Dílna a modely Jaroslav Skůra archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
RE: Dílna a modely Jaroslav Skůra

Pěkný den,
Beatlesák si pro Vás připravil skin původního modelu T478.1002 do provedení ČD 751.0. Detaily samozřejmě neodpovídají skutečnosti, protože jsem neudělal žádné změny na modelu, snad časem .... ;)

7b42949364d9b56cc436fcc608cb0b55.jpg

Každopádně skin je velmi povedený, takže proč si nezajezdit.
Kdo má zájem, může u mě stahovat.

Naposled editoval moderátor:

Jardo, Beatlesáku, tímto jste mi udělali obrovskou radost!!! Konečně budeme mít čím tahat nehodové vlaky v okolí Prahy :cool: Díky moc, krásný skin!!!

Hynďa napsal:
... Jak je to vůbec s kabinou? Je nějaká? Nebo chystá se něco?

Pěkný den,
co se týká kabiny, tak o tom nic nevím, třeba se někdo ochotný najde ;)

Tom Kanka, Dan: Tome (Dane), já si myslím, že Calm tažený šípem byl asi jiný, než ten, co tahaly bobinky:?: Nebo:?:

46c7a9a580cfdbec7f0639157b90c6dd.jpg

Foto: Ivan Procházka

Jaroslav Skůra napsal:
Tom Kanka, Dan: Tome (Dane), já si myslím, že Calm tažený šípem byl asi jiný, než ten, co tahaly bobinky:?: Nebo:?:

Neviem aký Calm ťahali bobiny, ale k šípom boli vyrobené tri série Calm. Dve z nich som urobil, tretia čaká na svoje zrodenie. Práve túto tretiu verziu, ktorá je na obrázku a ktorá je teraz používaná so šípom M274.004 som videl na mnohých fotografiách opatrenú tehlovočerveným náterom a ťahanú všeličím, čo bolo schopné takýto voz ťahať, menovite som videl hektora T435.0 a rôzne parné mašiny.
Bohužiaľ nikto tento červený kus neodfotil, ak nepočítam chabý pokus motorovej myši známej ako mixmouses, ale tento jeho fotografický pokus sa na textúry použiť nedá. I tak mu patrí poďakovanie, pretože ako vôbec jediný sa odhodlal tento voz ako tak odfotiť. Ale toto je vlastne slabé miesto celého MSTS - požiadavky sú, ale k činu sa nemá nikto, a keď áno, tak len ústami. Česť tým pár málo jedincom, ktorí sú naozaj ochotní a schopní pomôcť. smutné je, že sú to takmer vždy zas len tí istí aktívni ľudia, ale široká verejnosť to vie naozaj len ústami - pardon, tu je namieste povedať hubou.

Jaroslav Skůra napsal:
Ahoj,
Musím přiznat, že nejsem až tak kovaný v typech prvorepublikových vozů, ale pokud mě paměť neklame, tak se jednalo o vozy se středním vstupem a dvojitými dveřmi.

Tom Kanka napsal:
Ahoj,
Musím přiznat, že nejsem až tak kovaný v typech prvorepublikových vozů, ale pokud mě paměť neklame, tak se jednalo o vozy se středním vstupem a dvojitými dveřmi.

Tak pokud to byl tento, vyrobený od roku 1935 (36), tak by problém v červené variantě být neměl ;)

Mimochodem už začíná vznikat model M274.0 s oblým čelem, hrbem a silnými sloupky mezi okny cestujících a pak hurá na Calm ....

Sakra, nějak mě to chytlo, to chce

Současné vlečňáky Elinky jsou naprosto jiné. I když je to mimo téma, zajímal by mne jejich původ, protože v Atlase osobních vozů (NADAS 1967) nic takového není. Ale mám pocit, že jsem někde viděl starší fotku, na které je opravdu Calm, ale jezdily tu i 2-nápravové přívěšáky. Ale to už by chtělo místní pamětníky, co a kdy bylo na Bechyňce nasazeno. Ale to už by patřilo do jiného tématu.
Honza U.

Honza napsal:
Současné vlečňáky Elinky jsou naprosto jiné.
Jsme sice na jiné trati ;), ale i tyto vozy na Lipence jezdily (mimochodem, také se mi nepodařilo identifikovat jejich původ).
Vozy se středním vstupem jezdily zcela určitě na Lipně do dodání vozů Bap (Bmo, Bmto, atd.) v roce 1976(?). Poté jezdily soupravy Bap+Calm - jak říkám, pokud mě paměť neklame, tak se středním vstupem, ale i typu, který uvádí Honza.
Na Bechyňce byly za Křižíky zapřahány nejvíce dvouosé přívěšáky (Blm, BDlm, atd.).

Takto nějak by to mohlo vypadat, nebo ty vozy na Lipence nebyly polomáčené?

70999c773a0c61f318759596514d677e.jpg

Jaroslav Skůra napsal:
Takto nějak by to mohlo vypadat, nebo ty vozy na Lipence nebyly polomáčené?

70999c773a0c61f318759596514d677e.jpg

Ne, ne, byly celé červené, ale ten odstín by mohl být on. ;)

Pěkný den,
takže pro fandy vznikly obě vyráběné varianty Modrého šípu. Druhá série má tedy oblá čela, široké sloupky mezi okny pro pasažéry atd ...

eb5827f725ad2b4fe67d23c65d7bb5cf.jpg

f42e815f013bbc2d47cf0f7af9117cb5.jpg

Šípy jedou na testy, protože jsem od Petra Nováka dostal odladění, za čož mu opět děkuji

Fajn robota Jardo, na tento motor sa z oldies vecí najviac teším a čo je najlepšie na slovenských tratiach je to široko využiteľná vec, tento motor stretnúť v aktivite podľa súčasného GVD ako mimoriadny nostalgický vlak alebo ako návoz na nejakú akciu-no hotovo:!:Ešte raz díky.

Šípy jedou na testy, protože jsem od Petra Nováka dostal odladění, za čož mu opět děkuji

Já musím poděkovat Jardovi,že mi podal ruku,když jsem byl dole a mnozí nade mnou zlámali hůl.Starší členové fora vědí,o čem mluvím.:cool:
Vozy Calm podle Atlasu lokomotiv 2 str.42 - byly z výroby natřeny pod okny modře a v horní partii krémově.V prvních letech 2.svět.války bylo vyrobeno značné množství vozů Calm,které měly stejný nátěr jako vyráběné vozy M 284.0 - červený pod okny,výše krémový.
Tyto velice pěkné vozy přípojné nedošly nikdy uplatnění v motorové trakci.Jednak k nim nebyly vyrobeny motorové vozy v potřebném počtu a měly značné potíže s nejistým naftovým vytápěním.V r.1956 byly přeznačeny na řadu Bam.

Petr Novák napsal:
....V prvních letech 2.svět.války bylo vyrobeno značné množství vozů Calm,které měly stejný nátěr jako vyráběné vozy M 284.0 - červený pod okny,výše krémový.
...
Petře, nic ve zlém,
ale tato věta mi vzhledem k době výroby M 284.0 připadá poněkud nešťastně formulovaná! ;)
Navíc mám pocit, že pleteš dva různé typy vozů dohromady!

V Atlase lokomotiv jsou trošku zkreslené informace. Vozy Bnp/Bam (ex Calm) původně určené pro motorové vozy M 284.0 nebyly výše zobrazené vozy se středním vstupem, ale vozy s představky. Za války jich příliš vyrobeno nebylo, jak uvádí Atlas lokomotiv, velká série má původ až v letech 1949 a 1950 (viz Atlas osobních vozů, str.284) a s jejich zástupci se ještě dnes setkáme při historických jízdách.
Výroba výše zobazených vozů se středním vstupem končila v roce 1936.
To jen tak na upřesnění.
Zdroje informací:
1) Atlas lokomotiv 2, NADAS 1971
2) Atlas osobních vozů, NADAS 1967
3) web Parostroj.net

Vzhľadom na to, že tému Calm mám dosť rozsiahle preštudovanú, tak opravím vás všetkých, resp. upresním:

Calm so stredným vstupom boli vyrobené v rokoch 1934, 1935 a 1936 v troch sériách pre tzv. modré šípy. http://xtrain.alsat.sk/msts/dmu/calm34b.jpg a http://xtrain.alsat.sk/msts/dmu/calm35b.jpg , tretiu sériu nikto zatiaľ pre MSTS nerobil.
Počtom sa jednalo o malé série čítajúce cca 10 vozov. V podstate pripadal jeden Calm na jeden modrý šíp, ktorých bolo vyrobených dokopy 32 - 10ks M273.0, 14 ks M274.0 a 8 ks M275.0
V roku 1939 boli vyrobené tri vozy Calm s vstupom cez predstavky http://xtrain.alsat.sk/msts/dmu/calm39a2.jpg a v roku 1942 dalších deväť, teda žiadne veľké množstvo celkom iste vyrobené nebolo. Tieto Calm39/42, boli plánované pre motorový voz M284.0, ktorý sa však vyrábal až po vojne.
V roku 1949 dali ČSD postaviť 150 prípojných vozov Calm http://xtrain.alsat.sk/msts/dmu/calm1.jpg pre motorovú vozbu, ktoré vychádzali z vozu Calm39. Motorových vozov M284.0 a 1 bolo málo, M262.0 boli zas na tento voz slabé a preto tieto vozy postupne dojazdili v parnej trakcii.
V prvých rokoch WW2 určite žiadne značné množstvo vozov Calm nemohlo byť vyrobených.

Jen upřesním, že vozy Calm se středním vstupem asi nikdy polomáčený nátěr neměly:
65f5c7d2486ac16107d28d290431a09f.jpg
cf8b419806703d9112d2af7621593b4e.jpg
3f33979b9856c7656a272631b7b5a328.jpg
Autara fotografií neznám

Pro šípy M274.0 určitě polomáčené byly, viz tato dobová foto z Nýrska (trochu tam vůz vykukuje).

a67c306abeb3dee9ef95f1a3fcf75a60.jpg

Jinak na Calmu třetí série (pro M274.0) se již pracuje. Jacku díky za tu červenou verzi, mám aspoň přestavu, jak by měl vůz vypadat.

Tím polomáčeným jsem pochopitelně myslel červenokrémový ;-)

Teď mi ještě prosímvás vysvětlete, jak je možný, že Slovácí na 004 mají takovou kulatou střechu, ale Jarda na modelu a i na fotkách od Jacka atd je ta střecha takový placatější s ostrými přechody v bočnici. Nějak mi to nejde do hlavy.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře