Počítačová poradna všeobecně Archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Re: Počítačová poradna všeobecně

Ano nějaké návody jsem již pročetl, ale představa, že bych měl instalovat vše znovu mě trošku děsí. I když je pravda, že by to byla vítaná ozdravná kůra jak pro MSTS, tak pro zbytek...

Už "dlouho" se mi v PC nic nepolámalo. Postavil jsem jedno zhlaví Křižanova a na druhé jsem potřeboval video z opačného směru. Chci spustit DVD a mechanika nikde. Nefungovalo ani tlačítko vysunutí disku. Když jsem zahýbal s káblem napájení, tak se mechanika probudila, ale po restartu PC opět nebyla nalezena. zkusil jsem vyměnit kablíky napájení, ale nic nepomohlo, DVD mechanika je asi kaput. Nedávno mi na půl odešla jiná mechanika, která odmítá číst CD disky, ale DVD čte. Takhle se nedá pracovat. Asi bych si měl udělat zásoby náhradních dílů. :x Takže dnes už asi nic nepostavím, jdu hledat v internetovém obchodě nějakou DVD mechaniku. (nebo mikropájka a hledat studený spoj?)

Máš-li zájem, mohu ti věnovat AUS DVD ROM E 516. Naprosto spolehlivá mechanika, bohužel v novém compu ji není již kam připojit (ATA66)

Zbyněk Šemora napsal:
Nedávno mi na půl odešla jiná mechanika, která odmítá číst CD disky, ale DVD čte.
Nemusíš se s ní hned loučit, zkus ji přehrát firmware.

Miran napsal:
Máš-li zájem, mohu ti věnovat AUS DVD ROM E 516. Naprosto spolehlivá mechanika, bohužel v novém compu ji není již kam připojit (ATA66)
Děkuji, ale v tomto počítači musí být mechanika DVD RW a nejlépe novější a raději do SATA.
Šlo o to, že čas na tvorbu vypršel několikerým restartováním PC a prohazováním káblů. Ale ještě předevčírem to normálně fungovalo. Když jsem chtěl vyndat disk, tak stačilo vytáhnout a zasunout napájení, pak už tlačítko funguje normálně, ale mechanika není aktivní ve Win. Po restartu opět nic, ani Bios ji nevidí. Asi náhlá smrt. Také jde o to, že na PC se má pracovat a ne se v něm víc času vrtat :D .

Tak to je zajímavé, včera jsem před zapnutím pc vyndal DVD mechaniku ze skříně, udělal na ní jůůůů, ďóóóóó a vrátil ji zpět. Po zapnutí PC ji Bios našel a už funguje normálně. Asi jen vytáhnout kábly napájení a IDE, pak znovu zastrčit nestačilo. Ale v každém případě mi dnes přicestuje mechanika nová a do SATA.

Dnes venku prší, ale u mě v prodejně i hřmělo. Odešel mi nedávno koupený zdroj v PC.
Coolermaster RS 430 PCAP.
Nejprve příjdu k PC a tma. Žádné jen vypnutí monitoru, skutečně neběžel, jen svítilo zelené světýlko. Reset nepomohl, tak jsem vypnul a zapnul síťový vypínač na zdroji a takovou kulometnou palbu, co se následně ozvala jsem ještě neslyšel a neviděl. Naštěstí už bylo poledne a zákazníci nebyli, jinak by šli k zemi. Hromy, blesky, smrad a síra. Po obědě se mi nechtělo z domova nosit náhradní PC, tak jsem se stavil v obchodě PC a koupil zdroj, nejlepší, co tam měli Chiftec CTP 500 12G. Pak jsem se modlil, aby to bylo jen zdrojem. Naštěstí nic jiného neodešlo a hromy blesky další škodu nenadělaly. PC opět šlape jak hodiny.
Ale už včera mi bylo divné, že po odchodu z práce, když jsem vyndal hradiskdisk z šuflíku, tak byl neobvykle horký. Doma před spaním když jsem vypínal PC, tak šuflík nijaké známky zvýšené teploty nejevil. Ale po poledním výbuchu měl tento disk opět vyšší teplotu. Současně má standartních 35 stupňů. Asi to byla předvěst konce zdroje. Ještě že mi něco dalšího v PC nezničil. Šuflíkový hardisk by byla těžká ztráta dat. A celý PC už vůbec. Letos není vhodná konstalace na koupi takových zařízení.

IMHO teplota komponent nemá nic společného se zdrojem. Tedy v tom smyslu, že dnes je teplejší HDD tak mi brzo odejde zdroj. Ovšem to je jen můj názor, zajímalo by mě, zda je správný.

Edie napsal:
IMHO teplota komponent nemá nic společného se zdrojem. Tedy v tom smyslu, že dnes je teplejší HDD tak mi brzo odejde zdroj. Ovšem to je jen můj názor, zajímalo by mě, zda je správný.
Souhlas. Asi se disk víc zahřál, protože na padla jsem dodělával hodně úřadování. Dnes to bylo podobné, schválně jsem si nechal zapnutý teploměr a 45 stupňů není nic alarmujícího. Mě původně napadlo, že tam šlo vyšší napětí, ale to je blbost, to by asi určitě odešla elektronika.
Ale je zajímavé, už mi odešly celkem 3 zdroje a všechny byly značkové. Měl jsem také nějaké neznačkové nouzovky a tam problém s total kaput nebyl. Ale to byly opravdu nouzovky. U jednoho zdroje upadl nějaký kondenzátor, ale jinak stále fungoval. Ale co chcete za tři stovky :lol: Také jednotlivá napětí byla na hranici až mimo toleranci. Dnes bych s takovými zdroji neriskoval.

Já mám NoName zdroj (EuroCase) a když mi prdnul tak mi vzdal půlku počítače bohužel i HDD. Naštěstí to bylo ještě v záruce, takže v pohodě.

Edie napsal:
Já mám NoName zdroj (EuroCase) a když mi prdnul tak mi vzdal půlku počítače bohužel i HDD. Naštěstí to bylo ještě v záruce, takže v pohodě.
Tak možná, tady je podstatný rozdíl značka/neznačka. Tři zdroje, co mi odešly, ani jednou, žádné vedlejší škody. Možná náhoda, možná je opravdu malá pravděpodobnost dalších poškození PC. Nejhorší škoda je přijít o data. Když si uvědomím, kdybych měl stavět znovu 230/250, tak se na to už vykašlu, kolik to stálo práce, nervů! a času. Základní zálohy mám 3x. PC doma, v práci a šuflík. Atomovka na Hustopeče by vše zlikvidovala, ale jinak snad je záloha dostatečná. :D

Edie napsal:
Záhada je vyřešena. Třikrát blbec. Koupil jsem si gumičky místo šroubků pro tiché uchycení ventilátoru skříně. Jenomže na tento typ ventilátoru co mám bych gumičku neprovlékl, tak jsem vše smontoval zpět na šrouby podložené jen gumičkami. Ještě jsem se díval, abych jej osadil správně, ale pak s ním točil, aby kablíky směrovaly ke konektoru do ZD. Jenomže jak jsem točil, tak jsem přetočil a dal jej obráceně. Proto jsem měl uvnitř najednou kolem 50stupňů C. Asi i proto odešel zdroj. Jenomže 50 není stále kritická teplota, aby mělo dojít k nějakému poškození. Asi musel být nějaký už načatý. Ale tak jsem byl přesvědčený, že jsem větrák montoval správně, že jsem ani o jeho obráceném chodu neuvažoval. Vždyť to praští do očí, kdyby byl obráceně, má úplně jiný ksicht. Asi si příště vezmu brýle :D .
Už je to jiné kafe. Včera, když jsem vytahoval z šuflíku (Al) ( kde jsem dávno vyhodil přídavné ventilátory ) hardisk po celodenním provozu, tak byl studený jak psí čumák. Tak tomu bývalo i dříve :D Opět se potvrdilo, dokud vše funguje, nevrtat.

Zdravím. Chtěl bych si koupit novou grafickou kartu Asus 9600 GT na místo dosavadní Gygabite 6600 a chtěl bych vědět, jak moc bude brzdit dosavadní sestava novou grafickou kartu. Moje sestava teď je:
procesor: Athlon 3000+ 1,8 GH @ 2GH
deska: M.S.I. K8N Nio 4 (939)
RAM: 1GB (2*512)

AMD, pokud jsem v PC vyměnil grafiku za lepší, vždy to bylo znát na výkonu i v MSTS.

Včera jsem se po několika týdeních bojích konečně usmířil s počítačem 2 s Athlon 2800XP. (potřebuji jej jako zdroj předloh pro stavbu tratí a je zbytečné pro tyto účely kupovat něco výkonnějšího. I MSTS na tom přiměřeně fungoval včetně killer aktivity Topírna noc). Myslel jsem, že zlobí základní deska plus hardisky. Sehnal jsem místo Jetway Polaris 400 , MSI K7N2. Vypadá i lépe. (paměti v duálu, lepší chipset, víc výstupů USB2 možná i SATA tam pojede rychleji) Jenomže po nainstalování systému a připojení dalších disků, kde jsem měl ostatní instalátory systém začal blbnout. Zpomalil se start PC a objevovaly se nemoci původní sestavy, jako že například AVG nejprve hlásil, že není aktuální a nakonec přestal pracovat úplně, jindy mi zešedla lišta hlavního panelu. A samozřejmě nečekané restarty systému.
Včera jsem si v práci připravil jeden pevný disk, kam jsem na oddíl D (vše po řádném přeformátování a vytvoření nových oddílů) nakopíroval vše, co k instalaci potřebuji, abych vyloučil eventuelní poruchové stavy jiných disků. Vše bylo OK, jen při instalaci ovládačů grafiky PC nečekaně opět restartoval. Podruhé mi systém spadl při windows update.
Tak už zbývalo jediné, když vyloučím procesor. Paměti RAM. Před půlrokem jsem si kupoval Visty a preventivně dokoupil jedno pětikilo. A je obecně známé, že některé paměti, i když jsou samostatně vpořádku, spolu vzájemně nekamarádí. Tenkrát mi XP fungovaly, ale nemohl jsem rozchodit Visty, které byly stále pomalé. Po vydání SP1 jsem Visty znovu nainstaloval a šlapaly asi měsíc jak hodiny. Pak zničeho nic nejprve při defragmentaci nebo testu AVG systém začal padat a ve finále i po restartu se vše chovalo jak zpomalený film a samá hlášení, že něco přestalo pracovat. A nakonec mi do postranního panelu naskočily samy od sebe 4 miniaplikace hodin pod sebou. XP ale stále fungovaly, tak jsem podezíral hardisky nebo IDE1 a IDE2 na základní desce. Ale v době nedávné začal padat i XP v IDE3.

