Smutný příběh

Matýsek

Průvodčí
Znal jsem jednoho strojvedoucího ( několik let ),který jezdíval na 141 vlastně tenkrát se jmenovaly ty mašiny E 499.1 , jezdil v turnusu na hl.n v Praze a měli v turnusu mj. Berouny a Benešov u P. (tenkrát se ještě v těchto stanicích přepřahalo).No a tento strojvedoucí,nějak se to semlelo ,projel zastávku Černošice - Mokropsy. Tak ho sundali a dělal asi rok v dílně.No a po skončení trestu dělal první šichtu vezl nějaký vlak do Benešova u P. a z Benešova měl rychlík do Prahy.Vždy ty rychlíky stavěli z Benešova až v Praze - Vršovicích.Jenže co čert nechtěl ,v tu dobu jak byl sundaný tak se měnil jízdní řád a udělali v něm,že jeden rychlík staví i v Čerčanech.Byl to zrovna ten rychlík co on vezl.Nevím jak je to možný,jestli jel nějak po paměti nebo co,prostě ty Čerčany projel.Po cestě nikdo nic neudělal a v těch Čečanech mu na odjezdu taky nedávali na stůj a tak ho nechali dojet až na hlavní a tam už na něj čekal "uvítací" výbor.No a závěr je smutný toho srojvedoucího to tak vzalo,že se musel léčit na nervy a k jízdě už se nikdy nedostal.

No tak to je naozaj smutné.U nás sa takýchto prípadov stalo viac než dosť, starší fírovia čo jazdili na elitných mašinách si išli na mesiac-dva pozametať depo a boli zas na mašine.Mladší mali smolu ... Najkurióznješí bol prípad keď fíra "prešvihol" stanicu Palárikovo (pritom ten R tam stojí grafikon čo grafikon, a už aj malé decko bez JŘ vie že sa stojí) a zastavil až v Šuranoch.V Palárikove výpravca nezavrel ústa ešte dobrých 10 minút a ten v Šuranoch sa skoro strepal zo stoličky.Ale aj tak nechápem ako to môže človek prešvihnúť? Mám predsebou zošiták, tak keď som si nie istý kuknem sa.Alebo niektorí ľudia si pred novým GVD aspoň prelistujú JŘ aby vedeli čo sa kde zmenilo.Ale ako som pozoroval pri cestách, takmer každý to má háku, ani poriadne nevedia čo je ZCP, myslia si že keď robia už XX rokov nepotrebujú nič a riadiť by vedeli aj po slepiačky a potom to tak vypadá ... :rolleyes:

Taky znám jeden kuriozní příběh. Stal se v 90. letech, když jsem byl zaměstnancem LD TGM. Léta se jezdilo do z Prahy do Žiliny s mechanikem. Po zavedení řízení vlaku ve 2 fírech hned druhý den projeli tito dva stanici Lipník n.B. Byl to jediný rychlík, který v Lipníku zastavoval...

Veď práve že keby som jazdil pár rokov a nejaký vlak stojí v stanici odjakživa tak nechápem ako by som to prešvihol.A hlavne keď by som na vypočúvaní povedal že mi nebolo zle, že som nespal a čo ja viem čo ešte.Ale samozrejme keď má človek na stanovišti rozptýlenie (nedávno som na 840-ke videl "slečnu" ako debatuje s fírom a keby mu vtedy niekto skočil pod kolesá ani by si to možno nevšimol) tak to by som už chápal ...

To já zažil v depu Praha Masarykovo podobný příběh¨, zapomenutého zastavení.
Tam sloužil jistý ing.P. Který byl neomylný, všude byl, všechno znal, všechny poučoval, jemu se nemůže nic stát. Ti mladí kluci jsou blázni, ale Já jsem ten nejlepší.... Byl to celkem protivný dědek a měl jsem hrůzu, když jsem s tímto pánem měl mít šichtu.
Ale přišel soudný den D. Ing P vezl rychlík, který jen v sobotu zastavoval v Nymburce Město. I mistr tesař se utne a pan inženýr zastavíl až v Nymburce hl. n. Byl to velký průšvih, protože v Nymburce město nejsou odjezdová návěstidla a klidně mohlo jet něco proti.
Šel na rok z mašiny dolů. Po návratu k fírování jsme ale pana ing. P nepoznávali. Stal se z něj příjemný kolega. Měli jsme jednu šichtu, kdy jsme mechanici končili o půlnoci v Kolíně, a poslední vlak domů jsme míjeli na výhýbkách do stanice. Turnusově jsme měli jet až prvním ranním vlakem. Hodnější fírové nás pouštěli domů v Kolíně zastávka, ale pan ing. P už v Pečkách, aby nám to náhodou neujelo. Ale jinak už nikoho nepoučoval a byl samá legrace. Tomu rychlíku se v hantýrce už neříkalo jinak než P.expres. Takže tohle byla nehoda se šťastným koncem.

