Počítačová poradna všeobecně Archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Martens napsal:
Jiří Maxa napsal:
jaký je rozdíl mezi normální verzí XP a OEM verzí ? Protože mi ten chlap říkal dneska na prodejně,že mám nainstalovanou OEM verzi a nechci panikařit, ale není to tak, že pokud v počítači změním hardware, tak budu mít problémy s windowsem jako OEM verzí ?
OEM verze se prodává (nebo by se měla prodávat) výhradně s novým železem a Microsofti se podle licenční politiky zbavují podpory těchto instalací - podporu by měl řešit prodejce HW. Navíc je daná OEM licence vázána právě na daný HW - proto by byl problém s licencováním či "dokazováním pravosti".

Jinak co do funkčnosti, tak tam mezi normální a OEM verzí není žádný.

Aha, takže když změním hardware, tak to Windows nepozná a neublíží ? Jen se vystavím tzv. pirátství z porušení licence ikdyž mám Windows legálně koupený ?Nebo jak to je ?

Jiří Maxa napsal:
Martens napsal:
Jiří Maxa napsal:
jaký je rozdíl mezi normální verzí XP a OEM verzí ? Protože mi ten chlap říkal dneska na prodejně,že mám nainstalovanou OEM verzi a nechci panikařit, ale není to tak, že pokud v počítači změním hardware, tak budu mít problémy s windowsem jako OEM verzí ?
OEM verze se prodává (nebo by se měla prodávat) výhradně s novým železem a Microsofti se podle licenční politiky zbavují podpory těchto instalací - podporu by měl řešit prodejce HW. Navíc je daná OEM licence vázána právě na daný HW - proto by byl problém s licencováním či "dokazováním pravosti".

Jinak co do funkčnosti, tak tam mezi normální a OEM verzí není žádný.

Aha, takže když změním hardware, tak to Windows nepozná a neublíží ? Jen se vystavím tzv. pirátství z porušení licence ikdyž mám Windows legálně koupený ?Nebo jak to je ?
Ne, nepozná to - podle mě se ničeho nedopustíš, protože OEM verze OS se váže na počítač, když změníš např. grafickou kartu, tak se nedoupouštíš něčeho, co by bylo proti podmínkám OEM.Spíš je to otázka záruky u výrobce.

bob57_cz napsal:
Jiří Maxa napsal:
Jestli si myslíš, že vytáhneš HD se systémem z jednoho PC a strčíš do druhého v očekávání normálního startu, tak to budeš hluboce zklamán.
Více viz http://www.cdr.cz/a/3687 .
To šlo ve win98, kde to nějak nastartovalo v omezeném režimu, zahartusilo něco o nalezení nového HW, požádalo o ovladače a instalační CDwin, doinstalovalo potřebné soubory, restartovalo a jelo to.
OEM NT ( NT, 2000, XP, .. Vis ) musíš na novém železe ( základní deska s procesorem,.. ) znovu zaregistrovat a aktivovat ( netýká se samozřejmě výměny jen některých vyjmenovaných komponent v omezeném počtu ).

Tak tady je jasný rozpor s tím co říká Vašek a Bob57_cz :eek:

Jinak mám ještě takový dotaz, zkoušel jsem připojil LCD monitor k laptopu a světe div se, LCD monitor byl zhaslý a fungoval jen screen na laptopu, jak je to možné ?

Naposled editoval moderátor:
Jiří Maxa napsal:
Jinak mám ještě takový dotaz, zkoušel jsem připojil LCD monitor k laptopu a světe div se, LCD monitor byl zhaslý a fungoval jen screen na laptopu, jak je to možné ?

A zkoušel jste pane Jiří se taky na ten externí monitor přepnout? Zpravidla Fn + F4, ale může to být i jinak.

Tak dneska jsem byl v servisu a už vím,kde byla závada, byl pozměněn BIOS a technikovi to netrvalo ani pět minut, Musel sundat kryt ( jako když mění hardware ) a tam je nějaký hardwarový spínač BIOSu, ten restartoval a pak už windows XP naběhnul v pořádku.
8)

Jiří Maxa napsal:
Tak dneska jsem byl v servisu a už vím,kde byla závada, byl pozměněn BIOS a technikovi to netrvalo ani pět minut, Musel sundat kryt ( jako když mění hardware ) a tam je nějaký hardwarový spínač BIOSu, ten restartoval a pak už windows XP naběhnul v pořádku.
8)

Takže pro příště: Žádné hrabání se v BIOSu, pane Jiří!

mám takový problém jedu v MSTS a najednou zničeho nic černá obrazovka. Anewím čím to je napadlo mě že to může být bin používan ten nejnovější

151-tka napsal:
mám takový problém jedu v MSTS a najednou zničeho nic černá obrazovka. Anewím čím to je napadlo mě že to může být bin používan ten nejnovější

Jako že zamrzne PC nebo se restartuje? V jinejch hrách či programech to dělá taky?

Draco napsal:
151-tka napsal:

Jako že zamrzne PC nebo se restartuje? V jinejch hrách či programech to dělá taky?
už jsem to vyřešil vypnul jsem stíny a bylo po restartování jinak díky za ochotu

Tak jsem si včera málem zničil doma základní desku na PC.
Dávno jsem zjistil, že DVD mechaniky neumí číst většinu dříve vypálených CD (CD mechaniky proto nevyhazovat)
Přinesl jsem si z práce nevyužitou cd vypalovačku a zapojil do domácího PC. Ale systém ji nenašel. Kontrola Mastr Slave na jednom káblu, OK, ale stejně CD Bios nenašel. Tak jsem zkusil dát mechaniku na samostatný IDE kabel do volného místa na desce. Po té jsem už PC nespustil. Nenaskočil ani Bios (ani po odpojení mechaniky), netočil se ventilátor procesoru.
Smrtelný pot na čele. Detailně jsem prohlédl, místo, jestli jsem zastrčením káblu něco mechanicky nepoškodil. Nic jsem neobjevil. Pak jsem zkusil PC znovu zapnout a začal se načítat Bios, našel paměti, a připojená zařízení, ale po té se zasekl a vyhodil chybu. Do menu se nešlo dostat. Takže šlo jen konstatovat, musel jsem něco poškodit, protože šváb od Biosu je hned vedle káblu IDE. Večer mne napadlo resetovat Bios. Hurá, naskočil a tím i celý systém OK. Jenomže později jsem zjistil, že mi nejdou zvuky. Jak jsem loadnul Bios, tak se udělalo základní nastavení a myslím se aktivoval zvuk ze základní desky. Tohle jsem vyřešil v Ovládacích panelech ve Windows a ve 23.00 jsem mohl jít klidně spát.
Píši to sem jako varování. Zdánlivě banální záležitost může pěkně zkomplikovat život.
Plyne poučení, pokud vše funguje a není důvod, do ničeho zbytečně nevrtat.
Abych nezapomněl, CD mechaniku jsem dal do PC2, kde 100% funguje na první pokus. Ono je to vlastně jedno, kde je, když mám oba PC v síti.
Všechna nečitelná CD opět mohu používat. (Ze tří různých DVD mechanik CD nepřečetla ani jedna, ani combo v notebooku)
PS. Nevrtat, to je těžké. Jednou za půl roku je stejně třeba z PC vyhnat hnízdící pavouky a vysát prach. :lol:

Muze mi nekdo skusenejsi poradit, co ma vliv na FPS u msts? Msts mi nepada, ale stve me, ze u velkejch stanic klesne fps na 4-6 s trafic. Da se to nejak zlepsit? Ma sestava CPU 3,2Ghz, Ram 1024 667Mhz, GK 7600GS.

Hekl338 napsal:
bob_57 To jsem uz cetl, ale nevim, nejsem na to odbornik, takze nevim. Ja spis uvazuji o dvoujadru. http://intel.mironet.cz/intel-core-2-duo-e6700--267ghz--1066mhz--4mb-775+dp69143/ Nechci ho jen kvuli msts, tak ci tak jej kopim. Spis me zajima, jestli ma s dvojadrem nekdo skusenosti, zda to pozitivne ovlinuje chod msts.

Myslim že Džordž tady psal že se procesor právě stará sned o všechno. Ale kdyby se někdo našel kdo by upravil engine aby se procesor dělal co má a grafárna taky tak jak je to u Army tak to bude taky jiný kafe.
No dvoujádro? Nevim já bych se nejdřív podíval jestli neni na trhu něco silnějšího se stejnou paticí.

Hezke odpoledne mam takovy problem, po kazde kdyz chci spustit Task Manager bud prikazem taskmgr nebo klavesami Ctrl+Alt+Delete, tak se mi nechce zobrazit nabidka okna ale jen spustene procesy viz http://www.edisk.cz/stahni/30510/Screenshot.JPG_174.63KB.html

Na mem pocitaci mam vytvorene tzv. uzivatelske ucty a kdyz se odhlasim a znovu prihlasim do windows pod jinym uctem a spustim Task Manager, tak to nedela takove problemy, nevite, kde je zakopany pes ?

Čuřil napsal:
Hezke odpoledne mam takovy problem, po kazde kdyz chci spustit Task Manager bud prikazem taskmgr nebo klavesami Ctrl+Alt+Delete, tak se mi nechce zobrazit nabidka okna ale jen spustene procesy viz http://www.edisk.cz/stahni/30510/Screenshot.JPG_174.63KB.html

Na mem pocitaci mam vytvorene tzv. uzivatelske ucty a kdyz se odhlasim a znovu prihlasim do windows pod jinym uctem a spustim Task Manager, tak to nedela takove problemy, nevite, kde je zakopany pes ?

Zkus některé programy které běží potichu vypnout a nebo restartuj pc. A jestli si měnil nastavení tak to vrať zpět a nebo udělej zálohu instalovaných dat a stažených dat a dej bod obnovy kdy bylo vše ok.

Čuřil napsal:
Zkousel jsem nekolikrat restart PC a nepomaha to, blbne to jen v mem uzivatelskem uctu, na jinem to bezi bezproblemu. :cry:

Neš vytvoříš nový účet použij Bod obnovy. Ten to určitě vyřeší.

bob57_cz napsal:
Draco napsal:
Čuřil napsal:
Zkousel jsem nekolikrat restart PC a nepomaha to, blbne to jen v mem uzivatelskem uctu, na jinem to bezi bezproblemu.
Neš vytvoříš nový účet (,) použij Bod obnovy. Ten to určitě vyřeší.
... a přijdeš o všechna data, která jsi od posledního vytvořeného bodu obnovy vytvořil...( programy, dokumenty,...)

A proto si projdi vlákno ať víš co sem tu psal.Nerad se opakujubobe57_cz

Bob_57cz: a proto jsem psal již před tím ZÁLOHUJ si všechny data stažený a instalovaný programi od bodu obnovy do teď. Programy které běží "potichu" jsou vedle hodin. Ale to je jen mezi znalími.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře