RE: Počítačová poradna všeobecně
Zbyněk Šemora napsal:
Pro mě je logické, že MSTS vznikl v době Pentium II, kdy byl standart WIN98SE. Ten myslím uměl jen FAT32. Tak bych se nedivil, že by nějaký konflikt v NTFS mohl nastat a nejednalo by se o žádnou chybu. Já jsem přešel v XP všude na NTFS a problém s mizením textů se mi projevil až v poslední době a to jen ojediněle. Ale nestává se to při běžném provozu. Já vysvětlení pro to nemám, tolik znalý nejsem, ale věřil bych tvrzení, že ve FAT 32 bude MSTS víc doma.
To je chybna uvaha. MSTS se souborovym systemem nema nic spolecneho. Souborovy system ma na starosti operacni system. MSTS si pouze zavola funkci "precti_mi_soubor(jmeno.s)" (hodne zjednodusene

). Operacni system dostane umisteni a jmeno souboru. Pomoci ovladace souboroveho systemu (je jedno jestli NTFS, FAT, EXT2/3, XFS, Rieser, ... (kdyby je umel...

) a ten pomoci ovladace disku (je jedno, jestli IDE, SCSI, ...) precte data a vrati je jako vystup funkce. MSTS si je vezme a zpracuje. Pokud dojde k chybe kontrolniho souctu, chybe disku a podobne, vrati funkce chybu a udela zaznam do systemoveho logu. Program zjisti chybu a zareaguje na ni napriklad padem

.
Uzivatelske programy jsou od souboroveho systemu uplne odstineny funkcemi OS.
Obrazek:
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]:
http://learnlinux.tsf.org.za/courses/build/images/diagram50.png
je to sice z linuxu, ale ve windows je to podobne. User process je MSTS, System call interface precte, co MSTS zavola (precti_mi_soubor(jmeno.s)), preda to VFS. Ten se koukne kde se soubor nachazi a podle typu soubor. systemu to preda ovladaci NTFS, nebo FAT (na obrazku minix, dos, ext2, ext3), ten se koukne do cache. Kdyz tam soubor neni, zavola ovladac disku (Device driver - IDE, SCSI) Tento ovladac vytvori signal na sbernici (IO request) a disk (hardware) na te same sbernici vrati data, ktera probublaji tou samou cestou, akorat pozpatku k MSTS.
Neni to zadna veda. Je to jen predavani dat tam a zpatky. Kazdopadne pokud by byla chyba v NTFS, musela by byt v ovladaci a ten se pouziva vsude stejny. I na tech vytizenych souborovych sserverech ve velkych firmach.
Jedine vysvetleni, kdy by to mohla byt pravda podle B57CZ by bylo, kdyby MSTS obchazel cely system souboroveho systemu a pouzival vlastni ovladace. Potom ale pochybuji, ze by programatori implementovali NTFS i FAT. Bylo by to moc slozite.
Zbyněk Šemora napsal:
Ale pokud něco funguje, platí zásada "nevrtat" a tak zůstávám u NTFS. Na druhém PC, který jsem nedávno reinstaloval, jsem si zkušebně FAT32 pro MSTS vytvořil a nechávám to jako testovací a porovnávací prostředí.
To plati vzdycky. Pokud neco funguje nehrab se v tom.

Ja odhaduji, ze problem mizeni textu ma neco spolecneho s ovladaci graf.karty a/nebo poskozeneho registru.