No tak to je prípad čo som písal Martinovi v inom vlákne.Za ten rok v depe možno letelo pár kýblov studenej vody, sem-tam držková a efekt sa dostavil ... :D

No jo, "sestup z Olympu" je docela dost velký držkopád....a budišššš mu ke cti, že to ten dotyčný ustál......

Tenkrát na Masaryčce i koloval vtip (za hluboké totality v 80.tých letech), kdyby někdo ze strojvedoucích depa byl vybrán jako kosmonaut do sovětské kosmické lodi.
Máme Dva kandidáty. Právě první byl ing. P..., "protože všude byl a všechno zná", další byl jistý V... oficielně přezdívaný "pičus" . "ten má od všeho klíče" Nějakej Remek se tenkrát proti nim mohl zahrabat. Hold sranda byla v každé době.

Poslech rádia byl tenkrát zakázán. Já vozil za totáče nahrávky moderní hudby z rádia Ostereich 3, které se chytá u nás na Moravě, protože Československý rozhlas vysílal jen hity ve stylu "Kupředu levá" a úspěchy KSČ. Pokud jsem pustil takový rozhlas, tak každý strojvedoucí mne upozornil, "vypni to nebo Ti radio vyhodím oknem". Tak jsem vozil malý kazetový magnetofon z NDR, ale slabý vestavěný zesilovač nepřekřičel rámus kompresoru na 451. 452 už vůbec ne. Podle časopisu Amatérské rádio, jsem si postavil 5W zesilovač a malou dvoupásmovou reprobednu. Ve stádiu vývoje jsem celý zesilovač měl jen na tišťáku v nádražácké čepici. V tom někdo zaťukal na dveře. Kontrolor dopravy a už se sápal na stanoviště. Měl jsem na to jednu sekundu, abych zakázané služební hifi uklidil. Naházel jsem vše pod stůl. Za pět vteřin tam dotyčná škodná už seděla. A začal úřadovat. Jenomže tam koukal drát, jinde po něm tento nevítaný dědek šlapal, tak jsem operativně zbytky HIFI odkopl dál pod stůl. Ale nakonec nás pochválil. Jen ty 4 piva, která jsme měli naskládaná na čumáku 451 za madly, aby se do Hradce Králového, kde jsme šli spát na nocležnu, řádně vychladila, "až po službě, pánové". "Jasně" .Jakmile vypadl, dal jsem dohromady služební HIFI a už se vyhrávalo. Jen jsme si pochvalovali, jak cestující na peronech pochodují pěkně do rytmu.
Kdybych se tenkrát s úklidem hifi opozdil, mohl to být také smutný příběh.

Taky jsem se jednou svezl s osobou "neblízkou" na nějakým Ex který v neděli stavěl v Lovosicích. I když v Lovosicích uměly postavit super vlakovou cestu 2x vpravo a 1x nazpět, tak na toto pamatovali. Při příjezdu do stanice bylo na odjezdu STŮJ. Sám fíra říkal že nesmíme projet Lovosice, že tam dnes stavíme.

Ale co jsem slyšel: byla to nějaká zastávka okolo Roudnice a noční osobák do Prahy v neděli. Fíra si říka zachvilku to pěkně nabrzdim a najednou koukám jedu 90 a jsem v zastávce - polilo mi vedro, rychle kouknu z okna a tam nikdo. Přistaneme v Roudnici koukám tam taky skoro nikdo nebyl. Za chvíli přišla průvodčí s pletením a povídá jestli jsme tam stavěli ?! Jenže mezi tím se k mašině přišoural takovej děda a povídá že jsme nestavěli v tý zastávce. Fíra se nezmohl na slovo, ale paní průvodčí to zachránila. Obratně se zeptala: a dědo co je dnes za den ? Neděle. No vidíte v neděli to tam nestaví. Hmmm to jsem neveděl, já teď musim 3 km pěšky. Toto se tenkrát ututlalo.

Zdravím,
tak to já mám přesně opačný zážitek.O prázdninách v roce 1996 se mi podařilo získat povolení vstupu na ostravsko-bohumínské stroje /byl přece rok před oslavami 150-ti let železnice na ostravsku a proto bylo třeba zvěčnit úsek Lipník nad Bečvou-Bohumín/ a protože mi bylo "vše" povoleno na dobu tří měsíců,vše jsem si dosytosti vychutnával.No,ale jednou tak 10.7. /pamatuji dodnes :D / jsem se celý den vozil se sousedem-fírou na "panťáku" 460 001 - 460 002 /tehdy byl po opravě a nový lak na něm ještě voněl.O několik měsíců později tuším že dvojka :?: v Bohumíně vyhořela/ mezi Bohumínem a Mosty u Jablunkova.První "průšvih" se stal při úvodní jízdě,kdy jsme dorazili do Jablunkova-Návsí.Protože jsem seděl na místě "pomocníka",měl jsem tu čest otevírat /odjišťovat/ dveře na levé straně soupravy.A právě v Jablunkově došlo k menšímu opomenutí a dveře jsem odjistil asi až 20 sekund po zastavení vlaku. :lol: Kdo zná situaci po příjezdu os.vlaků do Jablunkova,asi ví,jak to pak vypadá.Lidé se vždy úprkem ženou na autobusy,které stojí u nádraží ve snaze dopravit se jimi do vzdálených beskydských vesniček.No a tentokrát to byl úprk opravdu šílený.Bylo to jako když jsou koně nervózní před startem v boxech a nějaký ňouma je pustí s téměř půlminutovým zpožděním. :D Naštěstí nám /respektive tedy mi/ ale nikdo nepřišel vynadat a i souprava byla ušetřena rozbitých oken a polámaného umakartového obložení interiéru. :D
A průjezd nějakou stanicí či zastávkou? Tak ten se tehdy nekonal.Konalo se jen zastavení v Chotěbuzi při cestě do Bohumína,kdy si soused nevšiml,že náš "osobák" má jako jeden z mála v Chotěbuzi průjezd.Tamní zaměstankyně na nás sice koukala podezřele,ale soused se vymluvil na "technický problém".Holt,zvyk je zvyk.Zpoždění jsme v pohodě dohnali už v Karviné a po dalším bezproblémovém pendlu do Mostů u J. jsem potom večer doma padl jako podťatý strom.Takže fírové,máte můj velký obdiv.
Zdraví
David

Naposled editoval moderátor:
Taky jsem jednou něco vyved.
Bylo to v loni a to jsem jezdil u Pj Trutnov.Jednou jsem Sp 1783 do Hradce Králové a byl to zrovna takový den,kdy chodila kontrola.Tak jsem odjeli z hlavního a stávím Rtyni v Podkr.,zastvím a měl jsem problém s ARR a tak jsem to chtěl spravit,jenomže jsem zapomněl otevřít dveře a najednou přikít takovej protivnej dědek)bejvalej fíra 2 roky v důchodu) a říká.Co tady děkáš šmejde,koukje otevřít ty dveře a najednou přišel k okénku otevřel dveře a vykouk z okénka a venku lidi na něj(Tonás nemůžete pustit do vlaku,my už sváma nikam nepojedem,to je úcta k cestujicím.
On úplně stuhnul a začal na mě tlamovat a v tom přišla kontrola a onse do ni pustil ,co tam ,jako dělá(ta kontrola).Tak jsem to vysvětlil ,dědka vyhodili a ,že mám večer po šichtě přijít do depa.Jméno jsem neznal,neměl jsem koho udat a bylo to na mě.Přijdu ven s průserem a potkám vlakvedoucí s kterou jsem jel a ona povídá.Byla jsem v Btn a ten starší pá byl můj strejda ,který se chtěl předcvést tak ptomiň.
Když už mám průšvih od dráhy,tak od lidí to aspoň schytal on,ušetřil mě toho.A ona No vidíš,on je moc hodnej.Ale to už mě omejvali a musel jsem si z nervů vzít na 2 týdny volno,musel jsem k doktorovi a byl jsem přeřazen,teda nucen přestoupit pod Pj Lberec,kde jsm dodnes a jezdín 036,kde je to v poho.

Už jste o tom někdo možná četli, ale i tak si dovolím sem dát odkaz na článek. http://www.novinky.cz/krimi/v-ostrave-se-malem-srazily-vlaky_99224_s1ihj.html
Naše milovaná Týví Nova z toho samozřejmě udělala téměř dokonanou globální katastrofu, jak je u ní zvykem. Je pravda, že to mohlo dopadnout zle, ale myslím, že jsou i horší věci a čeho jsem si ještě všiml: Při telefonátu použili screen lokomotivy na trati buď z MSTS nebo Trainz, ale osobně spíš tipuju MSTS.

Samozřejmě že to bylo z MSTS. Stejny screen mam jeste nekde na starejch zalohach. Bylo to u prvni textury ceskych prazcu do MSTS. Tipuju ze nemeli zadny povoleni.

Vlado napsal:
Už jste o tom někdo možná četli, ale i tak si dovolím sem dát odkaz na článek. http://www.novinky.cz/krimi/v-ostrave-se-malem-srazily-vlaky_99224_s1ihj.html
Naše milovaná Týví Nova z toho samozřejmě udělala téměř dokonanou globální katastrofu, jak je u ní zvykem. Je pravda, že to mohlo dopadnout zle, ale myslím, že jsou i horší věci a čeho jsem si ještě všiml: Při telefonátu použili screen lokomotivy na trati buď z MSTS nebo Trainz, ale osobně spíš tipuju MSTS.
Pánové,nezlobte se,ale podle mě je to normální fotka dvou 451 někde na trati mezi Kolínem a Pardubicemi.Všimněte si laskavě stožáru a jeho napínáku,přesněji patek obou.Jsou vybetonovány dokulata a to v MSTS nikdo ještě nevymodeloval.Tento typ patek se používá v tom úseku,v dalším úseku to stavěla jiná firma a tam jsou už patky hranaté.Jezdím tuto trasu poměrně často a sleduji odlišnosti od koridoru Děčín -Praha.Ty patky stožárů jsou nejmarkantějším rozdílem.

Back
Nahoře