Alfakanál - triky a tipy

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Kadr
  • Datum začátku Datum začátku
Děkuji všem za rady. Vyzkouším to a snad to půjde. Interiér mám samozřejmě vytvořený.

jarx napsal:
Dík, zkusím to. Radil mi to už modelář Mates. Nastavování a pojmenovávání materiálu se tedy netýká jen 3Dsmax ale i gmaxu ano?

Samozřejmě, název materiálu říká enginu MSTS jak s ním zacházet, jestli je v něm nějaká průhlednost a jaká, jak se má lesknout a podobně.

Zdendo a je tohle někde sumárně vypsáno, jaké vlastnosti jsou přiřazeny jakému názvu materiálu?

Gmax podle mě to pojmenování materiálů nezajímá. To je důležité u převodní utility z 3DSMax. U GMaxu jsem nikdy nic takového nenastavoval. Tam je důležité vybrat správný shader (TexDiff, BlendATexDiff,...).

Pro Martense,i když nejsem Zdenda,ale mohu odpovědět,pojmenování je v technické dokumentaci MSTS konkrétně:Conversion of Shapes and Textures,ale je to v angličtině.Určitě to platí pro 3DSMaxe u GMaxe nevím.
Je tam popsáno cca 35 materiálů a přesto jsme si teď při tvorbě zasklení na hlaváku v Praze nevybral,protože koukání přes čtyči skla z levé strany peronu mám OK a z pravé strany mi to filtruje a zkoušel jsem přehazování priorit

nebulus napsal:
Ono stačí ak ten interiér bude mať Shader - TexDiff.
Pořád to nefunguje jak chci. Rozumim tomu dobře, že vyberu polygony, které tvoří "interiér" a na ty můžu použít tu samou texturu jako na exteriér, akorát jim přiřadím Shader TexDiff? Nebo musím použít jinou texturu (jiný soubor)?

Stále mám problém s namapováním ineriéru, aby zvenku skrz okna bylo vidět dovnitř. Výsledek zatím vypadá tak, že mám namapováno zvenku texturou s alfakanálem (díra dveře a okna) a je vidět interiér, který je nepotažený texturou (šedý). Všechny moje pokusy s otexturováním vnitřku zatím skončily tak, že uvnitř nic nebylo vidět (viz dřívejší screeny). Poradíte mi někdo jak otexturovat ten interiér? Můžu použít stejný soubor s texturou jako pro exteriér? Musím něco přejmenovat (mám na mysli kolonky Materials, Submaterials, Name ...) Bohužel se v tom zatím neorientuji. Děkuji za pomoc.
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://sklad.obrazku.cz/t353062_problemalfa3.jpg[/URL]

Problém s jednou textúrou by nemal byť. Veď to čo je priehľadné, je definované v ACE. Horšie ale je, že Gmax a alfakanál a MSTS nejdú celkom korektne dohromady. Keď sa už podarí model správne zložiť, tak zase sa môže stať, že bude filtrovať niektoré iné objekty. Hlavne vtedy ak je to obojstranná alfa, tak z jednej strany sa to zvykne chovať zle. Vtedy pomôže v editore trate označiť tieto objekty ( tie ktoré miznú ) ako terénne. Ale keď dám ako terénny objekt môj model s alfou, tak zase filtruje koľaje. Skrátka samé problémy ( aspoň u mňa ).

Přitom ale včera když jsem to zkoušel metodou pokus-omyl, se mi povedlo tu přední stranu co jsou dveře namapovat tak, že to fungovalo oboustranně. Bočníma okýnkama bylo vidět interiér (tu čelní stěnu). Ale nevim jak jsem to udělal, pak to zas nešlo. Ale z toho co píšeš se tedy může stát, že v MSTS se to bude chovat zas jinak než v Shape Vieweru? Každopádně průhlednost hned přímo v gmaxu po namapování vidět není. Nebo to jde nějak "zapnout" aby byla vidět hned?

Ak je model v SV v poriadku, tak to ešte nič neznamená. Takto som sa aj ja veľakrát tešil. Opačný prípad ( v SV je to zle a v MSTS OK som nezažil ).
Alfu zapneš/vypneš pravým myšítkom - Properties - Seetruogh

To jarx
proč se honíš za alfakanálem v místě kde není potřeba? Ty díry prostě řízni rovnou v modelu, nastav tam normální neprůhledný materiál a je hotovo. Těch pár polys (odhaduji cca 10-12) navíc MSTS klidně snese a je po starostech.

Miran napsal:
To jarx
proč se honíš za alfakanálem v místě kde není potřeba? Ty díry prostě řízni rovnou v modelu, nastav tam normální neprůhledný materiál a je hotovo. Těch pár polys (odhaduji cca 10-12) navíc MSTS klidně snese a je po starostech.
Mirane, já se nehonim, prostě se ho snažim jenom na něčem pochopit a naučit. Kdyby mi nepřišla pod ruku tahle bouda, tak to bude kus plotu nebo prosklená zastávka. To je jedno, prostě mi jde o to, abych to pochopil pro jiny modely, kde to budu potřebovat.

Tak to je O.K. Žádnej učenej z nebe nespadl, a když už, tak si pěkně nabil hubu.

jarx napsal:
To je jedno, prostě mi jde o to, abych to pochopil pro jiny modely, kde to budu potřebovat.

Vlado0001 robil model 736 a 773 v gmaxe. Opýtaj sa ho ako riešil alfu.

Dobrý večer,
jaký soubor má prosím vliv na aflakanál? Dnes jsem si s velkým odporem nainstaloval RouteRitter kvůli problémům s editací S soboru. Najednou se mi začala divně chovat alfa na modelech. Například nápis na ČSD Rt kyselina sírová H2SO4, který je alfou byl v ShapeView čirý, takže šlo vidět skrz model. Teď už není. RR mi nainstaloval spoustu nepotřebných souborů a knihoven. Teď jsem si všiml, co mi začly dělat okna na Ondrově 020ce. Já to říkám pořád, čím méně programů, tím jenom lépe! Ještě více jsem si po*ral celé MsTS, než už tak bylo. Musí to být tou instalací. Dá se to nějak zvrátit? Musím to odtestovat na trati, jestli to taky bude dělat. http://3x.cz/di-7FFY.jpg

Tie skla to robia iba v SV, v hre nie. Ako to odstranit som pisal u nas. Pokial ti skutocne instalacia aplikacie rozhodila msts, daj obnovit system. Ak to nepomoze, chyba je inde.

To s těmi okny je v SW naprosto normální. V MSTS je to samozřejmě v pořádku. Netřeba panikařit.

Back
Nahoře