Počítačová poradna všeobecně Archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Počítačová poradna všeobecně

Fps se neodvíjí podle typu grafiky, MSTS má strop na DX7, vše je o procesoru a rychlém hardisku. Ale nesprávná grafika spíš FPS může degradovat. Právě takové, které už starý DX7 nepodporují. Mám pocit, že 9800 pro MSTS ještě vyhovovala. Ale určitě jí tady někdo z komunity bude mít.
Reaguji proto, aby si někdo nemyslel, když si vymění grafiku střední třídy za nějaké grafické dělo, FPS to v MSTS určitě nezlepší. Jestli má někdo jinou zkušenost, opravte mne.

Zbyněk Šemora napsal:
Fps se neodvíjí podle typu grafiky, MSTS má strop na DX7, vše je o procesoru a rychlém hardisku. Ale nesprávná grafika spíš FPS může degradovat.

Toto môžem len potvrdiť, po štarte MSTS mám vysoké hodnoty FPS a až v priebehu jazdy sa FPS znižuje, až dosahuje absurdných hodnôt. Mám i5 procesor a 7200 disk, ale podľa všetkého práve moja ATi Mobility Radeon 5141 degraduje fps... sám si s tým neviem rady, takže uvidíme, na čo príde Dan pri jeho testoch... možno existuje nejaké všeobecné pravidlo, ako donútiť nové grafiky "spolupracovať" s MSTS...

Já si v klidu pracuji do MSTS, mám otevřený editor, mapy, plánky a najednou se podívám do pravého dolního rohu obrazovky a co nevidím:
9e9c4c335732af54632a95789abd7fe8.jpg
Co je ? Vždyť jsem si skládal nový počítač a kupoval vše i se systémem OEM. Byl zapečetěný, řádně nainstalovaný, aktivovaný a další aktualizace chtěly ověření pravosti a jak jinak než vše OK. Najednou po třech týdnech tohle. Co s tím ?
Stalo se mi to už včera současně s hláškou, že nějaký SW přestal pracovat. Restartoval jsem PC a už bylo vše OK. Dnes klídek a teď před polednem to na mne vyjukne znovu.
To jsem si koupil levou kopii? Nebo jak tomu rozumět ? Microsoft asi hledá piráty i mezi lidmi, kteří si jejich produkty legálně kupují. :(

Naposled editoval moderátor:

Zbyněk Šemora napsal:
... Co je ? Vždyť jsem si skládal nový počítač a kupoval vše i se systémem OEM. Byl zapečetěný, řádně nainstalovaný, aktivovaný a další aktualizace chtěly ověření pravosti a jak jinak než vše OK. Najednou po třech týdnech tohle. Co s tím ? ...

Zbyňku, co s tím ? To je dobrá otázka, ale keďže si si neprečítal licenčné ujednanie na Windows, ktoré si si kúpil, tak ti zrejme unikla jedna vec. Technickú podporu pre OEM MS produkty poskytuje výrobca PC, v tomto konkrétnom prípade si to ty sám, osobne, pretože si si komponenty aj Windows kúpil v "rozloženom stave".
Príčin môže byť veľa, počnúc od nekompatibility SW a HW, cez rôzne rušivé softvéry, cracky, rôzne tzv. "užitočné" programy ako napr. čističe registrov, pluginy alternatívnych internetových prehliadačov až po banálnu chybu pri inštalácii OS a jeho aktualizácií ...
Pomôže ti jedine dôsledný rozbor všetkého, čo si nainštaloval a nemusí to tam byť ( Daemon Tools, download akcelerátory, crackované programy ... ), alebo doinštalovať potrebné aktualizácie a posledná inštancia je dôsledné odinštalovanie a opätovné nainštalovanie OS.

2 Zbyněk:
Obnovit ze zálohy a pokusit se znovu ručně instalovat aktualizace.
Nebo pokud máš možnot, tak odzkoušet čistou instalaci systému na jiném PC, abys neporušil pečeť. Pokud to nepůjde, tak bych se obrátil na výrobce sestavy.

Taxi, to co píšeš, to mi neuniklo, to je základ, který musí vědět každý, kdo používá OEM. Proto se neptám u Microsoftu ale zkouším se zeptat zde, doufajíc, že to někdo už zažil.
Ale radím si sám.
Zkusil jsem ověřit pravost u Microsoftu. Přesýpací hodiny do leta Páně.
Restartoval jsem systém, nápis zmizel, ověření pravosti a opět přesýpací hodiny do leta Páně.
Zkusil jsem vedlejší PC na Vistách a tam pravost se potvrdila během pár sekund.

Co jsem vyváděl s PC ?
Nejde mi pro širokoúhlý monitor nastavit zachování poměru stran, zatžítka mám šedá.
Chtěl jsem vyzkoušet jinou grafiku (místo 5770 5750) Na té to v jiném PC je aktivní.
Takové rošády jak ve Vistách tak XP žádný problém.
Ale sedmičky se po startu s jinou grafikou nenačetly. Zamrzlo to při načítání.
Reset a pak byla nabídnutá volba opravit. Jelikož jsem chtěl jen udělat pokus, tak jsem vše vystornoval a vrátil grafiku zpět původní. Jenomže už si to pamatovalo pokus o změnu a znovu volba opravit. Tak jsem to spustil, ale výsledek, že počítač nelze opravit. Ale po restartu to už fungovalo normálně.
Ale tady vidím příčinu problému.
Tedy obnovení systému na datum před těmito pokusy a znovu pokus o ověření pravosti a hned úspěch.
Takže vyřešeno.
Ale nabízí se nová otázka, jak postupovat, když chci vyměnit grafickou kartu v sedmičkách ?
Taxi, poraď, ty v tom děláš. Pro mě to jsou zřejmě nové věci.

Boby napsal:
... Pokud to nepůjde, tak bych se obrátil na výrobce sestavy.

Kdyby Boby čítal pozorne, vedel by, že výrobca zostavy je mistr Zbyněk Šemora osobne. Takže dosť nešťastná rada, co ?

Tak a teď co tady píšu jsem si málem připálil oběd. Chybělo snad 30 sekund a začalo by připalování. :D

Ještě pochavala Sedmičkám. Obnovení systému mi nerozbilo adresáře v MSTS, jak to dělají XP a Visty.
Alespoň jedna pozitivní věc.

Zbyněk Šemora napsal:
Taxi, to co píšeš, to mi neuniklo, to je základ, který musí vědět každý, kdo používá OEM. Proto se neptám u Microsoftu ale zkouším se zeptat zde, doufajíc, že to někdo už zažil.
Ale radím si sám...
... Ale nabízí se nová otázka, jak postupovat, když chci vyměnit grafickou kartu v sedmičkách ?
Taxi, poraď, ty v tom děláš. Pro mě to jsou zřejmě nové věci.

Zbyňku, ono OEM sa viaže na podstatný hardvér. Otázkou je, čo pod tým podstatným hardvérom veliký Bill a jeho MS v prípade Win7 rozumie. Za normálnych okolností to bývala základná doska a procesor. XP v tom mali dosť veľké medzery a dali sa pomerne jednoducho oblafnúť. V prípade Win 7 mi to ešte nie je známe, je možné, že nejaký "dobrodinec" ten podstatný hardvér rozšíril aj na VGA či HDD.
Existovala by jedna cesta, a tou je vypýtať si od MS nový COA štítok s tým, že došlo k záručnej udalosti a kvôli výmene HDD komponentu sa zablokovali Wokna. Ale toto je cesta dosť zložitá, MS je moloch s ktorým sa ťažko jedná - ide o dokazovanie, že je záruka opránená a je to na dlhé lakte.
Preto skús cestu druhú: zadováž si nový HDD, odporúčam WD Black Edition, alebo ešte lepšie 150 GB WD Velociraptor ( čím menší je systémový disk a čím menej je na ňom naprasrené, tým lepšie ... ) a na ten urob inštaláciu W7 nanovo už z definitívnym HW. Aktivuj to a ak to pobeží ako má, z pôvodného HDD si stiahneš veci potrebné k MSTS. Ten zatiaľ uložíš do šuflíka ako zálohu, neskôr ho určite budeš vedieť využiť, ak nie inak, tak ako druhý HDD na odkladanie dát.

