Otázka pro fíru

Hynďa napsal:
je dobrý poznat, jestli mi pod mašinou teče motorovej olej nebo hydrostat.
A to je přesně ten příklad, kdy je zapotřebí víc, než cvičená opice, která ani neví, prostřednictvím čeho se to sune dopředu.;)

Hynďa napsal:
Ano, v případě nějakých Traxxů, Herkulů a Taurusů není potřeba znát každý relátko jako na 742. Jenže kolik výkonů u nás jezdí Traxx nebo Herkul a kolik výkonů jezdí 843, 810, 742, 714 apod.
A ono třeba na i Stadleru, kterej není pro strojvedoucí ale pro řidiče, je dobrý poznat, jestli mi pod mašinou teče motorovej olej nebo hydrostat.
Jinak naprostý souhlas s Pawlikem.

Ano, máš svým způsobem pravdu. Ale ve výsledku je to jedno odkud ta louže oleje pod mašinou pochází. Následek je pořád stejný.....

Netuším, jak to funguje nyní, ale dříve platilo, že strojvedoucí musí umět s vlakem dojet do stanice, pokud nastane nějaká porucha. Až v nouzi kdy je mašina totálně kaput si může zavolat ponižující pomocnou lokomotivu hamby. Já za svých 20 let na lokomotivě zažil stovky poruch, kdy mašinka odmítala jet, ale jen jednou nás museli odtáhnout a to proto, že jsme měli hořící ložisko na podvozku. S tím se jaksi dojet nedá.
Nutno poznamenat, že podle předpisů, jak tady výše zdůrazňujete, že to je priorita, kdybychom je za každou cenu dodržovali, tak těch odtahů pomocným vozidlem bych zažil desítky. Strojvedoucí často musí předpisy někdy obejít a jednat podle nejlepšího vědomí a svědomí. V době přestřelek s bobem57_cz dotyčný nechápal, že strojvedoucí pustil svého mechanika na zadní stanoviště, aby za jízdy (setrvačností) tuto lokomotivu uzemňoval, odemykal vysokonapěťovou místnost (kobka) a přestavoval páku na samostatnou. A opět tam dal vše do provozu. (tam podle předpisů vůbec mechanik nesměl, jako nesměl samostatně řídit vlak, ale každý fíra ve svém zájmu si mechanika pravidelně procvičoval, jak jezdí) Ale byli i chvíle, kdy se vytahovaly schémata a hledala se příčina, proč něco nefunguje. Jindy jsme s parťákem vyměňovaly i zlomenou vačku kontroleru. To nesmí dělat ani strojvedoucí, to je práce pro dílnu v nejvyšší kvalifikaci. Já to měl obkoukané z dílenského zácviku a podařilo se. (náhradní vačku jsme ukradli z rekuperace, která se nepoužívala.) Pamatuji si, na první rozjezd z touto opravou. Mašinfíra přesně věděl, kdy tato vačka sepne. A žádné střílení se nekonalo (pokud by se nastavila špatně součinnost) a měli jsme oba nos nahoře, jak jsme dobří :). Dělali jsme to hlavně pro sebe, abychom si udrželi turnusovou mašinku, kde máme ve skříňce své věci.
Na druhou stranu, pokud by někdo udělal neschopnost a zjistilo se, že byl jen vypadlý jistič, tak takového strojvedoucího by asi strojmistr na trať jen tak nepustil. Tímto se i liší strojvedoucí od řidiče.

Z druhé strany je velmi důležité pro dispečery, aby co nejdříve dostali od strojvedoucího jasnou odpověď jestli je neschopný, nebo ne.
Takže já takové odpovědi " pokusím se to opravit " nemám zrovna v lásce. Mnohokrát už se stalo, že strojvedoucí opravoval, opravoval a po hodině byl stejně neschopný. A na jednokolejce stojí všechno okolo, což je někdy dost velký problém. Takže v praxi většinou dávám fírovi 15 minut a pak ho beru jako neschopný a dělám opatření.

Miran napsal:
Ano, máš svým způsobem pravdu. Ale ve výsledku je to jedno odkud ta louže oleje pod mašinou pochází. Následek je pořád stejný.....

Když ti olej v motoru zůstane, tak třeba ještě můžeš nechat nahozený motor a svítit a topit.

Zbyněk Šemora napsal:
Netuším, jak to funguje nyní, ale dříve platilo, že strojvedoucí musí umět s vlakem dojet do stanice, pokud nastane nějaká porucha.

Dneska už máme třeba lokomotivy, které si kontrolují celistvost uhlíku na sběrači a když je prošoupaný, tak jde sběrač dolů a mašina se s tebou na toto téma dále nebaví.

Miran napsal:
V tomhle případě ano. Ale i tak by měl člověk umět závadu popsat nebo blíž specifikovat aby dílna věděla po čem jít. Když bych do Knihy oprav napsal "nejede to" nebo "něco tam teče" tak mi to akorát tak omlátěj o hlavu.

Ono se kolikrát třeba stane, že se jen přilepí stykač. Po úspěšném rozjezdu ze stanice dáte mašinu do výběhu a na další požadavek jízdy už mašina nereaguje. Řidič by byl neschopnej, strojvedoucí zastaví, procvaká příslušnej stykač (když tomu rozumí a ví po čem jít) a jede dál.

Ahoj, mám tu na znalce provozu a předpisů jednu takovou "blbou" laickou otázku. Všimnul jsem si jisté situace a vrtá mi to hlavou. Konkrétně jde o úsek trati 238 mezi Rosicemi n. L. a Pardubice závodiště. Z obou stran jsou předvěsti oddílového/krycího návěstidla a přímo u zastávky Pce závodiště jsou dvě dvouznaková návěstidla (ruského typu), bohužel jsem zatím neměl možnost prozkoumat jaká to konkrétně jsou (štítky se špatně čtou potmě a z jedoucího auta). Značená jsou pro jízdu a posun. Předpokládám že tohle osazení je kvůli vlečce na letiště. Nemohl jsem si ale nevšimnout situace, kdy od Chrudimi jedoucí osobák stál na zastávce, rozjel se a přesto v opačném směru na návěstidle svítilo volno. Předvěsti jsem bohužel nevěnoval pozornost (a navíc ze silnice je špatně vidět). Pro osobák ve směru jízdy bylo samozřejmě taky volno. Je to běžná praxe v takovýchto případech a nebo v tu chvíli bylo něco špatně?

Jsou to krycí návěstidla, jejichž základní stav odráží základní stav krytých prvků a pokud je v základním stavu umožněna jízda vlaků, tak krycí návěstidla ukazují návěst dovolující jízdu. Krycí návěstidlo není oddílové a platí pro něj jiné podmínky.

Nějaké krycí a skupinová s posunem o 100m máme hotová,kdyby jsi potřeboval. Aby jsi je nemusel dělat a vymýšlet skript.
Mirek

Stingray: Něco podobného je i na trati 212. Mezi Zruč n/S zast. a Chabeřicema je už leta nepoužívaná vlečkado tehdejšího Sázavanu a z obou stran jsou právě tyto návěstidla, na kterých svítí neustále volno.

Klasik, Lukyn-CZ: Aj tak tak, zase jsem o něco chytřejší (a taky mě to mohlo dojít)! Díky. Inu nejsem drážní zaměstnanec a nemám všechno v malíku.

Miky945: Určitě! Pokud bych chtěl trať přiblížit realitě aspoň tolik kolik to jde, budu vděčný za každý kus navíc. Už jsem nad těmi posunutými návěstidly bádal, ale nějak se nezadařilo a vzdal jsem to. Ta krycí jsou právě na zastávce Pardubice závodiště a skupinová ruského typu (stůj - volno) mám v Chrudimi - město. Tam jsem v tuhle chvíli v koncích, ať jsem to zkoušel poskládat podle návodu se skrytými jak jsem chtěl, nefungovalo to správně. Sadu návěstidel používám z trati BP (např. kvůli Rosicím n. L. - odjezd znaky H / P).

Stingray napsal:
Miky945: Určitě! Pokud bych chtěl trať přiblížit realitě aspoň tolik kolik to jde, budu vděčný za každý kus navíc.
Když tak napiš SZ, co potřebuješ, co není regedit určitě dodělá.
Mirek

Gorili dostali zabrať hlavne tým, že na nich jazdí kopec idiotov , čo by som im gorilu do ruky nedal...To je mašina čo si vyžaduje trošku viacej pozornosti a nie len tam šúpať stupne jak najatý....A potom nájdu sa extra exoti, ktorý sú schopný zhodiť výkon zo sérioparalelného spojenia smerovou pákou rovno do nuly....Bodaj by po takýchto dementoch ten rušeň nestál každú chvíľu.... 350 005 po žos nemala vysielačku. Bola nasadzovaná len na Zvolen. Za celí ten čas jazdila bez závad. A to sa na Zvolen menia rýchlosti hore dole stále. Takže stykače tam dostanú trochu zabrať. Lenže nie je jedno ako to tam šúpeš.....Na kvalitnú jazdu gorilou musíš mať aj dobré poznanie trate a jej sklonových pomerov.....Potom sa dá s gorilou jazdiť tak, že si to vychutnávaš a mašina netrpí...

Lenže ja hovorím o starých pardáloch a nie o mladých......Tý čo knám jazdia na EC s čiech. O maďaroch ani nehovorím. (našťastie sa v oboch skupinách nájdu aj dobrí majstri .) Minule som cestoval s Avalou, Čo ten s tou gorilou vyvádzal nebolo možné....

p.s: na sérii pod 300A kludne môžeš zhodiť aj zo smerovou pákov Lukky....To problém nie je, ale to neplatí o sérioparalelnom spojení,...

A ono to už neni tak, že keď dáš smer do nuly, tak rušeň krokuje až kým nemá prúd menší ako 300 A a potom rozopne trakčný obvod ? Lebo asi pred dvomi rokmi som sa tu na to pýtal a zdá sa mi, že si mi napísal že to funguje takto a keď dáš kotrolér hneď do brzdy tak vtedy rozopne okamžite bez ohľadu na to aké tam sú prúdy.

To platí pro řadu 150/151, Gorila krokuje dolů po stupních vždy, bez ohledu na proudy až do nuly, ale trakční obvod se jízdním kontrolérem dá rozepnout v poloze B okamžitě při proudech nižších než 300A.
Přestavením směrové páky do 0 se obvod rozepne okamžitě bez ohledu na proudy. (u řady 150/151 právě v poloze B, poloha 0 tam tuším rovnou vyrazí HV).
Ono to nebude ani tak 100% vina strojvůdců, jako spíš taky špatnou údržbou v RD Blava. A na koridoru se příliš moc mašina šudlat nemůže, tam to musí zkrátka fičet. To ale samozřejmě neznamená, že by se měla směrová páka ze sérioparalelu přestavovat do nuly.

A jen tak pro odlehčení tématu, v MSTS, kdopak z vás poctivě krokuje do nuly před vypínačkou nebo stahovačkou a neodstřelí rovnou sběrač, s tím že zůstane na stupních a nemusí kvedlat, až ho zase zvedne?:D

Back
Nahoře