Počítačová poradna všeobecně Archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Re: Počítačová poradna všeobecně

Hynďa napsal:
Zdravím, mám problém s klávesnicí při spuštění MSTS. Dřív jsem měl Windows 2000 a při spuštění MSTS mi nereagovala. Vždy jsem to schodil do Windowsu a znovu aktivoval a běželo to bez problému. Jenže teď jsem přešel na XP, klávesnice stále nefunguje jenže teď když to schodím do Windowsu tak už není schopnej MSTS aktivovat a posílá mě to k Billovi. Nevíte někdo prosím co s tím?
Zřejmě nebudou v pořádku ovladače k základní desce, pokud to dělají oba OS a jsou v tomtéž PC. Chtělo by to asi i bližší prozkoumání nastavení biosu. Až bude naladěn bios, doinstalované základní ovladače desky ( ty výchozí z instalačky win jsou nedostačující, ikdyž to pro kancelářské aplikace většinou postačuje jako nejnutnější minimum ), nebude na škodu přeinstalovat i DirectX9 ( namísto těch Dx z instalačky msts ).
MSTS spouštět v administratorgroup namísto usergroup.

bob57_cz napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Vasek napsal:
Jojo máte pravdu, taky pc dávám přes rok jen do spánku a vše funguje jak má a jsem bleskurychle připraven k práci
A teď si spočítej, kolik energie jsi propálil navíc, než kdyby jsi PC vypínal a odpojoval od sítě (elektrické).
Já PC vypínám a po té vypnu i vypínač v UPS. Pokud odcházím do práce, tak vypínám i centrální zásuvku se všemi pohotovostrními režimy Audio - Video.
Ty, abys mohl být úplně spokojen s bezpečným úplným vypnutím, tak bys měl povypínat všechny jističe v baráku a ještě vytáhnout pojistky na patě objektu, aby nešlo nic ani k napěťové cívce elektroměru, jinak se fakt nedoplatíš :salut: .
Dostal jsem k opožděnému Ježíškovi dárek. Měřič spotřeby v síťové zásuvce. Jak jsem poznamenal, veškeré domácí HIFI a oba počítače ústí v mnohozásuvce s vypínačem, který po odchodu do práce vypínám. A teď jsem si změřil, kolik tudy teče. Oba vypnuté PC a standby režim u HIFI a TV dělá 50W. Z toho nejvíce spotřebovávají vypnuté PC. Kolem 20W/kus. Když mám oba PC v provozu, tak jedu na 520W. K tomu LCD televize a jsem na na 650W, ale maximum mám 740W (Sexshopbox :lol: pro příjem digiTV a DVD rec. pro převod signálu do HDMI)

radekedar napsal:
Doufám že při vypnuté mnohozásuvce tam je 0W :D
Hlavně když se to bude líbit jeho baterce biosu :eek: .
Do dvou let provozování odpojení od zdrojové sítě můžeme čekat dotaz typu : "PC po zapnutí má nesprávný čas, přitom při vypnutí byl správný" anebo "windows nejdou zapnout a chtějí novou registraci, přitom fungovaly a mám legální licenci". :salut:

Naposled editoval moderátor:

Že by tá batéria pre cmos bola nabíjacia? :eek: :wink:

passion napsal:
Není, ale po vypnutí zdroje se vybíjí, zatímco při nevypnutí se nevybíjí, takže vydrží podstatně déle.

bob57_cz napsal:
passion napsal:
Není, ale po vypnutí zdroje se vybíjí, zatímco při nevypnutí se nevybíjí, takže vydrží podstatně déle.
Ta baterka stojí 45CZK a vydrží minimálně půl desetiletí. Za ten čas propálíš za energii mnohonásobně více. Jinak tak blbej zase nejsem, abych nepoznal vybitou baterku v Biosu. :salut:

bob57_cz napsal:
passion napsal:
Aha, takto to je.

Ináč súhlasím zo Zbynkom, treba vypínať. Keď už nejde o ušetrené peniaze (pri súčte spotreby všetkých domácich spotrebičov v StandBy je toho akurát dosť), tak aspoň o bezpečnosť a ekológiu. Raz sa mi stalo toto: Vrátim sa z práce domov, pozerám TV a mám šťastie, že som doma. Eletkrika sa sama vypla/zapla, no a z môjho PC (zdroja) sa vyvalí dym....
Radšej nepomyslieť, čo sa mohlo stať, kebyže doma nie som.

passion napsal:
tak aspoň o bezpečnosť a ekológiu. Raz sa mi stalo toto: Vrátim sa z práce domov, pozerám TV a mám šťastie, že som doma. Eletkrika sa sama vypla/zapla, no a z môjho PC (zdroja) sa vyvalí dym....
Radšej nepomyslieť, čo sa mohlo stať, kebyže doma nie som.