Tax napsal:
Boby napsal:
... Pokud to nepůjde, tak bych se obrátil na výrobce sestavy.

Kdyby Boby čítal pozorne, vedel by, že výrobca zostavy je mistr Zbyněk Šemora osobne. Takže dosť nešťastná rada, co ?

Aha, mě zmátlo, že Zbyněk psal, že byl zapečetěný a aktivovaný. O to je to jednodušší. Hodit tam jiný HD a zkusit novou čistou instalaci.

Zbyňku, ešte mi napadla jedna "kacírska" myšlienka, ale tá je všeobecná, platná pre všetkých: Ak chcete šachovať s HW, experimentovať s grafikami, základnými doskami, procesormi ... nekupujte si OEM verzie Windows, ale kúpte si krabicovú verziu Win7. Je síce drahšia, ale vyhnete sa tomu, že sa vám znefunkčnia Windows pri zmene hardvéru, najmä ak je už po záruke.

Ale pozor. Ak si kúpite krabicu Win7 Upgrade, tak upgrade preberá licenciu z oprávnenej licencie Windows. Ak ste teda upgradovali W7 z plnej verzie Win 2000, XP alebo Vista, tak získavate za pomerne prijateľný peniaz plnú verziu Win 7, ale ak ste upgradovali W7 z OEM verzie Windows, tak sa Win7 naupgraduje do OEM verzie so všetkým, čo k tomu patrí, to jest aj s viazaním na podstatný hardvér.

Zbyněk Šemora napsal:
Fps se neodvíjí podle typu grafiky, MSTS má strop na DX7, vše je o procesoru a rychlém hardisku. Ale nesprávná grafika spíš FPS může degradovat. Právě takové, které už starý DX7 nepodporují. Mám pocit, že 9800 pro MSTS ještě vyhovovala. Ale určitě jí tady někdo z komunity bude mít...
Mám nový počítač a v něm mám procesor Athlon 4x3.1gb, HDD WD Black edition 640GB SATA 3.To bych řekl že bude mit dostatečnou rychlost.Jenže mám v něm GF 460,takže nejezdím ale skáču jako na starým compu.
Už sem zjišťoval,co se s tou grafikou dá dělat a vypadá to špatně.Problémy s novými grafikami GF jsou na více frontách a nevypadá to dobře s nějakým řešením.Tím neřikám,že se jednou možná něco nenajde,byl bych zato vděčný.Jako slušné řešení se mi jeví hodit do pc ještě jednu GK ,která je na msts vhodná.Zjistil sem,že na nových základních deskách můžou být dvě GK najednou,můžou i nemusí spolu komunikovat,to je dle nastavení.Dokonce to spolkne i GeForce i ATI na jedné desce!!Tak bych chtěl zjistit,která karta je na msts vhodná.Už vím ,že je ok ATI 5750,5770,ještě bych chtěl zjistit,jak je na tom GF 9800.Vyzkoušel bych sám,ale nemám si kde druhou GK vypůjčit a kvůli zkoušení se mi ji nechce kupovat....kdyby to náhodou stálo za prt...

Ano, koupit si krabicovou verzi Sedmiček. O tom jsem přemýšlel také. Jenomže to bych s celým počítačem musel počkat až do léta 2011, kdy by na to byly finance. Už nyní jsem povolený rozpočet mírně překročil. Ale co je mi platný nový PC v létě, když v tu dobu už na práce není tolik času a já jej potřebuji přes zimu.
OEM podmínky jsem si pročítal a pochopil jsem, že mohu měnit vše kromě základní desky. Jen jsem nechápal, jak mohu vyměnit skříň, když na ní musí být nalepená nálepka. Už jsem skříň jednou měnil a nálepku doloval nožíkem, naštěstí úspěšně. ( to bylo naposledy, kdy jsem si koupil kompletní sestavu od profesionálního výrobce - jeho nejvýkonnější sestavu namačkali do malé bedýnky Eurocasse, kde se vše přehřívalo na 60 stupňů. Na telefonický dotaz mi odpověděli, že až do 100 supňů je to v normě :D)
Jinak například v práci, když jsem měnil grafiku, tak to po mě jen chtělo znovu aktivovat windows XP a šlapalo to dál.
Ale sranda byla, chtěl jsem si na nový počítač natáhnout nějaké věci a zjistil jsem, že nejrychlejší bude, když dám do nového PC harddisk a zkopíruji to přímo. Jenomže na tom disku jsem měl i systém a bootování tento systém upřednostnilo a mě se k mému úžasu bez problémů spustily XP. Hned to hledalo nové ovladače a asi by ta XP fungovala. Jo to jsou ještě staré poctivé systémy.
Nevidím důvod, proč bych si nemohl měnit grafiku za jinou. Já stejně počítám, až se finančně trochu zahojím, tuto grafiku dám do práce (ta hrůza X1900 mi už pije krev, nestíhá větší množství grafických aplikací) a sem dám něco lepšího, zbytečně mi to degraduje PC. Ale to až minimálně za půl roku, pak bych asi systém opravdu přeinstaloval a jak radíš. Také jsem uvažoval pro systém nějakého Raptora a ten zbytek bych nechal na ostatní SW a data.
Stejně mi není jasné, proč má ten můj rychlý disk do SATA3 tak bídné hodnocení:
5.9
Grafika 7.3, Procesor 7.5 a ramky 7.7

Pánové zdravím. MSTS rozchozen a šlape jak hodinky. Po zkoušce různých GK nakonec nejlépe vyhovuje ATI, AMD RADEON 1GB GDDRS HD 6850. U této GK funguje jak zachování poměrů stran u širokoúhlého monitoru, tak dokonce, kde jsem měl v aktivitě FPS 6, tak ono FPS vyletělo až na 13. Takže jen píšu co doporučuji z mé strany k bezvadnému chodu MSTS. Tak a já jdu makat opět na opravách aktivit a testu jedné moc pěkné tratě:D
S pozdravem Dan

Zdravím, poněvač se mi hromadí dotazy na mejlu a SZ, co mám za sestavu, tak můj PC se skládá z těchto komponentů, nebudu psát vše jako externí HOD atd... jen co je základ:
Zdroj:
Aerocool 1020W HorsePower
Deska a procesor:
MB ASUS s.1366 P6T, iX58, 6x DDR3, 3x PCIe x16
CPU Intel Core i7-920-2.66GHz 1366 pin, 4.8GT/s, 8M, BOX
Chladič:
CPU Noctua NH-U12P SE1366, socket 1366
RAM:
RAM 3x DDR3 OCZ 1600MHz
Disky:
1x 250WD a 2x 1TB Samsung, DVD-RW Samsung
Grafárna:
AMD RADEON 1GB GDDRS HD 6850.

Dan

Ad Dan - no, já FPS na různých tratích a na různých místech trati řeším už dlouho - a dokonce uvažuji nad novým kompem, protože nejsem moc spokojený.

