Nastavení parametrů brzd

Pajavlaky

Podívej se například na tohle http://parostroj.net/katalog/ov/formular.php3?ind=151&ktere=0&razeni=0&odkud=40 a zjistíš že sis ty procenta prohodil. A jinak Bob57 ti říkal že jsou jen orientační. Nelze se tím řídit doslova a do písmene. A navíc jak tady nadhodil JOHNZ tak s tím brzděním souvisí více parametrů. Jedna věc je maximální brzdná síla, další věc je při jakém tlaku v brzdném válci ji dosáhneš, a navrch nouzová brzda se chová v MSTS trochu jinak než normální - řídí se jinými parametry které ale částečně zasahují i do normálního průběhu brždění. Takže pokud nechceš aby nouzová brzda brzdila míň než maximální brzda tak se dobereš k určitým méně přesným nastavením oproti papírům.
A dále od lidí z provozu vím že u konkrétní soupravy obsahující několik různých typů vozů při stejném složení byl rozdíl v tom z které strany byla mašina připojená. Pokud byly ty problémové vozy hned za mašinou tak se s tím dalo docela slušně brzdit. Reagovaly poměrně rychle. Pokud ale byly na konci soupravy (pro upřesnění souprava obsahovala ty samé vozy jen v jiném pořadí) tak trvalo dost dlouho než začaly reagovat. Což by tolik nevadilo. Jenže vzhledem k jejich brzdícím silám byl problém v tom, že když konečně začaly brzdit, tak měly tendenci tu soupravu přetrhnout. To bylo tím že jejich brzdná křivka pak šla poměrně rychle nahoru, jak k nim ta změna tlaku konečně došla, a se soupravou to pak skoro vždy pěkně škublo. A tohle mělo o hodně dál oproti předpisům než je nastavené chování vozů z mých stránek.
Takže to můžeš brát třeba i tak že je to něco mezi realitou a papírama. Doufám že ti to takhle stačí.

Naposled editoval moderátor:
242

Z engu 242:

MaxBrakeForce( 240kN )
MaxReleaseRate( 20 )
MaxApplicationRate( 30 )
TrainBrakesControllerMaxApplicationRate( 4 )
TrainBrakesControllerMaxReleaseRate( 6 )
TrainBrakesControllerEmergencyApplicationRate( 30 )

Za tuto 242 jsem dal 4x vyladěné Bdtmee a stejně bylo brždění s vlakem výsměchem realitě.

Co v těchto situacích, kdy ještě není většina mašin vylazených? Má cenu zvykat si na špatně brzdící vlak?

Vím, že na trainsim.images.cz a fhavel.zelpage.cz byly návody na úpravu brzd. Podle nich by hodnoty měly vypadat zhruba takto:

MaxBrakeForce( 52 kN / 32 kN ) ( režim P / G )
MaxReleaseRate( 2 / 1 ) ( režim P / G )
MaxApplicationRate( 2 / 1 ) ( režim P / G )
TrainBrakesControllerMaxApplicationRate( 1.4 )
TrainBrakesControllerMaxReleaseRate( 0.8 )
TrainBrakesControllerEmergencyApplicationRate( 50 )

Teď se zeptám zkušenějších osob: Kterou z těchto dvou variant je lepší použít do doby, než bude lokomotiva profesionálně vylazena?

PS: Vím, že vylazení brzd je otázka několika parametrů, ale myslím, že je lepší, když budou prozatím odpovídat reálu alespoň brzdné váhy a částečně i tlaky, dokud Ppoollll nedoladí ostatní.

Pajavlaky napsal:
Zkusil jsem něco splácat. Kdyžtak mi opravte chyby http://www.navestidlo.wz.cz/brzdy.htm

No, tak to už jsem podrobněji splácal před 2 lety a mám to na svých stránkách. U vozů tam musí být rozdíl mezi I. a II. způsobem brždení, atd.
Asi to budu muset aktualizovat, těch věcí je tam daleko více, např. rozdíl mezi špalíkovými brzdami a kotoučovkami, atd, atd.

Jediné co můžu zatím doporučit je používat vozidla z http://www.train-sim.cz

Jacek: Jenže ono to právě není jen o vozidlech. A musím říct, že bohužel i u vylazených mašin ( 240 ) je k vidění blbina v MaxBrakeForce. Jinak ten návod jsem dělal podle údajů, které jsem si zapamatoval ze starého návodu na F. Havel. Samozřejmě kromě toho stupidního výroku, že MaxBrakeForce se vždy rovná položce Mass(!). Vždyť by potom nemusely existovat brzdídí procenta. A vzhledem k tomu, že mi to na tvých stránkách nefuguje, jsem chtěl, aby ty údaje alespoň někde byly... Jde mi hlavně o to, aby si lidi uvědomili, že jdou tímto způsobem přepínat v MSTS režimy brždění.
Jinak tedy pokud ten rozsáhlejší návod nějak obnovíš budu rád, protože asi jsi do tohoto oboru přece jenom zasvěcenější. Prozatím si myslím, že se dají brzdy upravovat i z toho mého...

Pajavlaky napsal:
Jacek: Jenže ono to právě není jen o vozidlech. A musím říct, že bohužel i u vylazených mašin ( 240 ) je k vidění blbina v MaxBrakeForce. Jinak ten návod jsem dělal podle údajů, které jsem si zapamatoval ze starého návodu na F. Havel. Samozřejmě kromě toho stupidního výroku, že MaxBrakeForce se vždy rovná položce Mass(!). Vždyť by potom nemusely existovat brzdídí procenta. A vzhledem k tomu, že mi to na tvých stránkách nefuguje, jsem chtěl, aby ty údaje alespoň někde byly... Jde mi hlavně o to, aby si lidi uvědomili, že jdou tímto způsobem přepínat v MSTS režimy brždění.
Jinak tedy pokud ten rozsáhlejší návod nějak obnovíš budu rád, protože asi jsi v tomto oboru přece jenom zasvěcenější. Prozatím si myslím, že se dají brzdy upravovat i z toho mého...

Ten návod u F. Havla je ten můj, jen možná starší. V době vzniku jsem doporučil, aby údaj MaxBrakeForce byl zhruba stejný jako hmotnost vozidla. U defaultních vozidel byla brzdící hmotnost i 200 tun, což je hovadina a při zkoušení reálných hodnot nešla kolikrát souprava kvůli jiným položkám z kopce zastavit, takže to byl kompromis.
Návod zkusím aktualizovat, ale nebude to hned. Brzdy jsou poněkud rozsáhlý problém, mimochodem na testování vlastností vozidel z Ppoollllových stránek se podílí několik lidí. Takže bych tam nerad psal nějaké chyby.

Já jezdím v MaxBrakeForce s reálnými hodnotami a zatím jsem nezaregistroval problém. Ale uvidíme... Výhoda toho je to, že samotná mašina brzdí méně, než souprava celého vlaku, což je věc velmi reálná.

Cituji:
Většina vozů, publikovaných v Trainsetu BP, má špatně nastavené brzdy.

Opět jsem se zasmál. Ne, že by někdo pomohl s laděním (já dělal jen nastavení spřáhel a srovnání tlaků v potrubí), ale raději napíše návod, aby si účinek brzd každý přepočítával sám.
Tudy cesta nevede.
Pokud chcete dělat aktivity pro ostatní, je důležité, aby se vozidla chovala všem stejně, byť ne u všech modelů reálně. Když někdo něco vyladí a otestuje, tak je nutné, aby to tak měli i všichni ostatní. Jenomže vyladit komplet Trainset není práce na jeden večer, proto se do toho nikdo nijak nehrne.

takže začíná další nekonečná diskuze o dalším standardu..chování vozidel :lol: ....pokud nebude jednotné nedá se hnout z místa jako již asi s 5ti věcmi....neni jednodušší to vše vyhodit z okna? tento "standart" by snad všichni zvládli

Pane Šemora nemyslel jsem to zle. Mimochodem v tom návodu píši, že je to pouze řešením do doby, než bude vozidlo vylazeno Ppoollllem. Kdyby šlo o mě, byl bych ochoten ladit vozidla, ale Ppoollll nikde neuvádí návod a nevím jestli by bylo v tomto případě vylazení podle mého způsobu dostačující. Jinak si myslím, že člověk, který si to podle mě vyladí, musí počítat s problémy v aktivitách, které se mohou vyskytnout.

Hawk napsal:
takže začíná další nekonečná diskuze o dalším standardu..chování vozidel :lol: ....pokud nebude jednotné nedá se hnout z místa jako již asi s 5ti věcmi....neni jednodušší to vše vyhodit z okna? tento "standart" by snad všichni zvládli
Hawku nechtěl by si radši místo vyhazování z okna udělat ještě nějakou aktivitu? :D

No mohl bych co :) .....na notebooku kde tvořim, ale nemam už vůbec kvůli nepořádku v trainsetu ani trať a na velkym PC to samí....
Původně jsem chtěl začít tvořit až do tratě 221, ale možná, že něco udělám do Luhačovic nebo zase BP...budete chtít zase rozhlas .
Moderátoři...přesuňte to do mého topicu v aktivitách

Pajavlaky napsal:
Pane Šemora nemyslel jsem to zle. Mimochodem v tom návodu píši, že je to pouze řešením do doby, než bude vozidlo vylazeno Ppoollllem. Kdyby šlo o mě, byl bych ochoten ladit vozidla, ale Ppoollll nikde neuvádí návod a nevím jestli by bylo v tomto případě vylazení podle mého způsobu dostačující. Jinak si myslím, že člověk, který si to podle mě vyladí, musí počítat s problémy v aktivitách, které se mohou vyskytnout.
Já odpověď také nemyslel zle, ale na to poukazuji už dávno. Úpravy vozidel by měli dělat autoři vozidel a jednotlivci, kteří tomu rozumějí. Pokud se vydá návod na nastavení vozidel, každy si bude ladit vozy dle sebe , tím každý bude mít jiné hodnoty a vznikne řada dotazů proč nějaká aktivita někomu nejde uhrát.
Při nastavování spřáhel jsem vycházel ze skutečnosti, že autor modelu má brzdící účinky spočítány dobře. Pokud tomu tak někde není tak je nutné aby se přihlásili další dobrovolníci jako je Ppoollll a Bob a navazovali na jejich práci. Už nemá smysl vymýšlet jiný standart. Z tlaků 70, 74, 72, 72,5 je stanoveno 73, tak všude bude 73. Co bylo u vozů za hausnumera raději pomlčím. Tím docílíme toho, že pokud najedu s jakoukoli lokomotivou na jakékoli vozy, vždy odbrzdím. Snad to píšu dobře. Vyladění nárazníků na přesných 30cm má význam, že při průjezdu vyhýbkami do odboček souprava jede hladce, nekmitá a hlavně samovolně nebrzdí. A samozřejmě nárazníky se dotýkají. Kontrola a update nastavení brzd, to už přenechám jiným.

Tak jsem udělal drobný pokus a jeho výsledek mě drobet znepokojil. Udělal jsem poměrně nereálnou soupravu 151+6xBmee+WRm+Apee+5xBmee. Protože byly brzdy v poloze R dal jsem u všech vozidel do MaxRelaseRate a MaxAplicationRate 4. 151 jsem dal MaxBrakeForce 97 ( režim R; na tabulce ). Ostatní vozy mají samozřejmě váhy v pořádku, do toho jsem nezasahoval. Spočítal jsem si brzdná procenta, počítal jsem u krysy EDB ( R+E = 127 t ), které jsem stejně nepoužil (!), vyšlo mi to na 149%. Velikým překvapením pro mě bylo, když mi souprava na rovné trati ze 160 km/h zastavila na 750 m(!). Když se podívám do tabulky brzdích procent, musím se smát. Na to abych zastavil ze 160 km/h na 1000m(!) potřebuji minimálně 185%. Takže mi příde, že si msts hodnoty MaxBrakeForce ještě nějak prazlváštně přepočítává a nám reaguje 1 kN třeba jako 1,73 kN. Asi s tím taky trochu souvisí ty tlaky, které jsem upravil, ale vždyť tohle je hlavně otázka brzdných vah.

Zkusil jsem zadat do všech engů u vozidel z předchozí soupravy hodnotu= brzdná váha / 1,73 a´zábrzdné vzdálenosti byly reálné. Pak jsem totéž zkusil se soupravou 842+Btx. Procenta jsem počítal z originálních brzdných vah, zatímco v engu byly samozřejmě hodnty vydělené 1,73. Brzdná procenta 103%, zábrzdná vzdálenost ze 100 km/h na rovině 700m. Hovadina. Když to vemu trojčlenou, mělo by to vyjít zhruba na 450m, vzledem k tomu, že potřebná výměra je 66%. Já se z toho zcvoknu. Aby mi souprava se 149 % zastavila ze 160 km/h na 750 m je blbina. Ale aby mi motor 842 s Btx a 103% brzdil ze 100 km/h 700m je ještě větší blbina. Poraďte někdo něco. Mimochodem zábrzdná vzdálenost se počítá od okamžiku, kdy je brzdový válec plný, nebo od doby, kdy pohnu brzdičem?

No tam do tych percent vstupuje este asi 8 dalsich parametrov (presne nepamatam, naposledy som s tym robil daaaaavno), ktore urcuju nabeh brzdenia. Ak tie su nastavene moc vysoko, naskocia percenta hned (absolut nereal) a potom to zastavi prv ... treba sa zamerat aj na tieto parametre ...

Pajavlaky napsal:
Zkusil jsem zadat do všech engů u vozidel z předchozí soupravy hodnotu= brzdná váha / 1,73 a´zábrzdné vzdálenosti byly reálné. Pak jsem totéž zkusil se soupravou 842+Btx. Procenta jsem počítal z originálních brzdných vah, zatímco v engu byly samozřejmě hodnty vydělené 1,73. Brzdná procenta 103%, zábrzdná vzdálenost ze 100 km/h na rovině 700m. Hovadina. Když to vemu trojčlenou, mělo by to vyjít zhruba na 450m, vzledem k tomu, že potřebná výměra je 66%. Já se z toho zcvoknu. Aby mi souprava se 149 % zastavila ze 160 km/h na 750 m je blbina. Ale aby mi motor 842 s Btx a 103% brzdil ze 100 km/h 700m je ještě větší blbina. Poraďte někdo něco. Mimochodem zábrzdná vzdálenost se počítá od okamžiku, kdy je brzdový válec plný, nebo od doby, kdy pohnu brzdičem?
Logicky vzato - od pohnutí brzdičem.....tj. vč. dráhy ujeté za reakční dobu brzdového systému ....

Nevím přesně, co je to náběh brždění, ale vylazené mám položky.

Mass
MaxBrakeForce
MaxRelaseRate
MaxApplicationRate
TrainBrakesControllerMaxApplicationRate
TrainBrakesControllerMaxReleaseRate
TrainBrakesControllerEmergencyApplicationRate

Do válce to nabíhá docela reálně. U tý soupravy s krysou jsem dal MaxRelaseRate ( 4 )
MaxApplicationRate ( 4 )
do všech vozů, protože se jede v režimu R.

Ty zbylé tři - 1.4, 0.8, 50

Myslím že je to dobře, a proto nechápu, jak to může stavět ze 160 km/n na 750 m :!:

Back
Nahoře