Příčina? Dokoupená paměť RAM, která společně s ostatními dělala tuto neplechu. Včera jsem to otestoval a nejhorší varianta byla, když jsem ramky nasázel do desky tak, aby ta přidaná byla v duálu. To měl systém problém nastartovat a opět přestal pracovat AVG. Nutno poznamenat, že ty dobré jsou noname a zlobivá je značková. Zkusím ji reklamovat, respektive, jestli mi ji nevymění za jinou.

Z toho všeho plyne poučení. Když skládáte PC, nikdy neplánujte, že časem doplníte nějaké paměti. Vždy kupujte všechny najednou a stejné. Nesnášenlivost se může projevit až za delší dobu, kdy dávno zapomenete, že jste přidávali nějakou paměť. :D

Jednoduché vyjádření k AVG . Větší balast jsem pro PC neviděl. Ve škole máme pro AVG označení "anti-anti vir" či rovnou "virus".

Naposled editoval moderátor:

Ještě malé doplnění Zbyňka ohledně pamětí: Mají-li paměti běžet v duálním modu, kupujte vždy celou dvojici v jedné sadě označené jako Dual Channel. Paměti bývají vybírané a testované.

Edie napsal:
Jednoduché vyjádření k AVG . Větší balast jsem pro PC neviděl. Ve škole máme pro AVG označení "anti-anti vir" či rovnou "virus".
Já s AVG nemám problém, jen kdysi v minulosti když jsem měl standartní předchozí verzi, tak hlásil někdy falešné poplachy. Naopak bych nešel do NOD32, protože nechce pouštět v instalátoru soubor tratě xxx.tdb.
To že AVG přestal pracovat nebylo chybou programu, ale protest zlobivé ramky, která odmítala spolupracovat s noname. Asi to bylo pod její úroveň :D
Zase Norton je tak dobrý, že nepustí vůbec nic, dokonce brání provozu i nainstalovaným programům. Byl jsem takto varován, tohle také nebrat. Ale musel jsem dát za pravdu, protože jsem měl v novém PC tento antivir nainstalován s roční licencí. Dal jsem to honem pryč, protože jsem na kažý úkon se musel Nortona dovolovat. Přes noc jsem nechal otestovat PC a ráno po probuzení zdaleka ještě nebyl hotov. Na AVG mám 5 licencí a nevidím problém. Test PC, například notebook zvládne asi za hoďku a půl (60 giga hardisk) Až mi licence AVG7.5 vyprší nevidím důvod proč nejít do AVG8.

Naposled editoval moderátor:

Já osobně bych do AVG vůbec nešel. Bohužel ho máme, tedy spíš meli ve škole, a ten když zpustil test PC, tak to bylo utrpení. Je pravda, že tam jsou v některých učebnách plečky, ale i na dobrých mašinách to dělalo šílený problém. AVG mi doma nesmí ani přez prách, to už zadši Avasta či Kasperskyho...

Test jakéhokoli antiviru je utrpení, protože zákonitě zpomalí celý PC. Proto jej mám nastaven na 12.00, kdy odcházím na oběd. Kdysi to vycházelo, že po návratu z oběda byl test dokončen. Ale disky jsou čím dál větší a o to déle se testuje nebo i defragmentuje.
Jinak nelze odsuzovat předem něco, co jsem sám nevyzkoušel. Já osobně na AVG jedu vlastně od počátků. Začínal jsem AVG6, pak si koupil 7, Současně mám rozšířenou verzzi 7.5 Antimalware a nemám důvod hledat něco jiného. Jinak žádný AVG nikomu do domu sám nezaklepe, je třeba si jej zakoupit. :lol: Jestli možná nezlobí jen nějaké verze zdarma z časopisů. To by pak mělo logické vysvětlení, že je někdo nespokojen. :wink:
Ideální by bylo, kdyby v PC nemusel být žádný antivir. Připadá mi to celé jako byznys. Někdo vymýšlí nové viry asi jen proto, aby antivirové společnosti měly zisky.

Nejlepší podle mě je NOD32,který toho umí také dost. Ačkoliv jsem taky kdysi jel pouze na AVG později na Avastu . Oba toho tolik zatím nedokázaly zachytit jako NOD32 .. Však i Zbyňkovy včerá (21.6.2008) se cpal nějaký trojan na webu ...

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře