Re: Počítačová poradna všeobecně
Edie napsal:
Takže podrobnější popis:
1x 160 GB P-ata HDD (přinesený domu po reklamaci, úplně čistý, chci na něj dát OS - XP)
1x 320 GB S-ata HDD (obsahuje data, jejich ztráta = moje smrt

)
1X DVD pec.
A problém byl takový. Po nastavení jumprů na HDD P-ata (master) a dvd (sleave) mi bios odmítal detekovat DVD. Toto bylo uděláno přez jednu kšandu. Pak jsem vzal kšandu z jiného PC, oboje jsem nastavil na master, a dvd zase nic. Tak jsem jumper na dvd dal na 3. pozici (tak jak to bylo, než jsem se v tom začal hrabat) a ted vše "funguje v pohodě". Musel jsem prohodit bootování z HDD - na 1. místo jsem dal tu 160 GB P-atu, a Windows se mi nainstalovali do tohoto HDD, ale díky tomu že jsem měl připojenou i interní čtečku karet, tak oddíl obsahuje písmenko I. Tudík, žkdyž ted instaluju, tak neinstaluju klasicky do C:\Program Files ale do I:\Program Files......
By mě teď zajímalo, kolik lidí si o mě myslí, že jsem L.A.M.A.

:salut:
Je to naprosto jednoduché.
Pokud máš jen jeden IDE řadič, tak PATA HDD zapojíš jako master a mechaniku jako slave.
Nikdy nesmí být obě zařízení se stejným určením pozice.
Jumpery na zařízeních si musíš pořádně prohlídnout a nastavit správně. Řada uživatelů dělá chybu v tom, že si spočítají jumpery v opačném pořadí.
Další možností je nastavit disky jako
CS ( cable select ), v tomto případě bude disk na konci kabelu automaticky detekován jako master a ten blíže řadiči jako slave.
Také je důležité správně připojit kabel k řadiči a diskům. Pouhá záměna konců kabelu dělá pak nemožnost identifikace. Otočený kabel se nepozná pouze v případě, že je na něm připojedo pouze jediné zařízení. Jakmile na otočený kabel přidáš druhé zařízení, stane se přibližně to, co popisuješ - nedetekují se zařízení nebo jsou v konfliktu.
Před instalací OS win na IDE musíš v biosu zakázat řadič SATA/RAID ( nebo je fyzicky odpojit ), tím se stanou ostatní SATA zařízení neviditelná a instalátor ti nainstaluje systém na IDE disk normálním způsobem. Po dokončení instalace pak můžeš SATA řadič v biosu opět zapnout a systém najde a nainstaluje potřebné ovladače a poté přidělí písmena nově nalezeným oddílům.
Pokud instaluješ win na disk PATA při přítomnosti platného disku SATA s primární partition, je automaticky pro boot upřednostněn dist SATA.
Aktivní oddíl je instalátorem určen právě tam. Windovs pak mají svojí systempart/systemdrive na "nepředpokládaném" písmenku.
Kdyby byl ten disk SATA, který chceš mít jen pro ukládání dat, naformátován jako rozšířený oddíl ( tedy ne primární ), nedošlo by při instalaci systému k zápisu boot souborů na tento disk a instalátor by si pro tento zápis vybral v pořadí první načtený primární oddíl. Toto platí jen pro winy, Linuxu je to jedno, kde má systém a booinfo, potřebuje jen nějak navést do adresáře boot pro získání dodatkových info a hlavně připojit zařízení podle definic v /etc/fstab, kde jej zajímá pevné určení /dev nebo dynamické /udev . Navede jej tam GRUB nebo LILO a odkud se tento zavolá, je mu taky jedno.
Pokud chci systém na disku SATA ( obzvláště při více oddílech ), tak se zase musím postarat o to, aby nebyl přítomen - vidět disk PATA, buď vypnout v biosu, pokud to deska umožňuje nebo nejlépe disk odpojit.
Zbyněk Šemora napsal:
Edie napsal:
By mě teď zajímalo, kolik lidí si o mě myslí, že jsem L.A.M.A.

:salut:
Určitě nikdo, protože já jsem nedávno zastrčil v práci do PC šuflík s HD, které mají občasné problémy, že je systém nenajde. problém je, že systém mám od nedávné doby na SATA disku. Po nastartování windows, když disky z šuflíku nevidím, tak je nutné restartovat PC a šuflík vysunout a zasunout. Jenomže milá základní deska AsusP4P800-X po takové poruše si vždy nastaví jako bootovací disk z IDE. Jenomže v šuflíku systém nemám. Když se mi to stalo poprvé, tak jsem nechápal, co se děje. A pak jsem našel v Biosu nesprávné bootování, které stačilo jen přepnout.

Jestli se dá nějak přednastavit, aby se nastavení nikdy nerozhodilo, opravdu nevím. Ale hlavní je, že člověk ví, kam v případě poruchy sáhnout.
Desky s více řadiči ( ASUS určitě ) mají výběrové menu pro boot pod klávesou F8, tuto stisknu při načítání zařízení biosem a ukáže se mi seznam zařízení, které mohou bootovat : PATA disky, Sata disky, FDD, mechaniky, USB, ZIP, prostě vše, co je zrovna připojené. Nemusím tak kvůli výměně disku v šuflíku lézt do nastavení biosu a natvrdo to tam měnit.
Na každém takovém zařízení mohu mít vlastní systém s vlastním zavaděčem, který se s ostatními nehádá, pokud byl instalován jako samostatně připojené zařízení.
Systém, který byl nainstalován na určité pozici, musí být také startován přes zavaděč, který byl při instalování určen pro tento systém.
Samotná změna hodnoty v boot.ini při použití zavaděče jiného disku nestačí a vyvolá chybu hall.
Nemá-li základní deska výběr boot přes menu F8, lze toto nahradit s pomocí linuxového zavaděče GRUB a jednoduchou konfigurací v souboru menu.lst . GRUB se postará o to, aby byl zavolán odpovídající zavaděč systému. GRUB může být v MBR kteréhokoliv nebo každého disku případně jen v některém ( i rozšířeném ) oddílu a volán z ntloaderu ( podobně jako multiboot 9x/NTx ... X:\grbldr )
Díky tomu si ve svém PC mohu nezávisle volit zavedení kteréhokoliv OS na různých discích/řadičích:
4xSATA, 2xPATA na 1xIDE, 4xSCSI ( přídavný řadič Kouwel do PCI ) bez nutnosti fyzického odpojování,
některé disky mají ještě navíc multiboot ( Manželce jsem třeba vyhradil rozdělený disk, kde je v jedné partition dohromady Vista64 a WinXPP32 kvůli editačním programům, v druhé part je Kubuntu pro bezpečné surfování po netu, navzájem jsou pak ještě přístupné přes plugin v Totalcmd, ..., zapne PC, během loadování biosu stiskne F8, vybere si svůj disk, v menu OSs tohoto disku vybere systém pro zamýšlenou činnost a počká na zavedení systému, ... hotovo. Nebo nestiskne nic, počká na zavedení GRUB a v něm si vybere přímo. ).