý problémek. Jelikož v zimních měsících v práci, kdy mám okurkovou sezonu dost tvořím do MSTS a stávající PC už nevyhovuje, poskládal jsem si celkem slušnou náhradu.
Jediný problém je OS.
Dokud mám stávající notebook s XP a mám to provázané s XP v práci, chtěl bych na tento PC dát opět XP.
Našel jsem k prodeji jen Legalizační sadu za 3700kč XP PRO.
Potřeboval bych od znalých vysvětlit pojmy, jestli je to správné řešení.
Pokud je to vázané k základní desce jako OEM, to by tolik nevadilo, je téměř nová, tak snad pár let vydrží.

To Zbyněk
protože je to nazváno "Legalizační sada" tak po jejím zakoupení a nainstalování bude vše v naprostém pořádku a OS bude licenčně OK. A zřejmě se to začne chovat jako OEM. Jenom nevím zda to půjde instalovat hned na nový počítač, nebo tam napřed musí být nainstalována pirátská kopie OS. Má-li někdo jiné zkušenosti tak sem s nimi....

já s tím mám dobré zkušenosti. je to v podstatě normální bootovatelné CD a bezproblémů to lze instalovat na čistý PC, je tam pouze rozdíl v licenčních podmínkách.

Chová se jako OEM verze (tedy instalace možná na čistý disk). Dával jsem jsem to dvěma "obráceným na víře" na PC. Klasická instalace z CD s aktivací ve finále na základě údajů posbíraných od harwaru. Zásadním problémem nebyla ani pozdější změna HW. Není to vázané k žádnému konkrétnímu kusu HW, ale číslo si skládá. Tedy deska, grafika, disk a paměti. Ostatní železo nezajímá.
Jen mě překvapuje ta možnost prodeje. Měl jsem za to, že Microsoft ukončil prodej všech verzí k 22.10.2010. Nejspíš je povoleno doprodat skladové zásoby.

Teď mi naštvala jiná věc.
Kdysi dávno jsem uvítal prodej MS Office pro domácnosti pro 3 PC, jak je psáno v licenčních podmínkách.
Roky jsem tohle používal na dvou domácích PC. V době nedávné jsem jeden slabý PC vyřadil a nahradil zkušebním nově sestaveným, který jsem si testoval pro budoucí možné použití v práci (proto potřebuji ten OS XP), MS Office jsem dal pryč a nahradil pro práci zakoupeným osvědčeným SW602 :D.
A na nový PC doma jsem si nainstaloval domácí MS Office. Tedy kdyby došlo na lámání chleba, tak jsem jej aktivoval v době nedávné potřetí. Ale vše špatně. Hláška, že jsem překročil počet povolených licencí. Tak jsem dle doporučení šel na aktivaci po telefonu. Musel jsem asi na třetí pokus zapsat to šílené hausnumero, které bylo vyžadováno v rychlejším sledu, než jsem byl schopný vyťukávat.
Po úspěšném zadání jsem byl tázán na kolika počítačích Office mám nainstalován. Napsal jsem dva a to byla špatná odpověď. Podle licenčních podmínek mám právo jen na jednu instalaci a mám si koupit nový SW.
Co je to už za bordel ? :D Slušně řečeno.
V dřívějších dobách byla akce myslím do konce nějakého roku, kdo má nelegální operační systém, může si koupit OEM verzi i na starý PC. Využil jsem toho a tenkrát si koupil Visty HOME na testování a učení do staršího PC.
Vše OK a po vydání SP1 jsem tento PC trochu rozdejchal. Ale časem mi odešla základní deska (myslel jsem si to) a jeden známý mi věnoval desku svou. Tím jsem o Visty přišel a na nějaký rok skončily v šuflíku. Časem mi deska dosloužila a věděl jsem, že ta předchozí vadná nebyla, závada byla jinde, tak jsem ji vrátil do PC a nainstaloval znovu Visty vázané k této základní desce. Vše šlo jak hodinky až do pokusu o aktivování produktu.
Bylo mi sděleno, že mé licenční číslo je používané v jiném počítači a že si mám koupit nový OS.
Tak jsem přišel o Visty Home a teď o dvě licence Office 2007 student a domácnost.
Člověk aby se už bál reinstalovat počítač.
Tak se asi vydělávají peníze.

Mám nově nainstalován Win7 64bit a při práci s programy (převod do .ace) mi vyskakuje hláška "Unable to create Direct3D device". Nevíte jak to vyřešit?

Pánové zdravím.
Tak svůj PC mám po geberálce opět doma a nastal problém, s kterým si nevím rady. Pořídil jsem si novou GK NVIDIA, GIGABYTE GTX 460 a v MSTS nastal tento problém. Tam, kde jsem měl FPS 12 mám nyní 2, takže například v Praze na ONJ v testu staré aktivity R 1125 opravdu se soupravou skáču a to tam nic skoro nemám. Nevíte někdo prosím co s tím?
S pozdravem Dan.
Ps: ještě jsem zapoměl na podstatnou věc, systém Windows XP Profesional.;)

Naposled editoval moderátor:

Asi jsi potvrdil zkušenosti ostatních, že nové grafiky nVidie už nepodporují MSTS. Já naštěstí metodou pokus a omyl zůstal věrný grafikám ATI konkrétně HD 5750 a 5770 a v obou případech vše šlape jak hodiny s vysokým FPS.
Možná je to ale jen o nastavení, asi bych se poradil s někým znalým osobně, aby situaci přímo viděl. Ale spíš bych to viděl na výměnu za ATI.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře