No, tak abychom tomu plácání nesmyslů učinili přítrž, ne....?
To, že má někdo rád železnici, nutně nemusí znamenat, že je pošahaný šotouš nebezpečný dráze nebo i sám sobě - z "Káčka".
Když mi bylo 13 let a poprvé jsem se svezl na 163, také jsem netušil, k čemu jsou všechny ty polohy "ovladače brzdiče" (abych byl přesný) dobré. Třeba je to i tento případ, tak proč mu slušně neodpovědět.
Předně nehleď na to, co se ti ukazuje v popiscích k jednotlivým polohám - s reálem to nesouhlasí.
V reálu je to tak, že ovladač brzdiče - ta páka (dále jen "brzdič") je v poloze J - jízda.
V poloze B vypouští vzduch z průběžného potrubí a tím zvyšuje bzdný účinek, v poloze O vzduch doplňuje - odbržďuje soupravu. Ta poloha J udržuje aktuální stav. To znamená, že např. při brždění dám do B, nechám klesnout tlak v průběžném potrubí třeba o 0,5 Bar, přeložím do polohy J a tento tlak je nadále regulován na navolené hodnotě.
S EDB je to tak, že při poklesu tlaku, při brždění, v průběžném potrubí logicky reagují rozvaděče na vozech i lokomotivě a začnou plnit brzdové válce stlačeným vzduchem. Takže v reálu i lokomotiva třeba při rychlosti 140 km/h brzdí chvilku vzduchem. Pak dojde k vypuštění brzdových válců na lokomotivě a aktivaci EDB, její učinek je úměrný poklesu tlaku v brzdovém potrubí.
Zkrátka, má-li lokomotiva EDB, tak s ní brzdí v celém možném rozsahu rychlostí.
To je od maximální rychlosti, spodní hranice použití se liší podle typu stroje - 60 km/h nebo třeba až do zastavení. Tím, že je dynamická, je zřejmé, že je závislá na rychlosti, čili s klesající rychlostí i její účinek klesá. Pokud tedy vlivem nízké rychlosti EDB odpadne, okamžitě její funkci supluje přepuštění vzduchu do brzdových válců a lokomotiva dále dobrzdí vzduchem.
V MSTS je to tak, že po odpadnutí EDB ten tlak do válců nevleze - unreal.
Já to řeším tak, že jedu třeba 120 a od chvíle, kdy jsem klepnul brzdu do polohy B držím i klávesu pro náběh EDB, ať už je to samotný cecík třeba na x6y nebo páka kontroleru (řídícího) u x5y - nabíhá účinek průběžné bdzdy i EDB ve shodě s reálem. Pak brzdič přeložím zpět do polohy jízda a pustím klávesu pro zvyšování účinku EDB. Asi tak je nejlepší simulovat reálný stroj. Po odpadnutí EDB nahrazuji její účinek přímo přímočinnou (lokomotivní) brzdou.
Předpokládám, že odborně zdatnější kolegové místo debilních keců věcně doplní, děkuji.
Na úplný závěr bych citoval Bobovo "Je zač..."
Můj dotaz zní: Opravdu si to myslíš???