A přesně o tom to je. Například v práci vždy vypínám hlavní vypínač a baterka na základní desce už drží 4 roky, takže o tohle asi nejde.
Jednou mi doma také bouchlo do PC nějaké přepětí. Vlastně to nebylo ještě PC, ale 8bitové Atari, tiskárna a moduly s programy. Byl jsem zrovna doma, něco štěklo a smrad. Na uhel bylo vše včetně nové tiskárny, tenkrát Epson LX300.

Ahoj! věděl by někdo z Vás, kde je problém, když po reinstalu PC se veškeré animace zobrazují trhaně? třeba tady na stránce fora zaroluju kolečkem a stránka jakoby poskočí, jenomže tak líně. S tímto jevem jsem se setkal, když PC nestíhal. Restart nepomohl. Grafický ovladač mám nainstalovaný. Proč se mi tuto děje? děkuji za odpověď

omlouvám se za mystifikaci. stáhl jsem nejnovější ovladač ke grafické kartě a hle už to funguje. a teď co jsem to nainstaloval předtím :study:

Problém zvukových karet.

Kdysi jsem si koupil špičkovou zvukovou kartu Soundblaster Live 1024 o které se psalo, že nikdy nezestárne a také jsem na ní provozoval MSTS k úplné spokojenosti. Do PC v práci mám o něco mladší a také šlape jak má. Domů jsem si před dvěma lety koupil nový PC s kartou Sounblaster Audigi a tam už byl problém. Rozběh trakčních motorů. Typický příklad je 451. Z 0 do 40km/h je konstantní zvuk trakčáků na úrovni nejnižší rychlosti. Ve 40 naskočí zvuk odpovídající této rychlosti a dál už funguje normálně. Tak jsem to tenkrát moc neřešil a do nového PC vrátil stařičký Soudblaster live 1024. Opět vše šlapalo normálně.
Nedávno jsem si pro testy koupil Visty a na starší PC se nehodily, tak jsem jej dal jako druhý systém do nového PC. Jenomže Visty dělaly otazník ve správci zařízení na starou zvukovku. Takže opět jsem dodal Audigi. Ve Vistách to fungovalo myslím normálně. Na zvuky jsem větší testy nedělal. V XP jsem zkusil jiné ovládače a zdálo se, že rozběh trakčáků už nezlobí. Ale včera jsem dělal nějaké testy a měl jsem pocit že po přechodu na druhé stanoviště rozjezd a EDB u 451opět dělá divy. Tentokrát to ale hrálo jinak. Trakčáky se zvyšující se rychlostí se rozbíhaly kaskádovitě, jako když se mění frekvence tyristorů při rozjezdu 363. Zkusil jsem zvukovku Realtek na základní desce, o které jsem při minulých testech myslel, že se chová korektně. (kartu Soundblaster jsem tentokrát z PC vyjmul.) A zvuky u 451 (u jiných loko také, ale tam to není tak poznat) zlobily úplně stejně. Nahodil jsem zpět zvukovou kartu Audigi a vše vrátil zpět. Opět test a rozběh motorů byl vpořádku z obou stanoviští. Ještě jsem zkusil zvuky ex a tam to opět začalo zlobit.

A kdo teď poradí, v čem je problém. Já už to nevidím jako problém zvukovky, ale v nějakém nastavení PC. Nebo se v testovaném prostředí vyskytuje moc zvuků a ruchů a MSTS nestíhá vše přehrát. (jezdil jsem v Hrabovce a poslední test v Libni)
Pokud se někdo zvuky do MSTS zabýváte a budete na slezině, bylo by vhodné udělat nějaký výklad jaký je strop možností. Nelze totiž bez dohod dělat zvuky do tratí a vozidel. Pak věřím tomu, že finální výsledek se může spolu mlátit. Možná na to má vliv i vysoký počet objektů na čtverec, ale může to být i verzí Binu. Možná někdo z uživatelů kdo nestaví by tohle mohl otestovat.
Ale také by bylo vhodné doporučit, které moderní zvukové karty jsou pro MSTS vhodné nebo respektive, jak je nastavit, aby zvuky v MSTS se přehrávaly korektně. Já tohle opravdu nevím, zatím jedu metodou pokus omyl a to je škoda času.

