Pro pamětníky

Jo, jo mať tak vtedy dnešné platy . Pamätám si časy, keď pivo stálo menej ako 5.- Kčs. Alebo ako som cestoval vlakom na trase Bratislava - Martin ( 231km ) za 24.- Sk.

Naposled editoval moderátor:
nebulus napsal:
Jo, jo mať tak vtedy dnešné platy . Pamätám si časy, keď pivo stálo menej ako 5.- Kčs. Alebo ako som cestoval vlakom na trase Bratislava - Martin ( 231km ) za 24.- Sk.
No myslím.že tehdy jsi necetoval za Sk ale za Kčs.To jen takový malý dodatek.To jak jsi psal o tom pivu, tak já ho pamatuju ještě za 1.20Kčs.

Jo to bývaly časy. Tenkrát jste snědli oběd a přemýšleli jste, co by jste si dali k obědu. Na nocležnách ČSD jsme fasovali teplé večeře a byly to porce na vidličku. Pamatuji si, jak kolegové fírové z EM 475.2 jednou nešli na nocležnu, že budou spát na mašině ať si dám jejich porci. Když jsem odkrájel flaksy, tak z těch tří večeří byla jedna normální.
Tenkrát plat byl kolem 2000kč měsíčně, ale takové video stálo 25000kč, barevná televize (pokud jste si na tohle zboží vystáli celou noc frontu) stála 16800 kč, videokazeta 180 minut 400kč. Kolo Favorit s pětikolečkem, když jste se jednou do roka strefili v Praze na Gorkého náměstí, že tato kola dostali, stálo 1500kč (tedy neúměrně dražší než kola současná v této třídě versus minimální mzda). Jo to opravdu byly časy.

Matýsek napsal:
...No myslím.že tehdy jsi necetoval za Sk ale za Kčs.To jen takový malý dodatek.To jak jsi psal o tom pivu, tak já ho pamatuju ještě za 1.20Kčs.

To cestovanie bolo naozaj za Sk na študentský lístok po rozdelení federácie. Za federácie som ma režijku.

Zbyněk Šemora napsal:
Kolo Favorit s pětikolečkem, když jste se jednou do roka strefili v Praze na Gorkého náměstí, že tato kola dostali, stálo 1500kč (tedy neúměrně dražší než kola současná v této třídě versus minimální mzda). Jo to opravdu byly časy.
My sme zohnali po veľkých známostiach bicykel Eska - skladačka až z Prahy - z Tuzexu. A Škodu 120L sme kupovali v Tuzexe za bony, pretože v normálnej Mototechne bol poradovník. Na Š Favorit sa pred predajňou aj spávalo v spacákoch.

Ale jak čtu ten jídelní lístek, jedno se nezměnilo. Cikánské pečeně zůstaly a na Romské to nikdo ještě nepřejmenoval ani dnes. Přece jen tradice je tradice.
Když jsme byli nedávno se Sponkou v Hohenau a zašli si na oběd, byly tam podobné ceny. Polévka 2,50, kafe 2,60, pivo 2.40, minerálka 1.50, řízek s přílohou veliký přes dva talíře 7.50
Jen to nebylo v korunách, ale Eurech.

Zdravím,
dlouho jsem hledal vlákno,kde bych sepsal níže uvedené a nakonec našel toto,mému zamyšlení vlákno nejbližší.;)

Takže,pamatujete si někdo doby,kdy se každou chvíli objevovaly nové a nové skiny,caby,zvuky atd.,atd. ?

Nějak se v poslední době nemohu zbavit dojmu,že se Č-S MSTS potýká s veřejnou "tvůrčí krizí".Přesněji,mnoho přispěvovatelů požizuje fotografie vozidel,jejich audiozáznamy,fotí stanoviště lokomotiv a vůbec má snahu pořídit co možná největši množství kvalitního materiálu pro tvorbu,ale výsledek se již na veřejnost nikdy nedostane.:(
Ano,uznávám argument že tvůrců a především času je nedostatek a každý z modelářů,skinařů či cabmajstrů může samozřejmě se svým dílem nakládat dle svého uvážení,ale přeci jen je mi líto,že například mnoho kvalitních zvuků či cabů zůstává v šuplících či je poskytnuto jen několika málo přátelům.
Na druhou stranu si je ale třeba přiznat,že se v našem MSTS v poslední době stále něco nevybíravými způsoby řeší /hádky,osočování,"krádeže" modelů apod./ a tak se nad současným stavem kolem zveřejňování tvorby asi nelze podivovat.

No nic,snad byla má myšlenka pochopena.Kdyby ne,omluvou mi budiž fakt,že jsem šel dnes spát až v půl čtvrté ráno a mozek ještě trošku pokulhává za prsty.Bylo ale třeba upravit kolejiště úzkokolejky v Třemešné ve Slezsku ,by se kolem Vánoc mohla zveřejnit další část "310-tky".;)

David

PS. Kdyby jste našli v textu nějaký češtinářský prohřešek,omlouvám se za něj.Současné nastavení fora však neumožňuje pozdější editaci příspěvků.;)

David Hájek napsal:
... pamatujete si někdo doby,kdy se každou chvíli objevovaly nové a nové skiny,caby,zvuky atd.,atd. ?

Nějak se v poslední době nemohu zbavit dojmu,že se Č-S MSTS potýká s veřejnou "tvůrčí krizí" ...

Davide, vzhľadom na to, že sa za pamätníka MSTS môžem bez nadsádzky považovať, ukážem to z troška iného uhla:

Za tzv. zlatej éry MSTS vydal napr. pán Starý cca 2, 3, maximálne 4 modely do roka. Nik netušil, čo chystá, ale keď niečo vydal, bolo to vždy veľké prekvapenie. Každý túžobne očakával nový model, nový skin. Tých málo vtedy činných modelárov a skinárov ( hovoríme o období 2002 - 2004 ) si nechalo svoje zámery pre seba a ak sa potom niečo na nete objavilo, bola to doslova bomba. Každý fanda netrpezlivo snoril na Pampalínovom webe, či nie je niečo nové. Neskôr prišiel Filip Havel so svojim katalógovým webom, ktorý sa časom rozšíril aj o downloady. Prvá domáca trať ( PaV-ova 024), tak to bolo veliké haló. Len pomaly pribúdali ďalšie projekty - novostavby ako napr. Šemorova trať BP, alebo aj prestavby zahraničných tratí.
Ako je to dnes? Kopa ľudí čaká od autorov diela ako z bežiaceho pásu, poniektorí si dokonca dovolia autorov úkolovať, komandovať a poučovať čo, kedy a ako majú urobiť.
Kopa rádobyautorov popredstavuje svoje projekty, z ktorých veľmi často nič nie je a nebude ...
Rozmohol sa sytém typu pošlite mi fotky, možno z toho urobím skin, postavte mi objekty, chcem stavať trať ...
Ja by som sa osobne radšej vrátil k tým starým časom, kedy každý jeden addon pre MSTS bol príjemným prekvapením.

S týmto sa dá súhlasiť. Ja osobne som tiež jeden chaotický rádobyautor, a mám rozpracované ......xxx projektov (nepoviem nech je to prekvapenie a nie sklamanie). Ale hádam keď čas a nálada dovolí tak s toho aj niečo bude. Teraz sa mi narodí tretí prcek :) tak bude času naozaj málo :) Mňa čo vytáča je neohrabané správanie sa niektorých Trainzákov , ktorý kazia dobré meno tým pravým skutočným Trainz maniakom, s tým, že neustále niečo pýtajú prekonvertovať do Trainzu a keď im to človek nepovolí tak si to jednoducho zoberú aj tak. Toto potom oberá o chuť zverejňovať veci. Aspoň u mňa je to tak. A to čo spomínal aj Tax tak to vadí aj mne. Dejte mi lidi já to udelám systém......

dem napsal:
S týmto sa dá súhlasiť. Ja osobne som tiež jeden chaotický rádobyautor, a mám rozpracované ......xxx projektov ...

Za tebou je vidieť nejaká robota, tak sa rádobyautora nepovažuj.
Ja mám tiež zopár rozpracovaných modelov, niektoré už aj 2, 3 možno 4 roky. Niektoré som ukázal, pretože inak sa k hodnoverným podkladom nedostanem ( Bam57 - hotovo, fotkami pomohli Hummus, Kank, Deterio, Heme, P. Novák ..., WR59, WLAB59 dodnes nič okrem dvoch márnych pokusov), iné som na verejnosti neukázal a vedia o nich len najbližší spolupracovníci a kolegovia, s ktorými si nejaké problémy občas na sleznine alebo inom stretnutí preberieme a prediskutujeme - včera sme si takto posedeli s Martensom ...
Takže poniektoré projekty si zatiaľ nechám pre seba, možno o rok, možno dva niečo z toho bude, ak vôbec dovtedy bude MSTS žiť.

Taxi, tak na takovýto příspěvek jak to dříve chodilo, jsem čekal bez mála 3roky. Jsem, velice rád že byl, již napsán udělal jsi mě velikou radost. Staré dobré časy velice rád na ně vzpomínám. Ještě jednou ti děkuji.

Tax napsal:
Za tzv. zlatej éry MSTS vydal napr. pán Starý cca 2, 3, maximálne 4 modely do roka...

Když se podívám na svoji tvorbu, tak to byly opravdu jiné časy - letmým pohledem na své stránky zpětně zjišťuji, že nejaktivnější období byl cca. v letech 2003-2005; zejména v roce 2004 vyšlo asi nejvíc modelů -některé vydržely dodnes - zejména osobní a motorové vozy a např. všechny(!) mé vozy nákladní. Mohlo jít o takových 6-8 modelů za rok.

Jenže je potřeba se na to dívat i z jiného úhlu, než jen časového. Tehdy byly úplně jiné nároky na modely, textury a druhotně tedy i na (foto)dokumentaci vozidel; tehdy stačilo vozidlo i na model během 2-3 minut během pobytu ve stanici oběhnout a rychle nafotit. Zbytek se nějak dal dokreslit nebo domyslet. Stejně tak pro model obvykle stačil jednoduchý typák v nějaké publikaci.
Jen uvedu příklad, model vozu Eas (s kreslenými texturami) někdy v roce 2002 vznikl za jeden víkend, a další víkend v roce 2004 stačil na "inovaci" modelu další víkend. Na druhou stranu se s dnešním modelem od Kanka srovnávat nedá.
Dnes toto je nepředstavitelné, nejen BIN přinesl nové možnosti, ale kvalita modelů i textur se posunula úplně na jinou úroveň. Dnes je potřeba např. i během tvorby dofotit nebo i doměřit některé detaily, a to i v nepřístupných místech jako např. na střeše, také se mapuje každý detail a vše zabírá daleko víc času, než dříve. Samozřejmě i mé časové možnosti jsou jiné, než před 4 roky, ovšem i tak se "frekvence" u všech autorů snížila cca. na čtvrtinu, tedy 1-2 modely za rok... Kromě toho např. u mě je problém, že modelů mám už tolik :D :oops: zejména ze zmíněného "produktivního" období, že větší část tvorby musím věnovat aktualizací variant těchto modelů.

Teď koncem roku bylo z mé strany trochu ticho... ale věřte že na Vánoce se určitě přísunu něčeho nového dočkáte :cool:

Já tedy nemám pocit, že by byl nějaký útlum. Spíš naopak. MSTS stále nabírá tempo s kvalitnějšími tratěmi a kvalitnějšími modely. Jen je nutné si uvědomit, že výsledek není vidět za týdny, ale vše je na měsíce až roky. Za sebe mohu konstatovat, že pracuji už 6 let stejným tempem, tedy průměrně každý den několik hodin.
Pokud má někdo pocit, že se toho málo děje, tak existují modelovací programy a kdyby každý takový přispěl se svou trochou do mlejna.....

Jakožto začínající modelář v MSTS by mi asi řada z vás řekla, ať nejdříve něco ukáže, a pak mluví. Ale jak říkal Vlasta Burian: ... a mně se chce něco říct !

Sleduji se zájmen tuto minidebatu a bojím se, že se modelování ubírá nějakým divným směrem. Přirovnám to k jiným oblastem - kdysi byl T602 (to byl takový textový editor před érou Windows, který se vešel na jednu disketu) a pošta, kterou jsem v něm napsal za rok, se vešla taky na jednu disketu. Dneka mi na to pomalu nestačí CD (a píšu toho v podstatě pořád stejně). Programy se už nedistriguují na CD, ale na DVD. Přitom v podstatě dělají pořád to samé.
No a podobné to začíná být i našimi modely. Moc se mi líbí např. tvorba p. Skůry - až na to, že jeho krásný plecháč BDŽ ma okolo 38000 polygonů. Říkáte - běháme, měříme pod stroji apod. K čemu ? Vždyť ten simulátor má také svoje limity a úrověň zobrazení, kterou takové modely nabízejí by se fakticky využila snad jedině v Railworks - ten grafický engine MSTS na to prostě nestačí - pak slyšíte nářky na malé FPS apod. Aby ne, když si sestavím soupravu z 5 vozů Tams, kde každý má 16000 polys, tak mi ani 4giga paměti prostě nepomůžou. Kdysi tady na jiném fóru Tax nebo někdo napsal k chystanému modelu, že by si měl modelář pečlivě zvážit, co se musí modelovat, a co nahradit texturou. Asi by tato rada měla být tesána do kamene. Vždyť už používání textur 1024 dává skvělé možnosti, jak si pomoci i bez detailního modelování.

No a pak se k tomu vytvoří eng, který stejně zase jenom velmi přibližně simuluje realitu ať se na něm vydovádíme sebevíce. Prostě všechno má své hranice.

Uznávám, že jsem (záměrně) asi píchnul do vosího hnízda, ale ať se práší za kočárem !

Vrátil by som sa trochu k tomu čo napísal David: V dnešnej dobe má digitálnu techniku skoro každý a zhotoviť záznamy nie je v porovnaní s ich spracovaním nič extra časovo náročné. Keď sa pozriem iba na moje vlastné materiály na caby, budovy, modely vozidiel a trate, tak mi vychádza, že na splnenie mojich zámerov by bolo treba asi päťročnicu so 130% plnením plánu. A ako tu už bolo spomenuté, tak nároky na tvorbu sú podstatne vyššie. Ale sú tu aj iné faktory, napríklad mám tu hotový cab, ale na vozidlo nie je eng, mám takmer vymodelovanú takmer "polovicu" objektov z Bratislavy, ale potom sa zistí, že trať je nepresne postavená, tak nasleduje kompletná prestavba trate a oprava objektov, ktoré boli predtým zdefomované aby pasovali do nepresnej trate atď...

Môj názor kopíruje ten Taxov, ale s jednou výnimkou-česť nováčikom ktorí sa chytili a robia ozaj pekne, tí čo len trepú sprostosti okolo každej témy a ku všetkému sa potrebujú stráášne vyjadriť-tí by sa mali zamyslieť nad touto vecou, ale je tu všeobecne známe že tieto debaty aj tak nikam nevedú...:cool:

jm252485 napsal:
Říkáte - běháme, měříme pod stroji apod. K čemu ?
Co se týče běhání a měření, tak to jsem využil prvně u modelování vozu Uacs/Raj k naprosté spokojenosti. K Rajce byl nic moc výkres s minimem kót. Sice jsem uvažoval napsat prosbu o výkres do Krnova, ale nakonec jsem zajel do Radotína a cca hoďku si zapisoval naměřené hodnoty. Výsledkem je myslím velmi přesný model Rajky, který byl celý konstrukčně hotov prakticky během jednoho víkendu. Nemusel jsem odhadovat neznámé rozměry určitých částí vozu a ty pak dlouze upravovat aby vypadaly tak jak mají. Další výhoda je, že na model skvělě padnou textury. Takže myslím, že při absenci dobrých podkladů jedno takové měření výrazně urychlí stavbu modelu a zvýší jeho celkovou kvalitu.
jm252485 napsal:
Vždyť ten simulátor má také svoje limity a úrověň zobrazení, kterou takové modely nabízejí by se fakticky využila snad jedině v Railworks...
Já modely dělám primárně pro MSTS a nebráním se exportům do jiných, třeba enginově lepších simulátorů kterým nebude dělat problém zobrazovat více polygonově náročnějších modelů najednou. Ale nebudu dělat model nadvakrát, jednou méně detailní pro MSTS a více detailní pro jiný simulátor. Navíc u modelů používám LODy, viz níže.
jm252485 napsal:
... - ten grafický engine MSTS na to prostě nestačí - pak slyšíte nářky na malé FPS apod. Aby ne, když si sestavím soupravu z 5 vozů Tams, kde každý má 16000 polys, tak mi ani 4giga paměti prostě nepomůžou.
Také se mi nízké FPS hnusí. V MSTS ale bohudík existuje něco čemu se říká LOD, takže Tams má 16 000 polys pouze pokud je ve vzdálenost vozu od kamery menší než 30 m. Doporučuji kouknout ke mně pod pokličku kde jsem uveřejnil excelovské soubory s hodnotami FPS při použití starých Eas-u od Ondry Janiše, mých s LODy a bez LODů v testovací aktivitě. Možná budete překvapen výsledky...
Dále se nesmí hledět jen na počty polys, ale i na hodnotu čísla Kujus, která udává celkovou náročnost pro simulátor. Je možné udělat model s relativně malým počtem polygonů, který na sobě má ovšem zcela neefektivně naskládané materiály tak, že se hodnota Kujus vyšplhá na celkem vysoké číslo.

Abych to shrnul - modely dělám tak, abych se mohl pohledem na ně kochat při rozumném FPS. A kdybych se nekochal, tak bych ani neměl chuť něco tvořit :)

Zdravím,
no to jsem zase něco napsal.:rolleyes::D
Možná jsem se prvně špatně vyjádřil,ale polemizoval jsem nad skutečností,že se stále častějí nezveřejňují již DOKONČENÉ velmi kvalitní skiny,caby,zvuky apod.
Většinou se zde pak zmiňoval delší čas věnovaný tvorbě stále kvalitnějších modelů a dále to pak byly připomínky k úkolování modelářů či skinařů,nedostatku času apod. Tyto argumenty beru jako samozřejmost a proto jsem se je ve svém prvním příspěvku moc nerozebiral.;)

David

Zdravím.
Neuvěřitelné retro. Rok 1953 na ortofotomapě se představuje:
http://kontaminace.cenia.cz/
/navzdory názvu linku/.

Back
Nahoře