Re: Počítačová poradna všeobecně
Koukám, že máme stejný chladič na procesor.

Tento je opravdu dobrý a tichý. Mě tam z výroby namontovali boxovaný s procesorem a když jsem začal pracovat, šel do otáček a to se nedalo poslouchat. Hned jsem telefonoval, že chci něco lepšího a doporučili mi správně. Akorát se blbě připevňuje do základní desky pro velké žebrování. Ideální stav je přidělat jej do desky před její montáží do PC. (to je výhoda této firmy, že si updaty HW mohu dělat sám a nemusím nikam jezdit s každou banální změnou.
Jinak po rošádě se skříněmi už mi u tohoto počítače po mnoha hodinách provozu nejde od zdroje teplo větší než z horkovzdušné trouby, ale už je to v normě. Dříve byla skříň na omak opravdu horká, nyní je krásně studená. Zdroj má od procesoru a jeho chladiče odstup. Hlavní odvod tepla ze skříně je přídavnými ventilátory souběžně za ventilátorem procesoru. Současně jsem na procesoru asi o 10 stupňů dolů a to není zanedbatelné.
Teď dám hádanku pro experty, já jsem logiku nepochopil, protože to žádnou nemá. Jedná se o tento počítač. Je tam základní deska:
http://www.semora.cz/a/manual_8i955xroyal_11_e.pdf
Do nového PC před dvěma lety jsem přidal šuflík s HD a zapojil jej na IDE2 . Asi po roce a něco, loni v listopadu jsem chtěl z šuflíku zkopírovat BP. V 90% mi to vyhodilo chybu čtení a podezíral jsem rámeček. Všechny možné kombinace a nic. Pak mi Michal T. poradil nastavení v Biosu a to pomohlo.
BIOS - Integrated peripherals:
On-chip primary PCI IDE - enabled
On-chip secondary PCI IDE - enabled
SATA RAID/AHCI mode - AHCI (podporuje moderní technologie jako NCQ, které má tvůj disk) případně disabled (kompatibilita s IDE)
On-chip SATA mode - zde je více možností:
disabled - vypne SATA (nedoporučuji)
auto - autodetekce (standardně nastaveno)
combined - podpora 4 HDD na desce (2x na SATA, 2x na IDE)
enhanced - podpora 6 HDD na desce
non-combined - simuluje SATA porty jako IDE
Pokud se nastavení auto nechová korektně, zkus dát combined nebo enhanced.
Onboard H/W SATA - enabled
H/W SATA Function - BASE (default je RAID, ale to ty nepotřebuješ)
Onboard H/W GigaRAID - enabled
GigaRAID Function - ATA (default je RAID, tak to zkus dát na kompatibilitu s ATA)
Od té doby vše šlape jak hodiny. Nedávno jsem měnil základní desku (za stejnou), opět doporučené nastavení a vše OK. Až do chvíle, kdy jsem prohodil skříně. Jediná změna HW byla, že jsem ve skříni ponechal CDRW mechaniku, protože DVD nečte všechna starší vypálená CD. Je na stejném káblu jako DVD mechanika. Na závadu jsem přišel až v pondělí, kdy jsem chtěl aktuální trať BP zkopírovat do PC ze šuflíku. Úplně to samé. Asi v 70% kopírování chyba čtení. A teď babo raď, kde byla chyba. Zlobivý PC je A pak mám druhý PC B, kde mám také šuflík. V A mám 160 giga a v B 120 giga.
Testuji programem HD TUNE.
Počítač A s šuflíkem 160 giga test vyhodí chybu čtení hned na začátku. Počítač B, vše OK.
Vyhodím rámeček v PC A a HD zapojím přímo. Test OK, jen s jedním výrazným propadem křivky.
Dám zpět rámeček a prohodím šuflíky, V PC A je 120 giga, v B je zlobivý 160 giga. Testy HD TUNE u obou OK, křivky jsou bez výraznějších výchylek.
Prohodím zpět komplet rámečky i s šuflíky. (aby se vyloučil špatný kontakt). Počítač A s diskem 160 giga. opět chyba čtení. Chci jen poznamenat, že test povrchu současně vyhazuje nečitelné body a to vždy jinde a s jiným počtem (po znovuzapojení)
Zkusil jsem i vyměnit komlet střeva ze šuflíku a žádná změna.
Ze všeho vyplynulo, že PC A nemá rád v šuflíku hardisk nad 160 giga (oba jsou Segate), ale pokud jej dám přímo bez rámečku, tak mu nevadí. V pondělí před spaním se mi nějakým záhadným způsobem podařilo (vyměnil jsem střeva rámečku z nějakého starého vyhozeného) šuflík rozchodit a test HD Tune byl OK s rovnoměrnou křivkou. V úterý jsem koupil nový kvalitní kulatý IDE kabel (ten původní někdy zlobil a systém HD vůbec nenašel). A opět ten samý kolotoč. Nakonec jsem ustoupil a na nový kabel jako slave přidal DVD a zapíchnul to do IDE 1. CD mechaniku jsem dal do zlobivého IDE 2. A vše šlape jak hodiny včetně CD.
Ale záhada je, proč to téměř dva roky fungovalo. PC běží celou dobu, co jsem doma a šuflík denně přenáším do práce a zpět a kopíruji BP tam a zpět i kvůli zálohování. Proč až po roce prací jsem musel přenastavit defaultně nastavený Bios a také nepochopím, proč po jediné změně HW a to po přidání CD na úplně jiný kabel to začne znovu blbnout. A jen na některé disky a jen přes kontakty šuflíku, které jsou jinak vpořádku. :x
Jelikož v nedávné době mi z úplně neznámých důvodů zkolabovaly spouštěcí soubory WIN XP a to jen na jedno odpoledne (pomohlo instalační CD, které soubory opravilo), tak snad začnu věřit na nějaké počítačové démony nebo UFO. :colors: Logické světské vysvětlení jsem nenašel.