Jaká je konfigurace počítače na kterém jezdíte MSTS ?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vasek
  • Datum začátku Datum začátku
Pánové,už se tady často diskutovalo,že kvalita zobrazení textur a plynulého zobrazování není až tak záležitostí procesoru a 64 bit systému jako na kvalitě grafické karty a šíře její sběrnice,nikoliv množství paměti jak na systému na na GK.Počkejte si na nové Radeony 7xxx,které budou mít šířku sběrnice 384 bit.Na těch by to mělo jen svištět.NVidia má stále šířku sběrnice pouhých 256 bit.Pokud máte zbytečných 20.000,-Kč,kupte si na jaře Radeon 7990 s 6GB paměti a šíří sběrnice 2x 384 bit.To dělo jen tak něco nepřekoná...:cool:

A jaký potřebuje zdroj ? A jak velkou skříň, aby se to tam vešlo :D Jinak co se týká MSTS, vsadím boty, že nebude rozdíl :D Viz můj přechod z grafiky HD5770 128 bitová sběrnice na HD 6950 256b sběrnice.
Jednak jsem musel vše přeskládat do větší skříně, protože v menší se mi vše přehřívalo, ale v MSTS žádný rozdíl, FPS se ani nehlo. Ale já to kupoval kvůli jinému SW a například HD bluray filmy se už konečně přestaly škubat. Ale na nějaké moderní bojové hry, co jsem zkoušel je to stále málo, zde by možná tato grafika pomohla. MSTS je stavěné na DX7 a žádná suprnadupaná grafika mu k dokonalosti nepomůže. Je to hlavně o moderních nanotechnologiích nových procesorů, moderní hardisky, atd. Při testech hýbání šoupátkem taktu procesoru (u desek Asus) jsem zjistil, že při snížení taktu procesoru jde FPS například v Praze rapidně dolů. Optimální takt byl kolem 2.8 giga. Když jsem zvyšoval, výrazné zlepšení se už nekoná. Ale kde mi stačí u Intelu 2,8, tak u AMD musím jít až na 3.2, ale i tak mám pocit, že AMD i tak za Intelem pokulhává.

Petr Novák napsal:
Pánové,už se tady často diskutovalo,že kvalita zobrazení textur a plynulého zobrazování není až tak záležitostí procesoru a 64 bit systému jako na kvalitě grafické karty a šíře její sběrnice,nikoliv množství paměti jak na systému na na GK.Počkejte si na nové Radeony 7xxx,které budou mít šířku sběrnice 384 bit.Na těch by to mělo jen svištět.NVidia má stále šířku sběrnice pouhých 256 bit.Pokud máte zbytečných 20.000,-Kč,kupte si na jaře Radeon 7990 s 6GB paměti a šíří sběrnice 2x 384 bit.To dělo jen tak něco nepřekoná...:cool:

Tak s týmto sa dá len súhlasiť. Výkon celej zostavy určuje najslabší článok, väčšinou to je zbernica a na to sa zvykne pozabudnúť. Každý sa orientuje len na čo najrýchlejší procesor, najväčšiu pamäť, ale je to prd platné, ak komunikácia medzi nimi bude pomalá ...

Pokud jsi si neráčil všimnout, tak ti jen připomínám že se zde hovoří o vnitřní sběrnici na GK, ne o komunikaci mezi komponenty počítače. Ta je již několik let pevně daná a definovaná.

Tak som si zas prekopal PC do nasledovnej snáď už konečnej podoby:
Procesor Intel Core i5/760 2,8 GHz, 4 jadrá, 8 GB DDR 3 a VGA ATI 5670 Ultimate pasívne chladená, to by nebolo zatiaľ nič svetoborné, sú aj výkonnejšie procesory SandyCreek, čo je II. generácia technológie Core i-3/5/7, takisto aj výkonnejšie grafické karty.
Hlavná úprava spočíva v diskoch, resp. ich radení. Systém je na 10.000 otáčkovom WD Raptor, na samostatnom 500 GB WD Black Edition je MSTS a 3ds max a na treťom disku ( 160 GB ) je priestor vyhradený na swap, temponary a iné zbytočnosti, ktoré štandardne zdržujú systémový disk. Samozrejme iné kafe by boli dva SSD disky, 80 - 120 GB na systém a 160 - 250 GB na programy, ale keďže nekradnem, tak toto musí stačiť. Ako na tom šlape MSTS ešte neviem - zatiaľ sa len inštaluje, ale už vidím, že odozvy sú značne rýchlejšie, než doteraz. Samozrejme, vypol som väčšinu funkcií Aero, ale GK nie je brzdou systému ani MSTS, tou je rotujúci harddisk. Touto úpravou som však eliminoval na minimum zbytočné úkony systémového disku ( zápis dočasných súborov a virtuálnej pamäte ) Až budem veľký a nahrabem dostatok voľných finančných prostriedkov, prejdem na vyšší level použitím dvojce SSD - ale to je predbežne na míle vzdialené.

Já jsem se nedávno rozhodoval, jestli koupit Velociraptora, nebo SSD, protože můj výkonný PC byl nějaký zpomalený. Nakonec jsem koupil 120 GB SSD OCZ Vertex 3 a současný 1TB HDD jsem nechal na bordel a hry. Musím říci, že investice se opravdu vyplatila, teď už mu vše netrvá 100 let...

Kolik máš hodnocení ? Já mám něco podobného jako píše Tax jen lepší grafiku a hodnocení mi silně degraduje právě pevný disk na 5,3.

No já 2 SSD disky mám ( starší intel na WIN7 a nový OCZ Vertex SATA III na MSTS ) a musím říct, že je to lepší, hlavně start MSTS a fps, který mám na širý trati 57, ve městech 20 - 30, ale 100% to není. Prahu na trati 321 stejně na jeden zátah neprojedu a když potkávám kdekoliv traffic tak se to na půl sekundy sekne a pak to valí zase pěkně plynule dál.
Jinak zbytek sestavy je Intel core i5-2500K 3,3 GHz, RAM 8 GB DDR 3 a grafika AMD Radeon HD 6850.

Já mám druhý nejslabší procesor (jako má Tax), hodnocení 7,3, grafiku i ramky 7,7 a ten nešťastný disk 5,9. WD SATA3 1 giga. Takže ten SSD disk by mi celkové hodnocení povýšil na 7,3.

faldicek napsal:
Tak tady je hodnocení:
... Jinak sestavu mám Core i7 860 2.8 GHz, 4GB RAM, GeForce GTX 260, OCZ Vertex 3 120GB a na bordel atd. nějaký 1TB Samsung. MSTS jsem ale hodil na rotačák, přeci jen zabírá docela dost místa...
No, ja to mám podobné, procesor je trocha dole, grafika zas lepšie a no a disk je 5,8 na SATA 2 - možno na SATA 3 by bolo hodnotenie disku o 0,1 lepšie, ale to už je naozaj strop, je to na hranici technických možností rotujúceho disku. Ono to bolo úplne jedno, či som dal na systém WD Black so 7.200 otáčkami alebo WD Raptor s 10.000 otáčkami. skôr ide o to, že som jednotlivé procesy ktorými sa diskový systém zaoberá rozdelil na tri rôzne disky, takže sa navzájom nezdržujú. Zakiaľ zo systémového disku načítava, na tretí disk swapuje či vytvára temponary, teda systémový disk nemusí čakať na zápis swapového súboru a dočasných súborov.
Ktovie, aký veľký sa dá vytvoriť vo Win7 ramdisk, ak by šlo 16 - 24 GB, dal by sa systém osadiť na 32 GB RAM, ale myslím si, že by to nejaký veľký efekt okrem vyššej ceny nemalo. Skôr vedie cesta cez dvojicu nových Intel diskov série 520 Cherryville, ktoré majú podporu SATA 3 a čítanie/zápis 550MB/525MB. Ovšem cena takmer 250 € za 120 GB je pomerne odpudzujúca.

Dnes si Tax urobil radosť a pôvodný systémový 10.000 otáčkový disk WD Raptor nahradil SSD diskom Intel 330 s kapacitou 120 GB.
Win 7 sa tým značne urýchlili, svedčí o tom aj HW skóre, kde pôvodný disk dosiahol hodnotu 5,8, kým nový SSD má skóre 7,8. Keby mala doska zbernicu SATA3, možno by dosiahlo skóre maximum, t.j. 7,9 ... ale čipová sada i-55/57 SATA3 nepodporuje, tak možnosti disku nie sú úplne vyčerpané. Teraz je najslabším článkom môjho PC grafiská karta ATI Saphhire HD5670 s pasívnym chladením. Pre MSTS a 3ds max je však viac ako vyhovujúca. 3ds max zmenu nejak moc nepocítil, len to, čo je dané systémom, MSTS musím ešte poskúšať, ale to asi nebude svetaborná zmena, pretože MSTS mám na klasickom 7.200 otáčkovom HDD WD Black

Pôvodná konfigurácia s WD Raptor
3a9609cbb78802a5ff4491c1da391801.jpg

Nová konfigurácia s SSD Intel
08308656fd723a98799b56ccf6653197.jpg

Naposled editoval moderátor:
Dobrá informace. Až se finančně zahojím, tak budu o tom přemýšlet. Ale na 120 gigovém disku není problém udělat oddíl například 30 giga pro MSTS. Celkem by mne zajímalo, jestli projedeš Martinovu Prahu bez ztráty načítání. Možná by stálo za to i tento průjezd porovnat s MSTS na klasickém točivém disku. Na jednoduché trati rozdíl neuvidíš, snad jen při škubnutí když se načítá vlak proti. Takový test by se ostatním hodil, protože každý kupujeme počítače metodou pokus a omyl modlíc se, aby MSTS na něm běžel co nejlépe.

Zbyněk Šemora napsal:
... Ale na 120 gigovém disku není problém udělat oddíl například 30 giga pro MSTS. Celkem by mne zajímalo, jestli projedeš Martinovu Prahu bez ztráty načítání. Možná by stálo za to i tento průjezd porovnat s MSTS na klasickém točivém disku. ...
Až máš love na 120 GB, lepšie spravíš, keď si dáš dva 60 GB, jeden na systém a jeden na MSTS. Cenovo je to dosť podobné. Každé je potom na oddelenom kanále a efekt tam bude maximálny, aj keď možno už nepostrehnuteľný.
Čo sa testu s TBP alebo 321 týka, tak tam bohužiaľ nemôžem poslúžiť, pretože ich mám hooodne moc nektuaizované. Jediné, čo mám ako tak čerstvé je CR_310 a samozrejme Jirkove fikcie. Na tých nemalo problém ani moje staré dvojjadro D925 s točivými diskami

Já mam v pc SSD OCZ Vertex 3, mám poměrně nový PC, takže je i připojený na SATA 3. Teď jsem se po nějaké době vrátil k MSTS a schválně ho hodil na to SSD. Mám nainstalovánu trať 321, ale bohužel rychlý disk nemá na MSTS moc velký vliv, větší stanice dávám přískoky, MSTS si občas spadne bez jakékoli hlášky a prahu jsem zatím neprojel, v aktivitě mě před hlavním nádražím pravidelně vyhazoval model elefanta. Takže závěrem, nějaký, byť nepatrný rozdíl tu možná je, ale investovat do SSD kvůli MSTS se rozhodně nevyplatí. Řekl bych, že už ždímáme ze simulátoru maximum a nepomůže tomu sebelepší PC

Faldicku, a zkoušel jsi na SSD i OpenRail? Tam by mělo být novější jádro, které by si mělo poradit i s novějšími technologiemi.

Ale s projektu openrail sa chalani dlho neozvali. Tak ktohvie čo s týmto projektom bude.

faldicek napsal:
Já mam v pc SSD OCZ Vertex 3, mám poměrně nový PC, takže je i připojený na SATA 3. Teď jsem se po nějaké době vrátil k MSTS a schválně ho hodil na to SSD. Mám nainstalovánu trať 321, ale bohužel rychlý disk nemá na MSTS moc velký vliv, větší stanice dávám přískoky, MSTS si občas spadne bez jakékoli hlášky a prahu jsem zatím neprojel, v aktivitě mě před hlavním nádražím pravidelně vyhazoval model elefanta. Takže závěrem, nějaký, byť nepatrný rozdíl tu možná je, ale investovat do SSD kvůli MSTS se rozhodně nevyplatí. Řekl bych, že už ždímáme ze simulátoru maximum a nepomůže tomu sebelepší PC
Já mám klasický točící disk do SATA 3 a takové problémy nemám, vše mi chodí relativně plynule. Něco jako pád MSTS neznám.
Totiž, tohle je stará hra a pro instalaci a nastavení je nutné dodržovat určitá pravidla včetně správného zápisu do ikonky pro spuštění MSTS, jinak to bude opravdu nestabilní.

faldicek napsal:
... ale investovat do SSD kvůli MSTS se rozhodně nevyplatí ...

Samozrejme, ja som ho kúpil kvôli sebe a nie kvôli MSTS. To božské ticho namiesto rachotiaceho točivého disku je k nezaplateniu. Samozrejme aj skrátené čakanie na štart systému, zrýchlená práca s virtuálnymi PC ... atď. atď. ...
MSTS je už len taký vedľajší bonus :D

Back
Nahoře