Názory na naše hobby - koníčky.

RE: [split] Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

JiříkTK napsal:
...Trvalo mi dva roky, než jsem se na vlastní kůži přesvědčil, že to není to pravé ořechové. A začal jsem méně dělat a více jezdit. A převážně jednoduché aktivity od začátečníků. Užívám si toho, co jsem vytvořil, jsem s tím spokojen a radost a pohoda, kterou mi to přináší, není závislá na reakcích či uznání druhých. Přestávám být upoceným dělníkem, stávám se usměvavým uživatelem, který si jen tu a tam víceméně pro radost udělá nějaký ten meloušek.
Jasné Jirko, len mi daj recept ako si nahnať do rezervoára viac času aby som trať konečne dostaval a užíval si jazdenie v aktivitách :), teda dôvod, prečo tú trať vlastne robím, niekedy mi to hlavne na zložitých úsekoch pripomína galeje ale myslím na to ako stavba dosiahne Štúrovo a Komárno a potom hor sa na túry...Keď si tak poviem, do konca trate chýba púhych 50-70 km a je to, len pri mojom množstve času a detailnom vypracovaní krajiny a mojich vysokých nárokoch na kvalitu stavby mi to príde ako doba nekonečná, ale čo už no, snáď to niekedy doklepem.

RE: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

Stavitelxx napsal:
Včera už nebylo sil reagovat, tak odpovím nyní.
Matin to sice napsal velmi dobře, ale trochu mu budu oponovat i když ve všech bodech má svou pravdu.
Info o stavu prací se nedávám z důvodu, aby mne neustále někdo chválil, jak si Martin myslí. Je to z důvodu, abych neměl zaplavenou emailovou schránku dotazy na čem pracuji nebo jestli vůbec pokračuji ve stavění a kdy bude aktualizace. Tady vznikl opačný problém. Zveřejnil jsem rýsující se krajinu u Dobšic a Choťovic, dvoum lidem to nedalo a práci pochválili a hned se začalo řešit, jak se má chválit.
To že jsem pak srovnával reakce na práci svou a práci ostatních, to nebyl účel ale jen konstatování. Na tom není nic špatného, když napíši, když vidím pěkné obrázky z jiných tratí, aby mne to uvnitř vyprovokovalo k lepším výkonům. Bohužel se takové konstatování dá pochopit i tak jak to napsal Martin. Já jen dodal, když mi někdo napíše, že se mu mé práce líbí, že to vždy potěší. Ale jak jsem napsal na začátku neplatí to obráceně. Když mne nikdo nepochválí, tak je to znamení, že dělám něco špatně a budu se snažit polepšit a ne si stěžovat například zde.

To že je rychlejší není tím, že já píši tady na fóru. Sem chodím, až mám od stavění pauzu. Takže bych stejně nic navíc nepostavil. Martin je hold mladší, hbitější a možná má rychlejší technologii stavění. Možná se tolik nepárá s detaily jako já.

V dalších bodech se vyjádřil úplně přesně. V sezónu, když se dařilo a prodávalo se cyklo, tak jsem byl hodně rád, že mne nezdržuje velké množství objednávek DVD a představa, kolik bych za denní tržbu cyklo musel prodat tratí, ne děkuji, to by byly galeje. Takže nikdo už raději tady nevyslovujte, že kdokoli staví na kšeft. Kdyby to nebyl koníček, tak jsem s tím dávno praštil. Jak Martin napsal, je na tom úplně stejně.

A co se názoru na pojem "koníček" týká. I koníček obsahuje činnosti, které nebaví. Pro mě bude velký relax si udělat šichtu, jaké jsem dělal na dráze. O proti původnímu záměru, zopakovat si cestu do své bývalé práce v Praze. Abych si mohl takhle relaxovat a vzpomínat na mladší léta, je nutné udělat hodně nezáživné práce, kdy je nutné zatnout zuby a tvrdě makat. (Martin je na tom stejně). Pokládka kolejí mne někdy baví, ale mám noční můry z obrovských stanic. Napřiklad Havlíčkův Brod dodnes nemám dokončený. Pak to podkládání náspů je vopruz, jaký si nikdo neumí představit. Ale je to vynikající výstupní kontrola. Osazovat značky kolem kolejí a zapojovat návěstidla, to je spíš taková monotonní práce, která moc nebaví. Zajímavé to začne být až ve finále, kdy se začíná tvořit krajina. Hrábnu do terénu a jako mávnutím kouzelného proutku je trať pěkně na náspu. Zářezy se už musí dlabat ručně a pak přijde další vopruz na každé hranici modré čáry, kde je trať v zářezu, je vždy zával a je nutné tam nasekat hluboké díry a vše zamaskovat nějakým modelem. Pak se sází všechny objekty a už se dá opravdu kochat. A zjistil jsem, že celkový dojem je vždy lepší, když se ta nezáživná hnusná práce, která nebaví nijak neodflinkne (na kolejích se řeší všechny sklony, stanice se nijak nezjednoduší a co nejvíc traťových značek kolem.
Takže koníček neznamená jen čistý relax s nohama na stole, ale má i složku velmi nezáživnou, "kopáčské" práce, které nikdo za nikoho neudělá. V tom jsme s Martinem také za jedno.

RE: [split] Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

duuso napsal:
...... len mi daj recept ako si nahnať do rezervoára viac času .....
Mám jen jeden, který jsem ale realizoval už před mnoha a mnoha lety. Naprosto jsem vyloučil ze svého života televizi a přežil těch pár měsíců, kdy se okolí neustále podivovalo, že nevím, kdo s kým kde hrál, kdo kam spadl, na koho se kdo škaredě podíval, co se stalo v posledním díle toho a toho seriálu ani kdo vyhrál Superstár.

No ja telku zapínam iba príležitostne, väčšinou ju sleduje rodinka, poznám aj lepšie veci ako si zvýšiť krvný tlak...

JiříkTK napsal:
ani kdo vyhrál Superstár.
Kadr tuhle soutěž celkem vtipně přejmenoval na: "Česko hledá supersráč!"

Jinak je to cipovina první třídy. V TV sleduju max občas nějaký ten dokument, a doktora Hause. To je neskutečný hovado...

Back
Nahoře