Mám procesor AMD Sempron(tm) 3000+ na frekvenci 1,81 GHz, RAM 1GHz, nastavenou virtuální paměť /stránkovací soubor/ 4 GHz na jiném disku než MSTS a grafiku ATI RADEON 9600 s 256 MHz paměti.
XP prof, SP3 v režimu automatických aktualizací s trvale zapnutým AVG 9 free.
Jinak "na pozadí" krom systémových nástrojů neběží vůbec nic - povypínáno přes msconfig.

Počítač je "udržován" programy CCleaner v automatickém režimu a programem OODefrag také v automatickém režimu - oba se spouští při startu počítače a více se ně nestarám.
Jednou za cca měsíc provádím čištění registrů pomocí CCleaner - žádné jiné operace s počítačem, co se "údržby software" týká neprovádím.

FPS mám různé - např. na Zbyňkově trati z Kutné Hory do Kolína na trati cca 40 FPS, při sjezdu do Kolína v levém klesavém oblouku /z mostu dolů/ cca 30 a na kolínském ranžíru cca 16-18, u nástupišť kolem 10-12.
/Vše při pohledu z kabiny, při pohledu 2 je FPS cca o třetinu menší, při pohledu 3 až o polovinu.
Pohled 4 je specifický v tom, že při vlaku v dáli mám FPS jen asi 10, pak se zvyšuje až do záběru jen na loko, kdy je FPS cca 30 a pak se opět snižuje až k deseti./
Při jízdě na trati, kde je málo stromů občas FPS vyskakuje až k hodnotě 50 - někdy dobu i 60 - nový úsek bez zástavby /Častolovice, Kostelec, Týniště/.

Nevím, zda to mám považovat za dobré nebo nebo ne. Už jsem viděl dost počítačů s MSTS a Zbyňkovou tratí a musím říct, že hodně jich bylo horších a hodně jich bylo i lepších /i když ne o moc/ - co se FPS v DANÉM ÚSEKU TÝKÁ.
Poznámka - o FPS píšu v místech, kde komp nenačítá z disku - při načítání z disku se jakoby na několik desetin vteřiny zobrazuje "cukatura" a FPS na několik chvil klesá až k hodnotě 5-7.

Mohl by někdo popsat své zkušenosti se zobrazením FPS v tomto úseku???
Díky.

Ahoj Zbyňku.
Nedávno jsi tu na fóru psal, že existuje nějaký prográmek, který umí zpět vrátit ikony na ploše, někdy se mi bohužel nevrátí zpět rozlišení pro širokoúhlý monitor v závislosti s MSTS a musím se drbat s vrácením ikon ručně. Je někde ke stažení? Prosím pokud ano, hoď mi sem prosím odkaz.
S pozdravem Dan.

Ahoj Dane. Já chodím na stahuj.cz a tam se mi líbilo tohle, má to češtinu:
IconRestorer
http://www.stahuj.centrum.cz/uprava_plochy/programy/iconrestorer/?g[hledano]=obnovení ikon&g[oz]=1.0.5.2

Ale kde jsem vzal češtinu ? Snad Google poradí.

Kdo pracujete v Sedmičkách, poraďte.
První co v nově nainstalovaném prostředí dělám si nastavím prostředí a mimo jiné, vždy jdu po vypínání monitoru a změním nastavení na "nikdy". Jenomže Sedmičky si semnou hrají na kočku a myš a druhý den mi monitor před nosem vypne. Kouknu do nastavení a mám tam default 20 minut.
Dělalo mi to i ve Vistách, ale když jsem tam znovu asi po 534. pokuse znovu uložil nikdy, tak už to drží.
Nejhorší je, když si člověk odskočí něco udělat, pak sedne k PC, aby pokračoval v práci a před nosem zhasne monitor. Pak jej probouzet několik sekund a člověk už je sprostej.
Proč to nedrží nově uložené hodnoty?

Zkus to nastavit jako administrátor a nastav to pro všechny uživatele. Tohle by mělo projít, i když jsem to nezkoušel. U mne to funguje jak má (W7U 64)

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře