Xtracks nebo kolejivo BP?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Hawk
  • Datum začátku Datum začátku

Jaký typ kolejiva je lepší?

• Kolejivo BP

Hlasů: 28 43.8%
  • X-tracks

Hlasů: 36 56.3%

• Hlasovalo členů
    64

Hawk

Posunovač
protože vidím, že tu čeká dost lidí n aimpuls k diskutování, tak předházím téma;-)....

Je lepší stavět s kolejivem BP nebo s Xtracks(viz anketa)

A prosím osviťte mi už jaký je mezi nimi rozdíl a co to vlastně ten x-tracks je.....
Rád bych viděl diskusy - proč právě tento typ kolejiva použít;-)....DíkY!

X track je lepší, ale jak pro koho. Pro začátečníka je zbytečně složitý a problém je, že jednotlivé verze nejsou mezi sebou kompatibilní. (viz problémy s 321, pokud uživatel použil jinou verzi Xtracks než originál s tratí).
Mě jako takový byl pro BP nepoužitelný, protože po save v hustě zastavěných částech povolil méně objektů. Ale možná je problém i někde jinde.
Trainset BP má výhodu v jednoduchosti a dá se z něj jak updatovat tratě ze základního kolejiva, tak postavit téměř jakákoli stanice.

Xtracks je větší, komplexnější a defacto nepsaný standart, naproti tomu kolejivo BP je jednodušší, menší a také - pokud už máš rozestavěnou trať se standartním kolejivem, přechod na k-BP je snadnější. Osobně ke své plné spokojenosti využívám tu jednodušší variantu, na své lokální trati bych stejně rozsáhlejší možnosti X-Tracku ani zdaleka nevyužil :wink:
Jinak na otázku, zda je lepší stavět s kolejivem BP nebo Xtracks ... těžká odpověď ... každému může vyhovovat něco jiného, ale s oběma variantami se dají postavit moc hezké tratě :)

Na stavbu realne trate doporucuji Xtracks pokud nekdo chce stavet trat ve stylu 321 nebo BP (nechci urazit autory) tak staci kolejivo BP

KaMat napsal:
Na stavbu realne trate doporucuji Xtracks pokud nekdo chce stavet trat ve stylu 321 nebo BP (nechci urazit autory) tak staci kolejivo BP
Opět musí rejpat někdo, kdo ještě na scéně MSTS nic nepředvedl.
Z kolejiva BP vytvoříš úplně cokoli, ale je to o tom jaké máš podklady ke stavbě. Mohu Ti říct, že mi posílají různí lidé od dráhy všelijaké neveřejné materiály, je toho dost, ale na druhou stranu málo. Například poloměry oblouků, sklonové poměry, tohle nemá opravdu nikdo a bez tohoto reálnou trať dle tvých představ nepostavíš a nepomůže Ti žádný Xtracks ani svatej. Jestli jsi tohle někde sehnal, tak jsi opravdu dobrej. Ale bez trpělivosti a věnování nekonečného času Ti to bude stejně k ničemu.
Hawku, co jsi to vymyslel za blbé téma, jen to rozněcuje další nesváry. Alespoň je co číst a není nuda. :lol:

KaMat: Ehm ... jedna malicka poznamka ... robis sice trat s XTracks, ale zatial si nepouzil ziadnu cast, ktora by bola mimo BPtracks ...

XTracks

Protože jsem za svoji dobu co se motám okolo MSTS postavil jen jednu neveřejnou trať, a pak už jen pouze upravil několik stávajících do podoby která by mi vyhovovala, nejsem zřejmě ten povolaný k této diskusi. Ale nedá mi to abych se alespoň neozval. Pokud se někde ve světě používá rozšíření kolejiva MSTS, jedná se o XTracks. (existují i další pokusy s rozšířením kolejiva, ale garantuji vám, že se jedná o okrajové záležitosti) Zaručím vám, že XTRacks není dokonalý set (to ani náhodou) a rovněž Vám zaručím, že 80% sortimentu prostě nepoužijete. ALE! Pokud budete mít nainstalopvanou poslední versi XTRacks, a to i v upravené variantě pro použití více typů pražců od Tygyho, nebudete mít problémy s většinou světových tratí. (Zatím jsem nenarazil ani na problém s tratí 321) Zbyňkův XTracks je přehlednější a méně obsáhlý, ALE nesnese se se zbytkem světa. Komplikace z toho pramenící jsou zřejmé. Více instalací, používání nestandardních programů pro přejmenovávání adresářů apod. Z tohoto hlediska je pro mě jednoznačně použitelnější klasický XTracks. Chápu ovšem všechny důvody, které vedly Zbyňka k jeho nepoužití.

JOHNZ napsal:
KaMat: Ehm ... jedna malicka poznamka ... robis sice trat s XTracks, ale zatial si nepouzil ziadnu cast, ktora by bola mimo BPtracks ...
V BP jsem jeste treba nenasel zatacky z polomerem 8000 nebo 15000 a to je jenom zlomek. Jestli jsem je prehlidl a jsou tam tak se omlouvam. Ale nemusis vykladat kraviny kdyz nevis ktere koleje jsem pouzil a ktere ne.

KaMat: Neviem sice prense, ktore kolaje si kde pouzil ale garantujem ti, ze z Xtracks vyuzijes maximalne 5% ...

Libovolné poloměry si dělám z dynamických kolejí. Ale o tom MSTS není, myslím si, že běžnému uživateli je úplně jedno a nic nepozná, že v reále je poloměr 400m a já jej nakombinoval z R250 a 500. Sklonové poměry to samé. Skutečné hodnoty také neznají ani fírové a hodnota na skloníku znamená například, že na 2000m je tam sklon až 5 promile. Tedy červená číslice 5 neznamená, že je tomu tak v celém úseku. Takže bych tohle tolik do podrobna neřešil. Ale pokud vzálenost mezi stanicemi je například 10 km a stavitel to postavil v MSTS jen 6 km, tak to už celou reálnou podobu traťi znehodnotí.
Reálnost trati bych posuzoval na vzdálenostech mezi stanicemi, jestli odpovídají oblouky a sklony v závislosti na kilometrovnících, rozmístění návěstidel. Pak pokud trať znám, abych ji poznal i v MSTS, aby odpovídal ráz krajiny, ale na maličkostech bych nebazíroval.
V mém případě mám zanedbatelné odchylky ve sklonech (veškeré stanice mám v rovině, což je v reálu málokde pravda), kilometry mám většinou přesně, ale také se tam najdou menší odchylky, stanice jsem stavěl pokud možno co nejpřesněji dle dostupných dokumentací.
Kdo si myslí, že tohle zvládá lépe, má možnost svou práci předložit k posouzení celé MSTS komunitě. Jinak nemá smysl o reálnosti jakékoli trati diskutovat.
Je nutné si také uvědomit, že nikdo tratě ani vozidla nestavíme profesionálně (ikdyž někdy mám pocit, že bych ceduli na svém obchodě měl přejmenovat na MSTS Bratislava-Praha), každý do prací vkládáme, co čas dovolí.

JOHNZ napsal:
KaMat: Neviem sice prense, ktore kolaje si kde pouzil ale garantujem ti, ze z Xtracks vyuzijes maximalne 5% ...
Čo sa týka stavby, máš zčasti pravdu, čo sa týka užívania tratí, pravdu nemáš. Ak je trať stavaná v Xtacks, odpadne to nepohodlné vymieňanie globálov a tratí za štandardné a BP, máš širšiu ponuku a podľa môho názoru by sa Xtracks mali používať.
Že sú tam aj nepoužiteľné alebo málo používané objekty, žiadny problém. Ten, kto stavia trať si môže pomocou programu Global Tsection Builder vyrobiť svoj vlastný tsection.dat ktorý je však s Xtracks kompatibilný a po dokončení stavby použije štandardný tsection.dat z plnej inštalácie Xtracks.
Global Tsection Builder dokáže odstrániť zo zoznamu objektov všetky zbytočné kolajové a cestné objekty, ktoré človek nechce pri stavbe použiť a potom listuje a hľadá len medzi tými, ktoré naozaj potrebuje. Môžem povedať, že som to s úspechom využil. Namiesto premenovávania Global .X a Global. BP som počas práce na trati použil môj "preriedený" tsection.dat a keď som chcel jazdiť na iných tratiach, vrátane tej mojej rozostavanej, jednoducho som použil aktuálny tsection.dat. Že trať funguje, môže dokázať Trunda, ktorý ju používa na svoje pokusy s textúrami terénu a rastlinami.

JOHNZ napsal:
Tax: Preco este nie je v prislusnej sekcii link na tuto utilitu?
Z jednoduchého dôvodu ... nepamätám si, kde som to stiahol, ale zrejme na train-sim.com

JOHNZ napsal:
Dobre tak pouzivam jenom A, S a tramvajove koleje. Uzkorozchodne a takove ty zbytecne jsme si z globalu odstranily.

JOHNZ: A moje trolejove droty su kde? 8) Sam som na ne zabudol :)

Zbyněk Šemora napsal:
Libovolné poloměry si dělám z dynamických kolejí. Ale o tom MSTS není, myslím si, že běžnému uživateli je úplně jedno a nic nepozná, že v reále je poloměr 400m a já jej nakombinoval z R250 a 500. Sklonové poměry to samé. Skutečné hodnoty také neznají ani fírové a hodnota na skloníku znamená například, že na 2000m je tam sklon až 5 promile. Tedy červená číslice 5 neznamená, že je tomu tak v celém úseku. Takže bych tohle tolik do podrobna neřešil. Ale pokud vzálenost mezi stanicemi je například 10 km a stavitel to postavil v MSTS jen 6 km, tak to už celou reálnou podobu traťi znehodnotí.
Reálnost trati bych posuzoval na vzdálenostech mezi stanicemi, jestli odpovídají oblouky a sklony v závislosti na kilometrovnících, rozmístění návěstidel. Pak pokud trať znám, abych ji poznal i v MSTS, aby odpovídal ráz krajiny, ale na maličkostech bych nebazíroval.
V mém případě mám zanedbatelné odchylky ve sklonech (veškeré stanice mám v rovině, což je v reálu málokde pravda), kilometry mám většinou přesně, ale také se tam najdou menší odchylky, stanice jsem stavěl pokud možno co nejpřesněji dle dostupných dokumentací.
Kdo si myslí, že tohle zvládá lépe, má možnost svou práci předložit k posouzení celé MSTS komunitě. Jinak nemá smysl o reálnosti jakékoli trati diskutovat.
Je nutné si také uvědomit, že nikdo tratě ani vozidla nestavíme profesionálně (ikdyž někdy mám pocit, že bych ceduli na svém obchodě měl přejmenovat na MSTS Bratislava-Praha), každý do prací vkládáme, co čas dovolí.
Dyn. track umi udelat max polomer 2000 coz mi nestaci. Nechtel jsem se do vas navazet jen jsem rekl svuj nazor v tom ktere kolejivo je podle me lepsi.

Zdravím všechny..

Myslím ,že tu pořád diskutujete o problému ,který stejně nikdo nevyřeší..
Standart a BP ,jsou takové ,jaké jsou a x-Tracks je taky takový ,jaký je..

Někomu vyhovuje standart nebo bp ,z důvodu lepší přehlednosti při stavbě ,neboď samotnému uživateli je asi jedno ,zda jede po bp nebo po x-tracks.. Vytváření oblouků je samozřejmě lepší s x-Tracks ,protože má více poloměrů.. Má ale i více angličanů ,křížů a vyhýbek rozdělených do různých stupnů.. Trať se standartem a bp je omezaná ve výběru a myslím si ,že nahrazovat dlouhé oblouky dinamic kolejí není zrovna šťastná volba.. Někde jsem četl ,že dinamic koleje jsou náročné na PC a pokud se jich sejde na jednom čtverci více ,může to poté způsobovat i problémy při jízdě.. I s ohledem na finální podobu vícekolejných úseků stavěných s dinamic kolejí ,které ze 70% nejdou pořádně spojit ,bych tuto volbu úplně vynechal..

Volba je na každém z nás ,s jakým kolejivem začneme stavět ,protože stálé přehazování složek globalX za globalbp (možná i global1 a global2) nic neřeší a spíše možná zatěžuje (či pomalu odrovnává) HDD a operační systém..

Toť můj názor na toto téma..

Z i S pozdravem ,ocelot24

Volba je na každém z nás ,s jakým kolejivem začneme stavět ,protože stálé přehazování složek globalX za globalbp (možná i global1 a global2) nic neřeší a spíše možná zatěžuje (či pomalu odrovnává) HDD a operační systém..

Ocelot prepáč, ale dovolím si zasmiať sa ... podľa záťažových tabuliek na HDD ( http://tomshardware.com - asi najlepšia stránka o hardware na svete ) by taky priemerny disk montovany aj do lacnejsich znackovych PC zostav, mal keby sa s nim nerobilo nic ine, vydrzat zhruba 200 milionov presunov GLOBALu ...

Naposled editoval moderátor:
Je zajímavé že co kritický názor, to od lidí, kteří ještě sami nic nezveřejnili a vše mají podloženo "Jedna paní povídala".
Navrhuji zrušit BP a ostatní tratě, nechat je jako neveřejné a dáme prostor Ocelotovi, Kamatovi, Hawkovi a dalším, určitě nám postaví tratě, po kterých budeme všichni slintat a já si budu sypat popel na hlavu. Úpně se "stydím", že jsem něco zveřejňoval. Nemám tam oblouky nad 2000m a tolik by se hodily (sice nevím jak by to běžný uživatel ocenil, ....) Mám moc dynamických kolejí ve stanicích a v 70% špatně navázaných (ukažte mi konkrétní případ, já o žádném nevím), což způsobuje dle Ocelota problémy všem uživatelům. Včera mi to trochu ujelo, za to se omlouvám, ale Hawk mi už hnul žlučí, protože co jeho připomínka/BP minule Trainset, včera reálnost mé tratě, jelikož vím, co mne už trať stála úsilí a odříkání, tak jsem jednoduše vybuchl. (jeho reakce v SZ byla odpovídající jeho věku versus otec, který jej kárá a tak jsem to i bral) Pokud máte připomínky k jakékoli práci, pište konkrétně, rád opravím, přizpůsobím, ale vše jen v rámci možnoctí MSTS. Tak to průběžně dělám a za tyto připomínky všem děkuji.
PS. Rád bych viděl pěknou reálnou trať, kde je využit komplet Xtracks (přidávám se k názoru Johnze). Ještě nikdo nic takového nezveřejnil.

Back
Nahoře