Počítačová poradna všeobecně Archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Re: Počítačová poradna všeobecně

Zbyněk Šemora napsal:
...Ale po restartu PC se stal zázrak. Windows XP normálně naběhnul. Asi jak se na disk kopírovaly systémové soubory, tak se chyba sama opravila. Ještě jsem zkusil PC vypnout a zapnout a opravdu funguje. Vada na kráse ale je, že celé experimentování mne zaměstnalo na necelé 4 hodiny. :study: :wink:
Pomalu se poohlížej po nádradním disku, kam uložíš důležité zálohy a stávající disk nech prověřit diagnostikou.

bob57_cz napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
...Ale po restartu PC se stal zázrak. Windows XP normálně naběhnul. Asi jak se na disk kopírovaly systémové soubory, tak se chyba sama opravila. Ještě jsem zkusil PC vypnout a zapnout a opravdu funguje. Vada na kráse ale je, že celé experimentování mne zaměstnalo na necelé 4 hodiny. :study: :wink:
Pomalu se poohlížej po nádradním disku, kam uložíš důležité zálohy a stávající disk nech prověřit diagnostikou.
I tato varianta mne napadla. Protože ve Vistách mi jeden moment nešel spustit Totalcmd (je na disku s XP). Asi po 5 minutách se mi pak otevíral nonstop podle počtu předchozích pokusů o spuštění. Také při proklikání do WinXP a System32 mi nešela v TotalCMD otevřít jedna složka. Zkopírovat šla, ale byla prázdná. Když jsem ji otevřel přímo v oknech, tak jsem se tam dostal a vše vypadalo vpořádku. Jinak je fakt, že tento disk má asi špatně nastavené senzory, protože od počátku mi ukazuje zahřání na 76 stupňů Celsia. Ale čidlo z bedny ukazuje klasiku kolem 46. Na omak to odpovídá. Je stejně zahřátý jako druhý fyzický disk. Zkusím po práci tu diagnostiku, to je dobrý nápad.

Zbyněk Šemora napsal:
bob57_cz napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
I tato varianta mne napadla. Protože ve Vistách mi jeden moment nešel spustit Totalcmd (je na disku s XP). Asi po 5 minutách se mi pak otevíral nonstop podle počtu předchozích pokusů o spuštění. Také při proklikání do WinXP a System32 mi nešela v TotalCMD otevřít jedna složka. Zkopírovat šla, ale byla prázdná. Když jsem ji otevřel přímo v oknech, tak jsem se tam dostal a vše vypadalo vpořádku. Jinak je fakt, že tento disk má asi špatně nastavené senzory, protože od počátku mi ukazuje zahřání na 76 stupňů Celsia. Ale čidlo z bedny ukazuje klasiku kolem 46. Na omak to odpovídá. Je stejně zahřátý jako druhý fyzický disk. Zkusím po práci tu diagnostiku, to je dobrý nápad.

Tu diagnostiku nech zatím na pokoji a utíkej pro nový disk. Tohle by skutečně neměl dělat a riziko, že o všechno přijdeš je velmi vysoké.

Kam mám utíkat? To není tak jednoduché. U nás v samoobsluze se Smíšeným zboží jej určitě nemají. Za další je to investice, která se mi zatím vůbec nehodí. Za další, dá se instalace Windows zkopírovat na jiný disk, abych nemusel znovu instalovat systém? To je to poslední, do čeho se mi chce, když mám tak "perfektní" instalační DVD, které nepředpokládá, že si uživatel rozdělí disk na oddíly. Napadlo mne z tohoto DVD vytáhnout verzi CZ a zkopírovat na samostatné bootovací CD. Měl jsem na to někde nějaký software. Tam se dalo zadat i uživatelské jméno a heslo. Jenomže musím pohledat.
A za poslední, do konce června je disk v záruce, tak snad, pokud je nějak načatý, tak se podělá úplně do této doby.
Ale co když je disk vpořádku? Protože po nakopnutí systému už vše pracuje jak má. Důležité věci zkopíruji na Vistový disk. Na druhou stranu, ono tam toho zase tolik není. Jen instalovaná kopie věcí do MSTS. A videa, když jsem z kamery dělal filmová DVD. Ty hlavní věci jsou v šuflíku. A ten dostává víc zabrat. Už dvakrát se mi nabouraly oddíly, že jsem je musel přeformátovat. (nešla defragmentace a po každém startu PC jak doma, tak v práci modrá obrazovaka a kontrola povrchu disku) Od té doby také uplynul půlrok a disk stále šlape jak hodiny. Poprve jsem přeformátoval celý hardisk a pak jsem zjistil, že stačilo přeformátovat jen nemocný oddíl.

