CZSK verze 1.8

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Jo, dík. Mně nešo ani o fíru, jako o obracení autobusu M120. :) Nevyzkouším, teď se nedostanu k PC. Proto jsem se ptal.
Obracení kolejových autobusů bude fungovat taky. Model je naučen, že tahle funkce (otočení busu) se ovládá pokynem pro zrcátka. Program vezme povel a otevře zrcátka. Akorát člověk vidí, že místo otevření zrcátek se otočil autobus. ;)

Co šlo, tak jsem na displeji v kabině zkoušel tj. nastavení rychlosti i vypnutí Mirelu. Ideální by bylo, kdyby opravdu šel na pevno vypnout pro běžné uživatele, plynule trasu z Košic do Žiliny neprojedete a z Ostravy Svinova do Olomouce už vůbec. Problém je vždy u větších stanic. Víc vychytávek neznám.
Pro běžné uživatele je mirel zaplý, každý s ním totiž umí, to je taky o tom, nastudovat si něco, než vyjedeš z mašinou na trať, nejdřív se s něčím seznam, a pak teprve když něco nejde, tak piš do vlákna. Evidentně totiž moc věcí od dráhy neznáš... A aby jsi neřekl, že tě tady jenom poučím a víc nic, tu máš návod, jak v základech na to.... To že je to z jiného simulátoru, neřeš, víceméně funkčnost je stejná i v OR.

Tak to všechno jsem měl nastavené, mě spíš přijde, že na spoustě úsecích přes významné stanice není kódování a zmáčknout TAB na postavení vlakové cesty u tratě 321 nefunguje.
Pokud ti vypadne kód, tak základem je co nejrychleji nastavit režim MANuál a brzdit na 120kmh. Pokud nechceš jít do MANuálu, tak nejeď přesně 160kmh, ale třeba 155kmh, abys stihl kopírovat brzdnou křivku, která se bude generovat, až ti vypadne ten kód. Jako nic proti tobě, ale přijde mi, že se tu na fóru ptáš na každou blbost a mnohdy sám nevíš, co vlastně chceš. Mně když něco nejde nebo nevím, tak nejdřív čtu, hledám, zkouším a až pak s tím jdu otravovat někoho dalšího... ;) :D

Ohledně Mirelu... Když se rozsvítí mezikruží poté, co mineš třeba návěstidlo s "očekávej 80", enterem nastav manual a pluskem (na mirelu, na klávesnici to je, myslím, něco jiného) si můžeš přidat rychlost, kterou po tobě má mirel chtít. Tedy po minutí návěstidla "očekávej 80" dej enter a 2x plusko. ;)

Tak zásadní věc trať 321 není pro OR upravena, další věc jak píše Groza, nauč se ovládat Mirel a třeba i to jak jet s vypnutým Mirelem. Nebo jezdi s mašinama, kde mirel není, tedy staré kabiny.

Tak zásadní věc trať 321 není pro OR upravena
Co se upravuje v trati, aby byla pro OR kompatibilní? Nic. Jen pro pořádek do složky Openrails se vloží soubor xxxxx.trk se zápisem.
include ( "../Breclav - Praha.trk" )
ORTSUserPreferenceForestClearDistance ( 2 )
ORTSUserPreferenceRemoveForestTreesFromRoads ( 1 )
Samozřejmě namísto Breclav - Praha se zapíše název trati, do které se to vkládá.
To je kvůli tomu, aby lesy nezasahovaly do silnic a kolejí.
O žádné jiné úpravě nevím. Tedy kromě ORCZSK, kde je ke stažení potřebná úprava (nikoli pro klasický OR)

Co se ORCZ nelíbí v aktivitě?
Najel jsem na vozy, vyskočila zpráva, pak ORCZ vytuh a vyskočilo tohle:
pad ORCZ.jpg

Nikdy mi to tam nepadlo. :)

Teď se mně stala v nejnovjejší aktualizaci věc, se kterou jsem se doposud nesetkal. Od věsil ksem vozy (video ve vlákně obrázků) v HK a najel na ně, přešel, klávesou spojil hadice a kl.: "Shift+ů" povolil ručky, načež mi ORCZ napsal, že jsou povoleny. Zpráva vlevo dole: "není". Předtím než jsem na soupravu najel AI mašina od ni odebrala 3 vozy a zatáhla další ručky. Ale ty co zatáh klávesová zkratka nepovolila, až odbrždění v tabulce F9.

A po resetu opět ok. Ale je pravda, že jsem Shift+ů zkoušel použít za jízdy, když jsem zjistil, že vlak netáhne, jak má a že ke zataženo.

Já nevím, mně funguje Mirel všude jak má, spíše bych pořád šťoural do toho, že na LS90ce při kódování "zelené" lze mačkat bdělost a neozve se bzučák. To je zásadní ochrana fíry proti upadnutí do stereotypu. :D
--------------------
Tady bych viděl problém v nastavení MIRELu. Základem je PREvádzka a nepřepnout si omylem režim za jízdy - býval, nebo možná tam stále je nějaký bug, a režimy potom nejdou přepnout zpět, ale dlouho se mi to už nestalo, tak je asi opraveno.

Další věc - když se u Mirelu podbrzdí na rychlost zobrazenou displejem a méně, je nutné ji potom dodržet, dokud nenaskočí rychlost vyšší. Takže pokud nenabíhá kód například po vjezdu na výstrahu, což dělá na 321 mnoho stanic i mezistaničních úseků, zůstane tam jakoby stůj, přičemž na opakovači nenaskočí v tu chvíli nic a může si člověk v tu chvíli myslet, že je bez kódu. Ale jede proti stůj. Pak podbrzdíš pod 40 a dokud nenakóduje pro vyšší rychlost, výš tě nepustí.
Já se v tuhle chvíli jistím, protože simulátorový Mirel není tak benevolentní, jako drážní a práskne NZ okamžitě při sebemenším překročení rychlosti bez předchozího blikání - pískání. Nebo už to možná je taky posunuté, nevím, nepokouším to.
Doporučení pro tuto situaci: po vyMANění se z brzdné křivky /Enter/ - na displeji Mirelu se rozsvítí dioda M, je chvíli čas navolit tlačítkem "+" rychlost, jakou chceme jet proti návěsti "rychlost X a Y". Když se návěstí "očekávej 60", počkám na kódování, stisk MANuálu a tlačítky + a - vedle Backspace volím jako na opakovači Mirelu rychlost, na jakou mě má Mirel pustit. Takže si pro šedesátku navolím 80 a mám 20 km/h rezervu, samozřejmě jen virtuální pro Mirel, který tím pádem nepráskne. Když jedeš proti ideální ženě - tedy výhybce dlouhé a štíhlé a tedy i rychlé, například v Poříčanech a máš na odjezdu "....a očekávej 100", tak je základ naklapat tam vyšší rychlost, protože simulátorový režim MAN se v tu chvíli vypne a začíná se generovat nová brzdná křivka.
On MIREL, celkově žádný náš národní/slovenský VZ neumí poslat vlaku konkrétní rychlost, jakou má očekávat na návěstidle. To už je věc fíry, aby si podle předvěstního znaku upravil očekávání rychlosti a nastavil podle něj i Mirel, pokud mu potřebuje dát vědět, aby tuhle konkrétní rychlost hlídal a při podbrždění na méně, nepráskal.

Já se zase s důvěrou obrátím na "znalce" Mirelu, aby se pokusili nastínit, co s ním mám dělat, když přejíždím např. z napěťové soustavy 15 kV na 3 / 25 kV, tedy nominálně při přejezdu z Německa / Rakouska k nám. Když zahajuji jízdu v DE / A, je Mirel vypnutý a nedá se s ním nic dělat. Dává mi to jakýsi smysl - nemá příslušné kódování, jenže obyčejně se Mirel rozsvěcuje hned po zapnutí baterek a měl by být obsloužitelný... Jenže - tma
Při přejezdu dělícího úseku tedy vypnu výkon, shodím hl. vypínač a sběrač, jak bývá zvykem. V tom okamžiku se při najetí na naše 3 / 25 kV Mirel rozsvítí, signalizuje poruchu NZ a nekompromisně brzdí. Nemám šanci jakkoliv zasáhnout a uvést Mirel do latě (např. kontrola řazení směrů a rychlostní limity).
Takto se přeci nemůže jezdit, aby mi VZ zastavil vlak a pak se v něm budu za ukrutného pískání několik minut hrabat, než vše uvedu do pořádku a můžu frčet dál. Děje se jak u 193, tak u 383.
Budu rád za cenné rady.

Vyzkouším to. Ale mně normálně s Vectronem přejet hranice CZ/DE a nazpět šla. Jenže co já mám s Vectronem odjeto dopředu, mají ostatní našíbováno skrz točnu v depu, takže nechci nějak machrovat, nicméně si pamatuju, že Mirel po přejezdu hranic bylo nutné obsluhovat jako na nekódované trati, přičemž na displeji bylo Vmax. 160 km/h a jel jsem tam de facto bez zabezpečovače, jen na KBS. To s rozjezdem BP tratě do Berlína a Vmax. 200 km/h, se bude muset asi doladit s přechodem na jiný druh VZ, na první zastávce vlaku na jiném území, jako je to v reálu, kdy se mezi zastaveními obsluhují oba VZ. Samozřejmě s příchodem ETCS tohle padá.

Měl bych dodat, že mám ladění OR-CzSk 1.8.563+ vč. příslušné kabiny a tam to nejde. Jedno, zda použiji studený start nebo oživenou lokomotivu. Zbyněk používá ENG z nějaké dřívější verze a podle obrázku má vše OK - Mirel funguje. K dispozici mám ještě ENG podle původního maďarského nastavení s odpovídající kabinou, to je však značně okleštěné, co se týče dostupnosti ovládacích prvků podle OR-CS. Mirel zde funguje pouze jako omezovač rychlosti. Našel jsem i "include" nastavení ENG pro slovenské vectrony (100km/h) opět s využitím stejné kabiny jako u maďarského vzoru, to však ani nedovolilo ani použít hlavní jistič - kl. zkratka 'Alt + S' nefunguje.
Chtěl bych ještě dodat, že při startu simulace krátkodobě na zlomek vteřiny alfanumerický display na Mirelu problikne (u startu z oživené lokomotivy).
Na závěr snímek z mašiny s ENGem 1.8.563+:

Přílohy

• start Dresden - ENG 1.8.563.jpg
    start Dresden - ENG 1.8.563.jpg
    732.9 KB · Zobrazeno: 0
Já se zase s důvěrou obrátím na "znalce" Mirelu, aby se pokusili nastínit, co s ním mám dělat, když přejíždím např. z napěťové soustavy 15 kV na 3 / 25 kV, tedy nominálně při přejezdu z Německa / Rakouska k nám. Když zahajuji jízdu v DE / A, je Mirel vypnutý a nedá se s ním nic dělat. Dává mi to jakýsi smysl - nemá příslušné kódování, jenže obyčejně se Mirel rozsvěcuje hned po zapnutí baterek a měl by být obsloužitelný... Jenže - tma
Při přejezdu dělícího úseku tedy vypnu výkon, shodím hl. vypínač a sběrač, jak bývá zvykem. V tom okamžiku se při najetí na naše 3 / 25 kV Mirel rozsvítí, signalizuje poruchu NZ a nekompromisně brzdí. Nemám šanci jakkoliv zasáhnout a uvést Mirel do latě (např. kontrola řazení směrů a rychlostní limity).
Takto se přeci nemůže jezdit, aby mi VZ zastavil vlak a pak se v něm budu za ukrutného pískání několik minut hrabat, než vše uvedu do pořádku a můžu frčet dál. Děje se jak u 193, tak u 383.
Budu rád za cenné rady.
Ano, tohle se musí vyřešit v kódu.

Budu rád za cenné rady.
Do update jsem poslal úpravu Mirelu. Při oživení loko se musí vždy provést D1 test Mirelu a po úspěšném provedení se po zjištění 15 kV sám deaktivuje. Po přejetí do naší soustavy opět sám naskočí na normální režim provozu.

Back
Nahoře