Způsoby brždění soupravy v reálu (PajaVlaky)

Zbyněk Šemora napsal:
Švih se používá pro rychlejší odbrzdění, ale jen na chvíli a brzdič se pak musí vrátit do jízdní polohy, Podrobnosti Ti napíše nějaký současný fíra.
Rozdíl mezi rychlobrzdou a záchrannou brzdou funkční není. Obojí vypustí vzduch z potrubí.
Jen záchranná brzda je ve vlaku a po použití nelze vrátit zpět, dokud se dole v podlaze nazavře záklopka, rychlobrzda je na lokomotivě. Buď poloha brzdiče nebo přímo kohout na potrubí, viz 451 (2) pod bočními okny. Zde se žádná záklopka v podlaze vracet nemusí :lol:

Jo, dík

Zdravim, chtěl sem se zeptat, jestli když zabrzdim vlakovou brzdu, zabrzdí i lokomotiva jako v MSTS? (Brzddí samotna loko?) Otec my tady vyprávěl nějaké bludy o tom, jak se dříve náklady rozjížděly tak, že zabrzdil vlakovou, couvnul s loko a cuknul... :eek:

Naposled editoval moderátor:
Vitas napsal:
Zdravim, chtěl sem se zeptat, jestli když zabrzdim vlakovou brzdu, zabrzdí i lokomotiva jako v MSTS? (Brzddí samotna loko?) Otec my tady vyprávěl nějaké bludy o tom, jak se dříve náklady rozjížděly tak, že zabrzdil vlakovou, couvnul s loko a cuknul... :eek:
A přetrhl se. :lol: :lol: :lol:

Matýsek napsal:
Vitas napsal:
A přetrhl se. :lol: :lol: :lol:
Ale notak ! Tohle se dělalo docela běžně u vlaků s velkým jízdním odporem, chtělo to jen trochu citu:
nejprve úplně odbrzdit celý vlak, potom zařadit zpátečku a s citem namáčknout tak, aby se nepohnul konec vlaku směrem zpět. Po namáčknutí zabrzdit lokomotivní brzdu, přehodit směrák vpřed, odbrzdit lokobrzdu a nechat se vytlačit dopředu. Přesně v okamžiku, kdy ucítím, že už mne vlak přestává vystrkovat a začíná lokomotiva zpomalovat, s citem zařadím pár stupínků a vyčkám na reakci vlaku. Pokud takto urazím vpřed plynule asi 10-15m, mám jistotu, že i konec vlaku mne následuje a mohu začít s přidáváním tažné síly. ( Pokud tam ale rovnou nahulím plný kotel, tak je přetržení vlaku víc než pravděpodobné - skoro zákonité. )
Využít tuto technologii mohu pouze na rovině nebo spádu, pokud ani nevětší tažná síla lokomotivy nedokáže uvést vlak s velkým jízdním odporem z místa do pohybu. Při použití stejné technologie pro rozjezd do stoupání hrozí scouvnutí vlaku po spádu při zpětném pohybu s namáčknutím.

Vitas napsal:
Zdravim, chtěl sem se zeptat, jestli když zabrzdim vlakovou brzdu, zabrzdí i lokomotiva jako v MSTS? (Brzddí samotna loko?)

Áno, pri brzdení priebežnou brzdou brzdí aj rušeň. Na rušni je podobný rozvádzač ako sa používa na vozňoch a teda reaguje na pokles tlaku v hlavnom potrubí plnením brzdových valcov z pomocného vzduchojemu. Pri niektorých el. a motorových rušňoch sa plní aj prevodník EDB, ktorý na základe tlaku zadáva výkon EDB. Pokiaľ je EDB postačujúca (EDB, rýchlosť...) tak sú brzdové valce odvetrané a rušeň brzdí EDB silou úmernou poklesu tlaku v hlavnom potrubí.
Brzdové valce na rušni je možné postupne odbrzďovať tlačítkom pomocou zariadenia DAKO OL2. Tu je trochu nesúlad MsTs s reálom. V MsTs ak použiješ OL2 (default /) odbrzdíš rušeň na určitú hodnotu a opäť zvýšiš brzdiaci účinok, zvýši za ti aj brzdiaci účinok rušňa, čo sa v reále nedeje.
Podľa našich smerníc môžeš OL2 použiť tak, aby v brzdových valcoch rušňa ostalo minimálne 0,5bar (okrem jednorázového odbrzďovača napr. na 736, kde odbrzdí rušeň úplne aj pri krátkom zatlačení tlačítka).

zdravim vás!měl bych dotaz?sice se to tu pořád dokola probírá ,ale mě to pořád nák nejde na rozum....
Mám na mysli brzdění celého vlaku...konkrétně když jedu s loko 150,151 či 350!já brzdím tím způsobem že skrokuju výkon na 0, poté dám vlakovou brzdu do závěrné polohy a nechám to tak,tak dlouho podle toho jak velkou brzdnou sílu chcu poté dám do polohy nastavení....a když už nechci brzdit dám do polohy jízda!dělám to podle skutečnosti nebo tam něco chybí???taky pořád nechápu jestli se musí používat a od jaké rychlosti EDB???(EDB se aktivuje když dám jízdní kontrolér na opačnou stranu než když přidávám výkon že ano??)omlouvám se za šílené položení otázky....
A děkuju za odpovedi....

RE: manazer502503

manazer502503 napsal:
nejde na rozum....
chybí???
rychlosti EDB???
(že ano??)
šílené
A děkuju za odpovedi....
Co je tohle za mluvnický útvar ?
To více lidem...
Nechybí !
nemusí-může v celém rozsahu funkčnosti
(Ano)
souhlas...
Je zač...

manazer502503 napsal:
zdravim vás!měl bych dotaz?sice se to tu pořád dokola probírá ,ale mě to pořád nák nejde na rozum....
Mám na mysli brzdění celého vlaku...konkrétně když jedu s loko 150,151 či 350!já brzdím tím způsobem že skrokuju výkon na 0, poté dám vlakovou brzdu do závěrné polohy a nechám to tak,tak dlouho podle toho jak velkou brzdnou sílu chcu poté dám do polohy nastavení....a když už nechci brzdit dám do polohy jízda!dělám to podle skutečnosti nebo tam něco chybí???taky pořád nechápu jestli se musí používat a od jaké rychlosti EDB???(EDB se aktivuje když dám jízdní kontrolér na opačnou stranu než když přidávám výkon že ano??)omlouvám se za šílené položení otázky....
A děkuju za odpovedi....
To, že sjedeš z výkonu, je správné, ale do závěrné polohy snad ovladač (brzdič BSE má na stanovišti pouze ovladač, brzdič je ve strojovně) nedáváš, brzdíš v poloze B, MSTS jsem dlouho nejel, ale vím, že tam závěrná poloha chybí, možná je poloha B nazvána závěrem, už opravdu nevím.... EDB můžeš používat v jakékoliv rychlosti, ale u lokomotiv těchto řad odpadá při rychlosti 25 km/hod. (151)

No, tak abychom tomu plácání nesmyslů učinili přítrž, ne....?
To, že má někdo rád železnici, nutně nemusí znamenat, že je pošahaný šotouš nebezpečný dráze nebo i sám sobě - z "Káčka".
Když mi bylo 13 let a poprvé jsem se svezl na 163, také jsem netušil, k čemu jsou všechny ty polohy "ovladače brzdiče" (abych byl přesný) dobré. Třeba je to i tento případ, tak proč mu slušně neodpovědět.

Předně nehleď na to, co se ti ukazuje v popiscích k jednotlivým polohám - s reálem to nesouhlasí.
V reálu je to tak, že ovladač brzdiče - ta páka (dále jen "brzdič") je v poloze J - jízda.
V poloze B vypouští vzduch z průběžného potrubí a tím zvyšuje bzdný účinek, v poloze O vzduch doplňuje - odbržďuje soupravu. Ta poloha J udržuje aktuální stav. To znamená, že např. při brždění dám do B, nechám klesnout tlak v průběžném potrubí třeba o 0,5 Bar, přeložím do polohy J a tento tlak je nadále regulován na navolené hodnotě.
S EDB je to tak, že při poklesu tlaku, při brždění, v průběžném potrubí logicky reagují rozvaděče na vozech i lokomotivě a začnou plnit brzdové válce stlačeným vzduchem. Takže v reálu i lokomotiva třeba při rychlosti 140 km/h brzdí chvilku vzduchem. Pak dojde k vypuštění brzdových válců na lokomotivě a aktivaci EDB, její učinek je úměrný poklesu tlaku v brzdovém potrubí.
Zkrátka, má-li lokomotiva EDB, tak s ní brzdí v celém možném rozsahu rychlostí.
To je od maximální rychlosti, spodní hranice použití se liší podle typu stroje - 60 km/h nebo třeba až do zastavení. Tím, že je dynamická, je zřejmé, že je závislá na rychlosti, čili s klesající rychlostí i její účinek klesá. Pokud tedy vlivem nízké rychlosti EDB odpadne, okamžitě její funkci supluje přepuštění vzduchu do brzdových válců a lokomotiva dále dobrzdí vzduchem.
V MSTS je to tak, že po odpadnutí EDB ten tlak do válců nevleze - unreal.
Já to řeším tak, že jedu třeba 120 a od chvíle, kdy jsem klepnul brzdu do polohy B držím i klávesu pro náběh EDB, ať už je to samotný cecík třeba na x6y nebo páka kontroleru (řídícího) u x5y - nabíhá účinek průběžné bdzdy i EDB ve shodě s reálem. Pak brzdič přeložím zpět do polohy jízda a pustím klávesu pro zvyšování účinku EDB. Asi tak je nejlepší simulovat reálný stroj. Po odpadnutí EDB nahrazuji její účinek přímo přímočinnou (lokomotivní) brzdou.
Předpokládám, že odborně zdatnější kolegové místo debilních keců věcně doplní, děkuji.

Na úplný závěr bych citoval Bobovo "Je zač..."
Můj dotaz zní: Opravdu si to myslíš???

Fotky na doplění

Sem měl možnost se svést na 162
http://mojefotkynaweb.wbs.cz/162/P1070824_original.jpg

a něco z domova
http://mojefotkynaweb.wbs.cz/Ostatni/P1080583_original.jpg

Pawlik napsal:
Předpokládám, že odborně zdatnější kolegové místo debilních keců věcně doplní, děkuji.
Nechce se mi psát elaborát a opravovat v tom tvém "nepřesnosti". Odborně zdatní to vědí a amatérům to postačí i jednodušeji. Prostor nechám jiným.
Pawlik napsal:
Na úplný závěr bych citoval Bobovo "Je zač..."
Můj dotaz zní: Opravdu si to myslíš???
Odpověď byla přesně ve stejném duchu jako podnět. Žádné zbytečnosti navíc.

Nechce-li se ti nic psát, proč se vměšuješ do diskuze? Aby jsi spucoval nějakého nováčka?

Pro pomalejšího zopakuji:

Odpověď byla přesně ve stejném duchu jako podnět. Žádné zbytečnosti navíc.

Miran napsal:
passion napsal:

Tak to opravdu nemá chybu...:D:D:D:D:D:D:D:D. I ta diskuse taky stojí zato. Vřele všem doporučuji...
Ovšem pokud chcete zakládat diskusi k tomuto příspěvku zde, potom prosím jedině v HP.

No,ale v podstatě je to logický myšlení.Když už naši zákonodárci nám pomalu vnucujou přednost chodců před automobily,tak by auta mohli mít na přejezdech přednost před vlaky.Vemte to tak:člověk zastaví chůzi na vdálenost jednoho až dvou kroků,gdežto u auta se to počítá na metry,tak proč by nemohlo auto mít přednost před vlakem,gdyž k zastavení potřebuje jen "pár" metrů a vlak několik set metrů.Celkem je v tom logika,né? :!:

Back
Nahoře