Zbyněk Šemora napsal:
... Za další, dá se instalace Windows zkopírovat na jiný disk, abych nemusel znovu instalovat systém?
Acronis-DiskDirector ( 10cz ), PowerQuest-DriveImage(2000), Symantec-NortonGhost( 6 - 8 ),...atd.
Zkopírovat umějí komplet partition či celý disk jako zálohu, ale potřebuješ na to stejně druhý disk nebo placku/y
( jako podnikatel snad máš blbé tři-čtyři litříky na obyčejnou pětistovku :D ).
Pokud chceš jen obyčejně překopírovat všechny adresáře z oddílu s XP(Vis,2k,..NTx) do jiného oddílu jako obyčejné složky "totalem", tak pak to fungovat v žádném případě nebude ani náhodou. Proti tomu jsou win ochráněná a nepůjde takto zkopírovat ani běžící systém a ani neběžící, pokud se jedná o některý z rodiny NT (systémově chráněné soubory i u nevlastního systému win).
"Nazálohovat" takto jdou jen win98.
Miran napsal:
Tu diagnostiku nech zatím na pokoji a utíkej pro nový disk. Tohle by skutečně neměl dělat a riziko, že o všechno přijdeš je velmi vysoké.
Tak jest. Nejprve si udělej komplet zálohu celého disku některým z výše uvedených programů, dokud to ještě jde, zálohuj bez swapu(pagefile.sys) a bez hybernace(hyberfile.sys) - ušetříš zálohovací prostor,
potom zlobivý disk celý mázni = úplně odstranit oddíly, vytvořit oddíly znovu ( PQMagic nebo A-DD )
// v krajním případě se dá použít hluboké formátování(LovLevelFormat) z diagnostiky/utility výrobce disku, pokud jím není vybaven bios desky - jen pro znalé !!! Ostatní momentálně nepoužívané disky vždy fyzicky odpojit !!! //
a vrátit data ze zálohy zpět. Možná se to zmátoží, při dalších problémech diagnostika - reklamace.

bob57_cz napsal:
( jako podnikatel snad máš blbé tři-čtyři litříky na obyčejnou pětistovku :D ).
Ani nechtěj vědět kolik peněz musím jako podnikatel odevzdávat. Současně jsem vděčný za každou tisícovku do prasátka, které je na dně děravé a většina propadá do nájmu a placení faktur. Snad brzy bude lépe.
:x

Včera po příchodu z práce jsem obětoval 90 minut času a provedl testy disku HDTUNE. Disk je 100% vpořádku. Asi moje závada byla způsobena něčím jiným. Třeba něco podobného, jak záhadně mizely textové zprávy a popisky v MSTS.

Nekupujte si kompletované počítače, ale skládejte si je sami (kdo to umí). Dnes jsem udělal menší rošádu v počítačových skříních a potvrdilo se to.
Před dvěma lety jsem si koupil celkem nadupaný PC, ale stále řeším problém s přehříváním. Skříňové ventilátory to trochu vylepšily, ale procesor minimálně 55, hardisky stabilně 46. Po celodenním provozu si na skříni nad zdrojem mohu vařit vajíčka. Uvnitř je nažhaveno úplně vše. Zásadní problém asi bude, že zdroj je nalepený přímo na chladič procesoru, odkud se nasává chladící vzduch.
Můj předchozí PC Athlon, měl také podobné nemoci, ale tenkrát jsem to vyřešil počítačovou skříní Chiftec. Sice kráva veliká, ale teplotně paráda.
Delší dobu mám dilema počítačové skříně prohodit. Přece jen ten Athlon je jen doplňkový a běží jen občas.
Dnes jsem tuto rošádu provedl a hlavní PC mám ve skříni Chiftec. Udělal jsem test bez chlazení hardisků (vypnutý ventilátor) Myslel jsem, že SATA víc hřejí. Asi po 5 hodinách provozu jsou následující teploty: Hardisky SATA 33 stupňů a PATA v šuflíku (bez chlazení) 36. Druhý SATA, který má asi špatný senzor a dříve ukazoval 76 stupňů trvale má nyní 64. (na omak je téměř studený). Procesor má 48 v klidu a při zátěži vyleze na 52.
Měl jsem obavy, co udělá Athlon v té menší skříni, ale není to tak hrozné. Procesor měl dříve 52, nyní 54 a hardisky PATA kolem 42 a v šuflíku 43. (původně 36) Je to tím, že komponenty nejsou tak na sobě namačkané.
Grafické karty se nezměnily, X1900 si drží 55, X800 40stupňů.
Takže pokud si buddete pořizovat nový PC, tak základ je kvalitní skříň a zdroj. Bohužel u kompletovaných sestav si tohle vybraz nemůžete.
Při demontáži základní desky jsem už minule (když jsem ji demontoval kvůli reklamaci ) poznal jakým způsobem se sestavy skládají. Chyběly dva sloupky k uchycení (při zasouvání ramek a IDE kabelu se deska ohýbala), Na třetí sloupek byla deska přišroubována systémem, "kde nejde chytit závit, pomůže kladivo" Přes závit násilím utažený šroub. .....
To píšu jen tak, kdyby někdo řešil podobný problém. Kvalitní bedna je nutná i kvůli hluku. na Těch levnějších z tenkého plechu, tam rezonuje úplně vše. :P

Taky bych si takové to PC nekoupil a to z jednoho důvodu. Pokaždé, když bych se chtěl vrtat vevnitř, tak by to ani nešlo, jelikož to má plombu, a musel bych s tím běžet do servisu, kde bych pak platil nehorázní peníze. Nejde tam ani přidat či odebrat komponenta a ni to nemůžu sám vyčistit. Takže jednoznačně ne.....

P.S.: Zakládá se zde na nový OT, tak pokud zde bude více příspěvků, tak to rozdělím na 2 témata, jestli "PC z krámu" či nikoliv.

Zbyněk Šemora napsal:
Nekupujte si kompletované počítače, ale skládejte si je sami (kdo to umí). ...
Počítač sa ovšem nesmie skladať systémom 3 vejce do skla, inak je to celé k ho..u, presne jak ten hotový z hypermarketu.

A co je systém Tři vejce do skla? Je jasné, že kdo si PC skládá, musí mít o tom nějaké znalosti. Kdo je nemá, tak nedoporučuji do ničeho vrtat, ale požádat o sestavení někoho znalého. Pokud není jiná možnost, žádný suprmarket, ale specializovaný obchod, ale i tak pro příště si vynutit skříň dle svého výběru včetně zdroje a kvalitní základní desky, což se v klasických sestavách měnit nedá. Tenkrát jsem nešel po nízké ceně, ale vybral si za příplatek kvalitu. Výhoda u této firmy ale je, že PC není zaplombovaný a není problém si PC vylepšovat, doplňovat.
Ale jako odstrašující příklad alespoň ukážu čemu se velkým obloukem vyhnout.
Skříň i zdroj:
http://interlink.tsbohemia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=52082
Nebrat. Zdroj je nalepený na chladiči a po několika minutách je uvnitř velké teplo. Když aktivuji nasávací trychtíř, tak se paradoxně teplota na procesoru asi o stupeň zvýší než bez. Tohle je snad vhodné pro PC levné kategorie, ale ne do toho od výrobce cpát nejvyšší třídu. Tenké plechy skříně rezonují. Chytá to vibrace od hardisku i od zdroje. U zdroje píší "velmi tichý". Jedná se o překlep a mělo tam být napsáno "velmi hlučný". Hledal jsem, co mi v PC tolik hučí. Větrák procesoru ne, odsávání tepla ze skříně ne. Grafika to také nedělala. A byl to zdroj. Kamarád si koupil podobnou bednu a má ty samé problémy. Navíc je tam moc přesvícený displej, který musel vypnout, jak oslňoval.
http://interlink.tsbohemia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=54807

Od podobných skříní a zdrojů co nejdál. Nebrat, utrpení, věnovat nepříteli.

Naposled editoval moderátor:

Zbyňku potom co pravíš na toto : http://interlink.tsbohemia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=62165 nedávno jsem se ho zbavil kvůli vysoké hlučnosti a teplota dosahovala na větrákách až 120°C při celodenní práci .. Teď si stavím vlastní PC a sháním mnohem kvalitnější bedynku, jako vhodné chlazení ... Už jsem četl i vodou chlazené, nebo otevřené s umístěním Hardu na skřín, že by zvládnulo mnohem lepší chlazení .. Co ty myslíš?

phptt napsal:
Zbyňku potom co pravíš na toto : http://interlink.tsbohemia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=62165 nedávno jsem se ho zbavil kvůli vysoké hlučnosti a teplota dosahovala na větrákách až 120°C při celodenní práci .. Teď si stavím vlastní PC a sháním mnohem kvalitnější bedynku, jako vhodné chlazení ... Už jsem četl i vodou chlazené, nebo otevřené s umístěním Hardu na skřín, že by zvládnulo mnohem lepší chlazení .. Co ty myslíš?
Sice na pohled vypadá vzdušně, ale na to že je to už se zdrojem 550W je cena příliš podezřele nízká.
Já si v roce 2005 na doporučení koupil Chiftec, který ještě nedávno vyhrál testy. Typ zpaměti nevím. Výška 520mm. Vše se vevnitř skládá do modulů. Tato skříň nevyžaduje téměř žádné přídavné ventilátory. Vzadu jsou dva držáky na ventilátory (na zaklapnutí bez šroubování). Používám je zapojené do série a tím jsou téměř bezhlučné. Když jsem zapnul ventilátor v modulu za hardisky SATA, tak mají trvalou teplotu 26 stupňů. Bez ventilátorů 33, což je stále velmi dobré.
Na nových skříních se mi nelíbí, že jsou navrženy podle hesla "co nemá modrou barevnou hudbu, není bedna" Ono to možná je efektní, ale časem to může dost vadit na oči. Já se mám soustředit na monitor a ne se kochat jak mi blikají modré efekty z bedny. Takové skříně se možná hodí do cirkusu nebo na diskotéku. :D

Ačkoliv mám skřín dle vašich měřítek typ totální odpad (viz http://interlink.tsbohemia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=71093), vhodný tak akorát na grilování buřtů, tak i s tím se dá dosáhnout slušných výsledků. Oproti vyobrazanému modelu nemá moje skříň ani děrovanou bočnici. Jinak osazení PC: deska ASUS pasivně chlazená, grafika ATI 2600XT pasivně chlazená, AMD 64 X2 5000+, chladič ARCTIC Freezer 64 PRO, HDD1 WD320GB IDE, HDD2 starý WD 120GB IDE, zdroj Redstar zdroj 500W PFC s 140mm ventilátorem. V PC je dále osazen přídavný ventilátor, který je přidělán na drátu do kola :lol: pro ofukování chladičů grafické karty a základní desky, neb hlavně chladič základní desky dost topil. Ventilátor je obyčejný 80mm, točí obvykle na nějakých 1600ot/m, ventilátor na proceseru točí 1100ot/m, takže setava je poměrně dost tichá.
Teploty procesoru při zavřených bočnicích jsou okolo 40°C, při otevřené bočnici 33°C, HHD1 cca 35°C, u HHD2 je znát, že má už lepší za sebou, tak má cca 43°C.

Moje první počítačová bedna No name, to byla plechařina hrůza a děs, ale hold tenkrát nebylo víc financí. Jenomže když si koupím nějakou PC sestavu tenkrát bez monitoru za 46 tisíc a celé se to nacpe do jmenované "luxusní" skříně, tak to už je opravdu příliš. Sice prvni dojem vypadal pěkně, ale po zapnutí jsem začal pochybovat jestli je to počítač nebo horkovzdušná trouba. :lol:

Zbyněk Šemora napsal:
Zdroj je nalepený na chladiči a po několika minutách je uvnitř velké teplo.
To je spravne usporadni skrine podle standardu ATX. Vetrak zdroje nema za ukol chadit jen zdroj, ale celou skrin, ma nasavat teplo od procesoru a vyfukovat ho ven.
Zbyněk Šemora napsal:
Na nových skříních se mi nelíbí, že jsou navrženy podle hesla "co nemá modrou barevnou hudbu, není bedna"
To me neda nereagovat :-) Moje pracovni Core 2 Duo 3.8GHz (zatim, pri 1.2Vcore)
3b13c23a5c4cd3a2b38616b369cb07f8.jpg
Ale nikomu se do preferenci montonovat nebudu... Nekdo se kouka do krbu, nekdo ma akvarko a nekdo ma pocitac :-D

Jeste pocitac me stal 22K, abych nebyl narcen z prostopasnosti ;-) (4GB RAM 1GHz, 500GB disk, 85% uciny zdroj, GF 8800 GT, ...). Jinak jsem zastancem staveni pocitace sam, ale jen pro ty co tomu opravdu rozumi, jinak si radsi koopit znackovou sestavu, nebo u nejake duveryhodne firmy. Pocitac musi byt vyvazeny, (nesetrit na desce, zdroji a skrini na ukor vykonu) komponenty vybrat, tak aby spolu byly plne kompatabilni (ne jen papirove).

Koukám, že máme stejný chladič na procesor. :D Tento je opravdu dobrý a tichý. Mě tam z výroby namontovali boxovaný s procesorem a když jsem začal pracovat, šel do otáček a to se nedalo poslouchat. Hned jsem telefonoval, že chci něco lepšího a doporučili mi správně. Akorát se blbě připevňuje do základní desky pro velké žebrování. Ideální stav je přidělat jej do desky před její montáží do PC. (to je výhoda této firmy, že si updaty HW mohu dělat sám a nemusím nikam jezdit s každou banální změnou.
Jinak po rošádě se skříněmi už mi u tohoto počítače po mnoha hodinách provozu nejde od zdroje teplo větší než z horkovzdušné trouby, ale už je to v normě. Dříve byla skříň na omak opravdu horká, nyní je krásně studená. Zdroj má od procesoru a jeho chladiče odstup. Hlavní odvod tepla ze skříně je přídavnými ventilátory souběžně za ventilátorem procesoru. Současně jsem na procesoru asi o 10 stupňů dolů a to není zanedbatelné.

Teď dám hádanku pro experty, já jsem logiku nepochopil, protože to žádnou nemá. Jedná se o tento počítač. Je tam základní deska:
http://www.semora.cz/a/manual_8i955xroyal_11_e.pdf
Do nového PC před dvěma lety jsem přidal šuflík s HD a zapojil jej na IDE2 . Asi po roce a něco, loni v listopadu jsem chtěl z šuflíku zkopírovat BP. V 90% mi to vyhodilo chybu čtení a podezíral jsem rámeček. Všechny možné kombinace a nic. Pak mi Michal T. poradil nastavení v Biosu a to pomohlo.
BIOS - Integrated peripherals:
On-chip primary PCI IDE - enabled
On-chip secondary PCI IDE - enabled
SATA RAID/AHCI mode - AHCI (podporuje moderní technologie jako NCQ, které má tvůj disk) případně disabled (kompatibilita s IDE)
On-chip SATA mode - zde je více možností:
disabled - vypne SATA (nedoporučuji)
auto - autodetekce (standardně nastaveno)
combined - podpora 4 HDD na desce (2x na SATA, 2x na IDE)
enhanced - podpora 6 HDD na desce
non-combined - simuluje SATA porty jako IDE
Pokud se nastavení auto nechová korektně, zkus dát combined nebo enhanced.
Onboard H/W SATA - enabled
H/W SATA Function - BASE (default je RAID, ale to ty nepotřebuješ)
Onboard H/W GigaRAID - enabled
GigaRAID Function - ATA (default je RAID, tak to zkus dát na kompatibilitu s ATA)
Od té doby vše šlape jak hodiny. Nedávno jsem měnil základní desku (za stejnou), opět doporučené nastavení a vše OK. Až do chvíle, kdy jsem prohodil skříně. Jediná změna HW byla, že jsem ve skříni ponechal CDRW mechaniku, protože DVD nečte všechna starší vypálená CD. Je na stejném káblu jako DVD mechanika. Na závadu jsem přišel až v pondělí, kdy jsem chtěl aktuální trať BP zkopírovat do PC ze šuflíku. Úplně to samé. Asi v 70% kopírování chyba čtení. A teď babo raď, kde byla chyba. Zlobivý PC je A pak mám druhý PC B, kde mám také šuflík. V A mám 160 giga a v B 120 giga.
Testuji programem HD TUNE.
Počítač A s šuflíkem 160 giga test vyhodí chybu čtení hned na začátku. Počítač B, vše OK.
Vyhodím rámeček v PC A a HD zapojím přímo. Test OK, jen s jedním výrazným propadem křivky.
Dám zpět rámeček a prohodím šuflíky, V PC A je 120 giga, v B je zlobivý 160 giga. Testy HD TUNE u obou OK, křivky jsou bez výraznějších výchylek.
Prohodím zpět komplet rámečky i s šuflíky. (aby se vyloučil špatný kontakt). Počítač A s diskem 160 giga. opět chyba čtení. Chci jen poznamenat, že test povrchu současně vyhazuje nečitelné body a to vždy jinde a s jiným počtem (po znovuzapojení)
Zkusil jsem i vyměnit komlet střeva ze šuflíku a žádná změna.
Ze všeho vyplynulo, že PC A nemá rád v šuflíku hardisk nad 160 giga (oba jsou Segate), ale pokud jej dám přímo bez rámečku, tak mu nevadí. V pondělí před spaním se mi nějakým záhadným způsobem podařilo (vyměnil jsem střeva rámečku z nějakého starého vyhozeného) šuflík rozchodit a test HD Tune byl OK s rovnoměrnou křivkou. V úterý jsem koupil nový kvalitní kulatý IDE kabel (ten původní někdy zlobil a systém HD vůbec nenašel). A opět ten samý kolotoč. Nakonec jsem ustoupil a na nový kabel jako slave přidal DVD a zapíchnul to do IDE 1. CD mechaniku jsem dal do zlobivého IDE 2. A vše šlape jak hodiny včetně CD.

Ale záhada je, proč to téměř dva roky fungovalo. PC běží celou dobu, co jsem doma a šuflík denně přenáším do práce a zpět a kopíruji BP tam a zpět i kvůli zálohování. Proč až po roce prací jsem musel přenastavit defaultně nastavený Bios a také nepochopím, proč po jediné změně HW a to po přidání CD na úplně jiný kabel to začne znovu blbnout. A jen na některé disky a jen přes kontakty šuflíku, které jsou jinak vpořádku. :x
Jelikož v nedávné době mi z úplně neznámých důvodů zkolabovaly spouštěcí soubory WIN XP a to jen na jedno odpoledne (pomohlo instalační CD, které soubory opravilo), tak snad začnu věřit na nějaké počítačové démony nebo UFO. :colors: Logické světské vysvětlení jsem nenašel.

martinF napsal:
To me neda nereagovat :-) Moje pracovni Core 2 Duo 3.8GHz (zatim, pri 1.2Vcore)

Ale nikomu se do preferenci montonovat nebudu... Nekdo se kouka do krbu, nekdo ma akvarko a nekdo ma pocitac :-D
...a nekdo kouka prosklenou bocnici na humus a usazujici se prach v pc... :lol:

Kosac napsal:
To bude kontaktama v supliku. Jak nejsou zlacene je to :puke_l:
Zlato nezlato, stačilo prohodit IDE kábly a šuflík šlape jak hodiny. Právě jsem kopíroval a věřím, že závada se už neprojeví. Pochybuji, že tuto záhadu někdo logicky vysvětlí. :x

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře