Trať ČD Praha Děčín

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Moje datumování je K roku 2005, modely tam sice mám, ale neodpovídají, bohužel ani negrelliho viadukt není bez chyby, ulice Sokolovská a Křižíkova běží Sice spolu souběžně, ale k negrelliho viaduktu jsou v úhlu 101 stupeň, tedy 11 stupňů, stejně jako je Ulice Pobřežní, zase je sice pod Viaduktem máme a část k hiltonu běží už rovně, ale to už je daň za kradené modely. Ani Mostní rozdvojení u stavědla 4 není bez chyby, ten y není takový, jak má být. Budu se s tím muset ještě nějak poprat.
Autobusové nádraží praha-florenc má ten vnitřní dvůr o metr 20 výš než je příjezdové prostranství s výpravní budkou. Čekal jsem více potíží se srovnáváním oblouků do modelu moštovky, ale jde to parádně, a s tím mým kolejvem jen pár modelů navíc. V noci jsem dodělal celý oblouk směrem do stanice, v podstatě jsem u cestovních návěstidel pod hodinami. Takže vlastně ty dvě výhybky, které koleje dělí na masaryčku stanici a na hrabovku nemohou být tvaru y.
Je mi jasné, že jsi modely mostovek musel přizpůsobit již položeným kolejím, protože by se musela část Prahy kolejově předělat

IMG-20260731-WA0000.jpgIMG-20260731-WA0001.jpg
On ten rozdíl z těchto dvou obrázků asi úplně nevyjde jasně, ale rozdíl tam prostě je, a pokud se najde někdo, kdo by přizpůsobil ty moštovky skutečnosti, tak to ještě předělám. Protože teď mi mezi krajními výhybkami Masaryčka a bubny chybí 25 m podle kilometrické polohy výhybek. Navíc vjezdová návěstidla na masaryčku od bubnu jsou pěti znaky na 100% a určitě do stanice svítilo 40 a očekávej nebo výstraha, do Hrabůvky to bylo s přímým vjezdem, to znamená výstraha nebo očekávej tečka na těch y výhybkách ty pak děti znaké návěstidlo ztrácelo na vjezdu smysl. Ale možná se pletu. Kdo si to pamatuje, ať mi sem dá vědět.

a určitě do stanice svítilo 40 a očekávej nebo výstraha, do Hrabůvky to bylo s přímým vjezdem, to znamená výstraha nebo očekávej tečka
Kdepak, tam byla stará návěstní soustava, tedy žádná 40 a očekávejte, ale klasicky vjezd odbočkou. Já to tenkrát v roce 2004 stavěl podle těchto plánků. Tehdy byly teprve první letecké mapy, ale externě někde postahované.

masna1.jpg
masna2.jpg

Ano, vjezd odbočkou. To je ten výraz který jsem právě nechtěl použít, protože tenkrát to používal i můj děda, Ono před 30 až 40 lety se tomu opravdu tak říkalo. Správně je to ale 40 a k tomu návěst buď výstraha nebo čekáme a nebo případně volno. Takže pravdu máme zase všichni tečka Mám asi trošičku novější plánek, protože ta návěstidla vyobrazená mám malinko jinak. Ale jinak se ten plánek asi shoduje, včetně označení křížení na všech místech. Ale pořád jsem přesvědčen o tom že nám ho stovku do Hrabůvky od bubnu svítila jen jedna barva, i ten styl výhybek tomu napovídá, protože symetrické výhybky tam určitě nejsou
Nebo taky to zelené světlo uvedené na návěstidlech vjezdových od bubnů může být zavádějící, protože to světlo Klidně může být slepé. Ty plánky taky úplně na 100% neodpovídají všem skutečnostem, už jsem se s tím setkal v jiných nádražích

Tak dnes v noci jsem dosáhl historického milníku. PRAHA Masarykovo Nádraží. Hurrrrráááááá. Uffff. Není vše hotovo, zase taková radost to asi být nemá, ale inu coo ?,
Ukázka toho, jak bez podkladu mapového pracně měřím a dopočítávám úhly a drobnosti, není to s přesností na metr, ale začíná se to tvarovat.

RunActivity 2026-08-01 06-49-57.jpg
Nájezd na Masaryčku, v dáli levitace objektů.
RunActivity 2026-08-01 06-50-41.jpg
Položené koleje přes AN Florenc. Pořád měříme.
RunActivity 2026-08-01 06-51-32.jpg
První angličan v historii tratě 090 v MSTS / OR na Masaryčce.
RunActivity 2026-08-01 06-51-53.jpg
Zpětný pohled na měřící prostředky v prostoru Florence.

RunActivity 2026-08-01 06-53-07.jpg
ještě jednou.
RunActivity 2026-08-01 06-53-28.jpg

RunActivity 2026-08-01 06-54-10.jpg
Všude jen měřidla.
RunActivity 2026-08-01 06-54-34.jpg
Pohled od St.4 z Negrelliho Viaduktu.
RunActivity 2026-08-01 06-55-57.jpg
Detail úspěšně čornutého objektu nádraží budovy Masarykovo nádraží s detailem čelní pohled.
RunActivity 2026-08-01 06-56-40.jpg
Historicky známá budka výpravčího na Pha - M.n. ( Praha - Střed )

Tygy, zapomněl jsi, že tam bude magistrála a osadil nádraží s původními perony. Já měl tenkrát špatně koleje a Miran perony udělal podle mých špatně položených kolejí. Musíš si najít aktuálnější úpravu modelu. Moje perony už nejsou ostře zalomené, ale plynule kopírují oblouk. Ten poslední peron je jednak užší a pak má obloučky kvůli pilíři magistrály. Ani netušíš, co jsem se s tímto natrápil. Tak jen abys nedělal stejné chyby. :) Tady se budeš muset smířit s kompromisem. Anebo se dej na modelování.

Dnes přihazuji pár screenů z okolí Prahy. Testy postupného rozšiřování tratě a hlavně jejích začátků pro aktivity. Dnes se z ničeho nic vyskytly potíže s návěstním systémem. Byť jsem s tím neměl plány upravovat, tohle mě donutilo a přes dvě hofiny jsem porovnával SigCfg a SigScr, kde by mohl být problém a našel jsem odchylky. Zajímavé je, že doteď to nevadilo, ale rozhodně Updatem OR CZ/SKv2.0.254 to nebylo. Asi za to může "Kostlivec Skříňový". Bůh ví.

Praha - odbočka Stromovka
RunActivity 2026-08-21 20-59-34.jpgRunActivity 2026-08-21 20-59-46.jpgRunActivity 2026-08-21 21-00-48.jpg

Vjezd Pha Bubeneč
RunActivity 2026-08-21 21-01-14.jpg

žst. Praha Bubeneč
RunActivity 2026-08-21 21-01-40.jpgRunActivity 2026-08-21 21-02-04.jpgRunActivity 2026-08-21 21-02-20.jpg

Jednou Praha Masarykovo - pořád ve výstavbě
RunActivity 2026-08-21 21-19-54.jpg

Odbočka Rokytka - traťové koleje směr Praha Holešovice
RunActivity 2026-08-22 19-51-51.jpg

Kompletně jsem upravil odstavné koleje v Holešovicích na podezdívce, kompletní výměna podezdívky, drobné osové posunutí těchto kolejí, úprava a posun stožárů TV i trolejí, V Bubenči kompletní výměna stožárů TV za zdařilejší a hlavně mezi koleje pasující. Položil jsem krajní výhybky a pár set metrů v odbočce Rokytka, zatím nepočítám s dalším rozšiřováním do Libně či na Vítkov. Pro aktivity do Děčína, potažmo Řehlovic a Chabařovic by to mělo být dostačující. Masaryčka bude v plné palbě, chystají se i funkční přesuvny i točna, depo bude v plné funkci.
Dnes jsem v noci položil a částečně propojil i koleje v žst. Praha Bubny v podstatě lichou skupinu před nádražní budovou, zatím není Ruzyňské zhlaví a celý výjezd, ale bude vše a možná i ještě dál.
Dále jsem konečně začal upravovat kopečky kolem Vltavy, už to nejsou takové Pyramidy, co byly z dob editoru MSTS, Tady se to dá pěkně zaoblit a dobře se s tím dělá. Trochu nevýhoda a ztráta času proti generovanému povrchu, ale co se dá dělat. Bubny_01.jpgBubny_02.jpgBubny_03.jpg

Bubeneč - Sedlec
Bubeneč-Sedlec_01.jpgBubeneč-Sedlec_02.jpg

A tady ze včerejší úpravy Masarykova Nádraží. Trochu mě zaskočil model Přesuvny v "původním znění s titulky" (provedení), neboť model sám o sobě je křivý, musel jsem se pokusit zarovnat ve všech osách x,y,z a stejně jsem nedohonil. Budu se modlit za model funkční přesuvny, že bude bezvadný.
Jinak zde bude ještě mraky práce. Musel jsem ještě povyměňovat typy výhybek za jiné, kratší, nevycházela mi kilometrická poloha pak s ohledem k ostatním. Pořád to ale je kompromis jako vždy.
RunActivity 2026-08-30 23-44-11.jpgRunActivity 2026-08-30 23-44-46.jpgRunActivity 2026-08-30 23-45-58.jpgRunActivity 2026-08-30 23-46-26.jpg

Ale co jsem sloužil na Topírně, tak se nikdy provozně nepoužívala. Jen slavnostně, když šel někdo do důchodu, tak jej tam stylově otočili. Zato přesuvny běhaly o 106. :)

Včera mi psal zrovna kamarád, že na Masaryk se v depu sloužil, v roce 1994 dokonce míval služby Na Točně, a Točná k mému úžasu má respektive měla vzduchový pohon, žádná elektrika žádné elektromotory

Včera mi psal zrovna kamarád, že na Masaryk se v depu sloužil, v roce 1994 dokonce míval služby Na Točně
Já jsem končil v roce 1994 a poslední měsíc jsem dosluhoval jen v topírně na posunu. Přesuvny valily, ale točnu jsem nezažil. Dokonce jsem na ni neměl ani zácvik. Kolikrát jsem si říkal, k čemu tam vlastně je. A po depu se šibovalo o 106. Jinak bych tu aktivitu Topírna noc nikdy nenapsal. A obešla se i bez přesuven. Musela. :) Proto jsem fíru po hodině vyhnal na trať.

Back
Nahoře