Re: Počítačová poradna všeobecně
AMD, pokud jsem v PC vyměnil grafiku za lepší, vždy to bylo znát na výkonu i v MSTS.
Včera jsem se po několika týdeních bojích konečně usmířil s počítačem 2 s Athlon 2800XP. (potřebuji jej jako zdroj předloh pro stavbu tratí a je zbytečné pro tyto účely kupovat něco výkonnějšího. I MSTS na tom přiměřeně fungoval včetně killer aktivity Topírna noc). Myslel jsem, že zlobí základní deska plus hardisky. Sehnal jsem místo Jetway Polaris 400 , MSI K7N2. Vypadá i lépe. (paměti v duálu, lepší chipset, víc výstupů USB2 možná i SATA tam pojede rychleji) Jenomže po nainstalování systému a připojení dalších disků, kde jsem měl ostatní instalátory systém začal blbnout. Zpomalil se start PC a objevovaly se nemoci původní sestavy, jako že například AVG nejprve hlásil, že není aktuální a nakonec přestal pracovat úplně, jindy mi zešedla lišta hlavního panelu. A samozřejmě nečekané restarty systému.
Včera jsem si v práci připravil jeden pevný disk, kam jsem na oddíl D (vše po řádném přeformátování a vytvoření nových oddílů) nakopíroval vše, co k instalaci potřebuji, abych vyloučil eventuelní poruchové stavy jiných disků. Vše bylo OK, jen při instalaci ovládačů grafiky PC nečekaně opět restartoval. Podruhé mi systém spadl při windows update.
Tak už zbývalo jediné, když vyloučím procesor. Paměti RAM. Před půlrokem jsem si kupoval Visty a preventivně dokoupil jedno pětikilo. A je obecně známé, že některé paměti, i když jsou samostatně vpořádku, spolu vzájemně nekamarádí. Tenkrát mi XP fungovaly, ale nemohl jsem rozchodit Visty, které byly stále pomalé. Po vydání SP1 jsem Visty znovu nainstaloval a šlapaly asi měsíc jak hodiny. Pak zničeho nic nejprve při defragmentaci nebo testu AVG systém začal padat a ve finále i po restartu se vše chovalo jak zpomalený film a samá hlášení, že něco přestalo pracovat. A nakonec mi do postranního panelu naskočily samy od sebe 4 miniaplikace hodin pod sebou. XP ale stále fungovaly, tak jsem podezíral hardisky nebo IDE1 a IDE2 na základní desce. Ale v době nedávné začal padat i XP v IDE3.
Příčina? Dokoupená paměť RAM, která společně s ostatními dělala tuto neplechu. Včera jsem to otestoval a nejhorší varianta byla, když jsem ramky nasázel do desky tak, aby ta přidaná byla v duálu. To měl systém problém nastartovat a opět přestal pracovat AVG. Nutno poznamenat, že ty dobré jsou noname a zlobivá je značková. Zkusím ji reklamovat, respektive, jestli mi ji nevymění za jinou.
Z toho všeho plyne poučení. Když skládáte PC, nikdy neplánujte, že časem doplníte nějaké paměti. Vždy kupujte všechny najednou a stejné. Nesnášenlivost se může projevit až za delší dobu, kdy dávno zapomenete, že jste přidávali nějakou paměť.