Já jsem si dosud vystačil se zvukovkou integrovanou. Ve starém PC byla deska MSI a chipset VIA s AC97.
V "novém" mám ASUS s chipsetem 690G, integronaná zvukovka i grafika a naprosto bezproblémový provoz msts.
Nebylo to tak ale hned po prvním oživení. Zvukovka občas zazlobila a zůstávaly viset některé trigery i po výměně ovladačů.
Teprve po prvním flešnutí biosu desky se povedlo některé problémy odrazit
a po druhém flešnutí biosu další verzí a nahráním nových ovladačů je už vše vyhovující.
Obejdu se tedy bez přídavné zvukovky i grafárny.
Co je na desce, to je pro potřeby msts naprosto dostačující i s bohatou rezervou ( 4GB RAM to jistí ) pro XP86 i Vis64.

Zkus tedy taky flešnout bios základní desky, tam je komunikace HW komponent na nejnižší - primární úrovni.

bob57_cz napsal:
Zkus tedy taky flešnout bios základní desky, tam je komunikace HW komponent na nejnižší - primární úrovni.
Tak to tedy nebyl dobrý nápad. Já se na tohle chystal už dříve, protože tato verze Biosu, co jsem měl mi už dvakrát zablokovala PC, musel jsem vyndat baterku a resetovat. Ale to už je dávno.
Tak jsem si nainstaloval software na update Biosu a spustil. Mám základní desku od Gigabyte GA81955XPro.
Verze Biosu tam byla F9 a software mi hlásil, že existuje F10. Tak jsem spustil stažení a instalaci. Po restartu PC jsem zjistil, že jsem se Bios degradoval na F6.
Tak jsem šel na stránky Gigabyte, našel svou základní desku a Bios F10 jsem si stáhnul do PC. Pak jsem softwarem pro update Biosu tento loadnul. Vše OK a opět hláška abych restartoval PC. A to byl poslední úkon na tomto PC. Po startu se roztočí větráky a to je vše. Bios kaput :x Nepomohl ani reset vyndáním a vložení beterie.
Abych si přinesl domácí úkoly na slezinu, tak jsem zapnul druhý náhradní PC. Ale jak to chodí, na posraného spadne i záchod, druhý PC mi po startu zamrzá. Už tak zlobí delší dobu a po resetu už chodil normálně, ale dnes ani na 5. pokus jej nemohu rozchodit.
Ještě že aktualizace je už venku.
No nic jdu dál zkoušet rozchodit ten náhradní PC.

Zbyněk Šemora napsal:
... Vše OK a opět hláška abych restartoval PC. A to byl poslední úkon na tomto PC... .
Asi to nebylo vše OK. Byl jsi rychlejší než sám PC. Nedostatek zkušeností, u těchto operací se vyplatí počkat déle.
Není vše ztraceno, přes disketovku to jde opravit, ale to raději svěř někomu zkušenějšímu.

Tak jednoduché to asi nebude. Přes disketovku by to šlo, kdyby po zapnutí naskočil nějaký text. Konzultoval jsem problém s bratrancem, který se PC živí. Prostudoval manuál od ZD a sdělil mi, že se nepočítá s variantou, kdy zůstane černá obrazovka. Poslední co mi poradil, bios nahrát na disketu a zkusit, jestli po zapnutí PC nebude bootovat. Bohužel, nic. Jinak mi radil, z Windows nikdy bios neflešovat. Zásadně z diskety a z dosu. Windows právě může dělat problémy. Jinak duální bios je duální proto, že pokud se stane chyba jako mě, naběhne bios záložní a při nejmenším by měl vyzvat loadnutí s diskety.
POslední pomazání, co mi poradil je vyndat baterku a desku zabalit do alobalu, aby se vše vyskratovalo a vybily kondenzátory. I tak někdy v servisu v dávných dobách postupovali. :D Jelikož mi Bios už v minulosti zazlobil dvakrát, tak se bojím, že už je opravdu kaput. Buď mikropájku, odsávačku a vyměnit švába :lol: , ale to asi ne nebo se poohlédnout po nové základní desce.

A aby toho nebylo málo, tak mi definitivně odešel i náhradní PC. Asi také základní deska. Usuzuji dle toho, že jak PC každý den zamrzal, tak se tak dělo i při startu biosu. Pc jsem nakonec aktivoval, ale windows startoval asi hodinu, trochu jde internet, ale jinak každé okno se otevírá asi 5 minut. Ale po síti se mi podařilo do notebooku nahrát pracovní verzi trati. Ještě že tak.
Ale bratranec mi říkal, že je nějaké záření, protože i jemu se v práci dnes polámaly dva počítače a byl hodinu přes čas, než to dal dohromady.

No já bych ještě zkusil najít stejnou MB, a použít BIOS z té desky, pak by to mělo fachat.

Zbyněk Šemora napsal:
Tak jednoduché to asi nebude. Přes disketovku by to šlo, kdyby po zapnutí naskočil nějaký text.Konzultoval jsem problém s bratrancem, který se PC živí. Prostudoval manuál od ZD a sdělil mi, že se nepočítá s variantou, kdy zůstane černá obrazovka.
Ale i v tomto případě to jde opravit s disketovkou a pomocí "servisních" hmatů. Proto jsem ti psal, svěřit zkušenému. Dnešní "opraváři" neznají staré fígle, které byly v době DOS/w3.11 naprostou nutností, starší pamatují, jak je třeba si připravit disketu na druhém stroji a pak to tam vtáhnout nouzově F6 ( nesmí být připojena USB klávesnice, ale normální ). Předposlední možnost je vyjmout švába z objímky ( není pájený právě kvůli tomu - většinou jako jediný vyndávací ) a přehrát v programátoru, ten však mají v servisech spíše výjimečně, je to dnes pěkně mastná věcička, kdysi se to vyrábělo amatérsky, návod byl i v AmatérskémRadiu. Poslední možnost je při opravdovém zničení švába koupit nového a opět v programátoru nahrát.
Také lze za běhu ze stejného PC vyndat fungujícího švába a na jeho místo vložit toho nenahraného a po chvíli běhu PC vypnout a je nahraný ( tady se musí operace předpřipravit a netahat švába šroubovákem, hezky jej napřed podložit "vytahovacím opaskem" a opatrně vyjmout ).
Hold jsou určité operace jen pro znalé.( Ty to nezkoušej ani s tím bratrancem. )
Zbyněk Šemora napsal:
Poslední co mi poradil, bios nahrát na disketu a zkusit, jestli po zapnutí PC nebude bootovat. Bohužel, nic. Jinak mi radil, z Windows nikdy bios neflešovat. Zásadně z diskety a z dosu. Windows právě může dělat problémy.
To jsou pověry. Z kteréhokoliv systému se při této operaci přistupuje ke stejné vrstvě. Je jedno, jestli je to DOS, win. či lnx. Důležité je ji bezpečně dovést až do konce a nepřerušit předčasně.
Zbyněk Šemora napsal:
POslední pomazání, co mi poradil je vyndat baterku a desku zabalit do alobalu, aby se vše vyskratovalo a vybily kondenzátory. I tak někdy v servisu v dávných dobách postupovali.
Tak tímhle můžeš udělat víc škody než to nebalit a nechat v klidu odstát !!! Namísto vybití kondů se ti může povést, že se propojí něco na vyšším potenciálu do malého a je vymalováno - zavlečeš si tak 12V na 1V pin a papá. :salut:

Na Bios v patici zapomeň. Jelikož duální bios má být nezničitelný, tak je to klasický šváb připájený k základní desce.
Jinak se neboj, že budu základní desku balit do alobalu, to bylo jen pro zasmání. Jinak už cestuji vlakem na slezinu, tak mi pak můžeš dát rady ústně.
S flešnutím, to byla opravdu chyba, že jsem to dělal ve windows, žádná pověra. Protože první flešnutí proběhlo OK, jen s tím rozdílem, že jsem se degradoval o tři verze zpět. Podruhé jsem si verzi loadnul ze staženého souboru od mé základní desky. Průběh byl totožný se stejným koncovým hlášením.
Já si spíš myslím, že po minulých haváriích jsem jel už na ten náhradní Bios. Ale jak to funguje mi může někdo vysvětlit na slezině.

Jinak aby toho nebylo málo, tak kromě dvou PC mi ještě umírá baterie v notebooku (po hodině a čtvrt je kaput také. Ve vlaku jsem chtěl psat sms v mobilu z externí klávesnice a také jsem zjistil, že mám asi vybité baterky. Tak už vážně nevím, co ještě se mi může polámat. Když už, tak už. Přece nebudeme troškařit. :x

Zbyněk Šemora napsal:
Tak už vážně nevím, co ještě se mi může polámat. Když už, tak už. Přece nebudeme troškařit.
Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůře. Až se zítra vrátíš, tak zjistíš, že ti vyhořel krám s koly ... a svět se točí dál :puke_l: .
No nejsi ty smolař ?

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře