Trať Kúty - Brno - (směr Praha) - archív #2

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Tax napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
je třeba se rychle rozhodnout, pak už nepůjde couvnout zpět. Ale ještě musím otestovat jen tak ze srandy vybourat (nanečisto) pár vyhýbek v Břeclavi, v Brně, dát tam např. angličany a uložit. Pokud to nepadne OK, můžeme pokračovat s tímto kolejivem dál na Kolín. Já měl problém, pokud použiji Global s plným XTRACKS a v Brně, Břeclavi a pod. najedu do editoru a pootočím např stromem, tak po SAVE následuje výbuch a padne to. Nerad bych se dostal do situace, kdy bych pracně postavil trať do Kolína atd, pak se vrátil někam k Brnu a zjistil, že mi editor už nedovolí žádnou změnu v terénu. To by byl velký průšvih. A myslím že s definicí Dynamické koleje to nesouvisí. Tam by nastal jiný problém až po jejím dalším použití, kdy by trať po SAVE už nešla nikdy načíst.
Pokud se mýlím, opravte mě. Ale na to jsem si vzpoměl dnes ráno, když jsem chtěl v oblasti Maloměřic srovnat návěstidlo. Zdařilo se až na čtvrtý pokus po 3 explozích terénu a obnovách ze zálohy. A to jsem přidal do Global jen asi 15 kolejí. Může to souviset s velikostí tsection.dat?

Zbyňku, opakujem: môžeš si urobiť svoj vlastný tsection.dat, len s objektami, ktoré používaš pri stavbe. Stačí použiť na to určený nástroj Global Tsection Builder. Neboj, nič tým nepokazíš, Okrasa Ghia to má slušne ošetrené, všetky objekty majú svoje identifikačné číslo, takže sa nestane, že napríklad výhybka A1tpntlft zmení svoje číslo v poradí a poprehadzuje tým celú databázu trate ... Normálne z Xtracks 3.12 povyhadzuješ nepoužívané, zbytočné objekty a zostanú ti len tie, ktoré chceš pri stavbe používať. Každý, kto má Xtracks 3.12 inštalované, nebude mať problém, pretože všetky tebou použité objekty s príslušnými ID už bude mať ...
Ale problem je v ID dynamickych koleji!!!
Ty se zacinaji cislovat od posledniho ID koleje v globalnim Tsection.dat, a to je v pripade puvodniho nekde kolem 250. U xtracks jsou koleje v tsection az to 40000 a proto je dyntracky cisluji od 40001. Takze tim promazanim tsection.dat od Xtracks se nic nevyresi, protoze porad muze dochazet k duplicitam ID koleji a tech dyntracku ktete jsou cislovany od toho puvodniho Tsection.dat

Povadal som to tu 10x, poviem to aj jedenasty ... k balíku X-Tracks for RouteBuilders alebo samostatne k stiahnutiu na http://train-sim.com je program Horace (Horác) ktorého základnou a jedinou úlohou je prečíslovať DynaTracky v trati aby bola použiteľná s X-Tracks ... rovnakú funkciu má aj cvrt, súčasť balíka TSUtils, dodávaná k Route Riteru ... nájdete to na karte TSUtils a je to tlačidlo modify route for new tsection.dat (stredný rad, úplne napravo)

Naposled editoval moderátor:
Také se budu opakovat a citovat. Jak píše Pikku, plná verze Xtracks snižuje maximální počet objektů na čtverec, čímž bych si zablokoval editaci,Břeclav, Brno, Českou Třebovou, atd. A už by nebylo cesty k návratu. Proto jsem byl tohoto odjakživa odpůrce. Michal (pak i MAJO) mne navnadili začít používat tzv. malý xtracks, kde jsou vybrány jen ty koleje, které jsou skutečně potřeba.
Tato verze po update standartního globalu bude kompatibilní se všemi tratěmi, které Xtracks nepoužívají, protože se doplňovali jen neobsazené pozice ID. Kdo má Xtracks, tak si musí jen zálohovat a vyměňovat Global/tsection.dat. Jednodušeji celý Global. Já i ostatní, kteří chodí do editorů tratí, stejně tak musíme činit. X tracks se napohled jeví jako kompatibilní i se standartem, ale není z důvodu maximálního počtu objektů na čtverec.
Včera jsem předělal Přelouč, kde kromě angličanů jsou rozlišeny i výměny pro rychlost 60km/h, do nákladního nádraží, které je celé v oblouku jsem vpreparoval obloukovou výměnu. Jestli tohle vše bude fungovat i prakticky, tak to bude vítězství. Musíme si uvědomit, že jsme stále pouze v MSTS a nějaké velikářské kolejivo způsobuje problémy.
Já použil tohle:
A1t0_3mStrt.s
A1t15mStrt.s
A1t1mstrt.s
a1t250r10d.s
a1t250r20d.s
a1t250r5d.s
a1tdblslip10d.s
a1tdblslip10dend.s
a1tdblslip10dmnl.s
A1tEndPnt3d.s
A1tPnt3dBLft.s
A1tPnt3dBRgt.s
A1tPnt3dLft.s
A1tPnt3dRgt.s
A1tPnt6dLft.s
A1tPnt6dRgt.s
A1tscissorPnt10dLft.s
A1tscissorPnt10dRgt.s
a1tsglslip10d.s
a1tsglslip10dend.s
a1tsglslip10dmnl.s
A1tXover12dB.s
A1tXover6d.s
Kdyby někdo měl návrh, co by tam ještě nemělo chybět, ven s ním. Tabulka je už téměř plná, ale mohl bych vyřadit manualní angličany, které stejně nepoužiju. Chybí mi skládaný angličan pro rychlost 40km/h. (z čeho se skládá??)Ten kompletní se dá použít jen někde, protože má dlouhá vyústění.
Pro info,updatovaný tsection.dat má současně 167 kilo, což je 13x méně než má tsection.dat z Xtracks (2,25MB)

..ještě jsem to testnul a nahral do rozšířeného Globalu (XtracksBP) původní svou trať ve stadiu poslední aktualitace a teorie se potvrdila. Bez problému se načetla, je to kompatibilní.

Zbyněk Šemora napsal:
..ještě jsem to testnul a nahral do rozšířeného Globalu (XtracksBP) původní svou trať ve stadiu poslední aktualitace a teorie se potvrdila. Bez problému se načetla, je to kompatibilní.

Výborne.Takže už len von s tou aktualizáciou.Len tak ďalej.

Chybí mi skládaný angličan pro rychlost 40km/h. (z čeho se skládá??)Ten kompletní se dá použít jen někde, protože má dlouhá vyústění.

"angličana" staviam s
2xA1tPnt3dLft
2xA1tPnt3dRgt a
Xover6d
Problém je, že má iný uhol ako bežná výhybka A1tPnt10d...

Miroslav Sárkárny

Tak k takto poskládanému 6stupňovému angličanu z XTracks existují tamtéž i 6tistupňové vyhybky. Takže problém s jiným úhlem je v tomto případě jen mezi klávesnicí a židlí.

Zbyněk by potřeboval vypreparovat odněkud skládaného angličana ke standartnímu základnímu kolejivu kde je úhel odbočení 10 stupňů. To co je součástí základní instalace sice těch 10 stupňů má ale zároveň to má také dlouhé konce takže jejich použití je více či méně problematické.

Chci se zeptat, zda-li byly v novém trainsetu vyměněny původní modely 130 za ty používané v 024 nebo jestli došlo k nějakému přepsání z mé strany. Také se mi špatně vykreslují modely 770 (poziční světla, průhlednost oken apod.) aniž bych do toho jakkoli zasahoval.

Pane Šemoro,
kdy bude aktualizace? Sdlte mě (určitě to zajímá více lidí), kdy bude aktualizace uveřejněna.
Moc Vám děkuji

Opět je neděle podvečer a příznivci této trati jsou určitě zvědaví jak pokročily další práce.
Včera jsem vyrobil potřebné cedule všech stanic a zastávek a provedl finální výběr kolejiva pro XtracksBP. Po dostavění Přelouče mi už bylo jasné co doplnit a co naopak vyřadit. Dnes odpoledne jsem ještě znovu upravil profil trati z Řečan do Starého Kolína. Stále mi to tam nevycházelo. Ale stejně jsem to v některých rovných úsecích musel nepatrně natáhnout. Současně mi chybí perony v Záboří, Týnci, Kojicích a Chvaleticích. V Záboří ještě nemám návěstidla a některé koleje. Snad to ještě dnes nebo zítra dám dohromady ať mohu vydat alespoň pracovní aktualizaci.
Ono totiž postavit dalších 55 km tratí, to není na 4 víkendy ale ještě na hodně dlouho.

Zbyněk Šemora napsal:
Opět je neděle podvečer a příznivci této trati jsou určitě zvědaví jak pokročily další práce.
Včera jsem vyrobil potřebné cedule všech stanic a zastávek a provedl finální výběr kolejiva pro XtracksBP. Po dostavění Přelouče mi už bylo jasné co doplnit a co naopak vyřadit. Dnes odpoledne jsem ještě znovu upravil profil trati z Řečan do Starého Kolína. Stále mi to tam nevycházelo. Ale stejně jsem to v některých rovných úsecích musel nepatrně natáhnout. Současně mi chybí perony v Záboří, Týnci, Kojicích a Chvaleticích. V Záboří ještě nemám návěstidla a některé koleje. Snad to ještě dnes nebo zítra dám dohromady ať mohu vydat alespoň pracovní aktualizaci.
Ono totiž postavit dalších 55 km tratí, to není na 4 víkendy ale ještě na hodně dlouho.

Ja si tiež myslím že je lepšie sa s traťou pohrať aj za cenu neskoršieho uverejnenia.Potom nemusí byť toľko doplnkových aktualizácií.A fakt že pribudne 55 km nových koľají hovorí sám za seba...

Po pokusech skládat složitá zhlaví z angličanů poradil Bedlisch to skládat ze 6ti stupňových výhybek a bylo to v pohodě. K tomu je příslušná 12ti stupňová křižovatka a celá zhlaví dělám (dělal jsem) ze 6ti stupňovek. Tzn. vůbec jsem ve zhlavích nepoužíval desetistupňovky.

Šimral: kdybych použil 6st. vyhýbky, tak to tipuji do odbočky max 30, což je u koridoru nepoužitelné. Pokud jsou třeba angličany za sebou používám 3 stupňové pro rychlost 60 a je to OK.
Včera jsem trať testnul aktivitou, kde jsem EC prohnal v Řečanech kopřivami, abych projel všechny angličany a myslím, že OK. Ale jednu chybu jsem tam měl, nešla mi trasa přes jedno zhlaví. Myslím, že to bylo tím, použil jsem mezi vyhýbkami 0,3m propojky. Po výměně za 1m trasa už definovat šla.

Teď nejdůležitější zpráva.
Pro mou trať bude třeba updatovaný standartní Global a v jedné instalaci ve složce Routes nesmí být žádná trať, která používá Xtracks, jinak MSTS nespustíte. Kdyby má trať měla kolem 100km, tak bych do takové nekompatibility nešel, ale vzhledem k délce, nyní 450 km je stejně nesmysl provozovat s touto tratí další, kvůli načítání MSTS.
Buď před spouštěním MSTS přesouvat nebo přejmenovávat složky Global a Routes nebo používat program Trainstore, který do MSTS načte pouze aktivitu jen s tím minimem, co je k té aktivitě potřeba. Má to jen nevýhodu, že ve volné jízdě máte výběr vozidel jen z vybrané aktivity. Přesto mám obavy, že po aktualizaci budou desítky dotazů, že MSTS někomu nefunguje. Ale obohacené kolejivo za tohle omezení stojí.

Je zde opět zmínka o programu Trainstore.Může mi prosím někdo polopaticky poradit jak ho použít,aby mi MSTS načetl pouze aktivitu kterou chci?Anglicky neumím a styl pokus omyl mi zatím nevychází.

Jinak moje zkušenost s přejmenováváním složky Routes(teď i Global)Používám jich více pro jednotlivé tratě,a abych nemusel ručně přepisovat,podle toho kterou chci,používám přepinač(dávkový soubor-soubor.bat)takže pouhým kliknutím se mi to přepíše samo .Návod jsem okopíroval od někoho kdo to radil asi na tomto fóru pro přepnutí cab den-noc,noc-den.Spolehlivě mi to funguje.

pavel.matousek@seznam.cz

Naposled editoval moderátor:
no a o tom to je. Vydejte někdo batový soubor, který přejmenuje Routes a Global, před startem MSTS a bude vystaráno. Ušetříte mi hodně práce a nervů a mohu stavět v klidu dál.
Aktualizaci trati blokuje právě tohle. Jakmile ji vydám, polovina uživatelů mi bude psát, že jim nejde MSTS spustit, (protože v Routes mají také tratě s Xtracks).
Ale narovinu, který moula Xtracks vymyslel? Proč v něm obsazoval volné pozice standartního Globalu, když v těch vysokých pozicích má místa nekonečno. Kdyby vymyslel malý Xtracks, něco co jsem dal dohromady já a pro ty, kteří chtějí rozšířenou nabídku, ale s omezením počtu objektu na čtverec, by byl plný Xtracks s malým kompatibilní.

Zbyněk Šemora napsal:
no a o tom to je. Vydejte někdo batový soubor, který přejmenuje Routes a Global, před startem MSTS a bude vystaráno. Ušetříte mi hodně práce a nervů a mohu stavět v klidu dál.
Aktualizaci trati blokuje právě tohle. Jakmile ji vydám, polovina uživatelů mi bude psát, že jim nejde MSTS spustit, (protože v Routes mají také tratě s Xtracks).
Ale narovinu, který moula Xtracks vymyslel? Proč v něm obsazoval volné pozice standartního Globalu, když v těch vysokých pozicích má místa nekonečno. Kdyby vymyslel malý Xtracks, něco co jsem dal dohromady já a pro ty, kteří chtějí rozšířenou nabídku, ale s omezením počtu objektu na čtverec, by byl plný Xtracks s malým kompatibilní.

To si muze napsat kazdy sam
adresare pro BP jsou :routesbp a globalbp
adresare pro vse ostatni jsou:routesnebp a globalnebp

VARIANTA PRESUNU

pro presun na BP:
presunbp.bat
move global globalnebp
move globalbp global
move routes routesnebp
move routesbp routes

pro presun opacny:
presunnebp.bat
move global globalbp
move globalnebp global
move routes routesbp
move routesnebp routes

Hlavne si kazdy musi
1) napsat spravne cesty
2) hlidat v jakem stavu (BP x neBP) system prave je. Zazmatkovani ma fatalni nasledky - adresare se zameni a proto je tato varianta malo vhodna.

VARIANTA KOPIROVANI

kopirovani na bp:
kopirovanibp.bat
rd global
rd routes
xcopy globalbp global
xcopy routesbp routes

kopirovani na nebp
kopirovaninebp.bat
rd global
rd routes
xcopy globalnebp global
xcopy routesnebp routes

Nevyhody:
1) vsechno se kopiruje => trva to dlouho
2) aktualni zmena libovolne trate se musi vzdy nakopirovat i do prislusneho routes (bp/nebp)
Vyhoda:
nemuze dojit k zamene

Nejjednodusi je ovsem (a tak to mam ja) mit nainstalovany MSTS na dvou ruznych discich.

Libor

Nejsem programátor,pouze uživatel,ale používám toto:
adresare pro BP mám :routes_breclav a global_breclav
adresare pro vse ostatni jsou:routes_Liptov a global_Liptov

VARIANTA PRESUNU

pro presun na BP:
breclav z Liptova.bat
remove global global_Liptov
remove global_breclav global
remove routes routes_Liptov
remove routes_breclav routes

pro presun opacny:
Liptov z breclavi.bat
remove global global_breclav
remove global_Liptov global
remove routes routes_breclav
remove routes_Liptov routes

Souhlasím že: Hlavne si kazdy musi
1) napsat spravne cesty
2) hlidat v jakem stavu (breclav x Liptov) system prave je.
Při tomto přejmenování si myslím že zazmatkování,nebo popletení tlačítek nevadí(pokud používám pouze dva soubory routes a global),protože když zmáčknu změnu,tak se to přejmenuje a když zmáčknu tlačítko totožné,tak se nic nestane.Alespoň mě se zatím nic nestalo.
Jinak mám celkem pět souborů routes,které zatím úspěšně přepínám,ale to musím důsledně hlídat v jakém stavu mám hlavní routes,a podle toho vybírám příslušné tlačítko.

Zbyněk Šemora napsal:

Alebo problém vyrieši tak ako ja - mám nainštalovanú len Kúty-Pardubice, a v zložke Routes mám len trate Japan1,2 a v nich je len zopár zimných a nočných textúr.

Zbyněk Šemora napsal:
No, právě. O tom to je. Kompatibilita. Většina lidí má víc tratí a většina jich potřebuje nějaký XTracks. Představa, že mám různý adresáře Global, apod., mě začíná děsit. Za chvíli budu mít s MSTS víc práce, než zábavy :cry: . Jestli můžu poprosit - ať je to jako s ostatníma tratěma. Stavba trati je pro mě španělská vesnice, takže se nemůžu vyjádřit přesněji. Prostě bych jen chtěl, aby tahle trať byla jako většina ostatních - nainstaluju a funguje všechno.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře