Počítačová poradna všeobecně Archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Re: Počítačová poradna všeobecně

phptt napsal:
Nejlepší podle mě je NOD32,který toho umí také dost. Ačkoliv jsem taky kdysi jel pouze na AVG později na Avastu . Oba toho tolik zatím nedokázaly zachytit jako NOD32 .. Však i Zbyňkovy včerá (21.6.2008) se cpal nějaký trojan na webu ...
Zbyněk Šemora napsal:
Ideální by bylo, kdyby v PC nemusel být žádný antivir. Připadá mi to celé jako byznys. Někdo vymýšlí nové viry asi jen proto, aby antivirové společnosti měly zisky.
:D :D :D No mi jedou testovací OSs win všechny ( 2k, XP, Vi32, Vi64, ) bez antiviru naprosto v pohodě už hezkých pár měsíců. Jednou za čas si spustím pro kontrolu externí scan na viry a jiné havěti ( na stránkách antivirových firem je takových nástrojů plno ) a pořád je vše čisté a rychlé.
Když už to po nějaké době začíná déle startovat, tak promáznu registry a zase to fičí.
Ukazuje se mi naprosto přesvědčivě, že se vyplatí si se systémem trochu pohrát a nakonfigurovat jej atypicky již při instalaci.

Na mě se snad domluvily všechny počítače, že mne budou štafetově psychicky deptat :D . Je to pár dní, co jsem dal po velkém trucování dohromady a slouží k plné spokojenosti domácí PC2 Athlon, tak dnes převzal štafetu PC v práci. Kopíruji data z šuflíku a zdá se mi to nějaké pomalé. Udělal jsem test HD TUNE a počáteční rychlost 3Mb/s. Tak a co je příčinou?
Zkusil jsem postupně po restartu vysunout zasunout šuflík, vyměnit IDE kabel, ale pořád stejné.
Nakonec jsem šuflík prohodil s DVD mechanikou z IDE 1 na IDE 2 a už rychlost čtení se vrátila do normálu, kolem 73MB/s. Ale abych se nenudil, tak se mi rozhodily písmena diskových oddílů. Ale co je příčinou, že to takhle blbne opravdu nevím. Na tomto PC se mi to už v minulosti stalo a také jsem to ve finále vyřešil prohozením kabelů tentokrát obráceně z IDE 2 do IDE 1. Ale to už je víc než rok.
Ještě, že je člověk soběstačný a vše si dokáže nakonec vyřešit sám. Ale i tak hodina a půl je pryč.

Zbyněk Šemora napsal:
Ale abych se nenudil, tak se mi rozhodily písmena diskových oddílů.
Samozřejmě. Změnil jsi fyzické připojení, tak si systém "nová zařízení" přiřadil nově podle výchozích pravidel.
Na ikoně "Tento počítač" pravým myšítkem vyvolej kontextmenu, zvol "spravovat", vyber "správa disků".
Zobrazí se fyzické disky s jednotlivými oddíly.
Na kterémkoliv oddíle ( s vyjímkou systémového ) opět pravým myšítkem vyvolej kontextmenu a zvol "změnit písmeno disku", rozevírací seznam nabídne neobsazené pozice.
Pokud je požadovaná pozice již obsazena jiným oddílem, musí být nejdříve uvolněna z tohoto oddílu odebráním nebo změnou písmene na jiné.
:eek: :D :lol:

Naposled editoval moderátor:

bob57_cz napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Ale abych se nenudil, tak se mi rozhodily písmena diskových oddílů.
Samozřejmě. Změnil jsi fyzické připojení, tak si systém "nová zařízení" přiřadil nově podle výchozích pravidel.
Na ikoně "Tento počítač" pravým myšítkem vyvolej kontextmenu, zvol "spravovat", vyber "správa disků".
Zobrazí se fyzické disky s jednotlivými oddíly.
Na kterémkoliv oddíle ( s vyjímkou systémového ) opět pravým myšítkem vyvolej kontextmenu a zvol "změnit písmeno disku", rozevírací seznam nabídne neobsazené pozice.
Pokud je požadovaná pozice již obsazena jiným oddílem, musí být nejdříve uvolněna z tohoto oddílu odebráním nebo změnou písmene na jiné.
:eek: :D :lol:
Jasně, tohle jsou základní znalosti PC. To kdybych ráno neudělal, tak bych nemohl v práci fungovat :lol:

Naposled editoval moderátor:

Má někdo zkušenosti s 3ds maxem 9, či 3ds 2008?
Potřeboval bych vědět jestli z nich lze udělat export do msts. Díky.

kulica napsal:
Má někdo zkušenosti s 3ds maxem 9, či 3ds 2008?
Potřeboval bych vědět jestli z nich lze udělat export do msts. Díky.
Export do MSTS nemá s 3ds max nič spoločného, pretože do MSTS sa priamo z maxu neexportuje. Exportuje sa pomocou programu conv3ds.exe zo súboru v tvare *.3ds. Na túto tému je toho popísaného dosť aj tu na týchto stránkach + tuším na Miranových stránkach je k tomu tutoriál.

Systém jsem v životě reinstaloval asi 50x, ale nikdy jsem si nevšiml, až současně, že při instalaci na oddíl C se mi některé systémové soubory Windows nainstalují i na oddíl D. Dokud ve "spravovat" nepotřebuji měnit písmeno jednotky (D od windows je D), tak to tolik nevadí. Vyřešil jsem to tak, že jsem oddíl D nechal zatím nenaformátovaný. Jenomže jsem fyzicky neodpojil druhý HD, tak mi systém D udělal tento, což je špatně, protože to musí být G. Takže budu instalovat opět znovu. Instaluji po havárii železa znovu Visty a tam je další problém, Vista po síti nepustí nikoho na disk, kde je systém. C je vpořádku, tuto jednotku nikdy nesdílím, ale D je už nutnost.
Ale zajímavé je, že na druhý PC jsem si instaloval Visty Ultimate a tam se vše nainstalovalo jen na C. Protože mi bylo divné, že po síti do Vista Home jsem se nedostal ani na C ani na D, tak obráceně, z Vista Home na Ultimate mi to pustilo na všechny jednotky, kromě C.

Zajímalo by mě, jaký je důvod, že si systém obsadí 2 disky (jedná se jen o startovací soubory).
Win XP, to dělá také.

Zbyněk Šemora napsal:
Systém jsem v životě reinstaloval asi 50x, ale nikdy jsem si nevšiml, až současně, že při instalaci na oddíl C se mi některé systémové soubory Windows nainstalují i na oddíl D. Dokud ve "spravovat" nepotřebuji měnit písmeno jednotky (D od windows je D), tak to tolik nevadí. Vyřešil jsem to tak, že jsem oddíl D nechal zatím nenaformátovaný. Jenomže jsem fyzicky neodpojil druhý HD, tak mi systém D udělal tento, což je špatně, protože to musí být G. Takže budu instalovat opět znovu. Instaluji po havárii železa znovu Visty a tam je další problém, Vista po síti nepustí nikoho na disk, kde je systém. C je vpořádku, tuto jednotku nikdy nesdílím, ale D je už nutnost.
Ale zajímavé je, že na druhý PC jsem si instaloval Visty Ultimate a tam se vše nainstalovalo jen na C. Protože mi bylo divné, že po síti do Vista Home jsem se nedostal ani na C ani na D, tak obráceně, z Vista Home na Ultimate mi to pustilo na všechny jednotky, kromě C.

Zajímalo by mě, jaký je důvod, že si systém obsadí 2 disky (jedná se jen o startovací soubory).
Win XP, to dělá také.
Důvod je v podstatě jednoduchý.
Vista můžeš instalovat na kterýkoliv disk a oddíl, systémová partition se bude vždy jmenovat C: bez ohledu na umístění a geometrii disku ( NTFS ).
"Startovací" soubory se nainstalují na nalezený oddíl, který je primární a hlavně AKTÍVNÍ ( avšak ne FAT/FAT32 - to zhavaruje instalace ).
Z toho vyplývá, že pravděpodobně druhý disk nemá aktivní part .
Pokud ji má, tak jsi v biosu neprovedl změnu pořadí disků v sekci boot před zahájením instalace ( předpokládám oba disky SATA ) - požadovaný disk by měl být posazen na 1.pozici.
Pakliže toto nepomůže, nezbývá než instalovat na samostatně připojený disk ( ostatní odpojené ).
Po instalaci již pak mohou být opět všechny zapojené a bootovací, výběr mimo přednastavené pořadí biosem se provádí přes F8 nebo pomocí GRUB4DOS ( za předpokladu správného nastavení - pro ošálení je potřeba mít na disku ještě před instalací Visty alespoň ntldr/NTDETECT.COM a boot.ini s linkem na grldr nebo grldr přejmenovaný na ntldr ).
Pokud je na každém disku nakonfigurovaný GRUB4DOS ( grldr a menu.lst ), je zcela jedno, který disk nabootuje jako první, z jednoho grubu je možné přepnout do grubu jiného disku.

Vážení, můžete mi poradit jak zařídit, aby windows XP poznal bedny či jakékoliv vývody zvuku.Mám nově nainstalovaný windows, zvukovku mám naistalovanou ale v ovládacích panelech stále není schopen poznat že tam bedny připojený opravdu jsou. Za případnou radu děkuji.

VáclavS napsal:
Vážení, můžete mi poradit jak zařídit, aby windows XP poznal bedny či jakékoliv vývody zvuku.Mám nově nainstalovaný windows, zvukovku mám naistalovanou ale v ovládacích panelech stále není schopen poznat že tam bedny připojený opravdu jsou. Za případnou radu děkuji.
Pokud jsou nainstalovány ovládače ke zvukovce, tak vše musí fungovat i bez vstupu do ovládacích panelů. Pokud to nefunguje, asi je chyba, že jsou bedny zastrčeny do nesprávné díry nebo jsou vadné, například odešel koncový zesilovač. Jinak opravdu nevím. Například Visty si najdou ovladače úplně samy.

Zbyněk Šemora napsal:
Například Visty si najdou ovladače úplně samy.
... aaale prd, takisto musíš ovládače inštalovať, hlavne keď nie sú implementované na inštalačnom médiu Visty alebo ak Vista netuší, o aký HW sa jedná ... Zvuk k spomínanej mašine s Q9300 som muslel inštalovať z CD dodaného výrobcom základnej dosky ...
Microsoft nie je ochotný robiť zo seba vševeda, implementovať do Visty tisíce ovládačov, pekne to prenechá na výrobcov HW, je to tak pohodlnejšie a aj logickejšie. Visty dokonca obsahujú menej všeobecných driverov než tomu bolo u XP ( a nehovor mi opak, to viem zo školení a seminárov - pochybujem, že na niektorom z nich si bol aj ty :wink: )

Inak súhlas s tým, čo si napísal - ak je to správne zastrčené, ak funguje zosilňovač, chyba bude niekde inde, napríklad v nesprávnych ovládačoch, v chybnom zapojení, v chybnom nastavení BIOS-u alebo aj vadnej zvukovej časti základnej dosky či zvukovej karty samej ...

Tax napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Například Visty si najdou ovladače úplně samy.
... aaale prd, takisto musíš ovládače inštalovať, hlavne keď nie sú implementované na inštalačnom médiu Visty alebo ak Vista netuší, o aký HW sa jedná ... Zvuk k spomínanej mašine s Q9300 som muslel inštalovať z CD dodaného výrobcom základnej dosky ...
Microsoft nie je ochotný robiť zo seba vševeda, implementovať do Visty tisíce ovládačov, pekne to prenechá na výrobcov HW, je to tak pohodlnejšie a aj logickejšie. Visty dokonca obsahujú menej všeobecných driverov než tomu bolo u XP ( a nehovor mi opak, to viem zo školení a seminárov - pochybujem, že na niektorom z nich si bol aj ty :wink: )
Jo jo. Já jen píšu to, co jsem sám otestoval. Mám zvukovky od Creative a tady problém není. Opravdu jsem nic instalovat nemusel. Po havárii systému jsem instaloval Visty na staronovou základní desku MSI (pro socket A) V XP jsem musel vyhledat a nainstalovat ovladače pro síť, chipset, USB, atd, ale Visty si našly vše sami. Chyběly jen ovladače pro SATA a ty pro Visty neexistují. Tak jsem natvrdo dal vyhledat ovladač v adresáři pro XP a Visty to jen po oznámení, že se jedná o nepodepsaný ovladač ,překously a přijaly. Tak poslední vykřičník ve správci zařízení zmizel. A to jsem na žádném školení opravdu nebyl. Takže v mém případě jen metoda pokus - omyl. :D

Při reinstalu MsTS se objevila tabulka že není naistalovaná zvukovka, která tam přitom je (Sound Blaster 16) cos tím, nešel by msts obelstít, aby nehledal zvukovou kartu? Já bych to bez zvuku snesl, ale msts nikoliv.

Gratuluji k úspěchu .. Pokud si udělal to stejné co já, že nechal natahat všechny updaty Win do PC a po restartech kvůli updatům ti to přestalo šlapat, pak se podívej do nastavení Biosu. Jinak ti mohla, taky nastat situace, že instalace ovladačů z webu je nepodepsaná a nedokáže se nainstalovat .. Pokud nedokáže nainatalovat nezbývá než jít odinstalovat všechny poslední updaty.Jinak nastavení Biosu. Či hurá do servisu. Zdechla zvukovka ... A jedno velké pozor SP3 obsahuje chybu co Mrkvsoft nedokzal zatím odstranit a brání instalaci všechny zvukovek po nainatlování ATI na grafiku. Musíte jít naopak (napřed zvuk,poté grafiku)!
VáclavS napsal:
Při reinstalu MsTS se objevila tabulka že není naistalovaná zvukovka, která tam přitom je (Sound Blaster 16) cos tím, nešel by msts obelstít, aby nehledal zvukovou kartu? Já bych to bez zvuku snesl, ale msts nikoliv.

VáclavS napsal:
A opravdu je v systému komplet v pořádku ? Něco třeba opravdu nešlape ( a ve správci zařízení přitom nemusí být vůbec vykřičník či otazník ):
Tl.START/Spustit -- dxdiag...OK,...karta Zvuk - provést všechny testy, karta Hudba - opět všechny testy na každém řádku ...

Zdravím, mám takový postarší notebook a myslel jsem že bych si na něm mohl v práci tvořit nějaký jednoduchý modely do MSTS, ale při spouštění Gmaxu mi to hodí "Unable to create Direct3D device memory objects. Please try using a smaller window size or save your work and restart 3ds max". Je mi jasný, že notebook je starší, ale je tohle chyba hardwaru, nebo např. ovladačů? Já jen abych věděl jestli to teda vůbec rozchodim. Dle systému je v něm Ati 3D Rage LT PRO.

Tomas Lee napsal:
Zdravím, mám takový postarší notebook a myslel jsem že bych si na něm mohl v práci tvořit nějaký jednoduchý modely do MSTS, ale při spouštění Gmaxu mi to hodí "Unable to create Direct3D device memory objects. Please try using a smaller window size or save your work and restart 3ds max". Je mi jasný, že notebook je starší, ale je tohle chyba hardwaru, nebo např. ovladačů? Já jen abych věděl jestli to teda vůbec rozchodim. Dle systému je v něm Ati 3D Rage LT PRO.
Zjednodušeně: nedostatek systémových prostředků, máš uložit rozdělanou práci, poté povypínat vše nepotřebné a teprve potom znovu spustit program.

Zdravím Vás. Mám menší problém. Včera som si kúpil k notebooku numerickú klávesnicu Labtec, pripojil ju cez USB port, nainštaloval som priložený soft atď... Klávesnica mi bezproblémovo funguje v aplikáciách ako Word, Excel, atď., ale v MSTS sa mi túto klávesnicu zatiaľ nepodarilo rozchodiť. Klávesnica v MSTS vôbec nereaguje. Ani v samotnej hre, ani v Route editore. Mohol by mi niekto poradiť, kde by mohol byť problém? Ďakujem pekne...

Ivan.ps napsal:
Zdravím Vás. Mám menší problém. Včera som si kúpil k notebooku numerickú klávesnicu Labtec, pripojil ju cez USB port, nainštaloval som priložený soft atď... Klávesnica mi bezproblémovo funguje v aplikáciách ako Word, Excel, atď., ale v MSTS sa mi túto klávesnicu zatiaľ nepodarilo rozchodiť. Klávesnica v MSTS vôbec nereaguje. Ani v samotnej hre, ani v Route editore. Mohol by mi niekto poradiť, kde by mohol byť problém? Ďakujem pekne...
MSTS jsi instaloval na určité HW konfiguraci a tomu odpovídají i zápisy v registrech klíčů MSTS.
Ulož stávající klíče do zálohy, simulátor dočasně přejmenuj, udělej na původní místo novou instalaci jen základního simulátoru a jeho nastavení ( rozlišení, stíny, kvalita textur, zvuky naplno ... ) bez vnějších doplňků při připojené a již "odrivované" numpad . Až to bude fungovat, dej zpět původní simulátor. Nové klíče registrů si také ulož do zálohy. Z porovnání starých a nových zjistíš, co se v nich změnilo ( případně importem příslušného klíče budeš volit aktuální HW konfiguraci pro msts ).

Tak som to skúsil, ale stále to nejak nefunguje. A pritom som to robil podľa Bobovej rady. Asi chyba medzi klávesnicou a stoličkou...

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře