Počítačová poradna všeobecně Archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Re: Počítačová poradna všeobecně

Dobrý deň. Môj problém ani tak nesúvisí s MsTs, ale nepoznám nikoho, kto by mi vedel poradiť, no a viete ako sa chovajú na fórach k nováčikom, tak sa radšej skúsim spýtať tu:

Mám dva notebooky. Na jednom WinXP, na druhom Vista. Ten s Vistou je pripojený sieťovkou na internet. Doteraz mi to chodilo tak, že som mal vytvorenú AdHoc sieť na zdieľanie internetu pre druhý notebook s XP pomocou WiFi, ktoré je fyzicky v obidvoch bookoch. Pri každom spustení som vytvoril AdHoc a "zosieťoval" ich. Pri tom mi stačilo pri vytváraní siete vo Viste kliknúť po vytvorení siete na ponúknutý button "Povoliť zdieľanie internetu". No po jednom vypnutí a zapnutí booku s Vistou sa mi tento button prestal ukazovať. :roll:
No a teraz to mám v tom štádiu, že sieť síce existuje (prípadne vytvorím inú), ale zdieľanie pripojenia mi nedovolí.

Keď to skúsim opačne, teda XP pripojím na kábel na NET, a na XP vytvorím AdHoc, napíše, že WiFi sieť je vytvorená, ale v skutočnosti ju nemôže nájsť žiadne iné zariadenie, takže ponúknutá nie je.

Viete mi niekto poradiť, ako sa dopracovať k povoleniu zdieľaniu internetu na booku s Vistou pomocou AdHoc? Prípadne nejaký spôsob, ako si vytvoriť domácu zabezpečenú WiFi sieť, ktorá umožňuje zdieľanie pripojenia bez neustáleho vytvárania AdHoc?

Ďakujem za prípadne rady a ospravedlňujem sa za mierny OffTopic.
passion.

bob57_cz napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Tak už vážně nevím, co ještě se mi může polámat. Když už, tak už. Přece nebudeme troškařit.
Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůře. Až se zítra vrátíš, tak zjistíš, že ti vyhořel krám s koly ... a svět se točí dál :puke_l: .
No nejsi ty smolař ?
Ještě že jsem to nečetl a zbytečně se nestresoval. Krám mi opravdu nevyhořel. Ale ta základní deska, nevěřím, že to bylo flešnutím biosu. Po příjezdu jsem ještě vše odpojil do pryč, Základní desku celou vyjmul, oprášil. Zanadával jsem na odborného technika, který PC sestavoval a jeden šroub základní desky narval přes závit a já měl problém ZD vůbec demontovat. Pak jsem zapojil jen základní komponenty a nic.
Start PC probíhal tak, že po zapnutí se roztočil na plno ventilátor grafiky a po asi dvou sekundách otáčky se sníží na přijatelnou hladinu hluku (zvuk jak ventilátory lokomotivy). Pak teprve začal nabíhat bios. V případě poruchy ventilátory grafiky běží konstantně naplno a větrák od procesoru se zastaví. Tohle jsem už dvakrát měl a vše jsem vyřešil vyjmutím a vložením baterie, resetem. Dále je mi divné. Až po dvou letech jsem zkusil na tomto PC hru Call of duty 4, která běží plynule, ale po několika sekundách se grafika zahřála až na 70stupňů. Nad 60 mi začne pípat alarm na skříni PC. Až teď mi došlo, proč nezareagovala regulace otáček ventilátoru a ten se neroztočil naplno jako u startu PC. Tak si myslím by to mělo fungovat.
Podle mě ta deska byla nějaká načnutá a to že jsem zrovna flešoval Bios byla jen souhra náhod. Kdyby nastala chyba, tak duální bios by zareagoval a vyzval mne ke vložení systémové diskety nebo něčeho takového. Zkoušel jsem jak do mechaniky dát spouštěcí disketu, tak do DVD mechaniky dát bootovací DVD se systémem. Nic nereagovalo.
Základní deska by měla být v záruce, zkusím se domluvit a poslat ji dodavateli. Problém je ten, že jsem kupoval celý PC a průběžně dělal změny. Ihned jsem od téže firmy si nechal poslal lepší větrák na procesor, sám jsem si doplnil šuflík a přidal pomocné ventilátory. Bez přídavných větráků jsem se vším nad 50 stupňů.

"Zrnění" obrazu

Zdravím, mám problém. Pokud spustím MSTS Editors & Tools, Shape Viewer nebo samotný MSTS, začne obraz na mém LCD monitoru různě zrnět apod. U MSTS se to stává jen při nativním rozlišení monitoru (1280x1024), při 1024ce to nedělá. GK mám Radeon 9200 PRO, ovladače Omega 2.6.87. Monitor je ViewSonic VX912.
Díky za jakoukoliv radu.

Zdravím!
Mám takovej velkej problém. Přišlo mi HDD z reklamace (půvdoní bylo S-ATA), toto je bohužel P-ATA. Když to chci zapojit do PC jako systémový disk na kterém bude OS, tak mi to nejde. Podotýkám, že to mám přilé na jedné kšandě. Při kombinaci HDD master a DVD-ROM sleave mi to b biosu nenadetekuje DVD-Rom. Při zapojení oboje Master na 2 kšandách, ze pro jistotu zobrazí pouze "startovací" obrazovka od MSI a nic dále.
Tímto vás všechny žádám o rady, jak to dát do kupy.
Děkuji mic všem

Pokud máš disk na IDE káblu správně zapojen, tak v Biosu se dá nastavit, který disk bude bootovat. Jinak u Windows je jeden problém. Pokud se instaluje systém a mám jeden disk SATA a druhý PATA, tak po odpojení PATA a připojení Windows už nenaběhne a je nutné jej přeinstalovat. Proto provádět instalaci jen se SATA a disky na IDE přídat až dodatečně, pak není problém.
Jinak nevím, jestli jsem situaci správně pochopil. Možná by to chtělo podrobněji rozepsat, co se nachází v PC, jestli je disk už naformátovám, atd. Já si například nové disky připravuji předem na jiném PC. (oddíly a formátování plus kopírování potřebných instalačních souborů)

Takže podrobnější popis:
1x 160 GB P-ata HDD (přinesený domu po reklamaci, úplně čistý, chci na něj dát OS - XP)
1x 320 GB S-ata HDD (obsahuje data, jejich ztráta = moje smrt :lol:)
1X DVD pec.
A problém byl takový. Po nastavení jumprů na HDD P-ata (master) a dvd (sleave) mi bios odmítal detekovat DVD. Toto bylo uděláno přez jednu kšandu. Pak jsem vzal kšandu z jiného PC, oboje jsem nastavil na master, a dvd zase nic. Tak jsem jumper na dvd dal na 3. pozici (tak jak to bylo, než jsem se v tom začal hrabat) a ted vše "funguje v pohodě". Musel jsem prohodit bootování z HDD - na 1. místo jsem dal tu 160 GB P-atu, a Windows se mi nainstalovali do tohoto HDD, ale díky tomu že jsem měl připojenou i interní čtečku karet, tak oddíl obsahuje písmenko I. Tudík, žkdyž ted instaluju, tak neinstaluju klasicky do C:\Program Files ale do I:\Program Files......
By mě teď zajímalo, kolik lidí si o mě myslí, že jsem L.A.M.A. :lol: :lol: :lol: :salut:

Naposled editoval moderátor:

Chtěl bych se zeptat, zda můj dotaz v tomto vlákně z 22.2.2008 jenom zapadl, či si nikdo nevíte rady?

Edie napsal:
By mě teď zajímalo, kolik lidí si o mě myslí, že jsem L.A.M.A. :lol: :lol: :lol: :salut:
Určitě nikdo, protože já jsem nedávno zastrčil v práci do PC šuflík s HD, které mají občasné problémy, že je systém nenajde. problém je, že systém mám od nedávné doby na SATA disku. Po nastartování windows, když disky z šuflíku nevidím, tak je nutné restartovat PC a šuflík vysunout a zasunout. Jenomže milá základní deska AsusP4P800-X po takové poruše si vždy nastaví jako bootovací disk z IDE. Jenomže v šuflíku systém nemám. Když se mi to stalo poprvé, tak jsem nechápal, co se děje. A pak jsem našel v Biosu nesprávné bootování, které stačilo jen přepnout. :lol: Jestli se dá nějak přednastavit, aby se nastavení nikdy nerozhodilo, opravdu nevím. Ale hlavní je, že člověk ví, kam v případě poruchy sáhnout.
:) :D :lol:

Tak aby se to nerozhodilo, od toho by měla sloužít C-MOSka a batereka na sesce, která ovšem má ještě šťávu :D.

Edie napsal:
Takže podrobnější popis:
1x 160 GB P-ata HDD (přinesený domu po reklamaci, úplně čistý, chci na něj dát OS - XP)
1x 320 GB S-ata HDD (obsahuje data, jejich ztráta = moje smrt :lol:)
1X DVD pec.
A problém byl takový. Po nastavení jumprů na HDD P-ata (master) a dvd (sleave) mi bios odmítal detekovat DVD. Toto bylo uděláno přez jednu kšandu. Pak jsem vzal kšandu z jiného PC, oboje jsem nastavil na master, a dvd zase nic. Tak jsem jumper na dvd dal na 3. pozici (tak jak to bylo, než jsem se v tom začal hrabat) a ted vše "funguje v pohodě". Musel jsem prohodit bootování z HDD - na 1. místo jsem dal tu 160 GB P-atu, a Windows se mi nainstalovali do tohoto HDD, ale díky tomu že jsem měl připojenou i interní čtečku karet, tak oddíl obsahuje písmenko I. Tudík, žkdyž ted instaluju, tak neinstaluju klasicky do C:\Program Files ale do I:\Program Files......
Je to naprosto jednoduché.
Pokud máš jen jeden IDE řadič, tak PATA HDD zapojíš jako master a mechaniku jako slave.
Nikdy nesmí být obě zařízení se stejným určením pozice.

Jumpery na zařízeních si musíš pořádně prohlídnout a nastavit správně. Řada uživatelů dělá chybu v tom, že si spočítají jumpery v opačném pořadí.
Další možností je nastavit disky jako CS ( cable select ), v tomto případě bude disk na konci kabelu automaticky detekován jako master a ten blíže řadiči jako slave.
Také je důležité správně připojit kabel k řadiči a diskům. Pouhá záměna konců kabelu dělá pak nemožnost identifikace. Otočený kabel se nepozná pouze v případě, že je na něm připojedo pouze jediné zařízení. Jakmile na otočený kabel přidáš druhé zařízení, stane se přibližně to, co popisuješ - nedetekují se zařízení nebo jsou v konfliktu.

Před instalací OS win na IDE musíš v biosu zakázat řadič SATA/RAID ( nebo je fyzicky odpojit ), tím se stanou ostatní SATA zařízení neviditelná a instalátor ti nainstaluje systém na IDE disk normálním způsobem. Po dokončení instalace pak můžeš SATA řadič v biosu opět zapnout a systém najde a nainstaluje potřebné ovladače a poté přidělí písmena nově nalezeným oddílům.
Pokud instaluješ win na disk PATA při přítomnosti platného disku SATA s primární partition, je automaticky pro boot upřednostněn dist SATA.
Aktivní oddíl je instalátorem určen právě tam. Windovs pak mají svojí systempart/systemdrive na "nepředpokládaném" písmenku.

Kdyby byl ten disk SATA, který chceš mít jen pro ukládání dat, naformátován jako rozšířený oddíl ( tedy ne primární ), nedošlo by při instalaci systému k zápisu boot souborů na tento disk a instalátor by si pro tento zápis vybral v pořadí první načtený primární oddíl. Toto platí jen pro winy, Linuxu je to jedno, kde má systém a booinfo, potřebuje jen nějak navést do adresáře boot pro získání dodatkových info a hlavně připojit zařízení podle definic v /etc/fstab, kde jej zajímá pevné určení /dev nebo dynamické /udev . Navede jej tam GRUB nebo LILO a odkud se tento zavolá, je mu taky jedno.

Pokud chci systém na disku SATA ( obzvláště při více oddílech ), tak se zase musím postarat o to, aby nebyl přítomen - vidět disk PATA, buď vypnout v biosu, pokud to deska umožňuje nebo nejlépe disk odpojit.

Zbyněk Šemora napsal:
Edie napsal:
Určitě nikdo, protože já jsem nedávno zastrčil v práci do PC šuflík s HD, které mají občasné problémy, že je systém nenajde. problém je, že systém mám od nedávné doby na SATA disku. Po nastartování windows, když disky z šuflíku nevidím, tak je nutné restartovat PC a šuflík vysunout a zasunout. Jenomže milá základní deska AsusP4P800-X po takové poruše si vždy nastaví jako bootovací disk z IDE. Jenomže v šuflíku systém nemám. Když se mi to stalo poprvé, tak jsem nechápal, co se děje. A pak jsem našel v Biosu nesprávné bootování, které stačilo jen přepnout. :lol: Jestli se dá nějak přednastavit, aby se nastavení nikdy nerozhodilo, opravdu nevím. Ale hlavní je, že člověk ví, kam v případě poruchy sáhnout.
:) :D :lol:

Desky s více řadiči ( ASUS určitě ) mají výběrové menu pro boot pod klávesou F8, tuto stisknu při načítání zařízení biosem a ukáže se mi seznam zařízení, které mohou bootovat : PATA disky, Sata disky, FDD, mechaniky, USB, ZIP, prostě vše, co je zrovna připojené. Nemusím tak kvůli výměně disku v šuflíku lézt do nastavení biosu a natvrdo to tam měnit.
Na každém takovém zařízení mohu mít vlastní systém s vlastním zavaděčem, který se s ostatními nehádá, pokud byl instalován jako samostatně připojené zařízení.
Systém, který byl nainstalován na určité pozici, musí být také startován přes zavaděč, který byl při instalování určen pro tento systém.
Samotná změna hodnoty v boot.ini při použití zavaděče jiného disku nestačí a vyvolá chybu hall.

Nemá-li základní deska výběr boot přes menu F8, lze toto nahradit s pomocí linuxového zavaděče GRUB a jednoduchou konfigurací v souboru menu.lst . GRUB se postará o to, aby byl zavolán odpovídající zavaděč systému. GRUB může být v MBR kteréhokoliv nebo každého disku případně jen v některém ( i rozšířeném ) oddílu a volán z ntloaderu ( podobně jako multiboot 9x/NTx ... X:\grbldr )
Díky tomu si ve svém PC mohu nezávisle volit zavedení kteréhokoliv OS na různých discích/řadičích:
4xSATA, 2xPATA na 1xIDE, 4xSCSI ( přídavný řadič Kouwel do PCI ) bez nutnosti fyzického odpojování,
některé disky mají ještě navíc multiboot ( Manželce jsem třeba vyhradil rozdělený disk, kde je v jedné partition dohromady Vista64 a WinXPP32 kvůli editačním programům, v druhé part je Kubuntu pro bezpečné surfování po netu, navzájem jsou pak ještě přístupné přes plugin v Totalcmd, ..., zapne PC, během loadování biosu stiskne F8, vybere si svůj disk, v menu OSs tohoto disku vybere systém pro zamýšlenou činnost a počká na zavedení systému, ... hotovo. Nebo nestiskne nic, počká na zavedení GRUB a v něm si vybere přímo. ).

Naprosto přesně řečeno, nemám k tomuto výkladu od bob57_cz co dodat. Uvažuji to hodit někam nahoru, aby se to tady neztratilo, protože těchto problémů bude jen přibývat.... Co vy na to?

Miran napsal:
Naprosto přesně řečeno, nemám k tomuto výkladu od bob57_cz co dodat. Uvažuji to hodit někam nahoru, aby se to tady neztratilo, protože těchto problémů bude jen přibývat.... Co vy na to?
Jasně, souhlas. To se týká všech odborných výroků. Měly by se zkopírovat do samostatného zamčeného vlákna Například Tipy, triky a návody(nějaký výstižný název), kde by byly zase odborné podkategorie, opět zamčené. Jen tak to zůstane přehledné.

Pri tom jumperovani disku jeste pozor. Nektere (bavime se o PATA) disky kdyz jsou SAMOSTATNE na ksande, musi mit nastaven jumper na MASTER (mely popisku MASTER OR STANDALONE) a nektere nesmi (vetsinou popiska MASTER). Disky Seagate a Western Digital se prave v tomto lisily. Jeden musel mit jumper na masteru a druhy bez jumperu. SLAVE je jasne. Nastavuje se jen pokud je na stejne ksande MASTER.

Kosac napsal:
Pri tom jumperovani disku jeste pozor. Nektere (bavime se o PATA) disky kdyz jsou SAMOSTATNE na ksande, musi mit nastaven jumper na MASTER (mely popisku MASTER OR STANDALONE) a nektere nesmi (vetsinou popiska MASTER). Disky Seagate a Western Digital se prave v tomto lisily. Jeden musel mit jumper na masteru a druhy bez jumperu. SLAVE je jasne. Nastavuje se jen pokud je na stejne ksande MASTER.
Tohle taky není docela přesné. Záleží i na řadiči. Některé starší řadiče odmítají disk Slave jako samostatný bez přítomnosti Masteru nebo u takto detekovaného disku nepodporují zápis do MBR, takže je disk nepoužitelný pro boot/systém.
Já mohu mít na IDE jako samostatný i jen Slave bez připojeného Master a ničemu to nebrání.
Bezproblémově nabootuji i nainstaluji ze/do samostatně připojeného Slave bez přítomnosti Master.

Dobré řazení mají disky Seagate, když je najumperován jako Master nebo CS, tak k němu mohu kdykoliv připojit i druhý disk jako Slave nebo CS a vždy jsou detekovány správně, ač jsou na společné kšandě nebo solo.
U WD se občas problémy vyskytnou právě v tom rozdílu, jestli je disk sám nebo ve společnosti druhého a připojování dalšího disku na společný řadič se v mnoha případech neobejde bez nutnosti přejumperování podle aktuálního stavu ( jak uvedl "Kosac" ). Touto nepříjemností se některé disky této značky diskvalifikují z šuplíkového uspořádání v PC jako navzájem zaměnitelné. Sea jsou v tomhle uspořádání oproti WD naprosto vynikající.

Dnes se mi opět u PC v práci (deska Asus, jak jsem popisoval) nenabootoval disk ze šuflíku. On jej sice Bios našel, ale místo 160 giga mu dal velikost jen 7 Giga a tím byl jako celek nefunkční. Tentokrát jsem nemohl čtení ze šuflíku rozchodit ani po 6ti pokusech. Vždy to našlo jen 7 giga nebo nic. Jelikož jsem potřeboval pracovat, tak jsem vzal šroubovák, že disk zapojím natvrdo bez šuflíku a otevřel bednu. Ale pak mne napadlo, zkusit to ještě jednou zapnout. A ejhle, disk už měl 160 giga. Ale co mne překvapilo, bootování zůstalo na hardisk ze sata, tedy nic jsem nemusel v bootování přenastavovat jako v minulých případech. Že by si základní deska zapamatovala, že chci bootovat jen ze SATA? :D

Jinak je mi záhadou, co v těch šuflících způsobuje poruchy. Jestli neúplné propojení konektorů nebo vypínač na zámku. Bohužel zatím adekvátní náhrada není, tak s šuflíky to budu muset vydržet. Už si připadám jak pako, když preventivně zasouvám šuflík tam a zpět asi 3x a to samé zámek, aby se očistily kontakty. :lol: .

Ještě dnes mám ve skříni 4 šuplíky,také jsem je často používal,ale pro problémy s poruchami-vždy některý kontakt v konektoru,jsem s nimi skončil.Také byl problém s přehříváním disků po přechodu na vyšší rychlosti a malé ventilátorky to nespasily. Ahoj.Stan

Moje šuflíkovodiskové časy skončili s príchodom Win XP. Jednak kvôli konektorom, jednak kvôli chladeniu, jednak kvôli rýchlosti. Dnes používam výhradne USB 2.0 disky, ale lepším riešením je eSATA alebo FireWire. S chladením disku v umelohmotnom šuflíku je problém, stalo sa mi už aj to, že sa mi v ňom upiekol 120 GB disk. Plastový šuflík bol podľa môjho názoru obstojný na menšie 5400 obrátkové disky, veľké disky s 7200 rpm od šuflíkov čo najďalej :lol:

USB2 je pomalé. Šuflíky používám hliníkové, ty se stíhají uchladit i bez větráků. Zjistil jsem, že asi 90% hluku v PC dělá jeden větráček z šuflíku. Jeden zapomenutej zapnutý jsem dnes odpojil. Pak po zapnutí PC jsem myslel, že PC nefunguje, jak tiše pracoval. :lol:
Za celé odpoledne má systémový SATA ve skříni 42 stupňů a PATA v šuflíku také 42. Původní provedení bylo se dvěma větráčky, ale to byl takový rámus, že by vydržely jen otrlé povahy. Ale uchladili disk asi na 36 stupňů.
Zapojení přes externí SATA nemusí být špatné, ale je to další zbytečná několikatisícová investice. Dokud se PATA točí a slouží, netřeba je rušit. SATA chodí rychleji jen teoreticky, funkční rozdíl ve skutečném čtení dat není žádný (testoval jsem). Jediné plus je v malém kablíku, který umožní lepší provětrání skříně, ale za to SATA víc topí. Takže je to výsledek šul nul. Pak je výhoda, že není třeba nic jumprovat, ale jak to je, jen zapíchnu někam do základní desky. :D
A poslední důvod proč SATA, nové základní desky mívají už jen jeden IDE Moje stařičká Asuska to má ještě 50 na 50. 2xIDE, 4xSATA

Stan napsal:
Ještě dnes mám ve skříni 4 šuplíky,také jsem je často používal,ale pro problémy s poruchami-vždy některý kontakt v konektoru,jsem s nimi skončil.Také byl problém s přehříváním disků po přechodu na vyšší rychlosti a malé ventilátorky to nespasily. Ahoj.Stan
Tak to já zase žádné problémy s chlazením šuplíků nemám. Šuplíky, které mám instalované do kejsu, nemusím ani osazovat větráky, stačí to uchladit větrák zdroje a zadní výstupní. Nasávání je právě přes ty šuflíky, ostatní díry jsem ucpal.
Další šuflíky používám připojené přes rozhraní externích USB, ty už svoje vlastní větráky mít musí, ale stačilo je pro snížení hluku přepnout na 5V z původních 12V a uchladí se v pohodě i 120GB disk 7200ot.

Už "dlouho" mi počítače běhaly bez poruch. (dva týdny?) Příjdu z práce domů, zasunu šuflík a spustím PC. Chyba. Hlášení, že Windows/System32/Config...je poškozen, vložte instalační CD a klávesou R se pokuste systém opravit." Myslel jsem, že je to nějaká legrace, ale PC to myslel smrtelně vážně. Přepnul jsem Hardisky na systém Vista a PC normálně spustil. Pak jsem porovnal soubory Windows XP se soubory na jiném PC a nevypadalo to, že by něco chybělo. Ale v žádné kombinaci se mi nepodařilo WinXP spustit, stále stejná chyba. Tak jsem zkusil DVD se systémem. Pak jsem zjistil, že jsem si WinXP koupil na pěkně blbém tvaru. Sice tam mám volbu instalace Anglicky, Slovensky a Česky, ale když se dopracuji k instalaci windows, tak je mi nabídnuta jediná volba. Upozornění, že předchozí obsah disku bude při instalaci odstraněn. To znamená, že se přeformátují i vytvořené oddíly na disku. Takže žádná oprava a tudy cesta nevedla. Tak jsem zkusil pracovat v MSTS editoru ve Vistách. Ale editor tratí v tomto systému s FPS1 si koledoval na vyhození PC oknem.
Napadla mne jiná věc, zkusit windows opravit jiným instalačním DVD. Ty už jsou klasické instalace. Nakopírovaly se základní soubory, ale asi proto, že se jednalo o jinou instalaci, tak možnost opravy systému (R) se mi nenabídla. Tak jsem opět nepochodil a instalaci ukončil.
Ale po restartu PC se stal zázrak. Windows XP normálně naběhnul. Asi jak se na disk kopírovaly systémové soubory, tak se chyba sama opravila. Ještě jsem zkusil PC vypnout a zapnout a opravdu funguje. Vada na kráse ale je, že celé experimentování mne zaměstnalo na necelé 4 hodiny. :study: :wink:

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře