CZSK verze 2.0

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Při hraní Sádrovce od Dana jsem si všiml, že postrk, který není propojený potrubím, si nechal klesnout vzduch v potrubí pod hraniční hodnotu a sám si tento úbytek již nedoplnil. To vadilo při volbě postrk - Tlač a díky tomu jsem nevyjel kopec z vlečky.

Nově jsem mu dal do vínku lepší inteligenci a tento úbytek si umí fíra na postrku sám doplnit.

Pro Dana:
Podmínku dostatku vzduchu nemám při volbě postrk - Následuj. Proto tě to nijak neomezilo. Jenže průser by byl, kdyby to měl fíra postrku zabržděné. Pak jedině odvzdušnit. Ale nyní si sám úbytek vzduchu v potrubí doplní.

Já jinak právě preferuji "následuj". Poněvač fíra 2 na postrku jede dynamicky dle moji mašiny. Ale kopec jsem vždy vyjel. Tak to bude pisichrované, super. Ještě zjistit proč některým hráčům odvěsí poslední falls po dohetí do Kobeřic a odvěšení postrku. Mně odjel vždy normálně.

Já jinak právě preferuji "následuj". Poněvač fíra 2 na postrku jede dynamicky dle moji mašiny. Ale kopec jsem vždy vyjel. Tak to bude pisichrované, super. Ještě zjistit proč některým hráčům odvěsí poslední falls po dohetí do Kobeřic a odvěšení postrku. Mně odjel vždy normálně.
S tím jsem problém neměl. Normálně se odpojil a odjel.

postrk, který není propojený potrubím
Tohle je otázka na Dana: proč není postrk propojený potrubím? To je schválně? Protože v praxi je to docela o držku: postrk by tlačil a strojvedoucí na čele vlaku by se divil, proč mu to tak nebrzdí. To se ti jen nechtělo dělat zkoušku brzdy?

Tohle je otázka na Dana: proč není postrk propojený potrubím? To je schválně? Protože v praxi je to docela o držku: postrk by tlačil a strojvedoucí na čele vlaku by se divil, proč mu to tak nebrzdí. To se ti jen nechtělo dělat zkoušku brzdy?
Ale vždyť nezavěšený postrk jezdí dodnes ne? V ORCZ to nejde, aby na tebe jen najela mašina, tlačila do kopce, aniž by se připojila a pak hned odjela. Prostě ten Faur je pomáhá do kopce, kde ty dva Pilštyky nevyjedou. A odjede hned po zastavení v Kobeřicích zpět na vlečku.

To je běžná věc. Postrk skončí někde na volném traťovém úseku, kde končí traťové stoupání, mašina přestane tlačit, bývá tam cedule "Konec postrku", a vrací se zpět na vlečku, nebo dostanice, podle situace. Musel by jinak vlak zastavit, a postrk odvěsit. Takhle se to dělávalo i na volné trati. Např. z Opatova až na převážku za Lačnov nad Svitavami. Mašina, u cedule, přestala tlačit a vrátila se do Opatova. Je to tam jak jízda na střechu. Dneska už tam páry nejezdí, tak je to pryč.

Ale zde jde o 80. léta a navíc ta mašina na postrku jede prakticky celou svoji cestu na vlečkové koleji a na vlečkách se děly věci... Např. i přetahování vozu Vsa, nebo Ztrc tatrovkou, aby byl blíž k naložení, další zde raději psát ani nebudu. Jinak ano, jak píše Fana, původně jsem měl v úmyslu Faura odvěsit za jízdy za kopcem, někde u té odbočky silo. Ale, tím, že se tam jede 2x a občas se stal z postrku Loose Consist, chtěl jsem to mít plně v režii hráče, nikoliv simulátoru. Takže hráč odvěšuje až v Kobeřicích.

Ale vždyť nezavěšený postrk jezdí dodnes ne? V ORCZ to nejde, aby na tebe jen najela mašina, tlačila do kopce, aniž by se připojila a pak hned odjela. Prostě ten Faur je pomáhá do kopce, kde ty dva Pilštyky nevyjedou. A odjede hned po zastavení v Kobeřicích zpět na vlečku.
Obecně mi představa nezavěšeného postrku, který se nemá oddělit od soupravy za jízdy – bezprostředně po ukončení tlačné síly – přijde silně děsivá, jelikož vláček se v důsledku změn zrychlení podélně vlní... Nemluvě o tom, že v takovém případě pak nezavěšenost postrku ztrácí smysl.
Nezavěšený postrk jen jinak povolený stále, ale už jen v obvodu stanice.

Pokud by to tak v praxi bylo, ani jeden fíra by tam neměl co dělat!
Nechtěl jsem rovnou napsat, že je to proti předpisům - spíš jsem psal jeden z důvodů, proč to předpisy nedovolují. Ale v každém případě souhlasím.

Nezavěšený postrk jen jinak povolený stále, ale už jen v obvodu stanice.
Dan se zaměřuje na doby dávno minulé, kdy byla i návěst pro ukončení práce nezavěšeného postrku na širé trati, nejčastěji těsně před vrcholem stoupání. Případně se dělaly napěťové výluky, kdy se vlak vystrčil až za stanici a nezavěšený postrk se vracel zpět z tratě. Ale to OR neumí (ale zajímavý nápad, či přímo výzva pro programátory).

On to jakž takž umí, pokud se nevracíš, jen jej za jízdy odvěsíš. Jenže zde to nejde, poněvač se musí vrátit jakoby zpět (odjede a zmizne) a pak když se tam vracíš už vykonává jinou činnost. Nový vlak AI. V ORCZ by postačil vyčkávací bod , třeba 6XXXX, který by po projetí automaticky odvěsil zadní mašinu. Tím by jej aktivitář buď použil, nebo v situaci jako je Sádrovec ne a odpojil jej sám.

Nechtěl jsem rovnou napsat, že je to proti předpisům ...
Já ale myslel dobu, kdy to proti předpisům nebylo. Fíra na vlakové by se nedivil, protože v okamžiku brzdění by fíra vzadu už nestrkal.
Prostě oba znali trať a podmínky, a oba věděli, co mají dělat.
V době Danovy aktivity byla dokonce běžná i taková věc, jako zavěšený postrk bez zapojení do průběžné brzdy, který se za jízdy odpojil a vracel se zpět.

Obecně mi představa nezavěšeného postrku, který se nemá oddělit od soupravy za jízdy – bezprostředně po ukončení tlačné díly – přijde silně děsivá ..
Používalo se to zpravidla z poslední stanice před změnou nivelity trati. Příklad: Z Liberce zavěšený do Mníšku, tam se postrk odvázal, a strkal nad Oldřichov. Tam to fíra na postrku shodil, zastavil, a vrátil se zpátky do Mníšku. Většinou ty náklady byly tak vytížený, že fíra na postrku musel být fakt vemeno, aby mu ten vlak ujel.
Ale i přesto se to občas stalo (navíc občas někdo třeba přišel do práce ne zcela střízliv), tom případě fírovi hrozící ostuda nedovolila zastavit, ale naopak se snažil ujíždějící vlak dojet, a napojit se pokud možno tak, aby posádka vpředu nic nepoznala (hodnocení výkonu pak probíhalo při nejbližším setkání v oblíbeném výčepu).
PS: Mrzí mne, že to nebylo podle předpisu. :(

Tom Kanka: Pak to byl standardní nezavěšený postrk, který se po ukončení tlačné síly odděluje od soupravy během jízdy. Já jsem ale reagoval na Danovu představu nezavěšeného postrku tak, jak ji použil v aktivitě (tj. na nezavěšený postrk, který se drží soupravy až do zastavení).

Tom Kanka: Pak to byl standardní nezavěšený postrk, který se po ukončení tlačné síly odděluje od soupravy během jízdy. Já jsem ale reagoval na Danovu představu nezavěšeného postrku tak, jak ji použil v aktivitě (tj. na nezavěšený postrk, který se drží soupravy až do zastavení).
A tohle jsem objasnil... hoši je to jen hra... něco prostě praktikovat nelze. AI vlaky, které nejsou přivěšeny neumí myslet podle hráče. Tohle by se tak možná dalo praktikovat v multiplayeru, kde by na postrku seděla fyzická osoba. A to v režimu manuálního svěšení, aby se postrk nezaháknul. Ale po klasických aktivitách a ORCZ, už by jste chtěli moc. Dřív nefungovalo reálně ani tohle.

Dan J.: Mně šlo jen o to předat ti informaci, že nezavěšený postrk (nepřivěšený a nezapojený do hlavního potrubí) v tvém pojetí (tj. odstupující od soupravy až po zastavení) by nebyl ve skutečném provozu realizovatelný.
Pokud bys chtěl namítnout, že postrk není zapojený do hlavního potrubí, ale přivěšený je, pak by to realizovatelné sice bylo, ale takové řešení nedává příliš smysl (spojit a rozpojit hadice přece není takřka žádná práce navíc).
Ale znovu zdůrazňuji, že šlo jen o informaci, kterou vůbec nemusíš brát v potaz. Poučovat ve smyslu, že je to jen hra, nepotřebuji – možná, že mi jde více o reálný provoz a povědomí o něm, než o tvoje aktivity :P.

Back
Nahoře